Lunde hylles av lagvenninner: – Hun er helt unik

Katrine Lunde (41) sto som en levende vegg mot Romania og endte med en redningsprosent på 54. Storspillet gjør at Norge går inn i hovedrunden med full pott fra gruppespillet i håndball-VM. Etter kampen hylles keeperveteranen.

Håndball-VM kvinner Spania 2021: Norge - Romania

HERJET: Katrine Lunde var soleklart banens beste spiller.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Etter møter med Iran og Kasakhstan, skulle Norge endelig få en ordentlig test i håndball VM. Men også Romania fikk det tøft i møte med Norge.

Det er mye takket være en Katrine Lunde som sto glimrende i det norske målet.

Før pause sto hun oppført med en redningsprosent på 52 prosent og fortsatte storspillet i den andre omgangen. Da keeperveteranen ble byttet ut for Silje Solberg ti minutter før slutt, hadde hun en redningsprosent på 54 prosent.

Jeg er godt fornøyd selv. Jeg hadde noen gode redninger og syntes det var bra samarbeid mellom keeper og forsvar. Det var gøy, sa 41-åringen til NRK etter kampen.

– Maskin

Som ventet, ble Lunde kåret til banens beste spiller.

NRKs kommentatorer vil plassere redningsprosenten din mellom verdensklasse og utenomjordisk. Hva tenker du om det?

Det var en god kamp, jeg hadde noen fine redninger, svarer Lunde, som ikke vil ta av tross storspill.

Superlativene overlater hun til lagvenninnene, som ikke sparer på kruttet.

Hva skal man si? Hun er helt rå. Det er sinnssykt deilig for oss å ha en keeper som henne. Jeg er glad for at hun er et menneske, men hun er en maskin. Det er helt fantastisk, sa Veronica Kristiansen til NRK etter kampen.

Hun er lagd av noe helt spesielt. Hun er helt unik, mente Stine Bredal Oftedal.

Fantastisk. Veldig, veldig bra. Veldig få feil og fantastiske redninger. Hun er i sitt aller beste humør, det er sånn man ønsker å se Katrine, sa den norske keepertreneren Mats Olsson til NRK i pausen.

Håndball-VM kvinner Spania 2021: Norge - Romania

BANENS BESTE: Lunde sto som en vegg i kampen mot Romania.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Angrepsfeil og Lunde-storspill

Men ved siden av Lundes storspill var den første omgangen preget av mye feil.

I løpet av en syvminuttersperiode innledningsvis i omgangen ble det ikke scoret et eneste mål. Det gjorde at det bare sto 4–4 etter et drøyt kvarter.

– Her vil vi altfor mye. Vi løper og kaster på alt som er. Det gjør at det blir gjort utrolig mye feil. Norge har gjort fem tekniske feil i løpet av de ti første minuttene, sa NRKs håndballekspert Geir Oustorp på NRKs radiosending.

De norske håndballkvinnene hevet seg utover omgangen. Med unntak av den slurvete starten truet rumenerne aldri Norges ledelse.

Storspill av Katrine Lunde i målet gjorde at Norge rykket ifra og gikk til pause med en seksmålsledelse.

– Hun står jo helt fantastisk, utbrøt NRK-kommentator Patrick Rowlands.

Håndball-VM kvinner Spania 2021: Norge - Romania

JUBLET: Norge hadde mye å glede seg over mot Romania.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Tom for superlativer

Etter pause satte Norge opp tempoet betraktelig og så seg aldri tilbake. Kvarteret ut i omgangen ledet Norge med ni mål, og kampen var avgjort.

Som i den første omgangen, vartet Lunde opp med enormt keeperspill.

– Jeg er tom for superlativer, sa Rowlands.

På et tidspunkt var keeperveteranen oppe på en redningsprosent på 57 prosent. NRKs kommentatorteam beskriver en redningsprosent opp mot 60 som «uhørt utenomjordisk».

Kari Brattset Dale ble kampens toppscorer med syv mål.

Norge vant til slutt 33–22 og går til hovedrunden, som starter torsdag, med fire poeng i ryggen.

 • Norge møter Nederland, Sverige og Puerto Rico i hovedrunden i håndball-VM. Kampene spilles torsdag, lørdag og mandag, og kan høres på NRK Sport.

Sportsnyheter

Sikret sin tredje VM-medalje: – Det var ikke helt det jeg hadde håpet på

Jesper Saltvik Pedersen (22) var ikke fornøyd etter å ha sikret seg sølvmedalje i superkombinasjonen.

Siste nytt

 • Norsk lag klare for Paris - Roubaix

  Uno-X klatrer videre i sykkelhierarkiet og sender ryttere til Paris-Roubaix i april. Det er første gang at et norsk lag får delta i den franske vårklassikeren.

  Mandag ble det klart at Uno-Xs herrelag er invitert til det beintøffe brosteinsrittet, som populært blir omtalt som «Helvete i nord». Bekreftelsen kom fra arrangøren ASO.

  Fra før var det klart at Uno-X stiller i kvinnenes utgave av Paris-Roubaix.

  – Det blir et eventyr å komme tilbake til dette ikoniske rittet. Jeg er superstolt over å ha vært en del av den unike reisen til Uno-X. At vi nå skal stå på startstreken i et av syklingens monumenter, er virkelig stort. Selv om vi ikke kommer til å være blant favorittene før start, er det et ritt som kan passe oss bra. Vi håper å slå godt ifra oss, sier Uno-Xs sportslig leder Kurt Asle Arvesen i en pressemelding.

  NM sykkel fellestart
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Aubameyang reiser hjem uten å ha spilt i afrikamesterskapet

  Gabon-spillerne Pierre-Emerick Aubameyang og Mario Lemina returnerte mandag til klubbene sine som følge av koronasykdom.

  De to skulle ha spilt for Gabon i afrikamesterskapet, men kom aldri på banen ettersom de testet positivt for koronavirus.

  – Gitt de medisinske problemene Pierre-Emerick og Mario har hatt, har vi i samråd med legen, forbundspresidenten og spillerne tatt avgjørelsen å sende dem tilbake til klubbene sine slik at de kan bli tatt hånd om der, sa Gabon-trener Patrice Neveu på en pressekonferanse i Kameruns hovedstad Yaoundé. (NTB)

  FILE PHOTO: Premier League - Arsenal v Watford
  Foto: David Klein / Reuters
 • Tidligkamp for Ruud i Australia-åpningen

  Casper Ruud spiller sin førsterundekamp i Australian Open mot Alex Molcan tirsdag morgen norsk tid.

  Det ble klart da arrangøren kom med kampoppsettet for dag to i årets første Grand Slam-turnering.

  Ruud skal spille tredje kamp på Kia Arena, der tirsdagen åpnes med kvinnekampen mellom Robin Anderson og Samantha Stosur klokken 1.00 norsk tid (11.00 Melbourne-tid).

  João Sousa og Jannik Sinner møtes på samme bane før Ruuds kamp kommer i gang. Trolig vil det skje tidligst i 5-6-tiden norsk tid.

  Nordmannen er 8.-seedet i storturneringen på hardcourten i Melbourne. Hans slovakiske motstander er rangert som nummer 74 i verden.

  Casper Ruud
  Foto: Generali Open / Alexander Scheuber

Sendeplan

Kl. Program Kanal