NRK Meny
Normal

Mener fiaskorenn reddet stafettgullet

HOLMENKOLLEN (NRK): Skiskytterkvinnenes gulloppskrift har bestått av skytetrening, psykologhjelp og å ikke snakke om medaljesjansene på stafetten.

BIATHLON-WORLD-NORWAY

GULLAGET: Synnøve Solemdal (f.h.), Fanny Horn Birkeland, Tiril Eckhoff og Marte Olsbu ble verdensmestere på hjemmebane på stafetten.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

For to dager siden var beste norske kvinne nummer 31 på normaldistansen - etter helsprekk på standplass. Også jaktstarten forrige helg endte med en real skytekollaps og Marte Olsbus 19. plass som beste norske.

Men fredag var stafettlaget uslåelig i Holmenkollen, både i sporet og foran blinkene. Dermed kunne fire lykkelige jenter ta imot hyllesten på hjemmebane ikledd nye gulljakker.

Helomvending

Skiskytterkvinner

GODT SAMARBEID: Hovedtrener Stian Eckhoff, skytetrener Joar Himle, Marte Olsbu, Fanny Horn Birkeland, Synnøve Solemdal og fysisktrener Steinar Mundal.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Og nettopp nedturen på både jaktstarten og 15 kilometeren tror laget kan ha bidratt til stafettsuksess.

– Jeg tror det var viktig at vi dreit oss på normalen. Da senker vi skuldrene og fokuserer på oss selv, forteller Synnøve Solemdal, som ble vraket fra normaldistansen.

– I dag klarte jeg å være offensiv, og det er jeg fornøyd med, sier Tiril Eckhoff etter å ha skutt to fulle hus på tredjeetappen.

Jentenes fysiske trener, Steinar Mundal, smilte fra øre til øre etter dagens helomvending.

– Egentlig var det gunstig, psykologisk sett, at det gikk dårlig. Vi har jo ikke lyst til å gå dårlig, men hvis vi kan vinne stafetten er det greit. De var revansjesugne, mener Mundal.

– Det var lettere å legge det bak seg og jobbe inn mot stafetten. Jeg tror det var sunt for oss å ikke levere på normalen, tilføyer hovedtrener Stian Eckhoff.

Pskologhjelp og skytetrening

Men revansjelysten var ikke den eneste delen av kvinnenes gulloppskrift. Etter svak gjennomføring på standplass i flere renn, har skytetrener Joar Himle jobbet iherdig.

– Joar har vært veldig tydelig med jentene og gitt noen få ting på skytinga de skal ta med seg, forteller trener-Eckhoff.

– For min del var jeg litt anspent i venstrearmen, så det tenkte jeg på i dag. At jeg måtte være avslappet. Det er kun avtrekksfingeren som skal jobbe, forklarer ankerkvinne Marte Olsbu.

Solemdal

TO FULLE HUS: Synnøve Solemdal takker psykologen for god skyting.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

I tillegg har psykolog Tom Henning Øvrebø jobbet tett med kvinnene under VM.

– Jeg snakker konstant med ham. Han er veldig tilgjengelig. Tom Henning skal ta en del av æren for at vi står her i dag. Han er veldig flink til å få oss til å slappe av og fokusere på det vi skal gjøre, forklarer Solemdal etter 10 av 10 treff.

Ingen medaljeprat

Det viktigste har likevel kanskje vært å ikke snakke om det uttalte medaljemålet på stafetten.

– Vi har sagt lite, og vært bevisste på hva vi har sagt, innrømmer Stian Eckhoff.

– Vi tok det helt rolig og koblet av med andre ting i går kveld, røper Mundal.

– Det har vært fokus på at vi bare skulle kose oss, senke skuldrene og ikke ha noe press på oss. Det tror jeg var nøkkelen til dagens suksess, bekrefter Solemdal.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Bohinen aktuell for Viking

  Lars Bohinen er favoritt til jobben som ny trenar i Viking, melder Stavanger Aftenblad. Viking vil ikkje kommentere saka.

  48-åringen har eitt år igjen av avtalen med Sandefjord, men det skal det vere håp om å løyse, skriv avisa.

  Viking rykka ned i haust, og skal for første gong sidan 1987 spele på nivå to neste år.

  Lars Bohinen intervjues av NRK
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
 • Russisk OL-komité støttar deltaking

  Russlands OL-komite vil støtte utøvarar som deltar i OL i Korea under nøytralt flagg, melder nyheitsbyrået RIA.

  IOC har utestengt Russland frå OL på grunn av dopingjukset i Sotsji i 2014, men vil tillate at inviterte russiske utøvarar får delta under nøytralt flagg.

  Alexander Zhukov
  Foto: Ivan Sekretarev / AP
 • – Flaut, sa Zucca

  Mats Zuccarello scora på straffe, men New York Rangers tapte likevel 1-2 etter straffer for Dallas. – Det er pinleg å spele to periodar utan å vinne ein einaste nærkamp, seier Zuccarello til NTB.

  Rangers fekk si utlikning fire minutt før full tid. – Vi fekk det poenget vi fortente minst sidan eg kom hit, seier Zucca.

  Mats Zuccarello
  Foto: Bill Kostroun / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal