Sensasjonelt OL-gull til Haga: – Jeg var livredd Kalla skulle ta det

PYEONGCHANG/OSLO (NRK): Ragnhild Haga (26) knuste storfavorittene og leverte sitt livs løp da det gjaldt som mest.

haga

GULL: Se Ragnhild Haga sikre gullmedaljen i NRKs nyhetssending. Bilder fra TV Norge.

Laster innhold, vennligst vent..

– At jeg skulle klare å vinne i dag hadde jeg aldri sett for meg. Det topper alt jeg har gjort før, sa en strålende fornøyd gullvinner til NRK etter rennet.

Før start konsentrerte ekspertene seg om storfavorittene Marit Bjørgen og Charlotte Kalla, men det var en 26-åring fra Åsen idrettslag som suste raskest gjennom løypene i Pyeongchang.

– Jeg forventet et tett race. Kanskje var det derfor jeg klarte å gå så fort på slutten, for jeg var livredd for at Charlotte skulle ta det.

For de siste kilometerne bare økte Haga et allerede solid forsprang til konkurrentene.

– Ragnhild Haga har levert sitt livs løp, konkluderte NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

Weng håper på gulltårer

– Hun er suveren. Helt overlegen, sa Heidi Weng om den sensasjonelle gullvinneren.

Nå håper Weng at det vil komme gulltårer fra 26-åringen som går sitt første OL.

– Når hun står på seremonien bør hun begynne å gråte, for da kommer jeg også til å gråte.

Enn så lenge er sjokket så stort at gledestårene ikke presset seg på hos Haga.

– Det kan jo være når jeg skjønner det på pallen med gullmedaljen rundt halsen. Det kan være jeg trenger noen dager på meg også, sier Haga om utfordringen fra lagvenninnen.

Ragnhild Haga

Gullgarantisten kronprins Haakon

På tribuneplass var det også storstilt besøk. Kronprins Haakon, som også fikk med seg Aksel Lund Svindals gullmedalje tidligere på dagen, var på plass for å gratulere gulljenta.

– Det er helt fantastisk. At Ragnhild klarer å gå så fort her nå var kjempegøy, sa kronprinsen til NRK.

Etter 8,4 kilometer var Haga smått utrolige 31,2 sekunder foran skidronningen Marit Bjørgen. Like bak kom Charlotte Kalla, men også hun måtte gi tapt for Åsen-løperen. Hele 12 sekunder var hun foran den store favoritten.

– Det var ingenting å gjøre med Ragnhild. Du verden hvor sterk hun var, sa Charlotte Kalla til NRK om gullvinneren.

I mål var Haga hele 20,3 sekunder foran sølvmedaljevinner Charlotte Kalla.

Kronprins Haakon og Haga

GRATULERER: Kronprins Haakon gratulerer Ragnhild Haga med gullmedaljen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Andre seier i karrieren

Ragnhild Haga har for alvor slått igjennom denne sesongen. I Ruka tok hun sin første verdenscupseier da hun fikk bestetid på 10-kilometer jaktstart.

– Ragnhild Haga har tatt steget opp denne sesongen og har to andreplasser fra denne distansen tidligere, sa NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Etter løpet var også sølvvinner Charlotte Kalla full av lovord om dagens raskeste.

– Det er så velfortjent. Hun har vært på pallen flere ganger, og jeg visste at hun kom til å bli en vanskelig motstander å slå.

Bjørgen tok delt bronse

Også bak Haga og Kalla ble det dramatikk. Da finske Krista Pärmäkoski kom i mål var det til helt identisk tid som Marit Bjørgen. Dermed delte de to bronsemedaljen.

– Jeg er veldig glad for bronse i dag. Jeg trodde podiet forsvant fra meg. Det ble et sliteløp for min del, sa Bjørgen til NRK etter rennet.

Bronsen er Bjørgens tolvte olympiske medalje. Det er en medalje mindre enn tidenes vinterolympier Ole Einar Bjørndalen.

Ragnhild Haga vant damenes 10-kilometer i OL i Pyeongchang. Kalla kom på andre plass, mens Bjørgen delte bronsen med Parmakoski.

GULL: Se de fantastiske gledesscener da Haga tok gullet.

Siste nytt

 • Storbritannia vil arrangere hele EM

  Storbritannias statsminister Boris Johnson har bekreftet at hvis det er nødvendig, så kan Storbritannia arrangere hele EM. Det skriver Sky Sports. Etter planen skal det spilles i 12 forskjellige land, men det har blitt sådd tvil rundt formatet ettersom koronaviruset fortsatt herjer i flere av landene.

  Det skal nå være samtaler mellom ministere og UEFA for å finne en god løsning for sommerens mesterskap. Det skal arrangeres fra 11. juni til 11. juli.

  Landene, eller byene, som i utgangspunktet deler på mesterskapet er Amsterdam (Nederland), Baku (Aserbajdsjan), Bilbao (Spania), Bucharesti (Romania), Budapest (Ungarn), København (Danmark), Dublin (Irland), Glasgow (Skottland), London (England), München (Tyskland), Roma (Italia) og Sant Petersburg (Russland).

  I tillegg til at de vil ta ansvar for kommende EM, har også den britiske regjeringen støttet å søke om å arrangere fotball-VM i 2030.

  Jadon Sancho
  Foto: Glyn Kirk / AFP
 • Smitteøkning i Montenegro før kamp

  I slutten av mars skal fotballandslaget til Montenegro for å spille VM-kvalifiseringskamp.

  Ifølge Worldometers.com er det loggført 76.000 koronatilfeller i landet som bare har vel 600.000 innbyggere. Landets vaksineplaner fungerer dårlig og er kraftig forsinket, ifølge BalkanInsight.

  – Vi er klar over situasjonen i Montenegro, og den er krevende. Vi har hatt to personer på befaring. Vi har diskutert smittesituasjonen i landet. Vi reiser som kjent som en lukket kohort og er skjermet fra omgivelsene under hele oppholdet, men samtidig må vi være veldig forsiktige, sier fotballforbundets generalsekretær Pål Bjerketvedt til NTB.

  Norges herrelandslag
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Zuccarello kåret til ukens spiller

  Den norske ishockeyspilleren Mats Zuccarello er kåret til ukens spiller av NHLs spillerorganisasjon etter to mål og seks målgivende pasninger i forrige uke.

  Mats Zuccarello kastet ikke bort tiden da han igjen var å se i lagoppstillingen til Minnesota Wild, bemerker NHLPA i kåringen. Nordmannen mistet startet av sesongen på grunn av skade i håndleddet, men han har vært suveren etter skadeavbrekket.

  I tillegg til de åtte målpoengene på fire kamper, nådde 33-åringen også 400 poeng totalt i NHL-karrieren i uken som gikk.

  Zuccarello var tilbake etter skaden 16. februar og har raskt utviklet et godt samspill med lagkameratene Kirill Kaprizov og Victor Rask.

  – De har veldig mye selvtillit, har Wild-trener Dean Evason sagt om trioen til NBC Sport.

  Natt til tirsdag spiller Minnesota Wild mot Vegas Golden Knights.

  Kirill Kaprizov og Mats Zuccarello
  Foto: MATTHEW STOCKMAN / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal