Hopp til innhold

Mener Carlsen tar «en Northug»: – Vil endre sjakksporten

Internasjonal mester Atle Grønn tror Magnus Carlsen ønsker å vise at VM-formatet er moden for endringer med sin raske remis.

Magnus Carlsen

NY REMIS: Det 12. og siste langsjakkpartiet i VM endte med et rekordraskt remis mandag kveld.

Foto: SHANNON STAPLETON / Reuters

– Den klassiske VM-kampen tilhører fortiden, slik Carlsen ser det. Han vil ha et annet format med utslagsturnering og cupspill. Han vil ha mer underholdning, sier Grønn til NRK.

Den regjerende verdensmesteren måtte tåle kritikk for sin defensive tilnærming til det 12. VM-partiet.

Carlsen selv var rask med å beklage overfor supporterne, men samtidig forklarte han at det var for risikofylt å ta for store sjanser.

Sammenligner med Northug

Grønn understreker at Carlsen først og fremst tenkte på sine egne vinnersjanser, men eksperten tror også at spillet var et stikk til den tradisjonelle VM-ordningen.

– Magnus har tatt til orde for å avvikle denne tradisjonen, og der har han ingen støtte blant hverken norske eller internasjonale eksperter. Men måten han spilte det siste partiet på, blir av noen sett på som dødsstøtet for den klassiske VM-kampen, sier Grønn, som peker på at remisene kan påvirke spenningen og produktet.

– Men jeg tror Magnus har sett enda lenger. Han har sett for seg hvor spennende og underholdende det blir på onsdag.

Artikkelen fortsetter under video

Eksperter spekulerer i om rask remis i går kan ha vært en protest mot klassisk sjakk fra Magnus Carlsen. Han er ikke tilhenger av det tradisjonelle formatet.

Eksperten trekker en parallell til Petter Northug, som på mange måter revolusjonerte langrennssporten med inntoget av fellesstarter.

– Det er nærliggende å tenke på Northug. Du går en femmil, legger deg midt i feltet og velger å peke nese til skitradisjonene og hvordan man skal gå, og så kommer du på slutten når det er oppløp og action – og vinner, sier Grønn.

Stormester Leif Erlend Johannessen tror Carlsen gjorde en ren, kynisk vurdering av hvor han har best sjanser til å vinne VM-tittelen.

– Det blir jo dramatikk nå med viktige avgjørelser og tabber. Men han er ganske iskald hvis han bevisst går for hurtigsjakk for å skape underholdning. Det var nok ikke planen fra først stund, for å si det sånn, sier Johannessen.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae tar oss gjennom det tolvte partiet.

– Tror folk glemme skuffelsen

Johannessen tviler på at den historisk raske remisen kan hjelpe Carlsen med å blåse i gang en ny debatt rundt VM-formatet.

Han peker på at den klassiske sjakken har overlevd tilsvarende diskusjoner mange ganger tidligere.

– Det var snakk om at klassisk sjakk var død allerede etter VM-kampen mellom (José Raúl) Capablanca og (Alexander) Alekhine i 1927. Jeg tror folk glemmer nedturen i det 12. partiet, sier Johannessen.

Jonathan Tisdall, som ble Norges andre stormester i 1995, tviler også på at det gjeldende VM-formatet forsvinner.

Men hvis noen kan presse gjennom endringer, kan det være Carlsen, tror 58-åringen.

– Det er farlig å si det, men han er litt større enn selve sporten nå. Det er uansett vanskelig å si når vi har et sjakkforbund (FIDE) som er ganske umoderne. Det må være noen som skjønner hvor mye han gjør for sjakken før ideene blir vurdert, sier Tisdall.

Siste nytt

  • De Ligt, Musiala og Dier tilbake i trening før returkampen i Madrid

    Bayern München-trioen Matthijs de Ligt, Jamal Musiala og Eric Dier var alle med på tirsdagens trening før onsdagens Champions League-semifinale mot Real Madrid.

    De Ligt gikk glipp av den første kampen grunnet kneproblemer, og erstatteren Kim Min-jae har fått skylden for begge målene Bayern München slapp inn i 2-2-kampen.

    Bayern-trener Thomas Tuchel sa på tirsdagens pressekonferanse at Dier og De Ligt ligger an til å starte returkampen i Spania.

    – De fortjener å fortsette å spille sammen. Matthijs har fått grønt lys, sa Tuchel.

    Musiala
    Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
  • McDavid, MacKinnon eller Kutsjerov blir årets spiller i NHL

    Connor McDavid, Nathan MacKinnon og Nikita Kutsjerov er årets finalister i kampen om å vinne Hart-trofeet som årets spiller i NHL.

    Hart-trofeet gis årlig til spilleren som i en avstemning blant medlemmene i ishockeyjournalistenes forening utpekes som den mest verdifulle for sitt lag.

    McDavid vant Hart-trofeet for tredje gang i fjor og kan slutte seg til Wayne Gretzky (9), Gordie Howe (6) og Eddie Shore (4) som en av spillerne med minst fire. Edmonton Oilers-kapteinen kan også bli den første som vinner to år på rad siden Alex Ovetsjkin i 2008 og 2009.

    6bI-ZE7PPAY
    Foto: AP
  • Nominert til årets manager – fikk sparken

    Liam Rosenior var en av tre nominerte til prisen for årets manager i engelsk mesterskapsserie. Tirsdag fikk han sparken i Hull.

    39-åringen ble i november 2022 hentet til trenerjobben i klubben han hadde spilt for i fem år av sin aktive karriere. Han berget laget fra nedrykk, og sist sesong gjorde Hull det så bra at han i desember fikk en ny og forbedret kontrakt med gyldighet til 2026.

    Han ble også nominert til prisen som sesongens manager sammen med Kieran McKenna (Ipswich, som vant) og Daniel Farke (Leeds), men Hull gikk så vidt glipp av opprykkssluttspill. Med bare en seier på de fire siste kampene endte laget på 7.-plass, tre poeng bak Norwich på den viktige 6.-plassen.

    – Dette er den vanskeligste avgjørelsen jeg har truffet som styreleder i denne klubben. Jeg må se bort fra personlige følelser og treffe avgjørelser med klubbens langsiktige visjoner i sentrum, sier klubbens tyrkiske eier Acun Ilicali til Hulls nettsted.

    – Det er ingen tvil om at vi har hatt framgang under Liam, og han vil alltid være en del av denne familien. Likevel er det blitt tydelig at vi har ulike visjoner for klubbens framtid, og jeg føler at tiden er inne for å gjøre en endring.

    (©NTB)

    dfClLXF5MRI
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal