Hopp til innhold

Øyeblikket da han skjønte han var ferdig: – Det her går ikke lenger

Etter en langvarig strid med Skiforbundet, la Lucas Braathen overraskende opp for fire uker siden. Denne uken gjestet han Lindmo, hvor han åpnet opp om veien dit.

Lucas Braathen Lindmo

FORTELLER: Lucas Braathen snakker i ukens episode av Lindmo om en rekke temaer, blant annet om hvorfor han valgte å legge opp.

Foto: Julia Naglestad/NRK

– Jeg legger opp. Jeg er ferdig.

Det var de overraskende ordene Lucas Braathen kom med 27. oktober, da han som 23-åring valgte å legge opp rett i forkant av den planlagte verdenscupstarten i Sölden.

Allerede sommeren 2022 ble det klart for både far Bjørn og sønn Lucas at den tidligere skistjernen ikke helt var seg selv, da han møtte familien for en hytteferie.

– Jeg så veldig tydelig at han ikke hadde det bra. Atferden hans var ikke veldig sjarmerende heller og vi merket det godt vi som var sammen med ham, sier faren.

Sammen med sønnen er han denne uken blant gjestene i TV-programmet Lindmo, hvor de snakker åpent om veien til Braathens avgjørelse.

Lucas Braathen Lindmo

GJESTER: Bjørn Braathen (venstre) og Lucas Braathen (høyre) ble intervjuet av Anne Lindmo.

Foto: Julia Naglestad/NRK

– Det resulterte i at du og jeg måtte sette oss ned og ha en ordentlig prat. «Hva er det som skjer nå?». Det var første tegn på at dette ikke funker så bra som man kanskje skulle håpe på.

Vintersesongen 2021/22 tok han sin første slalåmseier i verdenscupen, da han i Wengen klatret fra 29. plass til førsteplass i den andre omgangen. Riktignok ble det et skuffende OL, men Braathen omtaler det hele som en «kjempemorsom sesong».

– Det var en fantastisk vinter. Men jeg begynte allerede med disse tankene om at jeg ikke følte at jeg på en måte var hjemme lenger. At jeg ikke passet inn. At det ikke var rom for å være meg selv. Og det var en veldig skummel samtale, sier han.

Du kan se denne ukens episode av Lindmo fra 06.00 på NRK TV fredag eller på NRK1 fredag 21.45.

Bildekombo

Skimiljøet rystet etter Braathen-avsløring: – Det har vært mye tårer

– Ble høy på å flykte

På sosiale medier kunne man se at Braathen reiste fra det ene stedet til det andre. En flukt fra noe annet, sier han selv om den perioden.

– Jeg ble egentlig høy på å flykte. Og å rømme vekk fra den skumle samtalen jeg burde ha med meg selv. Det tror jeg mange kjenner seg igjen i, at det opplever man hele tiden. De er enormt viktige å være til stede for. Det var nok litt vendepunktet, sier han.

23-åringen fortsetter:

– Jeg som aldri ser familien min, og så ser jeg de på sommeren i én uke. Og så var jeg ikke til stede. Da jeg ble konfrontert med det, var det første gang jeg skjønte at noe måtte endres.

– Det ble tydelig under den samtalen vår at du flyktet fra å se deg selv i speilet, supplerer faren.

Ringte faren: – Det her går ikke lenger

I en video publisert av Atomic, skimerket som sponser Braathen, har Lucas Braathen tidligere forklart litt om hvordan avgjørelsen om å legge opp ble tatt.

Der forklarte han at han ringte faren mens han var i bilen og sa at han trodde «det var en ny retning» som lå foran ham.

– Jeg hadde hatt en middag med en veldig god venninne, som står meg veldig nært. Det var første gang jeg ga et utløp for de tankene og følelsene som jeg hadde rundt det, uten å si hva det egentlig var jeg satt og vurderte, sier han.

Lucas Braathen under crossfit-økt med alpinlandslaget

Braathen mister søvn av konflikten: – Litt sjokkerende at vi måtte helt hit

– Etter den middagen setter jeg meg i bilen og så kjører jeg og ringer pappa. Det er første gang jeg sier det høyt, at jeg vurderer dette nå.

– Hva sa du da?

– Det her går ikke lenger. Det funker ikke for meg.

Far Bjørn sier han da hadde skjønt at det ikke fungerte så bra for sønnen.

– Det var veldig lett for meg å se at «nei, jeg tror du har helt rett, dette er ikke noe for deg, slik kan du ikke ha det.»

– Derfor var det egentlig lett, selv om det på en måte er veldig vemodig.

Bjørn Braathen

FAR OG SØNN: Bjørn Braathen og Lucas Braathen under sistnevntes pressekonferanse i Sölden.

Foto: Gabriele Facciotti / AP

Avslører tilbud

Lucas Braathen har i lang tid gjort det klart at blant annet mote og musikk er noe av det som interesserer ham.

I prosessen med hva som skal prege livet videre etter skikarrieren, omtaler han det som at han svever.

– Og du vet ikke helt hvor du lander ennå?

– Nei. Jeg turte å gjøre dette valget fordi jeg visste at jeg har brukt så mye energi, tid og kjærlighet på mine andre interesser, sier Braathen, og avslører at han allerede har fått flere tilbud rundt veien videre.

– Jeg har fått tilbud fra alt fra å være kreativ regissør for merker innenfor mote, til å være ambassadør og jeg har fått tre tilbud om collegestipend i USA. For min del er jeg litt «all over the place» nå, men det eneste jeg vet er at jeg vil gå for det som jeg tror vil gjøre meg mest glad.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal