Marit Bjørgen forteller pressen at hun er gravid. Foto: Ketil Kern.

BOMBEN: 23. juni fikk verden vite at Marit Bjørgen skulle bli mamma i desember.

– Det var skremmende

2015 ble et år Marit Bjørgen sent vil glemme.

Det er mange steder man kan starte historien om Marit Bjørgens 2015. Februardagen da hun ble tidenes mestvinnende langrennsløper også i VM-sammenheng. Junidagen da hun slapp en liten bombe i Hemsedal. Eller 2. juledag, da bomben var forvandlet til en sprell levende guttunge.

Vi starter søndag 11. januar, på skistadion i Tesero i Val di Fiemme, der Marit Bjørgen tok sitt første VM-gull i 2003 og ytterligere fire VM-gull ti år senere.

Klokka nærmer seg halv to, og Bjørgen kan knapt vente. Hun skal raskest mulig komme seg nedover dalen til alpinbakken Alpe Cermis, bedre kjent som «Monsterbakken». Så skal hun bestige den.

Det kommer til å gjøre vondt, men det betyr ikke noe denne dagen. For Marit Bjørgen vet at om en drøy halvtime har en av hennes aller største drømmer gått i oppfyllelse.

  • Møt Marit Bjørgen i kavalkaden «Sportsåret 2015» på NRK1 29. desember kl. 20.25!
Marit Bjørgen vant endelig den etterlengtede Tour de Ski.

ENDELIG: I den niende utgaven av Tour de Ski, var det endelig Marit Bjørgens tur.

– Vanvittig følelse

– Jeg var veldig avslappet den siste dagen da jeg kom meg på startstreken, var frisk og hadde ei god ledelse det skulle mye til at Therese skulle klare å gå inn. Jeg var litt roligere da, sier Bjørgen nå.

Hun har en ledelse det rett og slett ikke er mulig for tidenes beste langrennsløper å rote bort. Når Marit Bjørgen tar sitt første skøytetak klokka 13.30, er det fortsatt to minutter og elleve sekunder igjen å vente for Heidi Weng og ytterligere 41 sekunder å vente for Therese Johaug. Altfor mye, selv for verdens beste klatrer.

Klokka 14.03.27 kan Bjørgen slippe jubelen løs og la tårene trille. Hun har endelig vunnet Tour de Ski.

– Jeg var nok veldig lettet, mye følelser. På en måte hadde jeg trodd at toget hadde gått. De andre blir bedre og bedre, jeg blir eldre, og jeg visste at jeg måtte ha en god ledelse før den siste bakken. Det var ei vanvittig god følelse, sier Marit Bjørgen.

– Kan det sammenlignes med da du endelig tok det første OL-gullet i 2010?

– Ja, det kan det nok. Å komme tilbake etter noen år der jeg hadde slitt litt, og klarte å levere. Jeg tror det var mange som trodde jeg ikke skulle klare å vinne Tour de Ski. Og så å klare det ...

Tidenes utklassing

Marit Bjørgen har aldri villet innrømme at det fantes en «Tour de Ski-forbannelse» for hennes egen del. Kanskje gjorde det heller ikke det. Men det så sånn ut.

For da Tour de Ski ble etablert, sa de fleste – inkludert Bjørgen selv – at det nye etappeløpet var som skapt for nettopp Marit Bjørgen. Og Bjørgen var som skapt for den nye konkurranseformen. Den mest komplette langrennsløperen av alle.

Først i den niende utgaven skulle hun gå helt til topps. Da det skjedde, var det til gjengjeld med den største seiersmarginen i historien.

I nesten ett minutt og 40 sekunder fikk Bjørgen ha rampelyset alene på toppen av slalåmbakken før Therese Johaug kom seg i mål og fikk gratulert.

Selv om seiersmarginen ble stor, var ikke veien mot målet enkel.

– Jeg hadde vært veldig nær før, så målet var å gjøre de seks konkurransene før den siste bakken godt, sier Bjørgen.

En rørt og stolt Marit Bjørgen stod tilbake etter seieren i Tour de Ski.

TÅREVÅTT: En meget rørt Marit Bjørgen forteller om tidenes utklassing i Tour de Ski.

Under pari i VM

Det ble en enorm belastning, ikke minst mentalt.

– Jeg visste at går jeg ett dårlig løp, får det konsekvenser for hele Tour de Ski, sier Bjørgen.

Hun gikk ingen dårlige løp. Hun vant den første etappen. Så fulgte hun opp med å vinne de fire neste. Først i den sjette, og nest siste etappen, fikk Therese Johaug låne det øverste trinnet på seierspallen.

Det var tidenes beste gjennomføring av et Tour de Ski.

Og da gjorde det ikke så veldig mye at VM i Falun senere på vinteren ble Marit Bjørgens svakeste mesterskap siden 2009. Det ble «bare» to gull og et sølv.

– Målet mitt var jo ett individuelt VM-gull, og det klarte jeg å innfri. Men når jeg ser tilbake, synes jeg ikke mesterskapet var helt optimalt. Jeg fikk ikke ut det beste jeg hadde, erkjenner hun.

Den lille nedturen var riktig nok ikke helt uventet. Før de fire foregående mesterskapene hadde Bjørgen droppet Tour de Ski for å optimalisere gullsjansene.

– Jeg var under pari i VM. På 15 km fellesstart med skibytte hadde jeg min dårligste konkurranse på flere år. Men jeg traff utrolig godt med formen i Tour de Ski, og da skal det litt til at det klaffer to ganger, sier Bjørgen.

Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

GOD SOM GULL: Det ble ikke Marit Bjørgens beste VM, men det ble gull i både sprint og stafett.

Tidenes VM-løper

VM var uansett ikke mer under pari enn at Bjørgen etter å ha gått Norge inn til VM-gull i stafett for fjerde gang i karrieren også overtok tronen som tidenes mestvinnende VM-løper i langrenn.

14 gull er tangering av Jelena Välbes rekord, men Bjørgen har flere sølv- og bronsemedaljer og troner øverst på lista. Akkurat som hun troner øverst på lista over tidenes kvinnelige vinterolympiere.

– Jeg tenker ikke så mye over antall medaljer eller seirer, sier hun selv.

– Jeg tenker på å utvikle meg som skiløper, jobbe mot mål og ikke minst å nå mål.

Det skal hun altså fortsette med, og nå med en baby i bagasjen. Og når Marit Bjørgens 2015 oppsummeres, er det umulig å komme utenom familieforøkelsen.

Om Tour de Ski-seier har vært en drøm, har det ikke vært en mindre drøm for Bjørgen å bli mamma. Derfor var kanskje årets aller mest nervepirrende øyeblikk ikke knyttet til et skirenn.

– Skremmende

Bjørgen sliter faktisk med å sette ord på dagen da hun skulle fortelle verden at hun ventet barn i desember, under landslagssamlinga i Hemsedal i slutten av juni.

– Jeg var veldig nervøs. Det var mange følelser, begynner hun.

– Jeg skulle dele noe som var veldig ... ja ... noe som var egentlig ... hva skal jeg si ... at jeg skulle dele en så stor hemmelighet med resten av hele Norge og ut i verden. Det syntes jeg var skremmende. Jeg hadde jo ingen garanti for at det skulle gå bra. Det var litt spesielt.

Hele landslaget sto på rekke da Bjørgen tok et steg fram med den gode nyheten:

«Jeg skal slippe en liten bombe her i Hemsedal i dag. Jeg blir mamma i desember.»

– Hvordan synes du responsen har vært?

– Jeg synes jo det har vært mye graviditet, det synes jeg. Men det er jo hyggelig, og jeg har bare hatt positive opplevelser. Mange er glad på mine vegne, det setter jeg pris på, sier 35-åringen.

Marit Bjørgen forteller pressen at hun er gravid. Foto: Ketil Kern.

Målet og drømmen

Omtrent nå begynner veien tilbake til skiløypa. For Marit Bjørgen skal tilbake. Det er i hvert fall planen.

– Målet er å komme tilbake til VM i Lahti, og da er det for å kjempe om det gjeveste, helt klart. Det er målet og drømmen jeg har i hodet.

– Når er første mulighet til å se deg tilbake på ski?

– Som jeg har sagt, jeg går inn i noe helt nytt. Jeg håper å få gå noen skirenn i mars, men da blir det norgescup eller turrenn. Verdenscup blir nok først 2016-sesongen, sier hun.

7. februar er det 30 km klassisk fellesstart i Holmenkollen. Som regjerende verdenscupvinner har Marit Bjørgen friplass.