Hopp til innhold

Solbakken til NRK etter Normann-utestengelse: – Ikke et vanskelig valg

Ståle Solbakken sier til NRK at Mathias Normann har vært klar over hvilke konsekvenser det kunne få om han signerte for en russisk klubb. I kveld har midtbanespilleren blitt utestengt fra landslaget.

EM-kvalifisering fotball menn: Norge - Spania

UAKTUELL: Mathias Normann blir ikke å se i neste landslagstropp.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Den norske midtbanespilleren signerte i kveld for russiske Dynamo Moskva. Til NRK sier Ståle Solbakken at det gjorde valget enkelt for landslagssjefen.

– For meg så var ikke dette noen vanskelig avgjørelse. Jeg ringte Mathias med en gang jeg fikk beskjed at han var i Russland og fortalte han at den veldig sannsynlige konsekvensen hvis han skrev under for den russiske klubben ville bli utestengelse, sier Solbakken og fortsetter:

– Han skrev så under med den russiske klubben i dag, og da meddelte jeg og Lise at han var uaktuell så lenge han spiller i russisk fotball og situasjonen er som den er.

Ståle Solbakken

LETT AVGJØRELSE: Ståle Solbakken sier at det ikke var en vanskelig avgjørelse å utestenge Mathias Normann fra landslaget.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Når ble det bestemt?

– Vi kan ikke utelukke en spiller uten at han har tatt siste avgjørelse. Han hadde da muligheten i siste døgnet og da eventuelt revurdere sin avgjørelse, sier Solbakken.

Normann har siden 2019 spilt for den russiske klubben Rostov. Han ble så lånt ut til Norwich i 2021/2022-sesongen, men signerte ikke permanent for den engelske klubben.

Siden den gang var midtbanespilleren nære en ny låneavtale, denne gangen til Lecce, men den italienske klubben trakk seg senere ut av avtalen.

Privatlandskamp i fotball for menn: Norge - Slovakia (2-0)

MARKERING: Mathias Normann, lengst til venstre i bildet, har deltatt på markeringer for fred og til støtte for Ukraina tidligere.

Foto: Lise Åserud / NTB

Kan være ute i lang tid

Landslagssjefen fordømmer klubbvalget til Normann, men har ikke selv gjort noen forsøk på å påvirke klubbevalget utenom å fortelle om konsekvensene det kunne få.

– Jeg synes jo det er et helt feil valg. Det får den konsekvensen det har fått. Så får vi se om Mathias en dag kommer tilbake på det norske landslaget. Det er jo sånn at hvis han får andre ideer og sånn så er det fortsatt en mulighet. Men akkurat nå er det helt uaktuelt, sier Solbakken.

Det kan være en god stund til vi får se Normann med det norske flagget på brystet igjen.

– Sånn verdenssituasjonen er nå har vi lagt til grunn i denne avgjørelsen her så kan han være ute i veldig lang tid.

Pressetreff med president Lise Klaveness

ENIGHET: Lise Klaveness og Ståle Solbakken var enige om at Mathias Normann ikke lenger kunne spille på det norske landslaget.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

I en pressemelding på NFF sine hjemmesider sier fotballpresident Lise Klaveness at det var enighet om å utestenge Normann fra det norske landslaget.

– I utgangspunktet er det ikke forbundets rolle å mene noe om landslagsspilleres klubbvalg, men vi er nå i en ekstraordinær situasjon. Hele norsk og europeisk fotball er enige om å sette felles press på Russland som en krigførende part, som også har brukt maktposisjoner i idretten svært aktivt, sier Klaveness.

– Ståle og jeg er enige om at Normann ikke kan representere Norge når han nå skal spille for ny russisk klubb.

– Blander ikke politikk og fotball

NRK har ikke lykkes i å komme i kontakt med Mathias Normann eller faren og rådgiver Sten Normann.

– Er det én ting jeg har lært i min karriere, er det at man ikke blander politikk og fotball. Jeg skal dit for å spille fotball og er «happy» med det, sa Normann til TV 2 lørdag.

26-åringen understreker at han fordømmer de russiske krigshandlingene i Ukraina. Samtidig mener han at Russland var hans beste sportslige mulighet nå.

Normann sa også til samme kanal at han fryktet for landslagsplassen.

– Man er selvfølgelig alltid redd for at det skal påvirke det, men jeg er fortsatt Mathias og den fotballspilleren jeg har vært de siste årene. Jeg håper jeg blir sett på som den fotballspilleren.

Semifinale EM playoff Norge - Serbia (1 - 2)

FØRSTE OG SISTE: Mathias Normann, til høyre, feirer sitt første og foreløpige siste landslagsmål mot Serbia.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Problematisk

Jostein Hole Kobbeltvedt er daglig leder i Raftostiftelsen. Det er en ideell organisasjon som arbeider for å fremme menneskerettigheter og demokrati.

– Jeg synes det er problematisk å reise dit nå. I en situasjon der verdenssamfunnet har massive sanksjoner mot Russland etter krigføringen. Jeg er også uenig i at fotball og politikk ikke har noe med hverandre å gjøre. Vi vet veldig godt at fotball blir brukt politisk. Det er umulig å se bort fra den konteksten, sa Kobbeltvedt til NRK på lørdag, før det ble klart at Normann var uaktuell for landslaget.

Kobbeltvedt understreker først at Raftostiftelsen er forsiktige med å legge for mye ansvar på enkeltutøvere. Han påpeker at det er viktigere hva klubber og forbund gjør og hvilke signaler de sender.

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt mener NFF har tatt riktig beslutning.

– Jeg mener Mathias ikke kan bli tatt ut på et norsk landslag når han bevisst gjør dette valget og prioriterer å skulle tilbake til Russland.

Sportsnyheter

Gundogan dytter

Hendelsen splitter NRK-ekspertene: – Veldig overraskende

Tysklands strålende EM-sluttspill fortsetter. Men NRK-ekspert Åge Hareide reagerer på onsdagens første scoring.

Stian Angermund

Krever full renvasking i dopingsaken: Dato ble endret – prøven sto fire døgn i privat kjøleskap

Ultraløperen Stian Angermund mener dopingsaken mot ham bør erklæres ugyldig på grunn av det han mener er formelle feil. Uavhengig av det, mener han å ha bevist sin uskyld.

tyskland

Ut mot EM-kaos: – Rett og slett latterleg

Alt går ikkje på skjener under EM i Tyskland. Fleire har fått nok av det som blir stempla som «eit organisatorisk inferno».

Siste nytt

 • Mbappé tilbake på trening for Frankrike

  Kylian Mbappé måtte mandag gå av banen i Frankrikes første EM-kamp mot Østerrike med brudd i nesa. Siden har det vært spekulert i om den franske stjernen må stå over noen kamper, eller om han kan spille videre.

  Onsdag dukket han opp på Frankrikes trening med en godt beskyttet nese.

  Franske medier skrev tirsdag at Mbappé ikke vil være tilgjengelig til Frankrikes kamp mot Nederland fredag.

  Kylian Mbappe
  Foto: Reuters
 • Montemurro blir Hegerbergs nye trener i Lyon

  Joe Montemurro er ansatt som ny trener for Lyons kvinnelag, som har Ada Hegerberg i stallen. Han har signert en toårskontrakt.

  54-åringen er fra Australia, men han har allerede hatt suksess med kvinnelagene til store europeiske klubber. Fra 2017 til 2021 var han trener for Arsenal i England, fra 2021 til i sommer for Juventus i Italia.

  Med Arsenal vant han superligaen i 2019 og ligacupen året før. Laget ble også toer i serien en gang og tapende finalist to ganger hver i FA-cupen og ligacupen.

  Juventus førte han til seriegull i 2022 og til cuptittel både i 2022 og 2023.

  Nå skal han etterfølge Sonia Bompastor, som er blitt ny Chelsea-manager etter at Emma Hayes ble USAs landslagssjef. (NTB)

  Ada Hegerberg
  Foto: NTB
 • Albania utlignet på overtid - Kroatia snublet igjen

  Kroatia trodde de hadde seiret etter en snuoperasjon, men Albania utlignet fire minutter på overtid og sørget for 2-2 i Hamburg.

  Det resultat kan fort være krise for Kroatia, som er rangert som nummer ti på Fifa-rankingen og var storfavoritt før kampen. Albania er på sin side nummer 66 og jublet vilt for det ene poenget.

  – Det er ingen kroater som er blide for dette her. Gud bedre hvor vanskelig Albania gjorde dette for Kroatia, sier NRKs fotballekspert Bengt Eriksen.

  Dermed står begge lag med ett poeng etter to kamper i gruppe B. De trenger trolig en seier i siste kamp i gruppespillet for å gå videre til åttedelsfinalene. Kroatia skal da spille mot Italia, mens Albania møter Spania."

  Albania tok en tidlig ledelse da Qazim Laci headet inn et innlegg fra Jasir Asani. Kroatenes forsvarsspill var under enhver kritikk og ballen gikk under armene til keeper Dominik Livakovic.

  Albania var nære 2-0 etter halvtimen spilt. Kristjan Asllani ble spilt vakkert igjennom, men Livakovic stormet ut og hindret scoring.

  Etter hvilen presset Kroatia på for utligning, og de lyktes i det 74. minutt. Andrej Kramaric viste frem strålende avslutningsegenskaper og satte ballen kontant nede i hjørnet forbi keeper Thomas Strakosha.

  Kun to minutter senere var kroatene frempå igjen. Ballen ble lagt inn i feltet, hvor Klaus Gjasula var uheldig og scoret selvmål etter en klarering rett i Gjasulas kropp.

  Gjasula skulle likevel gjøre det godt igjen. Han dukket opp i boksen på overtid og sørget for uavgjort.

  Albania
  Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal