NRK Meny
Normal

Mener fiaskorenn reddet stafettgullet

HOLMENKOLLEN (NRK): Skiskytterkvinnenes gulloppskrift har bestått av skytetrening, psykologhjelp og å ikke snakke om medaljesjansene på stafetten.

BIATHLON-WORLD-NORWAY

GULLAGET: Synnøve Solemdal (f.h.), Fanny Horn Birkeland, Tiril Eckhoff og Marte Olsbu ble verdensmestere på hjemmebane på stafetten.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

For to dager siden var beste norske kvinne nummer 31 på normaldistansen - etter helsprekk på standplass. Også jaktstarten forrige helg endte med en real skytekollaps og Marte Olsbus 19. plass som beste norske.

Men fredag var stafettlaget uslåelig i Holmenkollen, både i sporet og foran blinkene. Dermed kunne fire lykkelige jenter ta imot hyllesten på hjemmebane ikledd nye gulljakker.

Helomvending

Skiskytterkvinner

GODT SAMARBEID: Hovedtrener Stian Eckhoff, skytetrener Joar Himle, Marte Olsbu, Fanny Horn Birkeland, Synnøve Solemdal og fysisktrener Steinar Mundal.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Og nettopp nedturen på både jaktstarten og 15 kilometeren tror laget kan ha bidratt til stafettsuksess.

– Jeg tror det var viktig at vi dreit oss på normalen. Da senker vi skuldrene og fokuserer på oss selv, forteller Synnøve Solemdal, som ble vraket fra normaldistansen.

– I dag klarte jeg å være offensiv, og det er jeg fornøyd med, sier Tiril Eckhoff etter å ha skutt to fulle hus på tredjeetappen.

Jentenes fysiske trener, Steinar Mundal, smilte fra øre til øre etter dagens helomvending.

– Egentlig var det gunstig, psykologisk sett, at det gikk dårlig. Vi har jo ikke lyst til å gå dårlig, men hvis vi kan vinne stafetten er det greit. De var revansjesugne, mener Mundal.

– Det var lettere å legge det bak seg og jobbe inn mot stafetten. Jeg tror det var sunt for oss å ikke levere på normalen, tilføyer hovedtrener Stian Eckhoff.

Pskologhjelp og skytetrening

Men revansjelysten var ikke den eneste delen av kvinnenes gulloppskrift. Etter svak gjennomføring på standplass i flere renn, har skytetrener Joar Himle jobbet iherdig.

– Joar har vært veldig tydelig med jentene og gitt noen få ting på skytinga de skal ta med seg, forteller trener-Eckhoff.

– For min del var jeg litt anspent i venstrearmen, så det tenkte jeg på i dag. At jeg måtte være avslappet. Det er kun avtrekksfingeren som skal jobbe, forklarer ankerkvinne Marte Olsbu.

Solemdal

TO FULLE HUS: Synnøve Solemdal takker psykologen for god skyting.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

I tillegg har psykolog Tom Henning Øvrebø jobbet tett med kvinnene under VM.

– Jeg snakker konstant med ham. Han er veldig tilgjengelig. Tom Henning skal ta en del av æren for at vi står her i dag. Han er veldig flink til å få oss til å slappe av og fokusere på det vi skal gjøre, forklarer Solemdal etter 10 av 10 treff.

BIATHLON-WORLD-NORWAY

Ingen medaljeprat

Det viktigste har likevel kanskje vært å ikke snakke om det uttalte medaljemålet på stafetten.

– Vi har sagt lite, og vært bevisste på hva vi har sagt, innrømmer Stian Eckhoff.

– Vi tok det helt rolig og koblet av med andre ting i går kveld, røper Mundal.

– Det har vært fokus på at vi bare skulle kose oss, senke skuldrene og ikke ha noe press på oss. Det tror jeg var nøkkelen til dagens suksess, bekrefter Solemdal.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games: Rullebrett, street
X Games: Rullebrett, street