Hopp til innhold

«Stjal» bilde fra kongefamilien for Røiseland: – Jeg ble så rørt

I Oslo-tåken kjempet Marte Olsbu Røiseland (32) med det siste hun hadde igjen og avsluttet karrieren med stil. Etter målgang fikk hun seg en overraskelse.

Verdenscup skiskyting i Holmenkollen

Froland-ekspressen har tatt sine siste skudd som skiskytter. Skuddene og løpet ble en stor opptur for Røiseland, som tok andreplass i Holmenkollen.

– Jeg er bare så sykt fornøyd med løpet jeg gjennomfører i dag. Det er ikke alltid bare seire som betyr noe, men i dag følte jeg at jeg virkelig slo tilbake, sier Røiseland til NRK.

Verdenscup skiskyting i Holmenkollen

KUNNE JUBLE: Marte Olsbu Røiseland.

Foto: Javad Parsa / NTB

– Jeg er så imponert. Det sier litt om Marte at hun klarer å krone verket, og vise hvorfor hun har vært verdens beste skiskytter, sier lagvenninne Ingrid Landmark Tandrevold.

Røiseland så sliten ut i sitt aller siste renn, men ble heiet til mål med massiv støtte fra hennes nærmeste og resten av Kollen-publikummet. Etter målgang ble hun tatt imot av lagvenninnene, som hadde kledd seg i T-skjorter for anledningen.

Marte Olsbu Røiseland

MARKERING: Marte Olsbu Røiseland og ektemann og trener Sverre Olsbu Røiseland feirer med nye T-skjorter de fikk utdelt.

Røiseland

BAKSIDEN: På baksiden av T-skjorten var skiskytterherrene representert med sin hilsen, på et noe utradisjonelt vis.

På T-skjorten var det et bilde hvor ansiktet til dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit hadde blitt byttet ut med Røiseland og Tiril Eckhoff, som begge legger opp.

– Vi har jo hatt to dronninger på laget som gir seg nå. Da tok vi oss friheten til å låne noen bilder fra det norske kongehuset. Vi synes de fortjente det, sier Tandrevold, som sto bak påfunnet.

– Det var veldig overraskende. Jeg ble så rørt at de var så mange som hadde møtt opp for å feire. Det er en gjeng jeg kommer til savne masse. Jeg gleder meg til å følge med på dem fra sidelinjen, sier Røiseland etter overraskelsen.

Røiseland

FEIRING: Familie og venner feiret Marte Olsbu Røiselands avslutning.

Foto: Hanne Skjellum / NRK

Eckhoff: – Jeg koser meg

Røiseland er blant Norges mestvinnende i sporten og tar med seg hele tre OL-gull og 13 VM-gull hjem. Totalt ble det 38 seire i verdenscupen, 17 av dem individuelt.

– Jeg lovet at jeg skulle ut der i dag og lage et show. Jeg vet ikke om noen så det, siden det var så mye tåke, men jeg fikk det med meg. Det var ikke helt Thingnes Bø-stil, men jeg følte jeg gjorde det jeg kunne i dag, sier en strålende fornøyd Røiseland.

Pressekonferanse med Norges Skiskytterforbund

EMOSJONELT: Marte Olsbu Røiselands karriere som skiskytter er over.

Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Team Olsbu var klar til å heie på sin store favoritt en siste gang. Far Kjetil Bjørn Olsbu hadde tatt på seg T-skjorten han hadde på seg i datterens første verdenscuprenn i 2012.

– Det var helt rått. Jeg var jo veldig spent på om hun ville greie å holde fokus på skyting etter alt styret i forkant. Hun var tung i sporet, men dette var gull, sier far Olsbu.

– Det er helt ufattelig! Hun fortjener dette så mye, å få en sånn avslutning, sier en emosjonell mor Helga Olsbu til NRK.

Eckhoff, som altså også legger opp, har ikke deltatt i årets sesong etter et trøblete år, men var til stede som tilskuer i Holmenkollen.

– Jeg koser meg med å se på skiskyting fra standplass. Jeg får bare benytte meg av det når jeg står her på standplass, sa Eckhoff til NRK underveis i rennet.

– Ser sliten ut

For Røiseland ble det en drømmestart på hennes siste renn, etter fullt hus på første liggende skyting. Tandrevold regnes som den som skal ta over stafettpinnen fra Røiseland og Eckhoff, og leverte like mange treff.

– De gjør det ganske bra i dag. Det er nydelig å se at de er på hugget, sa Eckhoff etter første skyting.

Verdenscup skiskyting i Holmenkollen

PÅSKRUDD: Marte Olsbu Røiseland i sitt siste renn.

Foto: Javad Parsa / NTB

På andre skyting skjøt de to nok en gang likt, men dessverre med norske øyne ble det én bom for begge. Profilene Julia Simon og Hanna Öberg skjøt fullt hus, og fikk en stor luke.

Svenske Öberg fortsatte den prikkfrie skytingen på sin tredje skyting, mens Simon måtte ut i to strafferunder. Røiseland leverte fullt og var tilbake i pallkampen. Men:

– Nå ser hun sliten ut, sa NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith.

Brast i gråt

Men Røiseland viste kommentatorene og hele Norge hvilken rå skiskytter hun er.

På fjerde og siste skyting klinket hun ned alle blinkene, mens konkurrentene bommet. Hanna Öberg fikk en liten luke, men Røiseland var bare 15,9 sekunder bak på andreplass.

– For en drømmeavslutning på en drømmekarriere. Å, vekk meg ikke. Denne drømmen vil jeg ha resten av ettermiddagen og kvelden. Hun knuser samtlige motstandere på standplass, sa Stabrun Smith.

Verdenscup skiskyting i Holmenkollen

GA DET SISTE HUN HADDE: Froland-ekspressen.

Foto: Javad Parsa / NTB

Öberg var suveren i mål, men like bak kom en norsk skiskytterdronning som virkelig måtte grave i kjelleren. Med seige og kraftfulle tak gikk hun inn til andreplass i sitt aller siste renn.

– Jeg kjente jo at jeg har hatt bedre form før. Etter alt styret den siste tiden, kjente jeg at kroppen skrek etter pause. Men så klarer jeg å mobilisere akkurat nok til å henge med i feltet. Så ble den siste stående serien avgjørende. Da får jeg akkurat god nok luke til å redde den andreplassen, sier Røiseland.

Marte Olsbu Røiseland

VERDIG KARRIERESLUTT: Marte Olsbu Røiseland feirer en fantastisk karriere med sin store heiagjeng Team Olsbu.

Foto: Hanne Skjellum / NRK

Da NRK spurte om hvordan hun så for seg kvelden, kom tårene.

– Det blir rørende og rart. Å, jeg trodde ikke at jeg skulle bli rørt allerede nå, men det blir spesielt å avslutte med denne gjengen her. Men det blir skikkelig fint og, jeg gleder meg, sier skiskytterdronningen.

Det har vært tåke i Holmenkollen hele dagen, som også har vært et problem for deler av helgen. På fredag ble kvinnenes sprint avlyst som følge av den dårlige sikten. Men tross tåke også på søndag, ble det renn, og en fin avslutning på årets skiskyttersesong.

Siste nytt

 • Klæbo suveren - to norske lag på pallen

  De to norske lagene hadde full kommando på lagsprinten i Lahti. Norges andrelag med Harald Østberg Amundsen og Sindre Bjørnestad Skar prøvde å sette opp et tempo som Norges førstelag med Erik Valnes og Johannes Høsflot Klæbo og de andre konkurrentene ikke klarte å matche.

  Men det norske førstelaget var umulig å slå, og Klæbo var overlegen i avslutningen igjen og sikret seieren for Norge 1. Italia tok andreplassen foran det norske andrelaget.

  - Det var en utfordrende løype, så det var morsomt å vinne i dag, sier Klæbo rett etter løpet.

  Verdenscup langrenn, sprint prolog og finaler i World Cup Drammen
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Uno-X-rytter veltet stygt i Belgia

  Uno-X-rytter Anders Skaarseth gikk i bakken og traff fortauskanten i høy fart med rundt seks mil igjen av endagsrittet E3 Classic i Belgia fredag.

  Skaarseth satt på kanten av hovedfeltet da han plutselig skled ut. Lillehammer-syklisten falt av sykkelen og gikk rett i en fortauskant med kneet først. I etterkant holdt han seg til beinet og så plaget ut.

  Skaarseth er en av Uno-X-lagets beste klassikerryttere og vil være en viktig brikke i vår.

  Det gjenstår fem mil av rittet i Harelbeke.

  (©NTB)

   Anders Skaarseth
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Sundling spurtslo Kalvå - andreplass for Norge 1

  Lagsprinten i Lahti skulle handle om to lag, Norge 1 og Sverige 1. Det norske førstelaget med Julie Myhre og Anne Kjersti Kalvå satte opp et høyt tempo gjennom hele rennet, men det svenske førstelaget nektet å gi slipp.

  Ut på sisterunden gikk Anne Kjersti Kalvå og Jonna Sundling ut sammen, og Kalvå gjorde sitt for å få en luke. Men i den nest siste bakken viste Sundling hvorfor hun er verdensmester på sprint.

  Sundling fikk raskt en stor luke da hun rykket og sikret seier for Sverige 1. Inn på stadion fikk Kalvå selskap av Tyskland, men Kalvå klarte å holde unna og sikret andreplassen foran Tyskland 1.

  Norge 2 ble til slutt nummer syv.

  FIS Cross Country World Cup
  Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste