Normal

Må lage egen «Brækhus-forskrift»

Regjeringen vil endre knockoutloven, som tillater hodeslag i bokseringen. Men en endring vil trolig også åpne for antatt mer alvorlige kampsporter enn proffboksing i Norge.

Cecilia Brækhus

Cecilia Brækhus har gitt langt flere slag enn hun har mottatt gjennom karrieren. Men bokse i Norge, har hun fortsatt til gode å få gjort.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Hvis alt går som den nye regjeringen vil, kan Cecilia Brækhus få bokse proffkamp i Norge allerede på nyåret.

– Jeg vil tippe at loven som forbyr proffboksing oppheves rundt nyttår, sier Øyvind Korsberg i Fremskrittspartiet til NRK.no.

Men veien til en Brækhus-kamp i Norge er imidlertid noe mer kroket enn som så.

Må endre sikkerhetsforskrift

I teorien er ikke endringene som må gjøres for å kunne tillate proffboksing her til lands mer omfattende enn at det kan skje i løpet av få måneder.

I praksis er det litt verre.

NRK.no har snakket med advokat Niels Kiær som kjenner godt til regelverket rundt proffboksing her til lands. Ifølge han er det to ting som må til for at Cecilia Brækhus kan få bokse proffkamper i Norge:

 • Loven som forbyr proffboksing må oppheves.
 • Sikkerhetsforskriften til knockoutloven må endres (ofte bare omtalt som knockoutloven).
Nils Kiær

Idrettsadvokat Nils Kiær er opptatt av å poengtere at et eventuelt opphør av proffbokseforbudet også vil gjelde for antatt mer alvorlige kampsporter.

Foto: Fjeldstad, Knut / NTB scanpix

Siden Fremskrittspartiet og Høyre har støtte fra Venstre i denne saken vil de med flertall i Stortinget klare å oppheve forbudet mot proffboksing.

Ifølge idrettspresident Børre Rognlien er dette noe idrettsforbundet støtter.

Stridens kjerne ligger i det andre punktet.

Kan endres uten flertall

Knockoutloven, som blant annet forbyr boksing uten hjelm, hindrer proffboksing slik vi kjenner den fra Brækhus sine kamper. Ifølge Kiær er det i teorien uproblematisk for den «blåblå» regjeringen å endre dette.

– Den nye regjeringen kan endre forskriften når de vil. De er ikke avhengig av Stortinget, sier Kiær.

Torsdagens uttalelser fra Frp-leder Siv Jensen lemner ingen tvil om at dersom den nye regjeringen vil fjerne dagens hindringer, blir de nødt til å lage en egen «Brækhus-forskrift».

– Ja, du kan kalle det for det ja, sier Kiær.

Kan ta lang tid

Dette vil innebære en betydelig oppmykning av kravet til sikkerhet for kampsport i Norge.

Konsekvensen vil være at det blir vanskelig å si nei til andre kampsporter som ligner på proffboksing - slik som MMA, kickboksing og fullkontakts karate.

Kiær er en av lederne i den såkalte knockoutnemnda som behandler søknader om hva som er lovlige og ulovlige kampsporter i Norge. Til grunn for behandlingen legges knockoutloven.

– Man må være klar over at en endring av forskriften (knockoutloven) vil få konsekvenser for alle kampsporter, sier han.

Problemet for FrP og co. er at Idrettsforbundet er skeptiske til en endring av knockoutloven noe som kan forsinke prosessen.

Når Kulturdepartementet har et forslag til en «Brækhus-forskrift» klar, skal forslaget sendes til høring hos blant annet Idrettsforbundet og en slik høringsrunde kan ta lang tid, spesielt i kontroversielle saker.

Siste nytt

 • Storhamar-seier i toppkampen

  Etter en målløs åpningsperiode eksploderte det i storkampen mellom Storhamar og Vålerenga i ishockey torsdag. I sudden death ga Joel Johansson vertene 5-4. Dermed satte forrige sesongs dobbeltmester en stopper for Vålerengas perfekte seriestart.

  Eliteserien ishockey, menn: Storhamar - Stavanger Oilers 1 - 2
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Kalla dropper Tour de Ski

  Charlotte Kalla har VM i Seefeld som sitt naturlige hovedmål til vinteren. Hun dropper derfor Tour de Ski og rene sprinthelger.

  – I de periodene vil jeg heller trene, sier Kalla til TT.

  Charlotte Kalla
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix
 • Brann uten førstekeeperen

  Brann-målvakt Samuel Sahin-Radlinger må opereres. Han går dermed glipp av tre viktige seriekamper i gullinnspurten i Eliteserien. Det er noen løse fragmenter i kneet som skal fjernes, ifølge BA. 19 år gamle Markus Olsen Pettersen får sjansen istedet.

  Samuel Sahin-Radlinger
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal