NRK Meny
Normal

Disse musklene er Carlsens hemmelige VM-våpen

Verden beste sjakkspiller, Magnus Carlsen, har valgt trening som sitt hemmelige våpen før mestermøtet med Vishy Anand. – Jeg har nesten ingen fritid, sier Carlsen til NRK.no.

Magnus Carlsen er på treningsleir i Kragerø i disse dager. Her lader han opp til den store VM-kampen mot regjerende verdensmester Viswanathan «Vishy» Anand, som spilles i november.

– Jeg tilbringer fem timer i sjakkrommet hver eneste dag, forteller Carlsen.

Trener mye

Med så mange timers intens sjakktrening daglig, er det viktig å lufte hodet innimellom. Derfor legger Carlsen også inn fysiske treningsøkter så ofte han får sjansen.

Det synes godt på 23-åringen, som er i bedre form enn noensinne. Da NRK var på besøk sto volleyball på planen, og Carlsen viste at også det er et spill han mestrer godt.

Carlsen har alltid understreket at han må være godt rustet både fysisk og mentalt om han skal spille god sjakk. VM-kamper går over tre uker med fire kamper i uken.

– Derfor blir det veldig viktig å være i god form, sier han.

Lite fritid

Men det er først og fremst sjakkformen som skal finpusses i Kragerø, og Carlsen mener han har flere utfordringer han må løse før han møter Anand.

– Jeg har fått påpekt at jeg har gjort en del feil i sluttspill i det siste, så det prøver jeg å gjøre noe med nå, forteller han, før han legger til:

– Men jeg er her for å bli bedre i sjakk, ikke for å ha et blindt fokus på kampen i november. Nærmere inn mot kampen kan jeg fokusere på den.

Carlsen hadde ferie tidligere i vår, og selv om han er i idylliske omgivelser i Kragerø er det lite tid til avslapping nå. Treningen tar all tiden hans.

– Nei, jeg har ikke mye fritid nå, men det er ikke noe galt med det, fastslår han.

Vil avverge kultursjokk

Etter treningsleiren i Kragerø reiser Carlsen til India for å bli kjent med stedet VM-kampen skal arrangeres.

– Jeg har aldri vært i India før. Det er en helt annen kultur, og mange nye inntrykk. Jeg tror det er lurt at det ikke blir min første gang der når jeg drar for å spille VM-kampen, sier han.

– Hva har du hørt om India?

– For å være ærlig: at det er varmt og kaotisk.

Carlsen er nødt å være perfeksjonistisk om drømmen om å bli verdensmester skal bli realitet, og derfor skal han planlegge store deler av VM-oppholdet sitt under den første turen til India.

– Jeg skal blant annet finne ut hvilket hotell jeg skal bo på og hvordan spillelokalet ser ut. Det blir også viktig å ta inn alle lydene, alle luktene, alle menneskene og alt sånt. Sånn at det ikke blir et stort kultursjokk når jeg kommer ned dit, forklarer han.

Siste nytt

 • Grei trekning for Lillestrøm

  Arne Erlandsen og Lillestrøm unngikk storkanonene i 2. kvalifiseringsrunde til Europaligaen. Kanarifuglene skal ut mot østerrikske LASK Linz. Lillestrøm spiller bortekamp 26. juli, mens returoppgjøret på Åråsen går 2. august.

  Lillestrøm-trener Arne Erlandsen
  Foto: NRK
 • Burchnall tar over Østersund

  Tidligere Viking-trener Ian Burchnall tar over Østersund. Klubben jakter fortsatt etter ny hovedtrener, og Burchnall har fått det midlertidige ansvaret.

  Burchnall tar over etter Graham Potter, som nylig ble presentert i Swansea.

  Ian Burchnall
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
FIFA Fotball-VM 2018: Danmark - Australia
Sport i dag
FIFA Fotball-VM 2018: Frankrike - Peru
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio