Hopp til innhold

Mener det er full krise i Rosenborg før Glimt-møtet: – Trist

Fem strake kamper uten seier og et angrepsspill som langt fra imponerer. Nå mener både eksperter og supportere at varsellampene blinker for Rosenborg.

Eliteserien fotball 2023: Rosenborg - Brann (0-2).

UNDER PRESS: Da Kjetil Rekdal fikk spørsmål om det brenner under beina hans, svarte han at «det brenner under hele Rosenborg».

Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Nå er det krise i Rosenborg. Det er vanskelig å se hvordan de skal ta seg ut av dette.

Det sier Birger Løfaldli, kommentator i Adressa, til NRK før Rosenborg står overfor norsk fotballs kanskje tøffeste test akkurat nå: Bortekamp mot Glimt lørdag klokken 17.

Sesongen startet med optimisme da Viking ble slått 1–0 i serieåpningen. I påfølgende serierunde ble det 1–1 borte mot regjerende mester Molde. Men siden har Rosenborg spilt fire kamper uten å vinne.

Men ikke nok med at resultatene har vært svake: Ekspertene er mer bekymret for prestasjonene. Og det er liten tvil i at supporterne er enige.

«Her spilles artig og angrepsvillig fotball», var beskjeden fra supportergruppen Kjernen under Rosenborgs hjemmekamp mot Vålerenga forrige helg.

Eliteserien 2023: Rosenborg - Vålerenga.

Supportergruppen Kjernen ga klar beskjed: «Her spilles artig og angrepsvillig fotball»

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Trønderne gikk deretter på et skuffende 1-3-tap mot hovedstadsklubben.

– Sesongstarten har selvfølgelig vært forferdelig, sier Jahn Ivar Jakobsen, bedre kjent som «Mini», til NRK.

Han er svært kritisk til både poengfangst og prestasjoner.

– Som tidligere angrepsspiller synes jeg det er trist at vi ikke engang skaper målsjanser, sier Mini, som fortsatt sier vi om gamleklubben.

Krever angrepsfotball

Rosenborg, med sin offensive historikk, har bare scoret fire mål så langt denne sesongen.

Bare fem eliteserielag har færre nettkjenninger. Kontrasten fra forrige sesong, der Rosenborg endte på 3. plass og scoret 69 ganger (bare færre enn Molde og Bodø/Glimt), er stor.

– Det er ingen tvil om at erstatterne til Casper Tengstedt og Stefano Vecchia ikke er i nærheten. Rosenborg mangler definitivt én eller to klassespillere som kan score mål, mener Mini, som legger til:

Jahn Ivar "Mini" Jakobsen

Tidligere RBK-spiller Mini liker ikke det han ser fra gamleklubben.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Vi er i en situasjon der de andre klubbene reiser til Lerkendal uten frykt.

Løfaldli er enig med Rosenborg-legenden.

– Det er vanskelig å se utvikling i laget, det er vanskelig å se et angrepsspill som er gjenkjennbart og det er vanskelig å se artig, angrepsvillig fotball, som er et krav i Trøndelag. Hadde det vært snakk om uflaks eller uhell hadde det ikke vært noe snakk om krise. Men prestasjonene har vært verre enn resultatene, mener han.

Denne helgen Rosenborg tar turen til et fullsatt Aspmyra for å møte Bodø/Glimt. Gultrøyene troner øverst i ligaen etter å ha sanket 16 av 18 mulige poeng og har scoret tre ganger mer enn Rosenborg.

Løfaldli sier at ingen forventer noe som helst av Rosenborg mot Bodø/Glimt. Kommentatoren tror også 16. mai-kampen mot Haugesund kan besegle Rekdals skjebne som Rosenborg-trener.

– En lang seiersrekke vil selvfølgelig snu på det, for resultater trumfer det meste. Men akkurat nå er det vanskelig å se hvor den seiersrekken skal komme fra.

Eliteserien i fotball 2023: Rosenborg - Brann

Kjetil Rekdal har ved flere anledninger denne sesongen fortvilt. Rosenborg har slitt kraftig, spesielt foran mål.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Må se noe som gir håp

Den samme oppfatningen har Roger Bremnes i Kjernen, Rosenborgs supporterklubb. Han beskriver RBK-supporterne som frustrerte, og mener Rosenborg alltid bør gå på banen for å score mål.

– Du kan ikke være Rosenborg-trener å sette opp laget som en underdog. Vi er Norges største klubb. Dårlige resultater kan man leve med hvis man ser prestasjoner som kan bli til noe. Men det vi ser nå er ingenting av noe som helst, sier han.

Han mener Rosenborg må finne tilbake til identiteten og historien som har gitt så mange store øyeblikk tidligere. Om det blir under Rekdal, gjenstår å se. Flere supportere har ifølge Bremnes mistet troen på prosjektet til Rekdal og hans assistent Geir Frigård.

– De har fått mye ros, og det har vært fortjent. De har vært åpne og de er kjernekarer begge to, men det er klart at Rosenborg lever av prestasjoner som leder til resultater. Nå har vi verken eller, og da blir det vanskelig å være Rosenborg-trener, sier han, og understreker:

– Vi må se noe som gir håp. Håp om bedring. Prestasjoner leder til resultater i Trøndelag. Det er det vi tror på, for det er det vi har opplevd.

Apropos lag som sliter ...

Aalesund har ikke scoret ett eneste mål i årets eliteserie. Laget har spilt ni timer med fotball uten nettkjenning og her er en oversikt på hva annet man kan bruke ni timer på.

Aalesund har ikke scoret ett eneste mål i årets eliteserie. Laget har spilt ni timer med fotball uten nettkjenning og her er en oversikt på hva annet man kan bruke ni timer på.

Siste nytt

 • Duplantis tok EM-gull – verdensrekorden glapp

  Armand Duplantis var nære på, men det ble ingen verdensrekord for det svenske fenomenet.

  Han forsøkte seg på høyden 6,25 meter, men rev tre ganger.

  Han tok imidlertid mesterskapsrekord da han hoppet over 6,10 meter.

  – Han har tatt stavhopp til et helt nytt nivå og gjort idretten enda mer spektakulær enn den var tidligere, sier NRKs ekspert Vebjørn Rodal.

  Duplantis sikret EM-gullet foran greske Emmanouil Karalis.

  Tyrkiske Esu Sasma tok bronsemedaljen.

  2024 European Athletics Championships, day 6
  Foto: BILDBYRÅN
 • 16-åringer herjet for Stabæk - opp på kvalikplass

  To lynraske nettkjenninger i åpningsminuttene la grunnlaget for Stabæks 4-2-seier hjemme mot Mjøndalen i 1. divisjon onsdag.

  De to 16-åringene Oskar Spiten-Nysæter (2) og Sebastian Olderheim (2) scoret målene som bringer Stabæk opp på 6.-plass i 1. divisjon.

  Fire poeng skiller opp til Vålerenga på direkte opprykksplass. Mjøndalen har på sin side spilt fem strake kamper uten seier, og bruntrøyene er nummer tolv på tabellen. (NTB)

  Stabæk
  Foto: NTB
 • Kolbotn slått ut av 2. divisjonslag

  Molde og Kolbotn spilte 0-0 til fulltid og måtte dermed ut i ekstraomganger i rosenes by. Der gjorde 17 år gamle Ida Warvik seg tellende da hun satte inn kampens eneste mål for vertene.

  Molde spiller til daglig i avdeling 3 i 2. divisjon, hvor de topper tabellen etter åtte serierunder. Kolbotn holder på sin side til i Toppserien, hvor de ligger på 8.-plass.

  Storkanonene i Toppserien tok seg imidlertid videre. Rosenborg vant 7-0 borte mot Steinkjer, Brann vant 3-0 borte over Avaldsnes og Vålerenga slo byrival Frigg 4-0 borte.

  Arna-Bjørnar sikret 2-1-seier åtte minutter på overtid mot 1. divisjonslaget Fyllingsdalen. Start - Amazon Grimstad 4-0, Viking - Bryne 2-0. Bodø/Glimt - Tiller 3-0. (NTB)

  Ida Emilie Heggem Warvik
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal