Mener Katie (27) kan måle seg med Brækhus

Cecilia Brækhus viste nok en gang at hun er dronningen av proffboksing. Men i amatørboksingen finnes det én bokser som noen mener er like stor.

Katie Taylor

Denne lettvekteren, Katie Taylor fra Irland, kunne neppe slått Brækhus i ringen. Men i sin klasse er hun nærmest uslåelig.

Foto: Patrick Semansky / Ap

Katie Taylor

Katie Taylor er relativt ukjent i Norge, men er den største stjernen i amatørboksing. Her er hun med gullmedaljen fra OL i London.

Foto: Patrick Semansky / Ap

– Den eneste som kan måle seg med Cecilia i kampen om å være verdens største kvinnelige bokser, er Katie Taylor fra Irland. Hun er verdens beste amatørbokser for kvinner, sier Anders Øfsti til NRK.no.

Øfsti, som er tidligere nordisk mester i boksing, lot seg imponere av Cecilia Brækhus natt til søndag.

Bergenseren viste den sterke 18-åringen Oxandia Castillo hvem som er sjefen i proffboksing. Brækhus er ubeseiret på 23 kamper og er utvilsomt verdens beste kvinnelige proffbokser.

– Cecilia er verdens beste proffbokser kilo for kilo, det er jeg helt overbevist om, sier Øfsti.

Brækhus: – Ikke stå i veien for meg når jeg vil nå mine mål (video)

Cecilia Brækhus (31) tok seg tid til et lengre intervju med NRKs Nicolay Ramm, etter lørdagens knock-out på Oxandia Castillo (18).

- Ikke stå i vegen for meg når jeg skal oppnå målene mine!

Taylor: – Jeg vil være den beste

Men før boksetronen kan regnes som helt ubestridt, vil trolig Katie Taylor (27) ha et ord med i laget.

– Jeg vil skrive historie i denne idretten. Jeg vil være den beste, sa Taylor nylig i et intervju med Irish Times.

Taylor er kun amatørbokser, men der er hun til gjengjeld helt utilnærmelig. Iren vant tidenes første OL-gull i London og er en fantastisk teknisk bokser.

– Hun er rett og slett ordentlig knallbra. Hun er lynhurtig, kjempegod teknisk og slår virkelig hardt, sier NRK-eksperten.

Se siste runde i kampen mellom Cecilia Brækhus og Oxandia Castillo her.

Se den avgjørende niende runden, hvor Cecilia Brækhus vinner på teknisk knock out.

Lettvekter med tung merittliste

Taylor bokser i 60-kilosklassen - altså et godt stykke lavere enn Brækhus i vekt. Det er lite aktuelt at de to kan møtes, hovedsakelig fordi den kjappe iren er amatørbokser. Man kan si de er det beste i hver sin verden.

Taylor er fem ganger europamester og fire ganger verdensmester. Hun er enormt populær i Irland, og den irske avisa Independent omtaler henne som den kanskje største idrettsutøveren i Irland i sin generasjon.

Samtidig er Taylor så lett at hun trolig ville slitt voldsomt mot Brækhus selv om hun skulle gå over til proffboksing.

– Selv om hun skulle bli proff og gå opp noen kilo, tror jeg Cecilia er for stor rent fysisk. Taylor er for liten og lett til å være noen trussel. Men det er ingen tvil om at hun er stor i sin klasse, sier Øfsti.

Sparret mot hverandre som amatører

Den 165 centimeter høye lettvekteren begynte å bokse allerede da hun var tolv, og fikk faktisk sitt gjennombrudd i Tønsberg. Der vant hun gull i EM for amatører, ifølge Wikipedia.

Cecilia Brækhus kjenner godt til Katie Taylor. Faktisk har de møttes i ringen ved flere tilfeller - oppgjør som ville fått boksefans til å sikle.

– Jeg har sparret mot henne flere ganger som amatør. Hun er en enormt god bokser, sier Brækhus til NRK.no.

Hun kjøper likevel ikke sammenligningen.

– Katie Taylor er fortsatt amatør. Det er stor forskjell på amatørboksing og proffboksing, det blir litt som å sammenligne epler og bananer, sier Brækhus.

Taylor har gått opp i vekt

Taylor er aktuell for å bli såkalt «semiproff» under AIBA-paraplyen. Det betyr at hun kan bli proff og likevel ha muligheten til å bokse under OL i Rio i 2016. Mange av de største amatørbokserne på herresiden velger den veien.

Den irske jenta forteller dessuten at hun sakte, men sikkert er i ferd med å gå litt opp i vekt, først og fremst fordi hun er blitt eldre.

– Før pleide jeg å gå ned en halv kilo i løpet av natta. Men i år har jeg helt klart slitt mer med å komme ned på 60 kilo, sier hun til Irish Times.

Likevel er hun fortsatt et godt stykke unna Brækhus, som er 66 kilo.

– Det tyngste jeg noensinne har vært er 65 kilo, men da bare leste jeg og spiste sjokolade, sier den olympiske mesteren.

Cecilia Brækhus får en telefon fra treneren sin midt i intervjuet med NRK. Da greide ikke lenger den iskalde krigeren skjule følelsene sine.

Video: Cecilia Brækhus fikk en telefon fra trener Ulli Wegner i garderoben etter kampen. Da kom også tårene.

Sportsnyheter

Hauge roses etter drømmescoringen som snudde kampen mot Celtic

Jens Petter Hauges scoring ble avgjørende for AC Milan, som tok seg videre i Europaligaen etter seier mot Kristoffer Ajer og Celtic.

Siste nytt

 • Hovland med solid åpningsrunde

  Viktor Hovland åpnet PGA-turneringen i Playa del Carmen i Mexico med en runde på fire slag under par. Det holder foreløpig til delt 2.-plass.

  Særlig mot slutten av 1. runde imponerte Hovland. Han gikk de fem siste hullene på fire slag under par.

  Hovland startet runden på 10. hull og fikk en fin start med birdie på hull 11. En bogey på 18. hull gjorde imidlertid at han lå på par halvveis.

  På banens 5. hull puttet han til eagle ved å bruke tre slag på par fem-hullet. Han fulgte opp med birdier på hull sju og ni.

  Victor Hovland
  Foto: Charles Krupa / AP
 • Perry og NFF enige om sluttavtale

  Landslagets tidligere assistenttrener Per Joar Hansen hadde en avtale med NFF fram til 2022, men partene er nå blitt enige om en sluttavtale.

  Tidligere i dag gjorde Ståle Solbakken det klart at «Perry» ikke ville være en del av hans trenerteam.

  Per Joar Hansen
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Solbakken avskilter «Perry»

  Ståle Solbakken bekrefter overfor TV 2 at Lars Lagerbäcks assistent «Perry» ikke blir med videre i den rollen.

  – Jeg har et veldig godt forhold til Perry, og synes han er en fantastisk person og trener. Men når du kommer inn som ny, så tror jeg det er greit at det også blir en ny person i den posten. Det er naturlig, sier Solbakken.

  Solbakken ble bekreftet som ny landslagssjef i dag. Han har holdt kortene tett til brystet når det gjelder et framtidig støtteapparat. Men det ser altså ut som det blir uten «Perry».

  Europa League kampen mellem FC København - HNK Rijeka
  Foto: Liselotte Sabroe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal