Hopp til innhold

Bjørgen varslet om Johaug: – Jeg sendte bekymringsmelding

Marit Bjørgen så at landslagsvenninna Therese Johaug slet med å få i seg nok mat i 2010. Da varslet hun landslagets ernæringsfysiolog.

Marit Bjørgen og Therese Johaug

VARSLET: Marit Bjørgen sammen med Therese Johaug under VM i Holmenkollen i 2011. Det var dette året Johaug var i trøbbel.

Foto: Kyrre Lien

I boka «Hele historien», som er skrevet av NRK-journalist Anders Skjerdingstad, forteller Therese Johaug at hun i perioder i 2010 og 2011 slet med å få i seg nok næring og at vekta gikk nedover. Hun fikk en klar advarsel om at hun kunne miste både Tour de Ski og i verste fall VM på hjemmebane i Holmenkollen.

At den 22 år gamle jenta fra Dalsbygda hadde blitt tynnere, merket også lagets kaptein, Marit Bjørgen. Hun tok umiddelbart grep.

Jeg så at hun gikk ned i vekt, så da sendte jeg inn en bekymringsmelding til lagets ernæringsfysiolog Heidi Holmlund, sier Marit Bjørgen til NRK.

Marit Bjørgen og Therese Johaug

VENNINNER: Therese Johaug og Marit Bjørgen har hatt et tett forhold gjennom snart 15 år. Her fra rulleskirenn i 2020.

Foto: Jil Yngland / NTB

– Glad hun gjorde det

Holmlund jobbet som ernæringsfysiolog på landslaget i ti år. At Bjørgen tok kontakt angående Johaugs vekt, overrasket henne ikke.

Marit har alltid hatt evnen til å bry seg om alle, så det ville vært naturlig at hun tok opp dette med meg. Marit hadde en viktig kapteinsrolle, og det var en god tilbakemeldingskultur.

Det var ofte Holmlund som ble kontaktet av utøverne om de hadde noe å si eller varsle om mat, vekt og ernæring, men Holmlund vil ikke kalle Bjørgens varsel for en bekymringsmelding.

Heidi Holmlund

KONTAKTET: Bjørgen tok kontakt med ernæringsfysiolog Heidi Holmlund. Her fra et NRK-intervju i 2013.

Foto: NRK

Jeg vil ikke kalle det bekymringsmeldinger når man er så tett på, men heller en dialog. Det er en åpen tilbakemeldingskultur i et sånt team.

Therese Johaug er også gjort kjent med at Bjørgen sendte inn en melding om hennes helse. I en SMS til NRK skriver Johaug dette:

«Det er veldig bra å si ifra om man ser en endring. Jeg er glad Marit gjorde det».

Støtter Johaug

I boka skriver Johaug også om en episode der hun og flere juniorlandslagsløpere ble oppfordret til å veie maten sin. Marit Bjørgen støtter venninna si som reagerte på dette.

Jeg har ikke sans for at man skal veie maten. Det blir helt feil. Som toppidrettsutøver så trenger man å spise mye, sier Bjørgen.

Det var et foredrag av professor Jorunn Sundgot-Borgen og oppfølgingen av dette Johaug reagerte på, selv om hun tror intensjonene var gode. Der ble blant annet veiing av mat og tilbakemelding av matinntaket et tema. Det fulgte utøverne opp i etterkant.

Sundgot-Borgen har fortalt til NRK at bakgrunnen for foredraget var en bekymring fra treneren om næringsinntaket i laget.

SPISEFORSTYRRELSER

FOREDRAG: Professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges idrettshøgskole holdt et foredrag for Johaug og juniorlandslaget.

Foto: Morten Holm / NTB

– Vi var selvfølgelig opptatt av å minimalisere risiko for at flere av jentene kom i en slik situasjon at det var en økt risiko for konsekvenser knyttet til for lavt energiinntak og økt risiko for spiseforstyrrelser, skrev Sundgot-Borgen i en e-post til NRK tidligere denne uken.

Hun la til:

– Det ble i den forbindelse sagt at det kunne være aktuelt å kartlegge inntaket for å se om det var tilstrekkelig med energi- og ernæringsmessig fullverdig. Det stemmer at noen ble fulgt opp i forhold til kosthold og blodstatus.

Sundgot-Borgen påpekte at det ikke er å anbefale å gi utøvere beskjed om å veie mat uten at det er satt i en sammenheng der de følges opp tett av fagpersoner.

Siste nytt

 • Uno-X-rytter imponerte: På pallen i Dauphiné

  Fjorårets Tour de France-vinner Jonas Vingegaard tok en suveren soloseier på den femte etappen i Critérium Dauphiné. Et drøyt halvminutt bak kom det en mindre gruppe som spurtet om de gjenværende plassene på podiet.

  Der viste norske Tobias Halland Johannessen seg frem. Tidligere verdensmester Julian Alaphilippe klarte akkurat å slå Johannessen i spurten, men nordmannen tok med seg en svært fin tredjeplass.

  Det er 23-åringens første pallplass for sesongen.

  Johannessen blir etter alle solemerker en av de viktigste rytterne til Uno-X i sommerens Tour de France, hvor laget deltar for første gang.

  Rittet avsluttes søndag.

  Tobias Halland Johannessen
  Foto: Tuva Åserud / NTB
 • Svimlet på startstreken - så tok nordmannen VM-gull

  Stian Hovind Angermund (36) ble torsdag verdensmester i fjelløp.

  – Dette er en drøm som går i oppfyllelse. Det var et virkelig tøft løp, da er det deilig å klare målet jeg hadde satt meg, sier han til NRK.

  På engelsk kalles det VM i «mountain and trail running», mens det på norsk kan oversettes med fjell- og terrengløp. Arrangøren opererer med en lengde på den korte løypa på 40 kilometer.

  Angermund klokket inn på 4 timer og 19 minutter i Innsbruck-Stubai, og han slo annenmann Thomas Roach fra Storbritannia med 2.18 minutter.

  For å klare det måtte nordmannen grave dypt.

  – Jeg var meget langt nede i kjelleren i dag. Jeg følte meg dårlig på start. Jeg var svimmel og følte at jeg skulle gå i bakken. Heldigvis bedret det seg etter hvert og jeg fikk en luke halvveis. Jeg måtte gi alt for å holde de andre bak meg, forteller han.

  Italieneren Luca Del Pero tok bronsen med 3.04 minutter opp til vinneren fra Norge. (NRK/NTB)

  Stian Hovind Angermund
  Foto: Norsk Friidrett
 • Granerud dropper sommer-EM

  Verdenscupvinner Halvor Egner Granerud er ikke med i den norske hopptroppen til European Games i Krakow, som arrangeres i perioden 27. juni til 1. juli. Årsaken er fallet på trening i Lysgårdsbakken tirsdag.

  – Han er forslått og får ikke trent som normalt, og derfor har han selv valgt å ikke delta, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til NRK.

  Norge stiller med åtte utøvere.

  Kvinner: Anna Odine Strøm, Thea Minyan Bjørseth, Eirin Kvandal og Kjersti Græsli.

  Menn: Johann André Forfang, Daniel-André Tande, Marius Lindvik og Bendik Jakobsen Heggli.

  Det skal gjennomføres totalt fem hoppkonkurranser i anleggene i Zakopane.

  Halvor Granerud
  Foto: Frode Søreide / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste