Hopp til innhold

Toppserie-spilleren ble gravid: – Jeg følte meg som en byrde som ikke lenger var ønsket i klubben

Victoria Ludvigsen (29) er skuffet over behandlingen hun fikk av Vålerenga da hun ble gravid. Manglende oppfølging bidro til at fotballkarrieren fikk en brå slutt.

Victoria Ludvigsen med barna

GA OPP FOTBALLKARRIEREN: Tobarnsmor Victoria Ludvigsen synes det ble for krevende å trene seg opp igjen etter fødsel uten oppfølging og støtte fra klubben. Det bidro til at hun la fotballskoa på hylla tidligere enn planlagt.

Foto: Privat

Jeg hadde ingen tanker om å slutte å spille fotball da jeg ble gravid. Det er trist og tungt å tenke på at fotballkarrieren ble avsluttet på den måten, sier Victoria Ludvigsen til NRK.

Etter at islandske Sara Björk Gunnarsdóttir stod frem og fortalte at toppklubben Lyon holdt tilbake lønna hennes da hun ble gravid, har Ludvigsen reflektert mye over egne opplevelser.

Ludvigsen fikk de pengene hun hadde rett på fra NAV, gjennom sykepenger og mammapermisjon, men følte seg likevel dårlig behandlet av Vålerenga. Hun forventet hjelp til å komme seg fortest mulig tilbake på banen, men opplevde at hun ikke fikk noe som helst oppfølging eller tilrettelegging fra klubben.

Hun følte hun stod på bar bakke. Det er hun ikke alene om.

NRK har vært i kontakt med en rekke Toppserie-spillere som har blitt gravide mens de var aktive. Erfaringene er delte, men de aller fleste har følt seg dårlig ivaretatt og peker på manglende oppfølging og tilrettelegging fra klubbene.

Hege Jørgensen

BEKYMRET: Hege Jørgensen synes det er trist å høre om spillere som føler seg dårlig behandlet under og etter svangerskap.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Dette bekymrer Hege Jørgensen, daglig leder i Toppfotball Kvinner.

På generelt nivå er det helt uakseptabelt å ikke ta vare på spillere som blir gravide. De bør få en rød løper inn til klubbhuset i hele graviditetsperioden og etterpå, sier hun.

Følte seg alene

Det var på ingen måte tilfellet for Ludvigsen.

Hun var 26 år og i sitt livs form da hun fant ut at hun var gravid. Da hun fortalte ledelsen i Vålerenga om graviditeten, hadde hun fremdeles et år igjen av kontrakten.

Ludvigsen, som hadde vært en nøkkelspiller og startet nesten alt av kamper for Vålerenga i 2018 og 2019, tenkte at det kom til å bli tøft å kombinere svangerskap og familieliv med fotballen, men var motivert til å satse videre.

Det hun ikke var forberedt på var at hun måtte klare seg alene, uten hjelp fra klubben.

Victoria Ludvigsen for Vålerenga

NØKKELSPILLER: Victoria Ludvigsen var med å sikre cup- og seriesølv med Vålerenga i 2019.

Foto: Marit Hommedal / NTB

Hun forteller at kommunikasjon med klubben, tilrettelegging og oppfølging var helt fraværende både før og etter fødsel.

– Jeg har opplevd å bli fulgt opp tett når jeg har vært skadet, men da jeg ble gravid var det ingenting. Jeg har lagt ned så mye tid og energi i Vålerenga. Behandlingen tilbake har vært skuffende.

Hverdagen ble snudd opp ned. Fra å være en viktig del av Vålerengas tøffe satsing følte hun seg ekskludert og alene.

– Jeg følte meg som en byrde som ikke lenger var ønsket i klubben, sier hun.

Klubbdirektøren svarer

NRK har lagt frem Ludvigsens kritikk av sin tidligere arbeidsgiver for Vålerenga.

– Victoria har nok et poeng i at det har vært for lite kompetanse i klubbene på hvordan man følger opp toppspillere under svangerskapet, sier klubbdirektør Harriet Rudd.

Hun sier det er beklagelig at spilleren ikke var fornøyd med oppfølgingen, og at de tar til seg tilbakemeldingen.

Rudd forteller at Vålerenga generelt har et stort fokus på kontinuerlig oppfølging av hver enkelt spiller, og at det ville være en selvfølge dersom en spiller ble gravid i dag.

Uten at det skal være noen unnskyldning, så var situasjonen i 2020 litt ekstra vanskelig på grunn av covid-restriksjonene, legger hun til.

Stine Hovland og Ingrid Stenevik

MØDRE: Stine Hovland (t.v.) og Ingrid Stenevik har fortsatt med fotball etter at de fikk barn, men forteller at det har vært fryktelig krevende. Her er de avbildet under et arrangement i 2017.

Foto: Terje Pedersen / NTB

I full trening tre uker etter fødsel

Brann-spiller Ingrid Stenevik fikk barn da hun var 19 år og spilte i Sandviken. Det begynner å bli en stund siden, men hun husker fremdeles følelsen av å være alene og uten oppfølging.

Stenevik fikk ikke noe eget treningsopplegg da hun ble mor, men begynte å trene for fullt sammen med resten av lagvenninnene allerede tre uker etter fødsel.

Den risikoen ville hun ikke tatt igjen.

– På den tiden var jeg ung og det gikk overraskende bra, men det er ikke sånn det skal være. Hvis ønsket om en litt eldre Toppserie skal bli oppfylt må man legge bedre til rette for at man kan kombinere familieliv og fotballkarrieren, sier hun.

En annen som kombinerer toppfotball med jobb og familieliv er Arna-Bjørnars Stine Hovland.

Hun tror flertallet av norske klubber ikke aner hvordan de skal håndtere og tilrettelegge når en spiller får barn.

– Mye handler nok om økonomi og forståelse, om å få hverdagen til å gå rundt. Det er noe annet å bare forsørge seg selv, enn om du har et barn å tenke på, sier Hovland.

– Vi kan ikke ha det slik

Hege Jørgensen i Toppfotball Kvinner mener at det ikke har vært nok bevissthet rundt problemstillingen tidligere.

Hun forklarer at klubbene i stor grad har blitt drevet av frivillighet og at det ikke har vært økonomi til å ansette tilstrekkelig støtteapparat rundt spillerne.

– Og alle har for mye å gjøre hele tiden. Det er nok litt av forklaringen. Men vi kan jo ikke ha det slik. Det er utrolig viktig å legge til rette for spillerne, i alle livsfaser. Og vi vet jo i tillegg at de ofte blir bedre etter graviditeten. Det er en vinn-vinn situasjon for alle.

Jørgensen forteller at klubbene selv har satt temaet på agendaen, og at bedre forhold for mødre i fotballen er et målområde i Toppseriens nye strategiplan.

– Så gjenstår det å bearbeide hva vi konkret skal gjøre og hvilke tiltak vi skal sette i gang, men mye handler om bevissthet.

La opp etter fødsel

I dag er Victoria Ludvigsen tobarnsmor og jobber fulltid som politi, en jobb hun trives godt i.

Likevel er det fremdeles litt vondt å tenke på at fotballkarrieren ikke varte lenger. Hun tror hun hadde flere gode år igjen på banen om klubben hadde satset på henne også etter at hun ble gravid.

– Jeg skjønner at det er toppidrett vi driver med og at man ikke kan bruke masse ressurser på en spiller som ikke kan spille, men jeg skulle ønske det var et opplegg som kunne hjelpe meg å komme fortest mulig tilbake. Derfor er det viktig å rette fokus på dette og kanskje bane vei slik at andre ikke opplever det samme som meg.

Victoria Ludvigsen ble begynte å jobbe som politi etter fotballkarrieren

BYTTET YRKE: Victoria Ludvigsen jobber i dag som politi.

Foto: Privat

Ludvigsen valgte å legge opp etter fødselen i juni 2020.

– Det ble til slutt en helhetsvurdering. Det handlet mye om situasjonen min i Vålerenga, men også om økonomi og hvor utfordrende det er å kombinere fotball, jobb og familieliv.

Hei!

Har du tanker om saken du har lest, eller innspill til andre ting vi i NRK Sport bør undersøke? 

Da må du gjerne kontakte meg på e-post!

Siste nytt

 • Casper Ruud trekker seg fra turnering

  25 år gamle Casper Ruud trekker seg fra den kommende ATP-turneringen i Kitzbühel, som varer fra 22.- til 27. juli.

  Det melder turneringen selv på sin Instagram.

  Turneringen i Østerrike skulle vært Ruuds siste før OL i Paris.

  Ruud er for tiden opptatt med ATP250-turnering i svenske Båstad, hvor han spiller double på lag med Rafael Nadal. De spiller semifinale mot den brasilianske duoen Orlando Luz/Rafael Matos lørdag.

  Casper Ruud
  Foto: Alberto Pezzali / AP
 • Adidas beklaget for bruk av supermodell etter press fra proisraelsk gruppe

  Klesmerket Adidas har beklaget for reklamekampanjen der den amerikanske propalestinske modellen Bella Hadid (27) brukte en redesignet sko fra OL i 1972.

  Under OL i München i 1972 ble 11 israelere drept i et terrorangrep, som Svart September, en palestinsk paramilitær organisasjon stod bak.

  Adidas har slettet kampanjen fra sosiale medier etter reaksjoner fra proisraelske grupper, som «Combat Antisemitism Movement».

  I en pressemelding krevde de både en unnskyldning og at Hadid ble droppet umiddelbart.

  – Hvis ikke vil det bli sett på som et direkte angrep på minnet til de 11 israelerne som ble myrdet mens de bare prøvde å delta i De olympiske leker, sa Sacha Roytman administrerende direktør.

  Hadid er en verdenskjent modell, med palestinskfødt far.

  Hun har ofte tatt til orde for palestinernes undertrykkelse i sosiale medier, særlig etter Israels kontinuerlige bombing av Gaza etter Hamas-angrepet 7. oktober 2023. FN og flere humanitære organisasjoner har sagt at Israels krigshandlinger strider med folkeretten.

  Hadid har altså ingen tilknytning til massakren i 1972, og var en av flere modeller brukt til å reklamere for løpeskoen. Likevel reviderer Adidas resten av kampanjen.

  – Vi er bevisste på at det er blitt gjort koblinger til tragiske historiske hendelser – selv om disse er helt utilsiktede – beklager vi for opprøret og ubehaget vi har forårsaket, sa Adidas sin talsmann Stefan Pursche til Washington Post torsdag, etter at flere internasjonale medier har omtalt saken.

  Hadid er fortsatt avbildet på hjemmesiden i skoannonsen.

  Bella Hadid.
  Foto: AFP
 • Nadal slet seg videre i Båstad – 18 servebrudd i historisk lang kamp

  Den spanske tennislegenden Rafael Nadal (38) måtte virkelig jobbe for å ta seg forbi argentinske Mariano Navone i kvartfinalen i ATP 250-turneringen i Båstad.

  Spanjolen sikret semifinalebillettene med sifrene 6-7 (2-7), 7-5, 7-5. Kampen varte i fire timer og ett minutt, noe som er den lengste tresettskampen i ATP-historien, ifølge tennisjournalisten José Morgado.

  I semifinalen venter kroatiske Duje Ajdukovic, som er rangert som nummer 130 i verden.

  Kampen fikk en fartsfylt start, hvor spillerne brøt hverandre totalt seks ganger i det første settet. Til slutt sto det 6-6, og det måtte avgjøres i tiebreak. Navone var der klart best og vant 7-2.

  Det andre settet fortsatte på samme måte med fem brudd, men denne gangen var Nadal i dytten og vant 7-5.

  Dermed måtte avansementet avgjøres i et tredje sett, hvor det også ble sju brudd. Nadal viste rutine og servet til slutt inn seieren til 7-5.

  Tidligere hadde Nadal og Navone aldri møttes før. Nadal er rangert som nummer 261 i verden, mens Navone er helt oppe på 36.-plass på verdensrangeringen. (NTB)

  Rafa Nadal
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal