Hopp til innhold

Eckhoff i tårer etter Røiseland-møte: – Jeg begynner å grine

Etter en krevende periode, har Tiril Eckhoff (32) valgt å legge opp som skiskytter. Hun beskriver valget som en lettelse.

– Det har vært vanskelig. Skiskyting er en stor del av livet mitt. Det er hardt, forteller Tiril Eckhoff da NRK møter henne torsdag formiddag.

Hun avslutter karrieren med å heie på lagvenninnene i Holmenkollen kommende helg. Etter en tøff sesong har Eckhoff funnet ut at nok er nok.

– Jeg har slitt med en del sykdom og har ikke vært kapabel til å gå skirenn. Da er det ekstra vanskelig å motivere seg. Det er tøft være på sidelinjen, derfor er det godt å ta farvel med stil, forteller Eckhoff.

Det er en lettelse at et kapittel er forbi, fortsetter hun om avgjørelsen.

Skiskyting: 10 km jakstart for kvinner

EN SISTE GANG: Eckhoff to siste renn ble på hjemmebane i Holmenkollen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Eckhoff vurderer å studere etter endt karriere, men er foreløpig usikker på hva livet bringer videre. Hun er tidenes mestvinnende norske skiskytter på kvinnesiden, og trekker frem sine 29 verdenscupseire som det hun er mest stolt av.

Hun kommer til å savne lagvenninnene og det norske teamet.

Det aller mest fantastiske med å være på et lag, er den reisen. Det er det beste med å være toppidrettsutøver. Det er som å være på kompistur hele tiden, forteller hun.

Landslagstrener Sverre Huber Kaas skulle helst sett at Eckhoff satset videre, men har respekt for avgjørelsen.

Tiril Eckhoff

SØLVSMIL: Her jubler Eckhoff for OL-sølv i Beijing.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

Det er trist, men vi har vært klar over at dette er det mest sannsynlige utfallet, sier han til NRK.

Eckhoff har tatt en pause denne sesongen, og har ikke konkurrert siden seirene på sprint og jaktstart i verdenscupavslutningen i Holmenkollen i mars i fjor.

Tidligere i vinter fortalte hun i et lengre intervju med NRK om den utfordrende tiden og at hun vurderte å legge opp:

I tårer under Røiseland-møte

På tampen av møtet med pressen, kom Marte Olsbu Røiseland bort til Eckhoff. Hun la opp dagen før lagvenninnen, og etter å ha holdt tårene tilbake gjennom samtlige intervjuer, klarte ikke Eckhoff å holde seg lenger.

Nå begynner jeg å grine, sa Eckhoff.

Går det greit? spurte Røiseland

Det har gått greit. Eller det gikk greit helt til nå, lo og gråt Eckhoff om hverandre.

Jeg har klart holde meg så bra, så lenge. Der røyk det.

tærer

TØRKER TÅRER: Tiril Eckhoff ble blank i øyene under møtet med Røiseland.

Foto: Hanne Skjellum / NRK

Eckhoff og Røiseland etterlater seg et stort hull i landslagstroppen.

Det er to store lagspillere med mye kunnskap. Alt de har delt må vi ta med videre. Hvis vi klarer å bygge videre på det vil det bli bra, sier Huber Kaas.

Eckhoff og Røiseland etterlater seg et stort hull i landslagstroppen.

Det er to store lagspillere med mye kunnskap. Alt de har delt må vi ta med videre. Hvis vi klarer å bygge videre på det vil det bli bra, sier Huber Kaas.

Eckhoff har blant annet tre individuelle VM-gull og flere OL-medaljer.

– Det er veldig trist

NRKs skiskytterekspert Ola Lunde synes det er trist at nok en stor skiskytter velger å legge opp.

– Det er en av de aller, aller største i verden som legger opp, og en av de fire virkelig store i Norge med Liv Grete Skjelbreid, Tora Berger, Marte Olsbu Røiseland og nå Tiril. Det er en utøver som har vært helt ekstrem, sier Lunde.

Det er bare noen dager siden Røiseland valgte å legge opp. Lunde er ikke kjempeoverrasket over at Eckhoff nå gjør det samme.

Les også Marte Olsbu Røiseland legger opp: – Har ikke motivasjonen som skal til

Pressekonferanse med Norges Skiskytterforbund

– Både ja og nei. Det har vært spekulert i det, men de har vel kommet fram til konklusjonen at det ikke er vits å satse videre, sier Lunde.

– Når jeg tenker tilbake på sprinten i Holmenkollen, den siste stående serien der, den får jeg nærmest frysninger over. Det var et av de mest spektakulære løpene. Så ble hun VM-dronning i Pokljuka. Det er ufattelig synd, men samtidig forstår jeg det.

Tidligere lagvenninne og nå NRK-ekspert Synnøve Solemdal har visst om Eckhoffs avgjørelse en stund.

– Det er veldig trist for skiskyting, men jeg er jo veldig glad på hennes vegne at hun skal starte på et nytt liv, sier Solemdal.

Stafettlag

GULLAG: Eckhoff var med på stafettlaget som tok gull i VM 2016.

Foto: Audun Braastad / NTB

Solemdal er nær venninne av Eckhoff etter tiden på lag sammen og har mange gode minner sammen med den nå pensjonerte skiskytteren. Men ett skiller seg ut:

– Det er absolutt VM i Oslo. Først det individuelle VM-gullet var fantastisk. Hun gjorde et perfekt løp på en dag hvor presset var høyest, og virkelig presterte. Og etter det å ta gull sammen på stafetten. Det er et sterkt minne for meg. En ting er stafett, men det andre var måten vi som lag jobbet før stafetten. Det var veldig artig å oppleve sammen, sier Solemdal.

Tidenes mestvinnende

Eckhoff debuterte i verdenscupen i 2010, og endte til slutt med 29 verdenscupseiere. Hennes siste renn ble i Holmenkollen i mars 2022. Da tok hun to seiere og passerte Tora Berger som tidenes mestvinnende norske kvinne i verdenscupen i skiskyting, samtidig som hun mottok Holmenkollmedaljen av Kong Harald.

Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting, medaljeseremoni

TRIO: De tre OL-medaljene fra 2022 ble hennes siste mesterskapsmedaljer.

Foto: Heiko Junge / NTB

I sitt siste OL, Beijing 2022, ble det tre medaljer. Gull på blandet stafett, sølv på fellesstarten og bronse på jaktstart. Totalt har hun tatt åtte OL-medaljer i løpet av karrieren.

I VM har hun en haug av gullmedaljer. Sine to første tok hun på hjemmebane i Holmenkollen i 2016. Da tok hun først individuelt gull på sprinten, før hun kunne juble sammen med lagvenninnene etter seier også på stafetten.

I det som ble hennes siste VM, Pokljuka i 2021, ble hun VM-dronning med fire gull. Til sammen har hun sanket inn ti gull, to sølv og tre bronsemedaljer i verdensmesterskap.

VM i skiskyting 2021, Pokljuka

VM-DRONNING: Eckhoff viste frem medaljefangsten i Pokljuka.

Foto: Primoz Lovric / NTB

Siste nytt

  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP
  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal