Hopp til innhold

Bjørgen varslet om Johaug: – Jeg sendte bekymringsmelding

Marit Bjørgen så at landslagsvenninna Therese Johaug slet med å få i seg nok mat i 2010. Da varslet hun landslagets ernæringsfysiolog.

Marit Bjørgen og Therese Johaug

VARSLET: Marit Bjørgen sammen med Therese Johaug under VM i Holmenkollen i 2011. Det var dette året Johaug var i trøbbel.

Foto: Kyrre Lien

I boka «Hele historien», som er skrevet av NRK-journalist Anders Skjerdingstad, forteller Therese Johaug at hun i perioder i 2010 og 2011 slet med å få i seg nok næring og at vekta gikk nedover. Hun fikk en klar advarsel om at hun kunne miste både Tour de Ski og i verste fall VM på hjemmebane i Holmenkollen.

At den 22 år gamle jenta fra Dalsbygda hadde blitt tynnere, merket også lagets kaptein, Marit Bjørgen. Hun tok umiddelbart grep.

Jeg så at hun gikk ned i vekt, så da sendte jeg inn en bekymringsmelding til lagets ernæringsfysiolog Heidi Holmlund, sier Marit Bjørgen til NRK.

Marit Bjørgen og Therese Johaug

VENNINNER: Therese Johaug og Marit Bjørgen har hatt et tett forhold gjennom snart 15 år. Her fra rulleskirenn i 2020.

Foto: Jil Yngland / NTB

– Glad hun gjorde det

Holmlund jobbet som ernæringsfysiolog på landslaget i ti år. At Bjørgen tok kontakt angående Johaugs vekt, overrasket henne ikke.

Marit har alltid hatt evnen til å bry seg om alle, så det ville vært naturlig at hun tok opp dette med meg. Marit hadde en viktig kapteinsrolle, og det var en god tilbakemeldingskultur.

Det var ofte Holmlund som ble kontaktet av utøverne om de hadde noe å si eller varsle om mat, vekt og ernæring, men Holmlund vil ikke kalle Bjørgens varsel for en bekymringsmelding.

Heidi Holmlund

KONTAKTET: Bjørgen tok kontakt med ernæringsfysiolog Heidi Holmlund. Her fra et NRK-intervju i 2013.

Foto: NRK

Jeg vil ikke kalle det bekymringsmeldinger når man er så tett på, men heller en dialog. Det er en åpen tilbakemeldingskultur i et sånt team.

Therese Johaug er også gjort kjent med at Bjørgen sendte inn en melding om hennes helse. I en SMS til NRK skriver Johaug dette:

«Det er veldig bra å si ifra om man ser en endring. Jeg er glad Marit gjorde det».

Støtter Johaug

I boka skriver Johaug også om en episode der hun og flere juniorlandslagsløpere ble oppfordret til å veie maten sin. Marit Bjørgen støtter venninna si som reagerte på dette.

Jeg har ikke sans for at man skal veie maten. Det blir helt feil. Som toppidrettsutøver så trenger man å spise mye, sier Bjørgen.

Det var et foredrag av professor Jorunn Sundgot-Borgen og oppfølgingen av dette Johaug reagerte på, selv om hun tror intensjonene var gode. Der ble blant annet veiing av mat og tilbakemelding av matinntaket et tema. Det fulgte utøverne opp i etterkant.

Sundgot-Borgen har fortalt til NRK at bakgrunnen for foredraget var en bekymring fra treneren om næringsinntaket i laget.

SPISEFORSTYRRELSER

FOREDRAG: Professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges idrettshøgskole holdt et foredrag for Johaug og juniorlandslaget.

Foto: Morten Holm / NTB

– Vi var selvfølgelig opptatt av å minimalisere risiko for at flere av jentene kom i en slik situasjon at det var en økt risiko for konsekvenser knyttet til for lavt energiinntak og økt risiko for spiseforstyrrelser, skrev Sundgot-Borgen i en e-post til NRK tidligere denne uken.

Hun la til:

– Det ble i den forbindelse sagt at det kunne være aktuelt å kartlegge inntaket for å se om det var tilstrekkelig med energi- og ernæringsmessig fullverdig. Det stemmer at noen ble fulgt opp i forhold til kosthold og blodstatus.

Sundgot-Borgen påpekte at det ikke er å anbefale å gi utøvere beskjed om å veie mat uten at det er satt i en sammenheng der de følges opp tett av fagpersoner.

Siste nytt

  • Børven skadd før serieåpningen

    Odd-spissen Torgeir Børven fikk en smell i lysken på trening skjærtorsdag og går trolig glipp av eliteseriestarten hjemme mot Haugesund, melder Varden.

    Børven var ikke å se på Odds treningsfelt fredag. Kampen mot Haugesund spilles 1. påskedag, og spissen har fortsatt en liten hevelse i lysken, skriver Varden.

    – Torgeir er ikke bra nok til å trene i dag. Men det er for tidlig å si hvor lang tid dette vil ta. Vi tar dag for dag. Torgeir gikk av i går for ikke å ta noen sjanser, sier trener Kenneth Dokken til avisen.

    (NTB)

    Portrett av Odds Torgeir Børven fotografert på Skagerak Arena
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Dobbel punktering for Solberg i Kenya

    Oliver Solberg havnet i ordentlig trøbbel under fredagens formiddagsøkt i Rally Kenya. Både på den tredje og den fjerde fartsprøven punkterte 22-åringen.

    Dermed er han mer enn sju minutter bak teten i det totale sammendraget, mens det opp til lederen i WRC2-klassen skiller rett i underkant av fire minutter.

    Etter solid kjøring på fredagens første fartsprøve gikk det galt tidlig på den andre. Et dekkskifte kostet 22-åringen nær to minutter.

    – Vi kjørte rent, men disse tingene kan skje når terrenget er så krevende, skrev Solberg på X.

    En drøy time senere punkterte Solberg og makkeren Elliott Edmondson igjen, og nesten fire nye minutter gikk tapt.

    – Fartsprøve nummer fire brakte med seg samme uflaks som den tredje. Vi har ikke marginene på vår side, men alt kan skje i dette rallyet. Herfra og ut er det fullt trykk på pedalen, skriver 22-åringen.

    (NTB)

    OU7SVdPdOTc
    Foto: AFP
  • Dimitrov feide Alcaraz ut av Miami Open

    Grigor Dimitrov sto for kvartfinalenes overraskelse da han slo førsteseedede Carlos Alcaraz i strake sett i Miami Open.

    Den 11.-seedede bulgareren vant 6-2, 6-4 og satte opp et semifinalemøte med den solide tyskeren Alexander Zverev.

    I den andre semifinalen skal Daniil Medvedev og Jannik Sinner opp mot hverandre.

    (NTB)

    YNP63FKdBtg
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal