Hopp til innhold

Martin måtte amputere beina – ett år senere syklet han Birken

RENA (NRK): Til tross for lite sykkelerfaring, og to proteser som ikke spiller på lag, prøvde Martin Bakkejord Skolbekken (23) å fullføre de 86 kilometerne fra Rena til Lillehammer.

Martin Solbekken

BRUTAL START: Martin Bakkejord Skolbekken trengte hjelp for å komme seg opp de steinete og bratte stigningene fra Rena til Lillehammer.

– Det er ikke galskap. Så lenge du er i form, og er litt gæren da, så er det forsvarlig.

Det sier Martin Bakkejord Skolbekken før han legger ut på det som skal bli et slit av de sjeldne på sykkelen.

Skolbekken var en aktiv fotballspiller i tredjedivisjon, før han i fjor sommer måtte amputere begge beina på grunn av en skade han fikk under et jordskjelv på den greske ferieøya Kos.

Knuste bygninger etter jordskjelv på Kos i Hellas

JORDSKJELVKATASTROFE: Ødeleggelsene og skadene var enorme på Kos etter jordskjelvet.

Foto: Kalymnos-news.gr via AP

Han var tidlig klar på at skaden ikke skulle hindre han i å leve et minst like aktivt liv som før ulykken.

«Jeg kommer til å få proteser, slik at jeg kan gå, løpe, sykle, svømme og så videre, så det er ingen fare med det», skrev Skolbekken i sin første Facebook-melding etter ulykken.

Og kort tid etter amputasjonen var veddemålet inngått. Skolbekken skulle gjøre et forsøk på å sykle Birkebeinerrittet, allerede ett år senere.

Protesetrøbbel

I utgangspunktet hadde Skolbekken et noe optimistisk mål om å fullføre Birken på fire timer. Under treningsperioden har han derimot innsett at det målet var i overkant.

– Vi tar det bare som en tur. Jeg har ikke treningsgrunnlaget til å sette meg veldig høye mål.

Protesene har nemlig ikke gjort det enkelt for 23-åringen i oppladningen til rittet.

Martin Skolbekken

ET SLIT: Martin Bakkejord Skolbekken måtte ta tiden til hjelp for å komme lengst mulig i Birkebeinerrittet.

Foto: Jørn Tveter / NRK

– Vi har ikke funnet en optimal protese, det har vært det største problemet. Utfordringen er at svetten samles i bunn, i overgangen mellom huden og protesen. Det blir mye bevegelse, som skaper sår, forteller Skolbekken, som sier at det også har skapt problemer i hverdagen.

– I starten var det umulig å gå dagen etter en treningsøkt på sykkel.

– Jeg blir helt rørt av å se deg

Mange av deltakerne i Birken, som fikk øye på Skolbekken underveis, lot seg inspirere av den nybakte syklisten.

«Fy søren, du er så tøff. Jeg blir helt rørt av å se deg», sa en forbipasserende kvinne.

«Det er så beundringsverdig. For et godt forbilde», sa en annen.

– Det har vært helt vilt med støtte. De fleste kan til og med navnet mitt. Det er utrolig kult, sier Skolbekken om meldingene.

Mor Hilde Bakkejord Westheim dukket opp på en av rasteplassene underveis. Hun kunne knapt vært stoltere.

– Det er rått, jeg er så imponert. Han er virkelig en harding, dette er veldig moro.

– Ekstremt viktig å sette seg mål

Etter flere pauser, og en kropp som stadig ble mer vond å håndtere, ble det klart at 23-åringen ikke kom til å klare målet om å fullføre Birken. Ca. halvveis til Lillehammer var det helt tomt for krefter.

– Alt gjør vondt. Det er totalen, jeg kan ikke peke på én ting. Jeg ser ingen mulighet for at dette her skal gå, sa Skolbekken til teamet rundt seg etter at han måtte gå av sykkelen.

Martin Skolbekken

KJEMPET: Men Martin Bakkejord Skolbekken kom seg ikke helt frem til Lillehammer.

Foto: Jørn Tveter / NRK

Til tross for at han ikke klarte å fullføre, sier Andy Richie, protesemakeren som har hjulpet Skolbekken med protesene, og som var en del av teamet under Birkebeinerrittet, at det var en viktig opplevelse.

– Beina til Martin har blitt mye sterkere på grunn av syklingen. Det er viktig å sette seg slike mål, det hjelper veldig.

Skolbekken selv sier han tviler på at han noen gang kommer til å sykle Birkebeinerrittet igjen. Men, motivasjonen, og viljen til å holde seg i form, har absolutt ikke forduftet.

– Jeg vet ikke hva som blir det neste, men jeg har begynt litt med kjelkehockey. Vi får se hvordan det går, sier Skolbekken om fremtiden.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal