NRK Meny
Normal

Mener Katie (27) kan måle seg med Brækhus

Cecilia Brækhus viste nok en gang at hun er dronningen av proffboksing. Men i amatørboksingen finnes det én bokser som noen mener er like stor.

Katie Taylor

Denne lettvekteren, Katie Taylor fra Irland, kunne neppe slått Brækhus i ringen. Men i sin klasse er hun nærmest uslåelig.

Foto: Patrick Semansky / Ap

Katie Taylor

Katie Taylor er relativt ukjent i Norge, men er den største stjernen i amatørboksing. Her er hun med gullmedaljen fra OL i London.

Foto: Patrick Semansky / Ap

– Den eneste som kan måle seg med Cecilia i kampen om å være verdens største kvinnelige bokser, er Katie Taylor fra Irland. Hun er verdens beste amatørbokser for kvinner, sier Anders Øfsti til NRK.no.

Øfsti, som er tidligere nordisk mester i boksing, lot seg imponere av Cecilia Brækhus natt til søndag.

Bergenseren viste den sterke 18-åringen Oxandia Castillo hvem som er sjefen i proffboksing. Brækhus er ubeseiret på 23 kamper og er utvilsomt verdens beste kvinnelige proffbokser.

– Cecilia er verdens beste proffbokser kilo for kilo, det er jeg helt overbevist om, sier Øfsti.

Brækhus: – Ikke stå i veien for meg når jeg vil nå mine mål (video)

Cecilia Brækhus (31) tok seg tid til et lengre intervju med NRKs Nicolay Ramm, etter lørdagens knock-out på Oxandia Castillo (18).

- Ikke stå i vegen for meg når jeg skal oppnå målene mine!

Taylor: – Jeg vil være den beste

Men før boksetronen kan regnes som helt ubestridt, vil trolig Katie Taylor (27) ha et ord med i laget.

– Jeg vil skrive historie i denne idretten. Jeg vil være den beste, sa Taylor nylig i et intervju med Irish Times.

Taylor er kun amatørbokser, men der er hun til gjengjeld helt utilnærmelig. Iren vant tidenes første OL-gull i London og er en fantastisk teknisk bokser.

– Hun er rett og slett ordentlig knallbra. Hun er lynhurtig, kjempegod teknisk og slår virkelig hardt, sier NRK-eksperten.

Se siste runde i kampen mellom Cecilia Brækhus og Oxandia Castillo her.

Se den avgjørende niende runden, hvor Cecilia Brækhus vinner på teknisk knock out.

Lettvekter med tung merittliste

Taylor bokser i 60-kilosklassen - altså et godt stykke lavere enn Brækhus i vekt. Det er lite aktuelt at de to kan møtes, hovedsakelig fordi den kjappe iren er amatørbokser. Man kan si de er det beste i hver sin verden.

Taylor er fem ganger europamester og fire ganger verdensmester. Hun er enormt populær i Irland, og den irske avisa Independent omtaler henne som den kanskje største idrettsutøveren i Irland i sin generasjon.

Samtidig er Taylor så lett at hun trolig ville slitt voldsomt mot Brækhus selv om hun skulle gå over til proffboksing.

– Selv om hun skulle bli proff og gå opp noen kilo, tror jeg Cecilia er for stor rent fysisk. Taylor er for liten og lett til å være noen trussel. Men det er ingen tvil om at hun er stor i sin klasse, sier Øfsti.

Sparret mot hverandre som amatører

Den 165 centimeter høye lettvekteren begynte å bokse allerede da hun var tolv, og fikk faktisk sitt gjennombrudd i Tønsberg. Der vant hun gull i EM for amatører, ifølge Wikipedia.

Cecilia Brækhus kjenner godt til Katie Taylor. Faktisk har de møttes i ringen ved flere tilfeller - oppgjør som ville fått boksefans til å sikle.

– Jeg har sparret mot henne flere ganger som amatør. Hun er en enormt god bokser, sier Brækhus til NRK.no.

Hun kjøper likevel ikke sammenligningen.

– Katie Taylor er fortsatt amatør. Det er stor forskjell på amatørboksing og proffboksing, det blir litt som å sammenligne epler og bananer, sier Brækhus.

Taylor har gått opp i vekt

Taylor er aktuell for å bli såkalt «semiproff» under AIBA-paraplyen. Det betyr at hun kan bli proff og likevel ha muligheten til å bokse under OL i Rio i 2016. Mange av de største amatørbokserne på herresiden velger den veien.

Den irske jenta forteller dessuten at hun sakte, men sikkert er i ferd med å gå litt opp i vekt, først og fremst fordi hun er blitt eldre.

– Før pleide jeg å gå ned en halv kilo i løpet av natta. Men i år har jeg helt klart slitt mer med å komme ned på 60 kilo, sier hun til Irish Times.

Likevel er hun fortsatt et godt stykke unna Brækhus, som er 66 kilo.

– Det tyngste jeg noensinne har vært er 65 kilo, men da bare leste jeg og spiste sjokolade, sier den olympiske mesteren.

Cecilia Brækhus får en telefon fra treneren sin midt i intervjuet med NRK. Da greide ikke lenger den iskalde krigeren skjule følelsene sine.

Video: Cecilia Brækhus fikk en telefon fra trener Ulli Wegner i garderoben etter kampen. Da kom også tårene.

Siste nytt

 • Zuccas nye sjef klar

  51 år gamle David Quinn er ansatt som ny trener for Mats Zuccarellos NHL-klubb New York Rangers. Quinn kommer fra trenerjobben til Boston University. Quinn erstatter Alain Vigneault. Han fikk sparken bare timer etter at New York Rangers ikke tok seg til NHL-sluttspillet for første gang siden 2010.

  Mats Zuccarello Aasen
  Foto: Elsa / Getty Images
 • Ancelotti blir Napoli-trener

  Carlo Ancelotti (58) har skrevet under en treårskontrakt som trener for serie A-klubben Napoli. Ancelotti fikk sparken i Bayern München sist høst. Han erstatter Maurizio Sarri som ledet Napoli til andreplass bak Juventus. Sarri skal være aktuell som ny trener i både Chelsea og Zenit St. Petersburg.

  SOCCER-ITALY-NAP/
  Foto: Charles Platiau / Reuters
 • Viviani med sin fjerde seier

  Elia Viviani tok sin fjerde etappeseier under Giro d'Italia onsdag. Han er dermed den første italieneren på fire år til å vinne fire etapper i én og samme utgave av Giro d'Italia.

  Alle sammenlagtfavorittene kom seg helskinnet til mål, og Simon Yates er fortsatt mannen som innehar den rosa ledertrøya etter den 17. etappen over 155 kilometer fra Riva del Garda til Iseo.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal