Hopp til innhold

Mener Carlsen er unntaket i «skammelig» trend

Atle Grønn reagerer sterkt på det han mener er en bekymringsfull utvikling i langsjakken. Regjerende verdensmester Magnus Carlsen har en viss forståelse for bekymringen.

Magnus Carlsen tilbyr remis

FORSTÅR: Magnus Carlsen, her under VM i lyn- og hurtigsjakk i Polen i romjula.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Reaksjonen kommer i kjølvannet av langsjakkturneringen i Wijk aan Zee, som ble avsluttet forrige uke.

I turneringen, som Magnus Carlsen til slutt vant, endte 49 av 91 partier med remis. En for høy andel av uavgjortresultater, mener sjakkekspert Atle Grønn, som tenner på alle plugger.

I en Twitter-melding kaller han avslutningen av turneringen for «skammelig».

Jeg reagerer på at mange av toppspillerne her svikter når arrangører, publikum og media stiller opp og forventer topp underholdning, sier Grønn til NRK.

Vil ikke tape ansikt

Sjakkprofilen mener at flere spillere bevisst vil få partier unnagjort raskest mulig, med minst mulig risiko, nettopp for å oppnå remis.

– Hvorfor gjør de dette?

Fordi det er den trygge løsningen. Det er ingen risiko, de kommer unna med en grei inntekt og taper ikke så mye ansikt. Ratingen står også på stedet hvil. De er kyniske fordi toppspillerne vet at de er innenfor og i det gode selskap. De har ikke noen insentiver til å slå hverandre, sier Grønn.

Atle Grønn

REAGERER: Atle Grønn er oppgitt over holdninger flere spiller har til klassisksjakk.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Han reagerer ikke bare på resultatene i storturneringen som ble avsluttet forrige uke, men mener dette er en generell holdning blant flere toppspillere i sjakken.

Nå er det flere hundre tusen som følger med på dette og publikum er en helt annen faktor enn tidligere. Det gjør at det er mulighet for sponsorer, profesjonalisering og løfting av hele konseptet. Spillerne må skjønne at de har et ansvar for å levere. Det er haugevis av mennesker som har investert dagen sin i det her. Jeg mener at de ikke skal slippe unna uten skammen hvis de feiger ut som de blant annet gjør på finaledagen og som de ofte gjør i sånne situasjoner.

Carlsen forstår bekymringen

Grønn mener en av unntakene er regjerende verdensmester i langsjakk Magnus Carlsen.

Det inntrykket man får er at det bare er Magnus som tar det her på alvor. Han er det store unntaket. Det er ekstremt fortjent at han drar fra feltet som han gjør, fordi han prøver å vinne selv når han ikke trenger å vinne.

Carlsen selv forstår bekymringen til Grønn. Via sin far og manager Henrik Carlsen, skriver sjakkesset følgende i en uttalelse til NRK.

For enkelte er det situasjonsbestemt og forståelig, mens for noen få skjer det såpass ofte at jeg forstår at det er en bekymring for publikum og arrangører.

Magnus Carlsen

VANT: Magnus Carlsen i aksjon i storturneringen i Nederland forrige uke.

Foto: OLAF KRAAK / AFP

– Nedtur

Sjakkspiller Sheila Barth Stanford støtter bekymringen og mener også fenomenet har vært der lenge.

Dette er noe vi er vant til. Forskjellen nå er at det oftere blir sendt på TV og har et større publikum. Det er da litt nedtur når underholdningen stopper etter en time. For meg som tilskuer så er det langt mer interessant å se på når de er villig til å risikere noe. En 20-trekks remis er ikke veldig interessant, sier Stanford til NRK.

Sjakkprofilen legger til at hun har forståelse for dem som velger å spille på det trygge, og mener at det er opp til arrangører å ta grep.

Sahl

STØTTER: Sheila Barth Stanford (til venstre) mener fenomenet om å velge trygge utveier i langsjakken har eksistert lenge.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Et tap kan koste mye, man trenger rankingpoeng for å bli invitert til store turneringer, men det er opp til arrangørene at de inviterer spillere som er villig til å spille. Mitt forslag til løsning er at man blander etablerte spillere med flere utfordrere som er villige til å risikere litt mer for å klatre, sier Stanford.

– Interessen blir mindre

Nå frykter Grønn for fremtiden til langsjakken hvis trenden fortsetter.

Interessen for sjakken blir mindre når dette brer seg. Langsjakken er allerede sårbar med tanke på det lange formatet. Det er få langsjakkturneringer fra før av, så det er viktig at den viser seg fra sin beste side når det først vises.

Grønn mener man er avhengig skape et bedre produkt for å fortsette å tiltrekke seg sponsorer og arrangører.

Det er et kretsløp her hvor alle er avhengig av hverandre. Spillerne er ikke bare avhengig av hverandre, men også av sponsorer arrangører og publikum.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal