Hopp til innhold

Medaljefangsten kaster lys over et viktig tema: – Vi er på ingen måte i mål

TOKYO/OSLO (NRK): Norge som nasjon klarte målet om åtte medaljer i årets sommer-OL, men av de medaljene er bare én av dem tatt av kvinner. Det er ikke godt nok, mener flere.

Kristian Blummenfelt, Jakob Ingebrigtsen, Karsten Warholm og Kjetil Borch

NESTEN BARE MENN: Noen av medaljørene fra årets OL. F.h: Blummenfelt (gull), Jakob Ingebrigtsen (gull), Karsten Warholm (gull) og Kjetil Borch (sølv).

Foto: Stian Lysberg Solum, Heiko Junge / NTB

Fire gull, to sølv og to bronse er det Norge står igjen med etter årets sommer-OL i Tokyo. Et «helt sykt» antall fra en liten nasjon, som toppidrettssjef Tore Øvrebø konkluderte med.

Samtidig har han og Norge ett stort problem: Kun én av de norske OL-medaljene ble delt ut til kvinner - bronsen i håndball.

Det ble naturligvis et tema etter OL. Tilbake i 2015 skrev NRK at kvinnene har bidratt til én tredjedel av alle medaljer i OL og VM siden 1992. Dette gjaldt både sommer- og vintermesterskap.

Det er mye som tyder på at den statistikken ikke er blitt noe bedre, til tross for større fokus rettet mot kjønnsløft og trenerløft for kvinner.

– Jeg tror vi kan gjøre mer. Det trengs flere ressurser og mer tid, erkjenner Øvrebø på pressekonferanse i Tokyo.

Vekker oppsikt

Tidligere orienteringsløper Anne Margrethe Hausken Nordberg, som nå er medlem av Olympiatoppens utøverkomité, har fått seg en vekker.

anne margrethe hausken nordberg

ETTERLYSER FLERE KVINNER: Anne Margrethe Hausken Nordberg.

Foto: Malin Jørnholt

Hun forteller at dette var noe hun selv la merke til, og ofte tenkte på, under årets OL.

Hun peker på tilfeldigheter som kunne gjort utfallet annerledes. For eksempel tok skytter Jeanette Hegg Duestad to fjerdeplasser, og seilerkvinnene hadde utur, mener hun.

Likevel er det fakta at kvinnene er fraværende.

– Det er ikke helsvart på noen måte, men det er veldig skjevt hvis man kun ser på medaljene. Det slo meg allerede på den første samlinga Olympiatoppen arrangerte i sammenheng med OL i Tokyo, tilbake i 2016. Da var det tre jenter til stede av 20–30 utholdenhetsutøvere samlet. Det ble en vekker for meg, det var jo ikke noe guttesamling dette her, forteller Nordberg til NRK.

Må få innflytelse

I den norske OL-troppen var det 34 kvinner og 59 menn.

Ser vi på stipend i regi Olympiatoppen, er det ni kvinner og 15 menn på A-stipend. På sommerstipend, både A-, B- og U-nivå, er det 40 kvinner og 74 menn.

– Hva bør gjøres?

– Jeg tror det har skjedd mye bra, med kvinneløft og trenerløft som har vært på agendaen siden 1992, men vi er på ingen måte i mål. Det går ikke av seg selv, selv om man tar et kvinneløft, sier Nordberg og fortsetter:

– Vi må ta en runde på nytt, fortsette å rekruttere kvinnelige landslagstrenere og ledere, og la dem få innflytelse. At man ikke bare kommer inn som en del av et team hvor det fortsatt er mennene som bestemmer, sier Nordberg.

Hun slår fast at Norge som nasjon har kompetansen til å endre på kjønnsbalansen.

– Man må ha mange nok å ta av både på utøver-, trener og ledersiden. Vi har et kjempepotensial. Hvorfor skal vi ikke klare å få inn kvinner som presterer på høyeste nivå? Vi har ekstreme prestasjonsmiljø hvor ting blir gjort veldig bra. Får vi inn kvinner i lederposisjoner der, så har vi alle muligheter, sier hun.

Håndballjentene

BRONSE: Håndballjentene med bronsemedaljen etter 36-19 seieren mot Sverige.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Stenberg og treneren tok grep

Banesyklist Anita Yvonne Stenberg var svært nær å ta medalje i Tokyo, men det ble med en sterk 5.-plass. Hun har ikke tenkt noe nevneverdig over den skjeve medaljefordelingen, men synes det er overraskende når hun hører at det er syv medaljer til herrene og én (til håndballjentene) på damesiden.

– Damesatsingen må steppes opp til neste OL. Herrene må gjerne ha åtte medaljer fortsatt, men litt flere damer hadde vært bra, sier Stenberg til NRK.

– Hva slags oppfølging får du av Olympiatoppen?

– Jeg har fått mye mer nå enn jeg har fått tidligere. De har alltid vært til rådighet, men det er litt spesielt når det ikke er en arena for meg i Norge, så jeg har alltid vært i utlandet. Så det har vært at de har vært til rådighet med tanke på mentaltrening og ernæringsfysiologer, forteller hun.

Banesyklisten sier videre at hun også kan ta diverse tester hjemme i Norge, men at det er litt upraktisk da hun tilbringer store deler av året i utlandet.

Tokyo Olympics Cycling

IMPONERTE: Anita Stenberg leverte et sterkt OL i Tokyo, men medaljen glapp på tampen.

Foto: Christophe Ena / AP

Hun mener at mangelen på forskning kan være en del av problemet.

– Vi er jo annerledes, og all forskning blir gjort på menn. Jeg vet at Norge forsker mer på kvinner nå, og det tror jeg er bra. Jeg tror det er nødvendig for at damene kan steppes opp og ikke behandles som menn, sier Stenberg.

– Føler du det har vært en mangelvare?

– Ja, det synes jeg. Jeg og treneren min startet for ett år siden for å se på damefysiologi og hvordan man skal trene damer. Det er lite materiale på det, så vi har prøvd å lese alt. Det har gitt et utrolig stort utbytte, også for min trener. Han skjønner hvorfor jeg er som jeg er og hvorfor jeg reagerer på en annerledes måte enn forventet, sier hun.

Lære av andre

Toppidrettssjef Øvrebø mener at de prestasjonene Norge ble vitne til som nasjon under årets sommer-OL, kan være med å inspirere kommende utøvere.

– Det er selvfølgelig viktig at det er mange nok jenter som syns det er attraktivt å bruke disse viktige 20-årene til å faktisk ønske å bli best mulig i idrett, og ikke til andre fornuftige ting. Og da hjelper det at det er gode resultater i norsk toppidrett. Det skaper et engasjement, og det tror jeg bidrar til at det er en del ungdommer som kunne tenke seg å prøve seg også, sier han.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø.

STOLT: Til tross for få kvinnelige medaljører, er Tore Øvrebø stolt av Norges prestasjoner under årets sommer-OL.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Likevel må man lykkes med satsingen, påpeker han.

– Ser man på New Zealand for eksempel, er det motsatt. Der er det kvinnene som er best. Vi må se ut av vår egen boble for å finne ut hvordan vi kan få dette til å virke enda bedre enn vi har fått til. De modellene vi har utviklet, spesielt sammen med skyting og seiling, må vi bare fortsette å fyre opp under og bruke som eksempler inn i andre idretter, samtidig som vi har respekt for forskjellene i de ulike idrettene, sier han.

– Hva slags tidsperspektiv må man ha?

– Jeg opplever at i noen idretter har vi fått gjort ganske mye på fire år. Så hvis vi klarer å holde «full speed» på det vi allerede har fått til, så tror jeg det kan se annerledes ut allerede neste gang. Det er bare tre år til. Så hold dere fast, avslutter han.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal