Måtte ned syv kilo på tre dager før skjebnekampen: – Det knekker alle menn

Emil «Valhalla» Meek (29) måtte gjennom et brutalt vektkutt før sin tredje UFC-kamp. Selv kaller han det for å «manipulere» vekten.

MMA: UFC 206 Weigh Ins

INNVEIING: Her er Emil Meek på vekta før sin første kamp i UFC.

Foto: Tom Szczerbowski / Reuters

– Det er noe som knekker alle menn. Det er utrolig tungt og utrolig vondt de siste kiloene, sier Emil «Valhalla» Meek.

Norges største MMA-stjerne går søndag kveld sin tredje kamp i UFC, den største organisasjonen innen kampsportgrenen. Men for å kunne stille i oktogonen måtte 29-åringen kutte vekten drastisk.

– Jeg må gå ned syv kilo på tre dager. Man sitter i badekar med veldig varmt vann, og svetter ut de siste kiloene der. Vi må spise lite karbohydrater for å ikke binde mye vann. Siste dagen er det veldig lite mat, nesten ingenting, sier mannen som går under kallenavnet «Valhalla».

Grunnen til den brutale vektnedgangen er for å klare innveiingsgrensen for vektklassen Meek konkurrerer i.

Weltervekt, som er divisjonen til nordmannen, har en øvre vektgrense på 77 kilo. Etter innveiing lørdag, handler det om å komme seg opp til normal vekt igjen før kampen et døgn senere.

– Etter innveiing kommer jeg til å gå opp igjen de syv kiloene som jeg tar. Det er et veldig midlertidig kutt. Jeg kaller det for å «manipulere» vekten, sier han.

– Gambling på høyt nivå

Den kraftige vektreduksjonen kan være helsefarlig, mener Ina Garthe, som er idrettsfysiolog ved Olympiatoppen.

– En vektreduksjon på nesten ti prosent på tre dager, for så å forsøke å gå den tapte vekten opp igjen på et døgn, er gambling på høyt nivå. Det vet nok Meek godt, sier Garthe, som har forsket på vektregulering blant kampsportutøvere de siste 20 årene.

Samtidig legger fysiologen til at hun regner med at MMA-stjernen har et støtteapparat som har god erfaring med denne vektreduksjonsmetoden.

– Selv om du gjør alt riktig er det fysiologisk umulig å stille til kamp helt restituert på 24 timer, forklarer Garthe.

Har trent med overmannen

Søndag venter Bartosz Fabiński fra Polen, med to av to seire i UFC. Det blir en skjebnekamp for Meek, som selv står med én seier og ett tap i organisasjonen.

– Hver eneste kamp er verdens viktigste kamp i denne sporten. Det er ingen andre sjanse. Det er sluttspill hver eneste dag. Da er det viktig for meg å vinne denne her, for jeg vet at jeg hører hjemme i verdenstoppen.

Forrige kamp tapte Meek mot Kamaru Usman, som nå er rangert som verdens fjerde beste i divisjonen til nordmannen. Fabiński er hovedsakelig en bryter, i likhet med Usman. Derfor har Meek funnet tilbake til overmannen på treningsrommet, for å gjøre seg klar til søndag.

– Jeg har trent med Usman. Jeg har også trent med det beste UFC har å tilby. Jeg hører hjemme der. Jeg gir dem vanskelige runder og jeg vinner runder, sier han.

MMA: UFC 206- Mein vs Meek

SEIER: Emil Meek jubler etter sin første seier i UFC. Søndag kan han gjenta den bedriften.

Foto: Tom Szczerbowski / Reuters

Siste nytt

 • Ruud klar for Miami Open

  Casper Ruud tapte første sett på tie break, men snudde kampen mot russiske Jevgenij Donskoj og er klar for hovedturneringen i Miami Open. Dette er første gang Ruud kvalifiserer seg for en ATP Masters-turnering, ifølge nettstedet tennis-Norge.com.

  Ruud.
  Foto: Daniel Bockwoldt / AFP
 • Norge tok telemark-gull

  I den første øvelsen av telemark-VM på Rjukan tok Trym Nygaard Løken gull. Sivert Hole sørget for to nordmenn på pallen med sin bronse.

  Torsdag er det mixed lagsprint, fredag sprint og det hele avsluttes med lagsprint på lørdag.

  VM i Telemark
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Boasson Hagen står over klassiker

  Edvald Boasson Hagen stiller ikke til start i Milano-Sanremo på lørdag. Han vil prioritere trening foran brosteinsklassikerne i Belgia senere i vår. Alexander Kristoff, Sven Erik Bystrøm, Amund Grøndahl Jansen og Sondre Holst Enger stiller til start.

  Tour de France 2018
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal