Hopp til innhold

Mener flere norske klubber stilte henne «ulovlig spørsmål»: – Føler at man ikke blir tatt seriøst

Ifølge Kristine Minde skal tre norske toppserieklubber ha spurt henne om familieplaner da hun lette etter ny klubb i 2020. Hennes opplevelser får flere til å reagere.

Fotball VM-kvinner 2019.

ÅPNER OPP: Kristine Minde synes det er trist at ikke alle er bevisste over at det er ulovlig å spørre om familieplaner i jobbintervju, også i fotballen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Året er 2020. Kristine Minde spiller for den tyske storklubben Wolfsburg, men ønsker seg hjem til Norge etter flere år i utlandet.

På vinteren og våren er hun gjennom flere intervjuer med norske klubber i jakten etter et nytt lag. Underveis i samtaleprosessene er det spesielt én ting som får henne til å reagere: Opplevelsen av spørsmål om familiefremtiden.

– Jeg var i videosamtaler og telefonsamtaler med flere toppserieklubber, og fikk spørsmål fra nesten alle klubbene om ... De prøver å pakke det litt fint inn, nesten så man glemmer at vi er i et jobbintervju. Så spør de om hva som er planen nå, om planen min er å komme hjem og å stifte familie, forteller Minde til NRK.

Fotball VM-kvinner 2019

FORTELLER: Minde sier hun har snakket med flere spillere som har opplevd det samme.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Ikke tatt seriøst

Den tidligere landslagsspilleren stusset over at dette ble tema, og var usikker på hva hun skulle svare.

I Likestillings- og diskrimineringsloven heter det at det er forbudt å spørre om graviditet, foreldrepermisjon, adopsjon eller planer om å få barn i forbindelse med jobbintervju.

– Jeg svarte at jeg ønsker jo å stifte familie en gang i fremtiden, men at det ikke var der jeg hadde fokuset nå. Jeg vet jo når jeg går inn i det møtet at de ikke har lov til å stille det spørsmålet, sier Minde og legger til:

– Man føler at man ikke blir tatt seriøst eller at de bryr seg om at dette er jobben min.

Fotball: Klepp - Rosenborg (1-2)

I AKSJON: Minde spiller til daglig for Rosenborg.

Foto: Carina Johansen / NTB

Tilbakeviser Mindes påstand

Spilleren endte til slutt opp med å signere for Rosenborg sommeren 2020, og mener klubben ikke var en av dem som spurte om familieplanene.

Det var det tre andre klubber som gjorde, slik Minde opplevde det. Enten direkte eller indirekte. Hun mener én av klubben stilte spørsmålet om barn rett frem.

– (...) spurte meg rett ut om jeg tenkte å få barn. Pakket det ikke inn engang.

Minde ønsker ikke at klubbene skal bli navngitt. NRK har tatt kontakt med den aktuelle personen i klubben som hun mener spurte rett ut om hennes barneplaner.

Vedkommende opplevde møtet veldig annerledes enn henne, men bekrefter at møtet fant sted.

Det har jeg aldri spurt om. Jeg blander meg aldri inn i familieforhold, verken i business eller i frivilligheten. Jeg finner påstanden løgnaktig og helt urimelig, forteller klubbrepresentanten til NRK.

Det finnes ingen skriftlig dokumentasjon på at hverken denne klubben eller noen andre hun var i møter med i 2020 spurte henne om familieplaner.

Men Minde er krystallklar på at familiesituasjonen hennes ble et tema. Hun har også skrevet ned referater fra videomøtene hun hadde med de ulike klubbene.

I et av møtereferatene står det:

«Men ønsker å vite hvor motivert jeg er? Kommer jeg hjem for å spille ett år, så pensjonere meg, stifte familie og bygge hus?»

Notat
Foto: Privat

– Burde kontaktet NISO

Minde valgte å ikke konfrontere klubbrepresentantene da, i frykt for å svekke egne jobbmuligheter, men hun har tenkt mye på det i ettertid og blant annet diskutert det med ektemannen sin.

– Jeg har ikke tatt det opp med NISO (spillerforeningen) og det er litt dumt at jeg ikke har gjort, sier Minde.

Rosenborg-spilleren, som ble mor i 2021, sier hun har hørt om flere spillere som har opplevd det samme.

Forbundsleder i Niso Erlend Hanstveit

KLAR I TALEN: Forbundsleder i Niso Erlend Hanstveit.

Foto: Henrik Myhr Nielsen

– Det at man spør i forbindelse med kontraktsforlengelse, det her jeg ikke hørt om. Det forventer vi at ikke skjer. Det at man bryter med norsk lov, sier NISO-leder Erlend Hanstveit til NRK.

Han forteller videre at NISO jobber aktivt for å belyse tematikken og at de i større grad skal snakke med andre forbund om problemstillingen.

– Vi ser med lys og lykt etter hvorfor vi mister så mange kvinner i toppfotballen i sin beste alder.

Les også Toppserie-spilleren ble gravid: – Jeg følte meg som en byrde som ikke lenger var ønsket i klubben

Victoria Ludvigsen med barna

– Veldig ufint

NRK har vært i kontakt med en annen toppseriespiller som forteller at også hun har opplevd å bli spurt om familieplaner.

Hun ønsker å være anonym og vil heller ikke navngi klubben det gjelder da hun fortsatt spiller der. Dette er ikke én av de tre klubbene Minde mener tok opp temaet med henne.

Det var det første man ble spurt om: Egen alder og familiesituasjonen. Det var ikke så kult, sier toppseriespilleren.

Spørsmålet skal ha dukket opp da hun forhandlet om forlengelse med klubben i fjor.

Jeg tenkte at det har ikke «hen» noe med, min situasjon og om jeg har planer om å stifte familie etter hvert. Jeg synes det var veldig ufint.

Spilleren forteller at hun ikke har tatt hendelsen videre, men har tenkt på det. Det synes Hanstveit på generelt grunnlag er synd. Han får støtte av daglig leder i Toppfotball kvinner, Hege Jørgensen, som likevel påpeker:

– Det er utrolig bra at det blir løftet opp, for det skaper en økt bevissthet på hvordan man skal håndtere slike situasjoner.

Hei!

Har du tanker om saken du har lest, eller innspill til andre ting vi i NRK Sport bør undersøke? 

Da må du gjerne kontakte meg på e-post!

Siste nytt

 • Phil Foden ble årets spiller i Premier League – slo Haaland og Ødegaard

  Phil Foden kom best ut i kåringen av sesongens beste Premier League-spiller. Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard var blant de nominerte.

  – Å vinne denne prisen er noe jeg er ekstremt stolt over, sier Foden til Manchester Citys hjemmesider.

  Foden har scoret 17 mål og fått åtte målgivende på 34 ligakamper denne sesongen. 23-åringen vinner prisen for første gang, og sørger for at en Manchester City-spiller får prisen for femte sesong på rad.

  Kåringen er det Premier League selv som står bak, og vinneren ble bekreftet på deres hjemmesider lørdag – dagen før serieavslutning.

  Vinneren av prisen ble kåret gjennom stemmer fra folket, kombinert med et panel av fotballeksperter.

  I fjor fikk Haaland prisen som første nordmann etter en strålende debutsesong for Manchester City (52 mål på 53 kamper).

  Haaland har 27 nettkjenninger i Premier League før siste runde. Det gjør ham til en klar toppscorer, og totalt står jærbuen med 38 mål på 43 klubbkamper denne sesongen. Skadeavbrekk har gitt Haaland færre mål og kamper enn i 2022/23.

  Ødegaard var også inne på nominasjonslista. Arsenals kaptein har vært en bærebjelke for en klubb som kjemper om sin første ligatittel på 20 år.

  De øvrige nominerte var Cole Palmer (Chelsea), Declan Rice (Arsenal), Alexander Isak (Newcastle), Virgil van Dijk (Liverpool) og Ollie Watkins (Aston Villa). (NTB/NRK)

  Phil Foden
  Foto: PAUL ELLIS / AFP
 • Fifa tester nytt VAR-opplegg – ser til tennissporten

  I framtiden kan fotballtrenere kunne be om å få vurdert avgjørelser på nytt. Inspirert av videodømmingen i tennis blir konseptet prøvd ut i ungdomsfotballen.

  Den rimeligere VAR-løsningen er så langt blitt testet i to turneringer og i alt 36 kamper, skriver BBC.

  Utfallet har vært «veldig positivt», sa Fifas dommersjef Pierluigi Collina på fotballforbundets kongress i Bangkok fredag.

  Opplegget går ut på at hvert lag får to muligheter per kamp til å utfordre en dommeravgjørelse. Det blir gjort ved at hovedtreneren tvinner fingre i været og gir fjerdedommer et kort, forklarte Collina.

  Spillerne kan også anbefale trenerbenken om å sjekke en situasjon. Dette fordi de er tettere på det som skjer på banen.

  Hvis videoreprisene fører til at en avgjørelse blir omgjort, beholder laget sine to sjekkmuligheter. Slik er det også i tennis og cricket. Antall forsøk reduseres hvis klagen ikke tas til følge.

  I testordningen blir nøkkelsituasjoner sjekket som med dagens VAR-system. Det vil si mål, straffer, røde kort og kort til feil spiller.

  (©NTB)

  Videodømming
 • Formel 3: Mer trøbbel for Stenshorne

  Martinius Stenshorne (18) sto igjen på start og ble bare nummer 22 i lørdagens Formel 3-sprint på Imola-banen i Italia.

  Den norske unggutten kom ikke i gang da starten gikk. Det ga sisteplass i feltet med 27 biler, og der ble Stenshorne værende de første rundene.

  Han klatret noen hakk utover i løpet. I alt ble det kjørt 18 runder.

  Noel León fra Mexico vant sprinten foran tyske Oliver Goethe.

  Fredag skuffet Stenshorne ved å bli nummer 18 i kvalifiseringen. Han var i mål på 20.-plass, men gjorde et lite byks etter at førere foran ham ble straffet for regelbrudd.

  I slutten av mars knallet Stenshorne til med seier i sprintløpet i australske Melbourne.

  Torsdag ble det kjent at 18-åringen er klar for juniorprogrammet til Formel 1-laget McLaren. Noen timer senere kom nyheten om at han nektes å kjøre løpshelgen på Silverstone-banen i England i sommer.

  Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) slo ned på Stenshornes deltakelse i et GB3-løp på Silverstone i april. Det er en konkurranse som minner om Formel 3, og ifølge regelverket skulle tenåringen ha søkt om tillatelse. Hitech-laget har anket avgjørelsen.

  (©NTB)

  Martinius Stenshorne på Bahrain International Circuit i Sakhir.
  Foto: Diederik van der Laan

Sendeplan

Kl. Program Kanal