Hopp til innhold

Mener Katie (27) kan måle seg med Brækhus

Cecilia Brækhus viste nok en gang at hun er dronningen av proffboksing. Men i amatørboksingen finnes det én bokser som noen mener er like stor.

Katie Taylor

Denne lettvekteren, Katie Taylor fra Irland, kunne neppe slått Brækhus i ringen. Men i sin klasse er hun nærmest uslåelig.

Foto: Patrick Semansky / Ap

Katie Taylor

Katie Taylor er relativt ukjent i Norge, men er den største stjernen i amatørboksing. Her er hun med gullmedaljen fra OL i London.

Foto: Patrick Semansky / Ap

– Den eneste som kan måle seg med Cecilia i kampen om å være verdens største kvinnelige bokser, er Katie Taylor fra Irland. Hun er verdens beste amatørbokser for kvinner, sier Anders Øfsti til NRK.no.

Øfsti, som er tidligere nordisk mester i boksing, lot seg imponere av Cecilia Brækhus natt til søndag.

Bergenseren viste den sterke 18-åringen Oxandia Castillo hvem som er sjefen i proffboksing. Brækhus er ubeseiret på 23 kamper og er utvilsomt verdens beste kvinnelige proffbokser.

– Cecilia er verdens beste proffbokser kilo for kilo, det er jeg helt overbevist om, sier Øfsti.

Brækhus: – Ikke stå i veien for meg når jeg vil nå mine mål (video)

Cecilia Brækhus (31) tok seg tid til et lengre intervju med NRKs Nicolay Ramm, etter lørdagens knock-out på Oxandia Castillo (18).

- Ikke stå i vegen for meg når jeg skal oppnå målene mine!

Taylor: – Jeg vil være den beste

Men før boksetronen kan regnes som helt ubestridt, vil trolig Katie Taylor (27) ha et ord med i laget.

– Jeg vil skrive historie i denne idretten. Jeg vil være den beste, sa Taylor nylig i et intervju med Irish Times.

Taylor er kun amatørbokser, men der er hun til gjengjeld helt utilnærmelig. Iren vant tidenes første OL-gull i London og er en fantastisk teknisk bokser.

– Hun er rett og slett ordentlig knallbra. Hun er lynhurtig, kjempegod teknisk og slår virkelig hardt, sier NRK-eksperten.

Se siste runde i kampen mellom Cecilia Brækhus og Oxandia Castillo her.

Se den avgjørende niende runden, hvor Cecilia Brækhus vinner på teknisk knock out.

Lettvekter med tung merittliste

Taylor bokser i 60-kilosklassen - altså et godt stykke lavere enn Brækhus i vekt. Det er lite aktuelt at de to kan møtes, hovedsakelig fordi den kjappe iren er amatørbokser. Man kan si de er det beste i hver sin verden.

Taylor er fem ganger europamester og fire ganger verdensmester. Hun er enormt populær i Irland, og den irske avisa Independent omtaler henne som den kanskje største idrettsutøveren i Irland i sin generasjon.

Samtidig er Taylor så lett at hun trolig ville slitt voldsomt mot Brækhus selv om hun skulle gå over til proffboksing.

– Selv om hun skulle bli proff og gå opp noen kilo, tror jeg Cecilia er for stor rent fysisk. Taylor er for liten og lett til å være noen trussel. Men det er ingen tvil om at hun er stor i sin klasse, sier Øfsti.

Sparret mot hverandre som amatører

Den 165 centimeter høye lettvekteren begynte å bokse allerede da hun var tolv, og fikk faktisk sitt gjennombrudd i Tønsberg. Der vant hun gull i EM for amatører, ifølge Wikipedia.

Cecilia Brækhus kjenner godt til Katie Taylor. Faktisk har de møttes i ringen ved flere tilfeller - oppgjør som ville fått boksefans til å sikle.

– Jeg har sparret mot henne flere ganger som amatør. Hun er en enormt god bokser, sier Brækhus til NRK.no.

Hun kjøper likevel ikke sammenligningen.

– Katie Taylor er fortsatt amatør. Det er stor forskjell på amatørboksing og proffboksing, det blir litt som å sammenligne epler og bananer, sier Brækhus.

Taylor har gått opp i vekt

Taylor er aktuell for å bli såkalt «semiproff» under AIBA-paraplyen. Det betyr at hun kan bli proff og likevel ha muligheten til å bokse under OL i Rio i 2016. Mange av de største amatørbokserne på herresiden velger den veien.

Den irske jenta forteller dessuten at hun sakte, men sikkert er i ferd med å gå litt opp i vekt, først og fremst fordi hun er blitt eldre.

– Før pleide jeg å gå ned en halv kilo i løpet av natta. Men i år har jeg helt klart slitt mer med å komme ned på 60 kilo, sier hun til Irish Times.

Likevel er hun fortsatt et godt stykke unna Brækhus, som er 66 kilo.

– Det tyngste jeg noensinne har vært er 65 kilo, men da bare leste jeg og spiste sjokolade, sier den olympiske mesteren.

Cecilia Brækhus får en telefon fra treneren sin midt i intervjuet med NRK. Da greide ikke lenger den iskalde krigeren skjule følelsene sine.

Video: Cecilia Brækhus fikk en telefon fra trener Ulli Wegner i garderoben etter kampen. Da kom også tårene.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal