Hopp til innhold

Mener fiaskorenn reddet stafettgullet

HOLMENKOLLEN (NRK): Skiskytterkvinnenes gulloppskrift har bestått av skytetrening, psykologhjelp og å ikke snakke om medaljesjansene på stafetten.

BIATHLON-WORLD-NORWAY

GULLAGET: Synnøve Solemdal (f.h.), Fanny Horn Birkeland, Tiril Eckhoff og Marte Olsbu ble verdensmestere på hjemmebane på stafetten.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

For to dager siden var beste norske kvinne nummer 31 på normaldistansen - etter helsprekk på standplass. Også jaktstarten forrige helg endte med en real skytekollaps og Marte Olsbus 19. plass som beste norske.

Men fredag var stafettlaget uslåelig i Holmenkollen, både i sporet og foran blinkene. Dermed kunne fire lykkelige jenter ta imot hyllesten på hjemmebane ikledd nye gulljakker.

Helomvending

Skiskytterkvinner

GODT SAMARBEID: Hovedtrener Stian Eckhoff, skytetrener Joar Himle, Marte Olsbu, Fanny Horn Birkeland, Synnøve Solemdal og fysisktrener Steinar Mundal.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Og nettopp nedturen på både jaktstarten og 15 kilometeren tror laget kan ha bidratt til stafettsuksess.

– Jeg tror det var viktig at vi dreit oss på normalen. Da senker vi skuldrene og fokuserer på oss selv, forteller Synnøve Solemdal, som ble vraket fra normaldistansen.

– I dag klarte jeg å være offensiv, og det er jeg fornøyd med, sier Tiril Eckhoff etter å ha skutt to fulle hus på tredjeetappen.

Jentenes fysiske trener, Steinar Mundal, smilte fra øre til øre etter dagens helomvending.

– Egentlig var det gunstig, psykologisk sett, at det gikk dårlig. Vi har jo ikke lyst til å gå dårlig, men hvis vi kan vinne stafetten er det greit. De var revansjesugne, mener Mundal.

– Det var lettere å legge det bak seg og jobbe inn mot stafetten. Jeg tror det var sunt for oss å ikke levere på normalen, tilføyer hovedtrener Stian Eckhoff.

Pskologhjelp og skytetrening

Men revansjelysten var ikke den eneste delen av kvinnenes gulloppskrift. Etter svak gjennomføring på standplass i flere renn, har skytetrener Joar Himle jobbet iherdig.

– Joar har vært veldig tydelig med jentene og gitt noen få ting på skytinga de skal ta med seg, forteller trener-Eckhoff.

– For min del var jeg litt anspent i venstrearmen, så det tenkte jeg på i dag. At jeg måtte være avslappet. Det er kun avtrekksfingeren som skal jobbe, forklarer ankerkvinne Marte Olsbu.

Solemdal

TO FULLE HUS: Synnøve Solemdal takker psykologen for god skyting.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

I tillegg har psykolog Tom Henning Øvrebø jobbet tett med kvinnene under VM.

– Jeg snakker konstant med ham. Han er veldig tilgjengelig. Tom Henning skal ta en del av æren for at vi står her i dag. Han er veldig flink til å få oss til å slappe av og fokusere på det vi skal gjøre, forklarer Solemdal etter 10 av 10 treff.

BIATHLON-WORLD-NORWAY
Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Ingen medaljeprat

Det viktigste har likevel kanskje vært å ikke snakke om det uttalte medaljemålet på stafetten.

– Vi har sagt lite, og vært bevisste på hva vi har sagt, innrømmer Stian Eckhoff.

– Vi tok det helt rolig og koblet av med andre ting i går kveld, røper Mundal.

– Det har vært fokus på at vi bare skulle kose oss, senke skuldrene og ikke ha noe press på oss. Det tror jeg var nøkkelen til dagens suksess, bekrefter Solemdal.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Manchester United

United ydmyket og får slakt – ekspert ber forsvarsstjerne gi seg

Manchester United gikk på sitt 13. tap for sesongen mot Crystal Palace. Spesielt forsvarsvikarene og manageren får sterk kritikk etter det som blir kalt årsverste av storklubben.

Siste nytt

  • Tidligere OL-utøver drept i krigen i Ukraina

    Vektløfteren Oleksandr Pjeljesjenko er den første OL-utøveren som har blitt drept i krigen i Ukraina, skriver The Guardian.

    Han døde i kamp for å forsvare landet sitt på søndag, det bekrefter den nasjonale OL-komiteen i Ukraina.

    30-åringen ble nummer fire i vektklassen 85 kilo under OL i Rio i 2016. Han har også blitt europeisk mester to ganger.

    «Det er med stor sorg at vi må meddele at i dag sluttet hjerte til den ærede idrettsmesteren i Ukraina, to ganger europeisk mester i vektløfting, å slå» skriver den nasjonale OL-komiteen i Ukraina på Instagram.

    Pjeljesjenko var utestengt fra idretten i perioden 2013 til 2015 som følge av en dopingforseelse. Deretter gjorde han comeback og tok EM-gull i 85-kilosklassen i 2016. Året etter forsvarte han tittelen. I 2018 begikk han et nytt brudd på dopingreglene og sluttet å konkurrere.

    Mer enn 400 ukrainske idrettsutøvere og idrettsledere skal være drept i krigen.

    (NRK/NTB)

    U11uSDVHKrI
    Foto: Afp
  • Moyes ferdig i West Ham etter sesongen

    West Ham bekrefter at David Moyes er ferdig som manager i klubben etter sesongen.

    I en pressemelding mandag kveld skriver Premier League-klubben at Moyes og klubben er enige om å avslutte samarbeidet etter fire og et halvt år.

    – Jeg har virkelig likt å jobbe med alle i West Ham, og vil takke styret for å gi meg sjansen til å lede denne fantastiske klubben, sier Moyes.

    I løpet av sin periode i London-klubben, ledet 61-åringen dem blant annet til seier i Serieligaen forrige sesong. Det var West Hams første store trofé siden de vant FA-cupen i 1980.

    – David har vært ansvarlig for en periode i vår historie med stor fremgang og suksess, og vi er ekstremt takknemlige for hans harde arbeid, engasjement og dedikasjon til rollen, sier styreleder David Sullivan.

    Med to kamper igjen av sesongen ligger West Ham på niendeplass i Premier League.

    Lørdag spiller de sesongens siste hjemmekamp mot Luton. Klubben skriver at Moyes vil få den hyllesten han fortjener fra supporterne ved at avskjeden allerede har blitt opplyst om.

    Samtidig som Moyes bekreftes ferdig i klubben, skriver både BBC og The Athletic at spanske Julen Lopetegui blir ny manager i West Ham.

    57-åringen skal være enig om betingelsene, men har så langt ikke signert papirene. Spanjolen har vært uten jobb siden han ble sparket i Wolverhampton i august i fjor. (NTB/NRK)

    David Moyes
    Foto: Maja Smiejkowska / Reuters
  • Merlier spurtet til seier i Giroen etter sylfrekk Pogacar-manøver

    Tadej Pogacar var nær ved å snyte spurterne for konfekten, men til slutt var Tim Merlier sterkest på den 3. etappen av sykkelrittet Giro d'Italia mandag.

    De fleste ekspertene var på forhånd sikre på at den 166 kilometer lange etappen fra Novara til Fossano skulle ende med en massespurt. Det gjorde den også, men det var på hengende håret at ikke superstjernen Tadej Pogacar lurte alle.

    I den siste stigningen med noen få kilometer til mål satte sloveneren fart og fikk følge av sammenlagtrival Geraint Thomas. De to kom sammen inn på den siste kilometeren og hadde luke til det jaktende feltet.

    – Kan dette gå, da? Det hadde vært helt sykt. Alle snakket om spurterne før start, sa Discovery-ekspert August Jensen i innspurten.

    Med noen få hundre meter igjen var Pogacar-manøveren nøytralisert, og på streken var belgiske Tim Merlier først. Soudal Quick-Step-rytteren tok sesongens niende seier.

    – Dette var min hardeste seier noen gang. Det ble en tøff finale. Lagkameratene mine gjorde en fantastisk jobb, sa Merlier i seiersintervjuet.

    Verken Tobias Foss, Vegard Stake Laengen eller Torstein Træen fikk med utfallet av etappen å gjøre. Det var heller ikke ventet.

    Tadej Pogacar leder fortsatt rittet sammenlagt. Han har 45 sekunder tilgode på Thomas. (NTB)

    Tim Merlier vinner 3. etappe av Giro d'Italia
    Foto: LUCA BETTINI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal