Hopp til innhold

Mener Carlsen er unntaket i «skammelig» trend

Atle Grønn reagerer sterkt på det han mener er en bekymringsfull utvikling i langsjakken. Regjerende verdensmester Magnus Carlsen har en viss forståelse for bekymringen.

Magnus Carlsen tilbyr remis

FORSTÅR: Magnus Carlsen, her under VM i lyn- og hurtigsjakk i Polen i romjula.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Reaksjonen kommer i kjølvannet av langsjakkturneringen i Wijk aan Zee, som ble avsluttet forrige uke.

I turneringen, som Magnus Carlsen til slutt vant, endte 49 av 91 partier med remis. En for høy andel av uavgjortresultater, mener sjakkekspert Atle Grønn, som tenner på alle plugger.

I en Twitter-melding kaller han avslutningen av turneringen for «skammelig».

Jeg reagerer på at mange av toppspillerne her svikter når arrangører, publikum og media stiller opp og forventer topp underholdning, sier Grønn til NRK.

Vil ikke tape ansikt

Sjakkprofilen mener at flere spillere bevisst vil få partier unnagjort raskest mulig, med minst mulig risiko, nettopp for å oppnå remis.

– Hvorfor gjør de dette?

Fordi det er den trygge løsningen. Det er ingen risiko, de kommer unna med en grei inntekt og taper ikke så mye ansikt. Ratingen står også på stedet hvil. De er kyniske fordi toppspillerne vet at de er innenfor og i det gode selskap. De har ikke noen insentiver til å slå hverandre, sier Grønn.

Atle Grønn

REAGERER: Atle Grønn er oppgitt over holdninger flere spiller har til klassisksjakk.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Han reagerer ikke bare på resultatene i storturneringen som ble avsluttet forrige uke, men mener dette er en generell holdning blant flere toppspillere i sjakken.

Nå er det flere hundre tusen som følger med på dette og publikum er en helt annen faktor enn tidligere. Det gjør at det er mulighet for sponsorer, profesjonalisering og løfting av hele konseptet. Spillerne må skjønne at de har et ansvar for å levere. Det er haugevis av mennesker som har investert dagen sin i det her. Jeg mener at de ikke skal slippe unna uten skammen hvis de feiger ut som de blant annet gjør på finaledagen og som de ofte gjør i sånne situasjoner.

Carlsen forstår bekymringen

Grønn mener en av unntakene er regjerende verdensmester i langsjakk Magnus Carlsen.

Det inntrykket man får er at det bare er Magnus som tar det her på alvor. Han er det store unntaket. Det er ekstremt fortjent at han drar fra feltet som han gjør, fordi han prøver å vinne selv når han ikke trenger å vinne.

Carlsen selv forstår bekymringen til Grønn. Via sin far og manager Henrik Carlsen, skriver sjakkesset følgende i en uttalelse til NRK.

For enkelte er det situasjonsbestemt og forståelig, mens for noen få skjer det såpass ofte at jeg forstår at det er en bekymring for publikum og arrangører.

Magnus Carlsen

VANT: Magnus Carlsen i aksjon i storturneringen i Nederland forrige uke.

Foto: OLAF KRAAK / AFP

– Nedtur

Sjakkspiller Sheila Barth Stanford støtter bekymringen og mener også fenomenet har vært der lenge.

Dette er noe vi er vant til. Forskjellen nå er at det oftere blir sendt på TV og har et større publikum. Det er da litt nedtur når underholdningen stopper etter en time. For meg som tilskuer så er det langt mer interessant å se på når de er villig til å risikere noe. En 20-trekks remis er ikke veldig interessant, sier Stanford til NRK.

Sjakkprofilen legger til at hun har forståelse for dem som velger å spille på det trygge, og mener at det er opp til arrangører å ta grep.

Sahl

STØTTER: Sheila Barth Stanford (til venstre) mener fenomenet om å velge trygge utveier i langsjakken har eksistert lenge.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Et tap kan koste mye, man trenger rankingpoeng for å bli invitert til store turneringer, men det er opp til arrangørene at de inviterer spillere som er villig til å spille. Mitt forslag til løsning er at man blander etablerte spillere med flere utfordrere som er villige til å risikere litt mer for å klatre, sier Stanford.

– Interessen blir mindre

Nå frykter Grønn for fremtiden til langsjakken hvis trenden fortsetter.

Interessen for sjakken blir mindre når dette brer seg. Langsjakken er allerede sårbar med tanke på det lange formatet. Det er få langsjakkturneringer fra før av, så det er viktig at den viser seg fra sin beste side når det først vises.

Grønn mener man er avhengig skape et bedre produkt for å fortsette å tiltrekke seg sponsorer og arrangører.

Det er et kretsløp her hvor alle er avhengig av hverandre. Spillerne er ikke bare avhengig av hverandre, men også av sponsorer arrangører og publikum.

Siste nytt

 • Christophe Galtier ny PSG-trener

  Franske Christophe Galtier (55) er ansatt som ny hovedtrener for Paris Saint-Germain og tar med det over jobben til Mauricio Pochettino.

  Den franske hovedstadsklubben bekreftet at Galtier er deres nye manager på en pressekonferanse tirsdag. Det skjer kort tid etter at det ble klart at argentinske Pochettino forlot managerstolen.

  I 2020/21-sesongen ledet franskmannen Galtier Lille til deres første seriemesterskap på ti år, men valgte noe overraskende å gi seg som trener to dager etter at tittelen var sikret.

  Sist sesong var Galtier hovedtrener for franske Nice, og 55-åringen ledet laget til en femteplass i serien. I cupen tok han laget til finalen, der de måtte se seg slått av Nantes. (NTB)

  Christophe Galtier
  Foto: FRANCK FIFE / AFP
 • Pochettino ferdig i PSG

  Det skriver den franske storklubben på sin egen hjemmeside. Det har i lang tid vært snakk om at argentineren ikke får fortsette i Paris, og tirsdag kom altså bekreftelsen.

  I fjor forlenget Mauricio Pochettino kontrakten med PSG fram til sommeren 2023, men må nå gi seg et drøyt år før kontraktslutt.

  Pochettino ble PSG-manager i januar 2021. Tidligere har 50-åringen blant annet trent Premier League-klubbene Southampton og Tottenham.

  Tournée de printemps du Paris SG au Qatar
  Foto: KARIM JAAFAR / AFP
 • TV 2: Botheim klar for ny klubb

  Erik Botheim (22) er klar for italiensk fotball og Salernitana. Det skal representanter i den italienske klubben ha bekreftet til TV 2.

  Dermed er Botheim klar for Serie A-spill kommende sesong, og blir blant annet lagkamerat med landsmann Emil Bohinen.

  Botheim avsluttet kontrakten sin med Krasnodar i mai, etter at Russland invaderte Ukraina. Fifa satte inn en ny regel om at utenlandske spillere i den russiske fotballigaen kunne suspendere sine kontrakter og spille for en annen klubb.

  Den benyttet ikke Botheim seg av, og har derfor stått uten klubb siden krigen brøt ut.

  Salernitana gikk gjennom en tøff fjorårssesong, hvor de klarte å berge plassen i Serie A i siste liten. Klubben endte på 17.-plass, ett poeng over nedrykksstreken. (NRK/NTB)

  Fotball, menn, U21, EM-kvalifisering Norge - Aserbajdsjan (2-1)
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste