Martin måtte amputere beina – ett år senere syklet han Birken

RENA (NRK): Til tross for lite sykkelerfaring, og to proteser som ikke spiller på lag, prøvde Martin Bakkejord Skolbekken (23) å fullføre de 86 kilometerne fra Rena til Lillehammer.

Martin Solbekken

BRUTAL START: Martin Bakkejord Skolbekken trengte hjelp for å komme seg opp de steinete og bratte stigningene fra Rena til Lillehammer.

– Det er ikke galskap. Så lenge du er i form, og er litt gæren da, så er det forsvarlig.

Det sier Martin Bakkejord Skolbekken før han legger ut på det som skal bli et slit av de sjeldne på sykkelen.

Skolbekken var en aktiv fotballspiller i tredjedivisjon, før han i fjor sommer måtte amputere begge beina på grunn av en skade han fikk under et jordskjelv på den greske ferieøya Kos.

Knuste bygninger etter jordskjelv på Kos i Hellas

JORDSKJELVKATASTROFE: Ødeleggelsene og skadene var enorme på Kos etter jordskjelvet.

Foto: Kalymnos-news.gr via AP

Han var tidlig klar på at skaden ikke skulle hindre han i å leve et minst like aktivt liv som før ulykken.

«Jeg kommer til å få proteser, slik at jeg kan gå, løpe, sykle, svømme og så videre, så det er ingen fare med det», skrev Skolbekken i sin første Facebook-melding etter ulykken.

Og kort tid etter amputasjonen var veddemålet inngått. Skolbekken skulle gjøre et forsøk på å sykle Birkebeinerrittet, allerede ett år senere.

Protesetrøbbel

I utgangspunktet hadde Skolbekken et noe optimistisk mål om å fullføre Birken på fire timer. Under treningsperioden har han derimot innsett at det målet var i overkant.

– Vi tar det bare som en tur. Jeg har ikke treningsgrunnlaget til å sette meg veldig høye mål.

Protesene har nemlig ikke gjort det enkelt for 23-åringen i oppladningen til rittet.

Martin Skolbekken

ET SLIT: Martin Bakkejord Skolbekken måtte ta tiden til hjelp for å komme lengst mulig i Birkebeinerrittet.

Foto: Jørn Tveter / NRK

– Vi har ikke funnet en optimal protese, det har vært det største problemet. Utfordringen er at svetten samles i bunn, i overgangen mellom huden og protesen. Det blir mye bevegelse, som skaper sår, forteller Skolbekken, som sier at det også har skapt problemer i hverdagen.

– I starten var det umulig å gå dagen etter en treningsøkt på sykkel.

– Jeg blir helt rørt av å se deg

Mange av deltakerne i Birken, som fikk øye på Skolbekken underveis, lot seg inspirere av den nybakte syklisten.

«Fy søren, du er så tøff. Jeg blir helt rørt av å se deg», sa en forbipasserende kvinne.

«Det er så beundringsverdig. For et godt forbilde», sa en annen.

– Det har vært helt vilt med støtte. De fleste kan til og med navnet mitt. Det er utrolig kult, sier Skolbekken om meldingene.

Mor Hilde Bakkejord Westheim dukket opp på en av rasteplassene underveis. Hun kunne knapt vært stoltere.

– Det er rått, jeg er så imponert. Han er virkelig en harding, dette er veldig moro.

– Ekstremt viktig å sette seg mål

Etter flere pauser, og en kropp som stadig ble mer vond å håndtere, ble det klart at 23-åringen ikke kom til å klare målet om å fullføre Birken. Ca. halvveis til Lillehammer var det helt tomt for krefter.

– Alt gjør vondt. Det er totalen, jeg kan ikke peke på én ting. Jeg ser ingen mulighet for at dette her skal gå, sa Skolbekken til teamet rundt seg etter at han måtte gå av sykkelen.

Martin Skolbekken

KJEMPET: Men Martin Bakkejord Skolbekken kom seg ikke helt frem til Lillehammer.

Foto: Jørn Tveter / NRK

Til tross for at han ikke klarte å fullføre, sier Andy Richie, protesemakeren som har hjulpet Skolbekken med protesene, og som var en del av teamet under Birkebeinerrittet, at det var en viktig opplevelse.

– Beina til Martin har blitt mye sterkere på grunn av syklingen. Det er viktig å sette seg slike mål, det hjelper veldig.

Skolbekken selv sier han tviler på at han noen gang kommer til å sykle Birkebeinerrittet igjen. Men, motivasjonen, og viljen til å holde seg i form, har absolutt ikke forduftet.

– Jeg vet ikke hva som blir det neste, men jeg har begynt litt med kjelkehockey. Vi får se hvordan det går, sier Skolbekken om fremtiden.

Siste nytt

 • Ståhl mistet seieren etter protest

  Daniel Ståhl trodde han hadde vunnet diskoskonkurransen under Diamond League-stevnet i Rabat med et kast på 69,94 meter. Noen minutter før midnatt kom kontrabeskjeden. Da kunngjorde Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) på Twitter at den svenske utøveren er fratatt seieren etter at Fedrick Dacres' kast på 70,78 meter i tredje runde, som først ikke ble godkjent, er godkjent etter at jamaicaneren la inn protest. Kastet er også ny Diamond League-rekord.

  Fedrick Dacres i aksjon under Diamond League-stevnet i Stockholm
  Foto: Tt News Agency / Reuters
 • Rosenborg slo Vålerenga

  På dagen da statuen av Nils Arne Eggen ble avduket utenfor Lerkendal, hedret dagens Rosenborg-lag den legendariske Rosenborg-treneren med en 3-0-seier over Vålerenga. Samuel Adegbenro, Yann-Erik de Lanlay og Alexander Søderlund scoret målene.

  Eggen-statue Lerkendal
  Foto: Morten Andersen / NRK
 • Isene nest sist i Rabat

  Ola Stunes Isene kastet 61,43 meter i første forsøk under Diamond League-stevnet i Rabat. Det ble Isenes eneste tellende resultat, og han endte nest sist. Daniel Ståhl vant diskoskonkurransen med et kast på 69,94.

  Ola Stunes Isene under herrenes diskos under Diamond League-stevnet i Stockholm
  Foto: Fredrik Sandberg/tt / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal