NRK Meny
Normal

Mener Katie (27) kan måle seg med Brækhus

Cecilia Brækhus viste nok en gang at hun er dronningen av proffboksing. Men i amatørboksingen finnes det én bokser som noen mener er like stor.

Katie Taylor

Denne lettvekteren, Katie Taylor fra Irland, kunne neppe slått Brækhus i ringen. Men i sin klasse er hun nærmest uslåelig.

Foto: Patrick Semansky / Ap

Katie Taylor

Katie Taylor er relativt ukjent i Norge, men er den største stjernen i amatørboksing. Her er hun med gullmedaljen fra OL i London.

Foto: Patrick Semansky / Ap

– Den eneste som kan måle seg med Cecilia i kampen om å være verdens største kvinnelige bokser, er Katie Taylor fra Irland. Hun er verdens beste amatørbokser for kvinner, sier Anders Øfsti til NRK.no.

Øfsti, som er tidligere nordisk mester i boksing, lot seg imponere av Cecilia Brækhus natt til søndag.

Bergenseren viste den sterke 18-åringen Oxandia Castillo hvem som er sjefen i proffboksing. Brækhus er ubeseiret på 23 kamper og er utvilsomt verdens beste kvinnelige proffbokser.

– Cecilia er verdens beste proffbokser kilo for kilo, det er jeg helt overbevist om, sier Øfsti.

Brækhus: – Ikke stå i veien for meg når jeg vil nå mine mål (video)

Cecilia Brækhus (31) tok seg tid til et lengre intervju med NRKs Nicolay Ramm, etter lørdagens knock-out på Oxandia Castillo (18).

- Ikke stå i vegen for meg når jeg skal oppnå målene mine!

Taylor: – Jeg vil være den beste

Men før boksetronen kan regnes som helt ubestridt, vil trolig Katie Taylor (27) ha et ord med i laget.

– Jeg vil skrive historie i denne idretten. Jeg vil være den beste, sa Taylor nylig i et intervju med Irish Times.

Taylor er kun amatørbokser, men der er hun til gjengjeld helt utilnærmelig. Iren vant tidenes første OL-gull i London og er en fantastisk teknisk bokser.

– Hun er rett og slett ordentlig knallbra. Hun er lynhurtig, kjempegod teknisk og slår virkelig hardt, sier NRK-eksperten.

Se siste runde i kampen mellom Cecilia Brækhus og Oxandia Castillo her.

Se den avgjørende niende runden, hvor Cecilia Brækhus vinner på teknisk knock out.

Lettvekter med tung merittliste

Taylor bokser i 60-kilosklassen - altså et godt stykke lavere enn Brækhus i vekt. Det er lite aktuelt at de to kan møtes, hovedsakelig fordi den kjappe iren er amatørbokser. Man kan si de er det beste i hver sin verden.

Taylor er fem ganger europamester og fire ganger verdensmester. Hun er enormt populær i Irland, og den irske avisa Independent omtaler henne som den kanskje største idrettsutøveren i Irland i sin generasjon.

Samtidig er Taylor så lett at hun trolig ville slitt voldsomt mot Brækhus selv om hun skulle gå over til proffboksing.

– Selv om hun skulle bli proff og gå opp noen kilo, tror jeg Cecilia er for stor rent fysisk. Taylor er for liten og lett til å være noen trussel. Men det er ingen tvil om at hun er stor i sin klasse, sier Øfsti.

Sparret mot hverandre som amatører

Den 165 centimeter høye lettvekteren begynte å bokse allerede da hun var tolv, og fikk faktisk sitt gjennombrudd i Tønsberg. Der vant hun gull i EM for amatører, ifølge Wikipedia.

Cecilia Brækhus kjenner godt til Katie Taylor. Faktisk har de møttes i ringen ved flere tilfeller - oppgjør som ville fått boksefans til å sikle.

– Jeg har sparret mot henne flere ganger som amatør. Hun er en enormt god bokser, sier Brækhus til NRK.no.

Hun kjøper likevel ikke sammenligningen.

– Katie Taylor er fortsatt amatør. Det er stor forskjell på amatørboksing og proffboksing, det blir litt som å sammenligne epler og bananer, sier Brækhus.

Taylor har gått opp i vekt

Taylor er aktuell for å bli såkalt «semiproff» under AIBA-paraplyen. Det betyr at hun kan bli proff og likevel ha muligheten til å bokse under OL i Rio i 2016. Mange av de største amatørbokserne på herresiden velger den veien.

Den irske jenta forteller dessuten at hun sakte, men sikkert er i ferd med å gå litt opp i vekt, først og fremst fordi hun er blitt eldre.

– Før pleide jeg å gå ned en halv kilo i løpet av natta. Men i år har jeg helt klart slitt mer med å komme ned på 60 kilo, sier hun til Irish Times.

Likevel er hun fortsatt et godt stykke unna Brækhus, som er 66 kilo.

– Det tyngste jeg noensinne har vært er 65 kilo, men da bare leste jeg og spiste sjokolade, sier den olympiske mesteren.

Cecilia Brækhus får en telefon fra treneren sin midt i intervjuet med NRK. Da greide ikke lenger den iskalde krigeren skjule følelsene sine.

Video: Cecilia Brækhus fikk en telefon fra trener Ulli Wegner i garderoben etter kampen. Da kom også tårene.

Siste nytt

 • Hockeygutta med full kontroll

  De norske ishockeyherrene viste solide takter mot Frankrike i kveld. Franskmennene ble banket 6-0 etter en norsk kanonstart. – Vi var «på» stort sett i hele kampen, og det er jeg fornøyd med, sier landslagssjef Petter Thoresen til NTB.

  patrick
  Foto: LARSEN, HÃ¥KON MOSVOLD / NTB SCANPIX
 • Lunde irritert over arrangørene

  Katrine Lunde var irritert etter VM-seieren over Nederland i kveld. Dopingkontrollen kom ikke i gang. – Dette tar for lang tid. Ikke får vi restituert heller, sa en litt oppgitt Lunde til NTB i pressesonen.

  Katrine Lunde Haraldsen jubler
  Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpi
 • Christiansen tok også bronse

  Henrik Christiansen tok bronse på 1500 meter fristil under svømme-EM i København i kveld. 21-åringen fra Skjetten svømte inn på 14:25,66, og endte elleve sekunder bak ukrainske Mykhaylo Romanchuk, som vant distansen.

  Henrik Christiansen
  Foto: SVT

Sendeplan

Kl. Program Kanal