Hopp til innhold

Toppserie-spilleren ble gravid: – Jeg følte meg som en byrde som ikke lenger var ønsket i klubben

Victoria Ludvigsen (29) er skuffet over behandlingen hun fikk av Vålerenga da hun ble gravid. Manglende oppfølging bidro til at fotballkarrieren fikk en brå slutt.

Victoria Ludvigsen med barna

GA OPP FOTBALLKARRIEREN: Tobarnsmor Victoria Ludvigsen synes det ble for krevende å trene seg opp igjen etter fødsel uten oppfølging og støtte fra klubben. Det bidro til at hun la fotballskoa på hylla tidligere enn planlagt.

Foto: Privat

Jeg hadde ingen tanker om å slutte å spille fotball da jeg ble gravid. Det er trist og tungt å tenke på at fotballkarrieren ble avsluttet på den måten, sier Victoria Ludvigsen til NRK.

Etter at islandske Sara Björk Gunnarsdóttir stod frem og fortalte at toppklubben Lyon holdt tilbake lønna hennes da hun ble gravid, har Ludvigsen reflektert mye over egne opplevelser.

Ludvigsen fikk de pengene hun hadde rett på fra NAV, gjennom sykepenger og mammapermisjon, men følte seg likevel dårlig behandlet av Vålerenga. Hun forventet hjelp til å komme seg fortest mulig tilbake på banen, men opplevde at hun ikke fikk noe som helst oppfølging eller tilrettelegging fra klubben.

Hun følte hun stod på bar bakke. Det er hun ikke alene om.

NRK har vært i kontakt med en rekke Toppserie-spillere som har blitt gravide mens de var aktive. Erfaringene er delte, men de aller fleste har følt seg dårlig ivaretatt og peker på manglende oppfølging og tilrettelegging fra klubbene.

Hege Jørgensen

BEKYMRET: Hege Jørgensen synes det er trist å høre om spillere som føler seg dårlig behandlet under og etter svangerskap.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Dette bekymrer Hege Jørgensen, daglig leder i Toppfotball Kvinner.

På generelt nivå er det helt uakseptabelt å ikke ta vare på spillere som blir gravide. De bør få en rød løper inn til klubbhuset i hele graviditetsperioden og etterpå, sier hun.

Følte seg alene

Det var på ingen måte tilfellet for Ludvigsen.

Hun var 26 år og i sitt livs form da hun fant ut at hun var gravid. Da hun fortalte ledelsen i Vålerenga om graviditeten, hadde hun fremdeles et år igjen av kontrakten.

Ludvigsen, som hadde vært en nøkkelspiller og startet nesten alt av kamper for Vålerenga i 2018 og 2019, tenkte at det kom til å bli tøft å kombinere svangerskap og familieliv med fotballen, men var motivert til å satse videre.

Det hun ikke var forberedt på var at hun måtte klare seg alene, uten hjelp fra klubben.

Victoria Ludvigsen for Vålerenga

NØKKELSPILLER: Victoria Ludvigsen var med å sikre cup- og seriesølv med Vålerenga i 2019.

Foto: Marit Hommedal / NTB

Hun forteller at kommunikasjon med klubben, tilrettelegging og oppfølging var helt fraværende både før og etter fødsel.

– Jeg har opplevd å bli fulgt opp tett når jeg har vært skadet, men da jeg ble gravid var det ingenting. Jeg har lagt ned så mye tid og energi i Vålerenga. Behandlingen tilbake har vært skuffende.

Hverdagen ble snudd opp ned. Fra å være en viktig del av Vålerengas tøffe satsing følte hun seg ekskludert og alene.

– Jeg følte meg som en byrde som ikke lenger var ønsket i klubben, sier hun.

Klubbdirektøren svarer

NRK har lagt frem Ludvigsens kritikk av sin tidligere arbeidsgiver for Vålerenga.

– Victoria har nok et poeng i at det har vært for lite kompetanse i klubbene på hvordan man følger opp toppspillere under svangerskapet, sier klubbdirektør Harriet Rudd.

Hun sier det er beklagelig at spilleren ikke var fornøyd med oppfølgingen, og at de tar til seg tilbakemeldingen.

Rudd forteller at Vålerenga generelt har et stort fokus på kontinuerlig oppfølging av hver enkelt spiller, og at det ville være en selvfølge dersom en spiller ble gravid i dag.

Uten at det skal være noen unnskyldning, så var situasjonen i 2020 litt ekstra vanskelig på grunn av covid-restriksjonene, legger hun til.

Stine Hovland og Ingrid Stenevik

MØDRE: Stine Hovland (t.v.) og Ingrid Stenevik har fortsatt med fotball etter at de fikk barn, men forteller at det har vært fryktelig krevende. Her er de avbildet under et arrangement i 2017.

Foto: Terje Pedersen / NTB

I full trening tre uker etter fødsel

Brann-spiller Ingrid Stenevik fikk barn da hun var 19 år og spilte i Sandviken. Det begynner å bli en stund siden, men hun husker fremdeles følelsen av å være alene og uten oppfølging.

Stenevik fikk ikke noe eget treningsopplegg da hun ble mor, men begynte å trene for fullt sammen med resten av lagvenninnene allerede tre uker etter fødsel.

Den risikoen ville hun ikke tatt igjen.

– På den tiden var jeg ung og det gikk overraskende bra, men det er ikke sånn det skal være. Hvis ønsket om en litt eldre Toppserie skal bli oppfylt må man legge bedre til rette for at man kan kombinere familieliv og fotballkarrieren, sier hun.

En annen som kombinerer toppfotball med jobb og familieliv er Arna-Bjørnars Stine Hovland.

Hun tror flertallet av norske klubber ikke aner hvordan de skal håndtere og tilrettelegge når en spiller får barn.

– Mye handler nok om økonomi og forståelse, om å få hverdagen til å gå rundt. Det er noe annet å bare forsørge seg selv, enn om du har et barn å tenke på, sier Hovland.

– Vi kan ikke ha det slik

Hege Jørgensen i Toppfotball Kvinner mener at det ikke har vært nok bevissthet rundt problemstillingen tidligere.

Hun forklarer at klubbene i stor grad har blitt drevet av frivillighet og at det ikke har vært økonomi til å ansette tilstrekkelig støtteapparat rundt spillerne.

– Og alle har for mye å gjøre hele tiden. Det er nok litt av forklaringen. Men vi kan jo ikke ha det slik. Det er utrolig viktig å legge til rette for spillerne, i alle livsfaser. Og vi vet jo i tillegg at de ofte blir bedre etter graviditeten. Det er en vinn-vinn situasjon for alle.

Jørgensen forteller at klubbene selv har satt temaet på agendaen, og at bedre forhold for mødre i fotballen er et målområde i Toppseriens nye strategiplan.

– Så gjenstår det å bearbeide hva vi konkret skal gjøre og hvilke tiltak vi skal sette i gang, men mye handler om bevissthet.

La opp etter fødsel

I dag er Victoria Ludvigsen tobarnsmor og jobber fulltid som politi, en jobb hun trives godt i.

Likevel er det fremdeles litt vondt å tenke på at fotballkarrieren ikke varte lenger. Hun tror hun hadde flere gode år igjen på banen om klubben hadde satset på henne også etter at hun ble gravid.

– Jeg skjønner at det er toppidrett vi driver med og at man ikke kan bruke masse ressurser på en spiller som ikke kan spille, men jeg skulle ønske det var et opplegg som kunne hjelpe meg å komme fortest mulig tilbake. Derfor er det viktig å rette fokus på dette og kanskje bane vei slik at andre ikke opplever det samme som meg.

Victoria Ludvigsen ble begynte å jobbe som politi etter fotballkarrieren

BYTTET YRKE: Victoria Ludvigsen jobber i dag som politi.

Foto: Privat

Ludvigsen valgte å legge opp etter fødselen i juni 2020.

– Det ble til slutt en helhetsvurdering. Det handlet mye om situasjonen min i Vålerenga, men også om økonomi og hvor utfordrende det er å kombinere fotball, jobb og familieliv.

Hei!

Har du tanker om saken du har lest, eller innspill til andre ting vi i NRK Sport bør undersøke? 

Da må du gjerne kontakte meg på e-post!

Sportsnyheter

UEFA Euro 2024 Qualifiers - Group H - Kazakhstan v Denmark

Hareide om Danmark-smell: – Et sjokk for danskene

Alt så ut til å gå mot en oppskriftsmessig seier for Danmark, men så kollapset gjestene fullstendig mot Kasakhstan.

Siste nytt

 • Svak norsk dag i Lahti – Kobayashi vant etter avlyst finaleomgang

  Halvor Egner Granerud mislyktes totalt da han landet på 95 meter i verdenscuprennet i Lahti søndag. Ryoyu Kobayashi vant da finaleomgangen ble avlyst.

  Japaneren vant etter et hopp på 136,5 meter. Stefan Kraft tok andreplassen foran Karl Geiger på tredjeplassen.

  Granerud endte helt nede på en 46.-plass i konkurransen. Utfordrende forhold førte til at andreomgangen ble avlyst.

  26-åringen mente forholdene hadde skylden for det svake resultatet.

  – Jeg føler meg ganske sjanseløs i dag. Det er veldig surt, sa Granerud til Viaplay etter rennet.

  Johann André Forfang leverte imidlertid et greit hopp på 119 meter og tok niendeplassen i konkurransen. Kristoffer Eriksen Sundal strakte seg ned til 122 meter og endte på plassen bak.

  Robert Johansson ble nummer 21 og Daniel-André Tande nummer 24.

  Holmenkollen skifestival og Raw Air 2023
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Norge presset storfavoritten – tok første VM-sølv på 19 år

  De norske curlingkvinnene ga Sveits en tøff kamp i VM-finalen, men måtte til slutt se seg slått 3-6 av de regjerende verdensmesterne.

  - Når motstanderne klarer alle steinene er det vanskelig, men vi er fornøyde med hva vi leverer, sier skipper Marianne Rørvik til arrangøren etter finalen.

  Det norske laget bestående av nevnte Rørvik, Kristin Skaslien, Martine Vollan Rønning og Mille Haslev Nordbye var det første norske kvinnelaget i en curling-VM-finale på nitten år. Etter det ble klart at det ble sølv, var Rørvik stolt over deres egen prestasjon.

  - Det har vært en uke som har vært over all forventing. Alle håper å komme til finalen og vinne, men vi hadde sluttspill som mål og å spille en finale var veldig morsomt, forteller Rørvik

  Som regjerende verdensmestere var Sveits storfavoritter før turneringen i svenske Sandviken. I VM har sveitserne gått ubeseiret frem til finalen, og styrket sitt favorittstempel.

  I finalen fulgte landene hverandre tett, og i den åttende omgangen utlignet Norge sveitsernes ledelse til 3–3 etter en strålende sistestein av Skaslien.

  Norge hadde en fordel med sistestein i siste omgang, og presset var dermed på Sveits før den niende og nest siste omgangen.

  De norske kvinnene gjorde jobben vanskelig for sveitserne, men med den siste steinen curlet sveitserne inn et viktig poeng og ledet 4–3 før den siste og avgjørende omgangen.

  Før Norges nest siste stein var kampen helt åpen, og det norske laget diskuterte mye hva de skulle gjøre, men prøvde seg på en dobbel uten å lykkes.

  Sveits svarte med å slå ut Norges stein og Norge kunne dermed best sikre seg ekstraomganger. Men Skasliens siste stein var altfor kort og dermed sikret Sveits sitt fjerde strake VM-gull.

  Curling-VM for kvinner
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB
 • Medier: Foden har operert blindtarmen – mister landskamp

  Manchester City-stjernen Phil Foden må stå over Englands kamp mot Ukraina i EM-kvalifiseringen søndag etter at han måtte operere blindtarmen.

  Det melder flere engelske medier søndag.

  Daily Mail skriver at Foden skal ha følt seg uvel på trening lørdag og deretter fått påvist blindtarmbetennelse. Det gjør at han mister kampen mot Ukraina på Wembley søndag kveld.

  Det er også usikkert om han blir klar til Citys storkamp mot Liverpool i ligaen like etter landslagspausen.

  (©NTB)

  Britain Soccer FA Cup
  Foto: Jon Super / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste