Hopp til innhold

«Stjal» bilde fra kongefamilien for Røiseland: – Jeg ble så rørt

I Oslo-tåken kjempet Marte Olsbu Røiseland (32) med det siste hun hadde igjen og avsluttet karrieren med stil. Etter målgang fikk hun seg en overraskelse.

Verdenscup skiskyting i Holmenkollen

Froland-ekspressen har tatt sine siste skudd som skiskytter. Skuddene og løpet ble en stor opptur for Røiseland, som tok andreplass i Holmenkollen.

– Jeg er bare så sykt fornøyd med løpet jeg gjennomfører i dag. Det er ikke alltid bare seire som betyr noe, men i dag følte jeg at jeg virkelig slo tilbake, sier Røiseland til NRK.

Verdenscup skiskyting i Holmenkollen

KUNNE JUBLE: Marte Olsbu Røiseland.

Foto: Javad Parsa / NTB

– Jeg er så imponert. Det sier litt om Marte at hun klarer å krone verket, og vise hvorfor hun har vært verdens beste skiskytter, sier lagvenninne Ingrid Landmark Tandrevold.

Røiseland så sliten ut i sitt aller siste renn, men ble heiet til mål med massiv støtte fra hennes nærmeste og resten av Kollen-publikummet. Etter målgang ble hun tatt imot av lagvenninnene, som hadde kledd seg i T-skjorter for anledningen.

Marte Olsbu Røiseland

MARKERING: Marte Olsbu Røiseland og ektemann og trener Sverre Olsbu Røiseland feirer med nye T-skjorter de fikk utdelt.

Røiseland

BAKSIDEN: På baksiden av T-skjorten var skiskytterherrene representert med sin hilsen, på et noe utradisjonelt vis.

På T-skjorten var det et bilde hvor ansiktet til dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit hadde blitt byttet ut med Røiseland og Tiril Eckhoff, som begge legger opp.

– Vi har jo hatt to dronninger på laget som gir seg nå. Da tok vi oss friheten til å låne noen bilder fra det norske kongehuset. Vi synes de fortjente det, sier Tandrevold, som sto bak påfunnet.

– Det var veldig overraskende. Jeg ble så rørt at de var så mange som hadde møtt opp for å feire. Det er en gjeng jeg kommer til savne masse. Jeg gleder meg til å følge med på dem fra sidelinjen, sier Røiseland etter overraskelsen.

Røiseland

FEIRING: Familie og venner feiret Marte Olsbu Røiselands avslutning.

Foto: Hanne Skjellum / NRK

Eckhoff: – Jeg koser meg

Røiseland er blant Norges mestvinnende i sporten og tar med seg hele tre OL-gull og 13 VM-gull hjem. Totalt ble det 38 seire i verdenscupen, 17 av dem individuelt.

– Jeg lovet at jeg skulle ut der i dag og lage et show. Jeg vet ikke om noen så det, siden det var så mye tåke, men jeg fikk det med meg. Det var ikke helt Thingnes Bø-stil, men jeg følte jeg gjorde det jeg kunne i dag, sier en strålende fornøyd Røiseland.

Pressekonferanse med Norges Skiskytterforbund

EMOSJONELT: Marte Olsbu Røiselands karriere som skiskytter er over.

Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Team Olsbu var klar til å heie på sin store favoritt en siste gang. Far Kjetil Bjørn Olsbu hadde tatt på seg T-skjorten han hadde på seg i datterens første verdenscuprenn i 2012.

– Det var helt rått. Jeg var jo veldig spent på om hun ville greie å holde fokus på skyting etter alt styret i forkant. Hun var tung i sporet, men dette var gull, sier far Olsbu.

– Det er helt ufattelig! Hun fortjener dette så mye, å få en sånn avslutning, sier en emosjonell mor Helga Olsbu til NRK.

Eckhoff, som altså også legger opp, har ikke deltatt i årets sesong etter et trøblete år, men var til stede som tilskuer i Holmenkollen.

– Jeg koser meg med å se på skiskyting fra standplass. Jeg får bare benytte meg av det når jeg står her på standplass, sa Eckhoff til NRK underveis i rennet.

– Ser sliten ut

For Røiseland ble det en drømmestart på hennes siste renn, etter fullt hus på første liggende skyting. Tandrevold regnes som den som skal ta over stafettpinnen fra Røiseland og Eckhoff, og leverte like mange treff.

– De gjør det ganske bra i dag. Det er nydelig å se at de er på hugget, sa Eckhoff etter første skyting.

Verdenscup skiskyting i Holmenkollen

PÅSKRUDD: Marte Olsbu Røiseland i sitt siste renn.

Foto: Javad Parsa / NTB

På andre skyting skjøt de to nok en gang likt, men dessverre med norske øyne ble det én bom for begge. Profilene Julia Simon og Hanna Öberg skjøt fullt hus, og fikk en stor luke.

Svenske Öberg fortsatte den prikkfrie skytingen på sin tredje skyting, mens Simon måtte ut i to strafferunder. Røiseland leverte fullt og var tilbake i pallkampen. Men:

– Nå ser hun sliten ut, sa NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith.

Brast i gråt

Men Røiseland viste kommentatorene og hele Norge hvilken rå skiskytter hun er.

På fjerde og siste skyting klinket hun ned alle blinkene, mens konkurrentene bommet. Hanna Öberg fikk en liten luke, men Røiseland var bare 15,9 sekunder bak på andreplass.

– For en drømmeavslutning på en drømmekarriere. Å, vekk meg ikke. Denne drømmen vil jeg ha resten av ettermiddagen og kvelden. Hun knuser samtlige motstandere på standplass, sa Stabrun Smith.

Verdenscup skiskyting i Holmenkollen

GA DET SISTE HUN HADDE: Froland-ekspressen.

Foto: Javad Parsa / NTB

Öberg var suveren i mål, men like bak kom en norsk skiskytterdronning som virkelig måtte grave i kjelleren. Med seige og kraftfulle tak gikk hun inn til andreplass i sitt aller siste renn.

– Jeg kjente jo at jeg har hatt bedre form før. Etter alt styret den siste tiden, kjente jeg at kroppen skrek etter pause. Men så klarer jeg å mobilisere akkurat nok til å henge med i feltet. Så ble den siste stående serien avgjørende. Da får jeg akkurat god nok luke til å redde den andreplassen, sier Røiseland.

Marte Olsbu Røiseland

VERDIG KARRIERESLUTT: Marte Olsbu Røiseland feirer en fantastisk karriere med sin store heiagjeng Team Olsbu.

Foto: Hanne Skjellum / NRK

Da NRK spurte om hvordan hun så for seg kvelden, kom tårene.

– Det blir rørende og rart. Å, jeg trodde ikke at jeg skulle bli rørt allerede nå, men det blir spesielt å avslutte med denne gjengen her. Men det blir skikkelig fint og, jeg gleder meg, sier skiskytterdronningen.

Det har vært tåke i Holmenkollen hele dagen, som også har vært et problem for deler av helgen. På fredag ble kvinnenes sprint avlyst som følge av den dårlige sikten. Men tross tåke også på søndag, ble det renn, og en fin avslutning på årets skiskyttersesong.

Sportsnyheter

PR-STUNT: Ekspertene mener Emil Meek (til venstre) og Kevin Melhus bare møtes på grunn av penger og oppmerksomhet.

Latterleggjer idrettsprofilanes «oppgjer»: – Alt ser iscenesett ut

Kevin Melhus skal gå kamp mot Emil Meek. Ekspertane meiner at det er eit dumt val av førstnemnde.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group F Turkey v Portugal

Reaksjonene hagler etter EM-kaos: – Det er en skandale

De mange banestormingene stjal oppmerksomheten i en innholdsrik kamp. Cristiano Ronaldo hadde en målgivende pasning som overrasket ekspertene.

Ble kalt «bestemor» – Vålerenga-veteranen svarte med å feire slik

Rosenborg-keeper Rugile Rulyte slengte med leppa før toppkampen på Lerkendal. Det fikk hun svi for.

Siste nytt

 • Lukaku med sitt tredje annullerte mål i belgisk seier: – Det hviler en forbannelse

  De belgiske spillerne fikk endelig hull på byllen mot Romania etter et skuffende 0–1 tap mot Slovakia.

  Med kniven på strupen vant Belgia 2–0 etter et sjansebonanza, og tok med seg tre viktige poeng før siste runde i gruppe E.

  I det 64. spilleminutt trodde «alle» at Lukaku endelig fikk scoringen sin, men for tredje gang i løpet av mesterskapet ble scoringen til Lukaku annullert for offside.

  – Det hviler en forbannelse over Lukaku, sa TV 2s kommentator Øyvind Alsaker.

  – Lukaku. Hvordan er flaksen din? skriver fotballegenden Alan Shearer på X.

  Etter bare 73 sekunder fikk Belgia en drømmeåpning på kampen.

  Romelu Lukaku fikk ballen inne i sekstenmeteren, og med ryggen til mål sentret spissen ballen ut til Youri Tielemans som klemte til på direkten og satte ballen langs bakken inn i mål.

  – Han har jo en veldig god skuddfot Tielemans. Det har han bevist i engelsk fotball i flere år, sa NRKs fotballkommentator Christian Nilssen.

  Målet er det tredje raskeste målet i EM-historien. Det raskeste scoret Albanias Bajrami tidligere i mesterskapet.

  Etter 79 minutter slår den belgiske sisteskansen Koen Casteels en lang pasning som går forbi hele det rumenske forsvaret.

  Da er den belgiske kapteinen Kevin De Bruyne årvåken og rekker akkurat å strekke foten fram på ballen forbi den rumenske målvakten.

  Før siste runde i gruppe E kan alt skje da alle lag står likt med tre poeng etter to kamper spilt.

  Belgias sterner slo tilbake i kampen mot Romania.
 • Fotballsupportere skadet i Nederland

  Minst ti supportere skal være skadet etter at et stort banner, en tifo, falt ned på supportere før en kamp mellom Twente og Stevo.

  Tifoen ble holdt oppe av en kran, men installasjonen kollapset.

  Spillere løp til for å hjelpe, og nødetatene ble tilkalt. Kampen ble ikke spilt.

 • Formel 2: Hauger fikk tidsstraff etter sprintløpet

  Dennis Hauger fikk det vrient etter en svak kvalifisering og endte med 9.-plass i Formel 2-førernes sprintløp i Barcelona. Etterpå fikk han tidsstraff.

  Det fikk han sammen med en rekke andre førere. Hauger ble straffet med to ganger fem sekunder for å ha vært utenfor banen ved to anledninger.

  Straffen sendte Hauger ned på 12.-plass. Alle tidsstraffene gjorde at VM-leder Paul Aron kom seg opp på pallen på 3.-plass.

  (NTB)

  Monaco F2 GP Auto Racing
  Foto: Luca Bruno / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal