Hopp til innhold

Disse musklene er Carlsens hemmelige VM-våpen

Verden beste sjakkspiller, Magnus Carlsen, har valgt trening som sitt hemmelige våpen før mestermøtet med Vishy Anand. – Jeg har nesten ingen fritid, sier Carlsen til NRK.no.

Magnus Carlsen er på treningsleir i Kragerø i disse dager. Her lader han opp til den store VM-kampen mot regjerende verdensmester Viswanathan «Vishy» Anand, som spilles i november.

– Jeg tilbringer fem timer i sjakkrommet hver eneste dag, forteller Carlsen.

Trener mye

Med så mange timers intens sjakktrening daglig, er det viktig å lufte hodet innimellom. Derfor legger Carlsen også inn fysiske treningsøkter så ofte han får sjansen.

Det synes godt på 23-åringen, som er i bedre form enn noensinne. Da NRK var på besøk sto volleyball på planen, og Carlsen viste at også det er et spill han mestrer godt.

Carlsen har alltid understreket at han må være godt rustet både fysisk og mentalt om han skal spille god sjakk. VM-kamper går over tre uker med fire kamper i uken.

– Derfor blir det veldig viktig å være i god form, sier han.

Lite fritid

Men det er først og fremst sjakkformen som skal finpusses i Kragerø, og Carlsen mener han har flere utfordringer han må løse før han møter Anand.

– Jeg har fått påpekt at jeg har gjort en del feil i sluttspill i det siste, så det prøver jeg å gjøre noe med nå, forteller han, før han legger til:

– Men jeg er her for å bli bedre i sjakk, ikke for å ha et blindt fokus på kampen i november. Nærmere inn mot kampen kan jeg fokusere på den.

Carlsen hadde ferie tidligere i vår, og selv om han er i idylliske omgivelser i Kragerø er det lite tid til avslapping nå. Treningen tar all tiden hans.

– Nei, jeg har ikke mye fritid nå, men det er ikke noe galt med det, fastslår han.

Vil avverge kultursjokk

Etter treningsleiren i Kragerø reiser Carlsen til India for å bli kjent med stedet VM-kampen skal arrangeres.

– Jeg har aldri vært i India før. Det er en helt annen kultur, og mange nye inntrykk. Jeg tror det er lurt at det ikke blir min første gang der når jeg drar for å spille VM-kampen, sier han.

– Hva har du hørt om India?

– For å være ærlig: at det er varmt og kaotisk.

Carlsen er nødt å være perfeksjonistisk om drømmen om å bli verdensmester skal bli realitet, og derfor skal han planlegge store deler av VM-oppholdet sitt under den første turen til India.

– Jeg skal blant annet finne ut hvilket hotell jeg skal bo på og hvordan spillelokalet ser ut. Det blir også viktig å ta inn alle lydene, alle luktene, alle menneskene og alt sånt. Sånn at det ikke blir et stort kultursjokk når jeg kommer ned dit, forklarer han.

Siste nytt

 • Eikeri med knallåpning i French Open

  Ulrikke Eikeri (29) og double-partner Catherine Harrison er klar for 2. runde av French Open.

  Duoen senket sjetteseedede Alexa Guarachi og Andreja Klepac 6–2, 6–4.

  Nå venter vinneren av oppgjøret mellom Doi/Tomljanovic og Heisen/Udvardy i neste runde.

  Eikeri er rangert som nummer 43 i verden i double. Sist sesong vant hun sin første WTA-tittel. Denne sesongen har hun også spilt kamper i single helt opp på WTA 500-nivå.

  PS! Casper Ruud møter Emil Ruusuvuori i 2. runde av Grand Slam-turneringen torsdag.

  Ulrikke Eikeri
  Foto: Fredrik Tombra / NRK
 • Schumachers bønn: Monaco må forbli på Formel 1-kalenderen

  Haas-sjåfør Mick Schumacher forsvarer intenst Monacos Grand Prix som følge av spekulasjonene om framtiden til det ikoniske Formel 1-løpet.

  Årets løp på gatebanen i fyrstedømmet kjøres kommende søndag, men stadig er ingen kontrakt signert for framtiden. Det skyldes blant annet at Formel 1s amerikanske eiere sikter seg inn mot nye markeder.

  – Monaco har vært en del av Formel 1 så lenge, og det er en historisk bane. Det ville vært en skam å miste noe som har vært del av denne sporten i så mange år, sier tyske Schumacher.

  Faren hans, Michael Schumacher, vant fem løp på de svingete gatene i Monte Carlo.

  – Det har alltid vært et av de største løpene å vinne, mener sønnen.

  Til helgen arrangeres det 68. Monaco Grand Prix, det korteste og «tregeste» løpet på Formel 1-kalenderen.

  Mick Schumacher
  Foto: HANDOUT / AFP
 • Elneny fortsetter i Arsenal

  Arsenals midtbanemann Mohamed Elneny (29) har undertegnet en ny ettårskontrakt med klubben foran neste sesong.

  Egypteren kom til Arsenal fra Basel i 2016 og har spilt 147 kamper for Premier League-laget. Hans opprinnelige kontrakt hadde utløp 30. juni.

  – Jeg elsker klubben og føler meg som en del av denne familien. Jeg ønsker å fortsette her, og jeg er veldig entusiastisk for framtiden, sier Elneny.

  Premier League - Arsenal v Leeds United
  Foto: DAVID KLEIN / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste