Hopp til innhold

Lunde hylles av lagvenninner: – Hun er helt unik

Katrine Lunde (41) sto som en levende vegg mot Romania og endte med en redningsprosent på 54. Storspillet gjør at Norge går inn i hovedrunden med full pott fra gruppespillet i håndball-VM. Etter kampen hylles keeperveteranen.

Håndball-VM kvinner Spania 2021: Norge - Romania

HERJET: Katrine Lunde var soleklart banens beste spiller.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Etter møter med Iran og Kasakhstan, skulle Norge endelig få en ordentlig test i håndball VM. Men også Romania fikk det tøft i møte med Norge.

Det er mye takket være en Katrine Lunde som sto glimrende i det norske målet.

Før pause sto hun oppført med en redningsprosent på 52 prosent og fortsatte storspillet i den andre omgangen. Da keeperveteranen ble byttet ut for Silje Solberg ti minutter før slutt, hadde hun en redningsprosent på 54 prosent.

Jeg er godt fornøyd selv. Jeg hadde noen gode redninger og syntes det var bra samarbeid mellom keeper og forsvar. Det var gøy, sa 41-åringen til NRK etter kampen.

– Maskin

Som ventet, ble Lunde kåret til banens beste spiller.

NRKs kommentatorer vil plassere redningsprosenten din mellom verdensklasse og utenomjordisk. Hva tenker du om det?

Det var en god kamp, jeg hadde noen fine redninger, svarer Lunde, som ikke vil ta av tross storspill.

Superlativene overlater hun til lagvenninnene, som ikke sparer på kruttet.

Hva skal man si? Hun er helt rå. Det er sinnssykt deilig for oss å ha en keeper som henne. Jeg er glad for at hun er et menneske, men hun er en maskin. Det er helt fantastisk, sa Veronica Kristiansen til NRK etter kampen.

Hun er lagd av noe helt spesielt. Hun er helt unik, mente Stine Bredal Oftedal.

Fantastisk. Veldig, veldig bra. Veldig få feil og fantastiske redninger. Hun er i sitt aller beste humør, det er sånn man ønsker å se Katrine, sa den norske keepertreneren Mats Olsson til NRK i pausen.

Håndball-VM kvinner Spania 2021: Norge - Romania

BANENS BESTE: Lunde sto som en vegg i kampen mot Romania.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Angrepsfeil og Lunde-storspill

Men ved siden av Lundes storspill var den første omgangen preget av mye feil.

I løpet av en syvminuttersperiode innledningsvis i omgangen ble det ikke scoret et eneste mål. Det gjorde at det bare sto 4–4 etter et drøyt kvarter.

– Her vil vi altfor mye. Vi løper og kaster på alt som er. Det gjør at det blir gjort utrolig mye feil. Norge har gjort fem tekniske feil i løpet av de ti første minuttene, sa NRKs håndballekspert Geir Oustorp på NRKs radiosending.

De norske håndballkvinnene hevet seg utover omgangen. Med unntak av den slurvete starten truet rumenerne aldri Norges ledelse.

Storspill av Katrine Lunde i målet gjorde at Norge rykket ifra og gikk til pause med en seksmålsledelse.

– Hun står jo helt fantastisk, utbrøt NRK-kommentator Patrick Rowlands.

Håndball-VM kvinner Spania 2021: Norge - Romania

JUBLET: Norge hadde mye å glede seg over mot Romania.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Tom for superlativer

Etter pause satte Norge opp tempoet betraktelig og så seg aldri tilbake. Kvarteret ut i omgangen ledet Norge med ni mål, og kampen var avgjort.

Som i den første omgangen, vartet Lunde opp med enormt keeperspill.

– Jeg er tom for superlativer, sa Rowlands.

På et tidspunkt var keeperveteranen oppe på en redningsprosent på 57 prosent. NRKs kommentatorteam beskriver en redningsprosent opp mot 60 som «uhørt utenomjordisk».

Kari Brattset Dale ble kampens toppscorer med syv mål.

Norge vant til slutt 33–22 og går til hovedrunden, som starter torsdag, med fire poeng i ryggen.

 • Norge møter Nederland, Sverige og Puerto Rico i hovedrunden i håndball-VM. Kampene spilles torsdag, lørdag og mandag, og kan høres på NRK Sport.

Siste nytt

 • Hovland misset cuten – ute av British Open etter kriserunde

  Viktor Hovland var ikke i nærheten av å spille seg ut av trøbbel i British Open. Han fikk seks bogeyer på fredagens runde og røk ut.

  Med totalt ti slag over par var Hovland langt unna å klare cuten.

  Det er tredje gang i år at den norske golfproffen ikke tar seg til helgespillet i en majorturnering. Den ene gangen han greide det, slo han til med en 3.-plass i PGA-mesterskapet.

  Hovland var på etterskudd etter en åpningsrunde på 75 slag, og det skulle bli enda verre dagen derpå. Nordmannen pådro seg fire bogeyer på sine sju første hull og falt kraftig nedover resultatlistene. Tre av smellene kom etter hverandre.

  Åtte hull på par fulgte før det igjen kladdet skikkelig for Hovland. Han fikk bogey på både tredje og nest siste hull på den tøffe banen i skotske Troon. Det ga en 77-runde og delt 113.-plass.

  British Open er årets fjerde og siste majorturnering. Der har Hovland en 4.-plass fra 2022 som karrierebeste.

  Shane Lowry fra Irland er på topp før helgens to siste runder. Han leder med sju slag under par, mens engelskmennene Daniel Brown og Justin Rose er nærmest på -5.

  Om under to uker går Hovland i gang med OL-golfen. Håpet er at han skal kjempe om medalje, men 2024-formen er ikke er godt tegn før Paris-lekene.

  (NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: AP
 • Carlsen med perfekt kvartfinale – satte rivalen i sjakk matt

  Magnus Carlsen tok seg lett av Jan Nepomnjasjtsjij i kvartfinalen i årets tredje Champions Chess Tour-turnering. Han vant tre strake partier.

  Carlsen gjorde unna duellen på et nettbrett. Vanligvis spiller han onlinesjakken på en datamaskin, men ikke denne gangen.

  Første parti så ut til å ebbe ut i remis, men i sluttfasen tippet det i Carlsens favør. Det neste avgjorde han på nådeløst vis med svarte brikker etter litt over 40 trekk.

  – Her er det sjakk matt på brettet! Veldig uvanlig, spillerne gir ofte opp før partiet avgjøres (på den måten), utbrøt TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer.

  Carlsen fortsatte storspillet også i det tredje partiet. Han trengte bare remis for å ta kvartfinaleseieren, men vant overbevisende.

  – For en prestasjon av Magnus, sa Hammer.

  Nepomnjasjtsjij var utfordrer da Carlsen i 2021 forsvarte og vant VM-tittelen i langsjakk for siste gang.

  Årets tredje Champions Chess Tour-turnering spilles som et sluttspill og har et dobbelt utslagssystem. Det gjør at taperne får en ny sjanse til å ta seg videre.

  Carlsen vant årets første CCT-turnering, men tapte i mai den andre utgaven. Begge finalene var mot Alireza Firouzja

  (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: NTB
 • Knutsen beklager etter massiv kritikk

  Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen innrømmer ovenfor TV 2 at han utøvde «dårlig ledelse» etter den mye omtalte situasjonen mellom han og Sandefjords lege lørdag.

  Knutsen ble kritisert for å ikke ta Jostein Gundersen av banen etter to hodesmeller i kampen mot Sandfjord, selv om legen til hjemmelaget mente han burde det.

  – Det er av og til sånn at du trenger litt betenkningstid. Jeg har ikke taklet det spesielt bra. Det er egentlig hele saken for meg: Jeg føler jeg setter vikarlegen til Sandefjord i en vanskelig situasjon. Det beklager jeg, sier Knutsen til TV 2.

  I et intervju med NRK tirsdag sa treneren følgende:

  – Han såkalte legen fra Sandefjord har jeg aldri sett før og aldri møtt før, før han er i min tekniske sone og fysisk holder tilbake vår spiller. Det er det jeg reagerer på.

  Før kveldens kamp mot Odd, tar Knutsen selvkritikk:

  – Jeg må understreke at jeg har aldri ment at det er en trener som skal vurdere en hodeskade på en spiller. Sånn som settingen ble, mener jeg spilleren burde blitt tatt ut, sier han til TV 2.

  kjetil Knutsen
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal