Hopp til innhold

Vant etter superhopp: – Godt svar på den litt krasse tunga mi

Silje Opseth gikk hardt ut mot FIS etter lørdagens renn. Søndag var hun aller best i Willingen og tok den første norske kvinneseieren denne sesongen.

Silje Opseth

FORNØYD: Silje Opseth viste seg frem søndag. Her fra en tidligere anledning.

Foto: NTB

– Jeg tror utøvere, publikum og alle synes det er litt morsomt å hoppe litt langt. Det blir generelt mye bedre idrettsglede. Det var et godt svar på den litt krasse tunga mi i går, sier Opseth til NRK.

Med et hopp på hele 150 meter i den andre omgangen - kun én meter bak kvinnenes bakkerekord i bakken - sikret hun seg karrierens sjette verdenscupseier.

Den norske hopperen klarte så vidt å holde seg på beina og vant til slutt 8,1 poeng foran verdenscupleder Nika Prevc.

– Det var utrolig gøy. Jeg driver jo med skihopp fordi jeg synes det er utrolig rått å fly langt. Det fikk jeg til i dag, så det gjorde godt for sjela mi, sier Opseth.

Seieren er også Opseths første pallplass for sesongen. Hun tok sin forrige seier på Lillehammer 13. mars i fjor.

Ledet etter første omgang

Med hopp på 141,5 meter var Opseth lengst av samtlige i den første omgangen, et hopp som var elleve meter lengre enn det lengste hoppet i lørdagens konkurranse.

– Et kjempehopp, sa Viaplays hoppekspert Anders Jacobsen, og fortsatte:

– Hun tar sjansen og jeg unner Silje Opseth en opptur her, sa han.

Opseth var tydelig i kritikken mot juryen og Det internasjonale Skiforbundet (FIS) etter lørdagens renn – et renn som fra eksperthold ble omtalt som både en «parodi» og «patetisk».

Selv etter den første omgangen var Viaplays ekspertkommentator Anders Jacobsen kritisk.

– Det er seks hopp over K-punkt i første omgang. Resultatlista er helt ok. Jeg synes fortsatt juryen og de som lager et produkt ut av kvinnelig skihopping har en jobb å gjøre. Det er mer enn gode nok forhold til at man kunne hatt et snitt på 130 meter, sa han.

Opseth ledet med 7,4 poeng ned til Sara Takanashi. Til den andre omgangen fikk Jacobsen viljen sin da farten ble satt ytterligere opp, noe som førte til en rekke lange hopp. Lengst av alle var Opseth, som dermed kunne juble for seier.

Silje Opseth leder etter første omgang i Willingen med et hopp på 141,5m.

Silje Opseth leder etter første omgang i Willingen med et hopp på 141,5m.

– Undervurderer oss litt over hele linja

I et intervju med Viaplay etter lørdagens renn kom Silje Opseth med krass kritikk av juryen og Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS). Gjennom begge omgangene valgte de å holde lav fart, noe som førte til korte hopp.

– Jeg føler helt ærlig FIS i seg selv undervurderer oss litt over hele linja.

Opseth og japanske Sara Takanashi som sto for de to lengste hoppene i Willingen. Begge på 130,5 meter. Én halv meter lengre enn K-punktet og langt bak det som på det tidspunktet var bakkerekorden på 153 meter.

Senere lørdag slettet Johann André Forfang den da han hoppet 155,5 meter. For kvinner er det Nika Kriznar som bakkerekorden med 151 meter.

– Vi er gode nok skihoppere til å hoppe langt og gode nok hoppere til å hoppe mye mer i store bakker. Det er faktisk mye mer forsvarlig med tanke på sikkerheten. Jeg skjønner ikke hvorfor de med vilje lager sporten uforsvarlig. Det er egentlig det de gjør, de skjønner det bare ikke, sa Opseth lørdag.

Austria Ski Jumping World Cup

I SVEVET: Silje Opseth i aksjon.

Foto: Darko Bandic / AP

– Patetisk

Opseth fikk støtte av tidligere skihopper og nåværende Viaplay-ekspert Andreas Stjernen. Han syntes synd på de kvinnelige hopperne.

– Det ble et fryktelig kjedelig hopprenn. En parodi. Det var veldig lite underholdning for de som ser på og de som var i bakken. Det var svært, svært skuffende, sa Stjernen.

Han var enig i at farten ble satt for lavt, men hadde forståelse for at juryen bommet på farten i den 1. omgangen. At de ikke justerte den til 2. omgang fikk ham til å reagere.

RAW AIR finaleomgang i Granåsen menn.

KRITISK: Andreas Stjernen var svært skuffet over kvinnenes hopprenn.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

– At det blir like dårlig når de har ordnet i sporet og har erfaringen fra den første omgangen, er det patetisk at de ikke klarer å lage det bedre i andre omgang, sa Stjernen.

Ikke lenge etter kvinnenes renn, satte herrene utfor i Willingen. Der klinte Johann Forfang til med seier og ny bakkerekord: 155,5 meter.

– Og det under helt like forhold. Da klarer de å lage et underholdende hopprenn. Da er det ingen unnskyldninger, mente Stjernen.

Johann Andre Forfang

Forfang endte norsk seierstørke – vant etter utrolig bakkerekord

FIS uenige

Chika Yoshida, kvinnenes renndirektør, sa til NRK at forholdene gjorde at de ikke kunne økte farten.

Yoshida sa hun har forståelse for at Opseth mente at lengre hopp ville vært tryggere.

– Hvis forholdene tillater det, så vil juryen legge til rette for det.

Hun kjente seg imidlertid ikke igjen i Opseth påstand om at FIS undervurderer kvinnehopperne.

– Jeg må si at det ikke er sant. Vi jobber hardt for kvinner, og har aldri undervurdert dem. I dag var ikke forholdene enkle, sa hun.

Raw Air 2023 - hopprenn utsatt

UENIG: Chika Yoshida, renndirektør for kvinnehopp, forsvarte juryens begrunnelse.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Verken vi eller juryen har undervurdert kvinnene. Vi jobber hardt for kvinnelige skihoppere og juryen prøvde sitt beste, alltid, fortsatte Yoshida.

– Restriktive

I intervju med NRK en drøy time etter lørdagens renn, mente Opseth fortsatt at juryen burde satt opp farta. Det hadde gjort rennet mindre farlig og mer underholdende, mente Opseth.

– Jeg synes de var restriktive. Det er mindre farlig å hoppe i den bakken her med mer fart. Samtidig hadde det vært morsommere for oss, publikum og TV-seerne med mer fart og lengre hopp.

Yoshida i FIS mente farten som ble valgt lørdag var riktig.

– Det regnet, sporet var vått og det var mye vind. Jeg synes juryen gjorde riktig, slik at vi fikk en trygg konkurranse. Det er alltid vanskelig i Willingen, sa Yoshida.

null
Spiller nå
Scorer fra egen banehalvdel (!) 00:28
Neste

Sportsnyheter

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

Siste nytt

  • Norske seilere viste storform

    Mina Mobekk og Line Flem Høst sørget for norsk 2.- og 3.-plass i OL-klassene brettseiling og laser i verdenscupen i Hyères i Frankrike denne helgen.

    Mobekk konkurrerte i brettseiling og sikret 2.-plass, mens Høst sikret bronsen i laser. Det er årsbeste for Høst denne sesongen.

    – Vi har ett sterkt lag som er godt forberedt til årets høydepunkt, sommer-OL i Paris. Det kommer til å bli noen spennende uker i Marseille der seilingen skal foregå. Verdenscupregattaen i Hyères var svært krevende med skiftende forhold – fra vindstille til Mistral-vind (40 knop). Våre norske seilere taklet det uforutsette godt og er på vei mot sine beste prestasjoner, sier sportssjef i Norges Seilforbund Eirik Verås Larsen.

    Sommer-OL i Tokyo 2021
    Foto: Heiko Junge / NTB
  • Juel og Solbakken sikret femteplass i ro-EM

    Den norske duoen i dobbeltsculler endte på 5.-plass i en finale der rumenske Andrei-Sebastian Cornea og Marian Enache vant suverent.

    Tyskland tok sølv og Italia bronse. Det skilte vel elleve sekunder opp til seierspallen for Juel og Solbakken.

    De forsøker å feste grepet om den norske OL-plassen i dobbeltsculler foran lekene i Paris. Oscar Helvig og Kristoffer Brun kvalifiserte inn den norske båten, og per nå er det et jevnt løp mellom de to roduoene om hvem som skal til OL.

    I verdenscupregattaen i Varese tidligere i måneden var Juel/Solbakken sju tidels sekund raskere enn Helvig/Brun da de norske båtene var i samme oppsamlingsheat.

    (NTB)

    OhNKv4qQYNk
    Foto: NTB
  • Helseth og Kvalie viste storform før OL: – De seiler opp som en av favorittene

    Thea Helseth og Inger Seim Kvalie sikret historisk EM-gull i dobbeltsculler-klassen i Ungarn.

    – De seiler opp som en av favorittene i OL, kommenterte Pål Thomassen for NRK.

    – Det var strålende, helt utrolig. Jeg sitter med en klump i halsen, dette har vi ventet på i 20 år, sa ekspertkommentator Lars Bjønness.

    Duoen åpnet sterkt og var elleve hundredeler bak Litauen ved 500 meter. Romania fulgte like etter. Disse tre nasjonene fulgte hverandre tett gjennom hele løpet. Norge fikk imidlertid en halv båtlengde ned til Litauen da det nærmet seg 1500 meter.

    De holdt avstanden og rodde inn til historisk seier, 2 sekunder foran Litauen. Romania sikret bronse.

    De norske jentene slo Romania i forsøksheatet og gikk direkte til finalen. Romania har ikke har blitt slått siden 2019.

    Jenny Rørvik, som har rodd sammen med Helseth i to år, måtte imidlertid bli hjemme etter at landslagssjefen bestemte seg for å splitte duoen. Dette ble gjort for å finne den beste båten til OL i Paris.

    – All ære til treneren og de andre som turte å ta den litt tøffe avgjørelsen om å splitte en båt som ble nummer to i verdenscupen, og prøve en ny båt her. Det står det all respekt av, sier Bjønness.

    Roforbundet har ikke tatt ut utøverne ennå. I forkant av EM uttalte forbundet at det skulle sende de utøverne «med størst prestasjonspotensial i form av plassering i OL/PL i Paris»

    Roing
    Foto: NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal