Hopp til innhold

Øyeblikket da han skjønte han var ferdig: – Det her går ikke lenger

Etter en langvarig strid med Skiforbundet, la Lucas Braathen overraskende opp for fire uker siden. Denne uken gjestet han Lindmo, hvor han åpnet opp om veien dit.

Lucas Braathen Lindmo

FORTELLER: Lucas Braathen snakker i ukens episode av Lindmo om en rekke temaer, blant annet om hvorfor han valgte å legge opp.

Foto: Julia Naglestad/NRK

– Jeg legger opp. Jeg er ferdig.

Det var de overraskende ordene Lucas Braathen kom med 27. oktober, da han som 23-åring valgte å legge opp rett i forkant av den planlagte verdenscupstarten i Sölden.

Allerede sommeren 2022 ble det klart for både far Bjørn og sønn Lucas at den tidligere skistjernen ikke helt var seg selv, da han møtte familien for en hytteferie.

– Jeg så veldig tydelig at han ikke hadde det bra. Atferden hans var ikke veldig sjarmerende heller og vi merket det godt vi som var sammen med ham, sier faren.

Sammen med sønnen er han denne uken blant gjestene i TV-programmet Lindmo, hvor de snakker åpent om veien til Braathens avgjørelse.

Lucas Braathen Lindmo

GJESTER: Bjørn Braathen (venstre) og Lucas Braathen (høyre) ble intervjuet av Anne Lindmo.

Foto: Julia Naglestad/NRK

– Det resulterte i at du og jeg måtte sette oss ned og ha en ordentlig prat. «Hva er det som skjer nå?». Det var første tegn på at dette ikke funker så bra som man kanskje skulle håpe på.

Vintersesongen 2021/22 tok han sin første slalåmseier i verdenscupen, da han i Wengen klatret fra 29. plass til førsteplass i den andre omgangen. Riktignok ble det et skuffende OL, men Braathen omtaler det hele som en «kjempemorsom sesong».

– Det var en fantastisk vinter. Men jeg begynte allerede med disse tankene om at jeg ikke følte at jeg på en måte var hjemme lenger. At jeg ikke passet inn. At det ikke var rom for å være meg selv. Og det var en veldig skummel samtale, sier han.

Du kan se denne ukens episode av Lindmo fra 06.00 på NRK TV fredag eller på NRK1 fredag 21.45.

Bildekombo

Skimiljøet rystet etter Braathen-avsløring: – Det har vært mye tårer

– Ble høy på å flykte

På sosiale medier kunne man se at Braathen reiste fra det ene stedet til det andre. En flukt fra noe annet, sier han selv om den perioden.

– Jeg ble egentlig høy på å flykte. Og å rømme vekk fra den skumle samtalen jeg burde ha med meg selv. Det tror jeg mange kjenner seg igjen i, at det opplever man hele tiden. De er enormt viktige å være til stede for. Det var nok litt vendepunktet, sier han.

23-åringen fortsetter:

– Jeg som aldri ser familien min, og så ser jeg de på sommeren i én uke. Og så var jeg ikke til stede. Da jeg ble konfrontert med det, var det første gang jeg skjønte at noe måtte endres.

– Det ble tydelig under den samtalen vår at du flyktet fra å se deg selv i speilet, supplerer faren.

Ringte faren: – Det her går ikke lenger

I en video publisert av Atomic, skimerket som sponser Braathen, har Lucas Braathen tidligere forklart litt om hvordan avgjørelsen om å legge opp ble tatt.

Der forklarte han at han ringte faren mens han var i bilen og sa at han trodde «det var en ny retning» som lå foran ham.

– Jeg hadde hatt en middag med en veldig god venninne, som står meg veldig nært. Det var første gang jeg ga et utløp for de tankene og følelsene som jeg hadde rundt det, uten å si hva det egentlig var jeg satt og vurderte, sier han.

Lucas Braathen under crossfit-økt med alpinlandslaget

Braathen mister søvn av konflikten: – Litt sjokkerende at vi måtte helt hit

– Etter den middagen setter jeg meg i bilen og så kjører jeg og ringer pappa. Det er første gang jeg sier det høyt, at jeg vurderer dette nå.

– Hva sa du da?

– Det her går ikke lenger. Det funker ikke for meg.

Far Bjørn sier han da hadde skjønt at det ikke fungerte så bra for sønnen.

– Det var veldig lett for meg å se at «nei, jeg tror du har helt rett, dette er ikke noe for deg, slik kan du ikke ha det.»

– Derfor var det egentlig lett, selv om det på en måte er veldig vemodig.

Bjørn Braathen

FAR OG SØNN: Bjørn Braathen og Lucas Braathen under sistnevntes pressekonferanse i Sölden.

Foto: Gabriele Facciotti / AP

Avslører tilbud

Lucas Braathen har i lang tid gjort det klart at blant annet mote og musikk er noe av det som interesserer ham.

I prosessen med hva som skal prege livet videre etter skikarrieren, omtaler han det som at han svever.

– Og du vet ikke helt hvor du lander ennå?

– Nei. Jeg turte å gjøre dette valget fordi jeg visste at jeg har brukt så mye energi, tid og kjærlighet på mine andre interesser, sier Braathen, og avslører at han allerede har fått flere tilbud rundt veien videre.

– Jeg har fått tilbud fra alt fra å være kreativ regissør for merker innenfor mote, til å være ambassadør og jeg har fått tre tilbud om collegestipend i USA. For min del er jeg litt «all over the place» nå, men det eneste jeg vet er at jeg vil gå for det som jeg tror vil gjøre meg mest glad.

Siste nytt

 • Luftrifle: Norge med unik gulldobbel i EM

  For første gang vant Norge begge lagkonkurransene på 10 meter i EM luftrifle. På herresiden var triumfen den første på 28 år.

  Skytingen til Jeanette Hegg Duestad, Jenny Stene og den 17-årige debutanten Pernille Nor-Woll holdt til lagseier foran Ungarn og Polen. Norge stilte til start som tittelforsvarer.

  Senere sikret Jon-Hermann Hegg, Henrik Larsen og Ole Martin Halvorsen at det også ble norsk EM-gull i herreklassen for første gang siden 1995.

  – En stor dag for skytterlandslaget. To laggull i en OL-øvelse i en OL-sesong viser bredden og kvaliteten i troppen vår, og utøverne får igjen noe for alt arbeidet de legger ned. Det er vel fortjent, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund i en uttalelse. (NTB)

  10 meter rifle lagkonkurranse
  Foto: Norges Sportsskytterforbund
 • Ledet i Lahti - Lindvik ble nummer fire

  Marius Lindvik ledet etter første omgang i Lahti og var i posisjon til å ta sin første verdenscupseier siden 27. mars 2022.

  Men i 2. omgang falt han tilbake og landet på 121,5 meter. Det holdt ikke mot flere av konkurrentene som hadde vartet opp med klassehopp. Det førte til at Lindvik ble nummer fire, 3,4 poeng fra pallplass.

  – Selvfølgelig er det litt surt å dette akkurat utenfor pallen etter en solid førsteomgang. Men 4. plass er jeg egentlig ganske fornøyd med, sier Lindvik til NRK.

  Lindvik ble sittende lenge på bommen som siste hopper, fordi vinden varierte nedover i bakken.

  - Det blåste bra på toppen, men jeg visste ikke hva som skjedde nedi bakken, sier Lindvik.

  Han sier at han kjapt fikk ristet av seg skuffelsen etter hoppet og at det egentlig var en bra dag for ham.

  – Det var synd. Det var veldig nær å bli en kjempedag, sier Viaplay-ekspert Andreas Stjernen.

  Stjernen mente det var greit sende ut Lindvik ettersom vindforholdene var innenfor den såkalte «korridoren», for å slippe ut hopperne.

  Slovenske Lovro Kos vant rennet etter å ha klemt til med 134 meter i 2. omgang.

  Han vant foran tyske Andreas Wellinger og japanske Ryoyu Kobayashi.

  Johann André Forfang ble nummer seks etter å ha hoppet seg opp fra 16. plass. Kristoffer Eriksen Sundal ble nummer ni.

  – Jeg var ganske skuffet etter første omgang, men det endte godt, sier Forfang etter rennet.

  En som derimot var skuffet var Halvor Egner Granerud. Han ble til slutt nummer 19. Da han møtte NRK kom han med et revnet startnummer.

  – Jeg var litt irritert, så raknet jeg litt. Det var ikke mer enn det, sier Granerud til NRK om hvordan startnummeret revnet.

  Han karakteriserte det hele som «skuffelse».

  Marius Lindvik
  Foto: Robert F. Bukaty / AP
 • Steen Olsen i seierskampen - rett bak Odermatt

  Alexander Steen Olsen gir Marco Odermatt kamp om å vinne fredagens storslalåm i Aspen. Han er nærmest sveitseren før finaleomgangen.

  Kjelsås-alpinisten imponerte i den amerikanske traseen og la seg kun tolv hundredels sekund bak Odermatts ledertid.

  Steen Olsen har tidligere én seier i verdenscupen. Den kom i slalåm i Palisades Tahoe for litt over ett år siden, og nå har 22-åringen muligheten til å doble antallet.

  I så fall må han bryte Odermatts enorme rekke på ti strake seirer i storslalåm.

  Henrik Kristoffersen er nest best av de norske alpinistene. Han er nummer fem og øyner en topplassering. Det skiller 64 hundredeler opp til Odermatt.

  To hakk lenger ned på lista følger Atle Lie McGrath (+0,77), mens Timon Haugan (+1,98) er nummer 18 etter den første omgangen.

  Finaleomgangen starter klokken 21.00 norsk tid. (NTB)

  Alexander Steen Olsen
  Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal