Mener NFF bommet – Semb varsler «kraftig evaluering»

DEVENTER/OSLO (NRK): Norges Fotballforbund (NFF) bommet med ansettelsen av Martin Sjögren, mener NRK-ekspert Siri Nordby. Toppfotballsjef Nils Johan Semb vil ha evaluering også av egen jobb.

Sjögren

SLÅTT UT: Her sitter Martin Sjögren med notatblokken under pausen i kampen mot Danmark, som satte spikeren i Norges EM-kiste.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

– Norge står med 0 poeng og gjør sitt desidert dårligste mesterskap noen gang. Én ting er at vi ikke går videre, men vi scorer ikke engang et mål. Jeg vil definitivt si at det er gjort et feil valg, fordi det har ikke fungert, sier Nordby etter EM-fiaskoen.

Semb

SKAL EVALUERES: Toppfotballsjef Nils Johan Semb.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Etter to tap var Norge nødt til å slå Danmark med minst tre mål, men hvittrøyene var ikke i nærheten: Danmark vant 1-0 og sendte Norge på hodet ut av EM.

Men det er ikke gruppefinalen som er problemet, ifølge Nordby. Eksperten mener landslagssjefen har gjort for mange endringer både før og underveis i mesterskapet.

Først og fremst den nye, ballbesittende filosofien, men også en rekke bytter av spillere.

– Han var sikkert veldig tydelig på det (filosofien) i forkant, og det har sikkert virket romantisk og drømmende og inspirerende. Men jeg er likevel usikker på om man bør ansette en trener som har en helt annen filosofi enn den som har bygd opp et landslag over mange år, sier Nordby.

– Her er det et lag som har måttet tilpasse seg ham, og ikke motsatt, og det tenker jeg er feil, sier eksperten, som peker på at Semb har det øverste ansvaret.

Katrine Veje. Norge roper på frispark på midtbanen, men dommeren blåser ikke. Harder tar med seg fremover før hun spiller ballen ut til Vejer, hun setter ballen fint til venstre for Hjelmseth. Ikke bra forsvarspill av Norge, blir for ubesluttsom og passiv når vi rygger mot egen sekstenmeter.

– Jævlig smertefullt

Martin Sjögren er tydelig skuffet når han møter NRK i pressesonen etter kampen. Svensken har ikke et klart svar på hva som har gått galt under mesterskapet.

På spørsmål om det er hans filosofi eller spillernes prestasjoner som er årsaken til fiaskoen, svarer treneren:

– Det handler om en helhet. Det er helt sikkert at vi kan vende og vri litt på måten vi spiller på, samtidig har vi jobbet med gruppa i seks måneder. Det er mange som er nye, sier Sjögren.

– Hadde du for mange spørsmål før mesterskapet?

– Vi har jobbet med mange av de samme spillerne over seks måneder. Jeg skal ikke si at det er dårlig tid, men det er ganske knapt for å skape noe nytt. Nå ble det jævlig smertefullt, men mitt oppdrag ligger i å skape noe for fremtiden, sier Sjögren.

Han er klar på at han ønsker å snu skuta med Norge.

– Min ambisjon er å bli, men det er ikke jeg som skal svare på det. Det er de som ansatte meg. Men jeg har kontrakt som strekker seg langt, og jeg er ansatt for å gjøre en forandring i det norske laget.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb, som altså er ansvarlig for trenerskiftet, peker på at det lå en langsiktighet i ansettelsen av Sjögren.

– Martin har en veldig god CV fra svensk fotball og veldig sterke referanser fra både svenske spillere, fotballforbundet og hele veien. Det er nytt for de også. De har kommet inn og skal lære en norsk spillergruppe å kjenne. Vi har sagt at det er en langsiktighet i ansettelsen og VM er det store målet, sier Semb.

Varsler evaluering

NRK trekker frem at NFF valgte Sjögrens nye filosofi, men Semb hadde ikke kalkulert med at det kunne bety et svakere EM på kort sikt.

– Nei, vi tenkte ikke sånn i det hele tatt. Det har vært en balanse i å sette et godt forsvarsspill, sette et godt overgangsspill og tydelig grunnspill mot etablert forsvar. Det har vært jobbet etter en rød tråd, men utførselen har vært for dårlig, sier Semb.

– Da må man se seg selv kraftig i speilet og evaluere. Det er ting å bygge på, og jeg har fortsatt tro på at det kan bli et bra lag på sikt. Men vi må evaluere oss selv ganske kraftig.

På spørsmål om også hans jobb vil evalueres, svarer Semb:

– Ja, selvfølgelig må man evaluere seg selv også i forhold til de tingene. Men vi har tro på at dette konseptet blir bra. Vi har en trener med sterke meritter, og han er en veldig god trener. Men det er slik at man har forskjellig mannskap som fotballtrener avhengig av hvor man er hen. Man må jobbe for å få maksimalt ut av det mannskapet man har.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Får ikke fortsette – legger opp

  Fotballprofilen Lisa-Marie Karlseng Utland er ferdig i Rosenborg.

  Hun får ikke fornyet kontrakt med klubben og avslutter karrieren, bekrefter trønderklubbens trener Steinar Lein overfor Nidaros.

  – Det er en veldig vanskelig avgjørelse for oss, sier Lein.

  29 år gamle Utland har i flere år vært en sentral brikke på det norske kvinnelandslaget. Så sent som i 10-0-seieren over Armenia i forrige uke scoret hun to ganger.

  Spissen er på utgående kontrakt med klubblaget Rosenborg. Den blir altså ikke forlenget.

  Utland har spilt for Rosenborg de to siste sesongene. Før det var hun England-proff i klubben Reading. 29-åringen har også spilt for svenske Rosengård, Røa, Trondheims-Ørn, Amazon Grimstad og Fløya.

  Armenia Norway Women's WCup 2023 Soccer
  Foto: Hakob Berberyan / AP
 • Reagerer på amerikansk OL-boikott

  Russiske myndigheter forstår lite av USAs beslutning om ikke å sende offisielle representanter til vinter-OL i Beijing.

  Mandag ble det kjent at USA går til diplomatisk boikott av de kommende vinterlekene i Kina. Årsaken er kritikken som er rettet mot kinesiske myndigheter for særlig behandlingen av den uiguriske minoriteten i Xinjiang-provinsen vest i landet.

  Også behandlingen av opposisjonelle i Hongkong teller med i vurderingen av protesten mot kinesiske myndigheter i forbindelse med OL.

  Tirsdag uttalte russiske myndigheter seg for første gang om den amerikanske beslutningen.

  – Vår posisjon er at De olympiske leker skal være fri for politikk, sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov til journalister.

  Han la videre til at det er positivt at idrettsutøvere ikke påvirkes av boikottavgjørelsen.

  I tillegg til USA, har toneangivende land som Storbritannia og Australia også signalisert at en diplomatisk boikott kan bli aktuelt. (NTB)

  Putin
  Foto: Mikhail Metzel / AP
 • Drammen fikk russisk motstander

  Drammen skal ut mot russiske Krasnodar i åttedelsfinalen i europacupen i håndball.

  Det ble klart etter tirsdagens trekning i Det europeiske håndballforbundets hovedkvarter i Wien.

  Nærbø skal på sin side ut mot rumenske CSM Focsani i sin åttedelsfinalen. Den første kampen spilles 12. eller 13. februar, mens returoppgjøret går én uke seinere.

  Drammen sikret seg plass i åttedelsfinalene etter å ha slått tsjekkiske Dukla Praha knepent over to kamper. Straffekastkonkurranse måtte til i den siste kampen for å kåre en sammenlagtvinner.

  Nærbø slo på sin side italienske Accademia Conversano på veien mot åttedelsfinale.

  Bækkelaget røk ut i forrige runde.

  Kristian Kjelling.
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal