Hopp til innhold

Bjørgen varslet om Johaug: – Jeg sendte bekymringsmelding

Marit Bjørgen så at landslagsvenninna Therese Johaug slet med å få i seg nok mat i 2010. Da varslet hun landslagets ernæringsfysiolog.

Marit Bjørgen og Therese Johaug

VARSLET: Marit Bjørgen sammen med Therese Johaug under VM i Holmenkollen i 2011. Det var dette året Johaug var i trøbbel.

Foto: Kyrre Lien

I boka «Hele historien», som er skrevet av NRK-journalist Anders Skjerdingstad, forteller Therese Johaug at hun i perioder i 2010 og 2011 slet med å få i seg nok næring og at vekta gikk nedover. Hun fikk en klar advarsel om at hun kunne miste både Tour de Ski og i verste fall VM på hjemmebane i Holmenkollen.

At den 22 år gamle jenta fra Dalsbygda hadde blitt tynnere, merket også lagets kaptein, Marit Bjørgen. Hun tok umiddelbart grep.

Jeg så at hun gikk ned i vekt, så da sendte jeg inn en bekymringsmelding til lagets ernæringsfysiolog Heidi Holmlund, sier Marit Bjørgen til NRK.

Marit Bjørgen og Therese Johaug

VENNINNER: Therese Johaug og Marit Bjørgen har hatt et tett forhold gjennom snart 15 år. Her fra rulleskirenn i 2020.

Foto: Jil Yngland / NTB

– Glad hun gjorde det

Holmlund jobbet som ernæringsfysiolog på landslaget i ti år. At Bjørgen tok kontakt angående Johaugs vekt, overrasket henne ikke.

Marit har alltid hatt evnen til å bry seg om alle, så det ville vært naturlig at hun tok opp dette med meg. Marit hadde en viktig kapteinsrolle, og det var en god tilbakemeldingskultur.

Det var ofte Holmlund som ble kontaktet av utøverne om de hadde noe å si eller varsle om mat, vekt og ernæring, men Holmlund vil ikke kalle Bjørgens varsel for en bekymringsmelding.

Heidi Holmlund

KONTAKTET: Bjørgen tok kontakt med ernæringsfysiolog Heidi Holmlund. Her fra et NRK-intervju i 2013.

Foto: NRK

Jeg vil ikke kalle det bekymringsmeldinger når man er så tett på, men heller en dialog. Det er en åpen tilbakemeldingskultur i et sånt team.

Therese Johaug er også gjort kjent med at Bjørgen sendte inn en melding om hennes helse. I en SMS til NRK skriver Johaug dette:

«Det er veldig bra å si ifra om man ser en endring. Jeg er glad Marit gjorde det».

Støtter Johaug

I boka skriver Johaug også om en episode der hun og flere juniorlandslagsløpere ble oppfordret til å veie maten sin. Marit Bjørgen støtter venninna si som reagerte på dette.

Jeg har ikke sans for at man skal veie maten. Det blir helt feil. Som toppidrettsutøver så trenger man å spise mye, sier Bjørgen.

Det var et foredrag av professor Jorunn Sundgot-Borgen og oppfølgingen av dette Johaug reagerte på, selv om hun tror intensjonene var gode. Der ble blant annet veiing av mat og tilbakemelding av matinntaket et tema. Det fulgte utøverne opp i etterkant.

Sundgot-Borgen har fortalt til NRK at bakgrunnen for foredraget var en bekymring fra treneren om næringsinntaket i laget.

SPISEFORSTYRRELSER

FOREDRAG: Professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges idrettshøgskole holdt et foredrag for Johaug og juniorlandslaget.

Foto: Morten Holm / NTB

– Vi var selvfølgelig opptatt av å minimalisere risiko for at flere av jentene kom i en slik situasjon at det var en økt risiko for konsekvenser knyttet til for lavt energiinntak og økt risiko for spiseforstyrrelser, skrev Sundgot-Borgen i en e-post til NRK tidligere denne uken.

Hun la til:

– Det ble i den forbindelse sagt at det kunne være aktuelt å kartlegge inntaket for å se om det var tilstrekkelig med energi- og ernæringsmessig fullverdig. Det stemmer at noen ble fulgt opp i forhold til kosthold og blodstatus.

Sundgot-Borgen påpekte at det ikke er å anbefale å gi utøvere beskjed om å veie mat uten at det er satt i en sammenheng der de følges opp tett av fagpersoner.

Siste nytt

 • Nok en nedtur for Glimt – klarte kun uavgjort mot Sandefjord

  Med 1-1 hjemme mot Sandefjord ble det nok et lunkent resultat for Bodø/Glimt i eliteserien. De to foregående kampene har endt med bortetap mot HamKam og uavgjort hjemme mot KFUM i forrige kamp.

  Sandefjord gikk først opp i føringen etter 35 minutter. Eman Markovic. Sandefjord-spilleren fikk ballen da han stod umarkert ute til høyre i Glimts boks og sendte den inn i nettmaskene.

  Det så lenge ut til at Sandefjord skulle ta med seg ledelsen til pause, men inne i overtiden i førsteomgang ble det dramatikk.

  Kasper Høgh ropte på straffespark etter at han ble hektet av Sandefjord-spiller Christopher Cheng inne i sekstenmeteren. Etter en VAR-sjekk ble det dømt straffe til de gulkledde, og den banket Albært Grønbek i mål.

  Trener Hans Erik Ødegaard og hans menn i Sandefjord stod med tre strake tap i eliteserien før uavgjort-kampen mot Glimt og befinner seg helt på bunnen av tabellen. Bodø/Glimt på sin side leder serien med 24 poeng.

  Eliteserien i fotball 2024: Bodø/Glimt-Sandefjord
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Keepertabbe og drømmemål: Brann sikret seier ni minutter på overtid

  Fra straffemerket på overtid av overtiden sørget innbytter Joachim Soltvedt for 2-1 til Brann hjemme mot Kristiansund i Eliteserien onsdag.

  Etter 37 minutter sendte Brann-kaptein Sivert Heltne hjemmelaget opp til 1-0 med en lekker volley i krysset. Men etter 68 minutter utlignet KBK. Ruben Altes frispark gikk forholdsvis rett på Mathias Dyngeland i Brann-målet, men keeperen rotet det til, og da stod det 1-1 i Bergen.

  Men hele seks minutter på overtid fikk Brann straffespark. Innbytter Soltvedt var sikker, og sørget for 2-1 og seier hele ni minutter på overtid.

  Brann ligger fortsatt på 2. plass i Eliteserien - nå med like mange poeng som Bodø/Glimt. Kristiansund ligger på 13. plass med elleve poeng.

  t1lK7_ojL4Y
  Foto: NTB
 • Tromsø kjørte over tabelltreer Fredrikstad

  Etter en meget svak sesongstart har Tromsø stablet seg mer og mer på beina. Hjemmekampen mot tabelltreer, og for tiden topplag i eliteserien, Fredrikstad endte med overlegen 3-0-seier.

  Lasse Nordås ble tomålsscorer og Jakob Romsaas noterte seg også for et mål mot Fredrikstad.

  Nordås sendte vertene i føringen etter 17 minutter. Anders Jenssen vant ballen høyt i banen og fant spissen i bakrom. Alene med keeper satte han sin første scoring for kvelden.

  En drøy halvtime inn i første omgang brukte Romsaas hodet og stanget inn 2-0 til Tromsø. Og med ti minutter igjen trillet Nordås inn sitt andre mål mot Fredrikstad og sørget for 3-0-seier.

  Tromsø er nå oppe på den trygge 13.-plassen på målforskjell, mens Fredrikstad fremdeles ligger som nummer tre på tabellen med sine 21 poeng.

Sendeplan

Kl. Program Kanal