Hopp til innhold

Tjener minimalt på mesterligaen: – Norsk fotball har ikke gjort nok

Mens Molde håver inn mange millioner på spill i Europaligaen, går LSK Kvinner så vidt i pluss for spill i mesterligaen.

Toppserien fotball 2020: Lyn - LSK Kvinner

I EUROPA: LSK Kvinner er én av to norske representanter i mesterligaen på kvinnesiden.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

– Det er nesten ingenting. Det er veldig små summer, som det for så vidt er både for å vinne serien og cupen for damer, også.

Det sier tidligere LSK Kvinner-spiller Ingrid Moe Wold om de store økonomiske forskjellene i kvinnefotballen sammenlignet med herrefotballen.

LSK får minimalt i pengepremier, til tross for at de spiller i mesterligaen for kvinner i år. Ettersom det å spille i Europa også innebærer utgifter, er det knapt lønnsomt å spille turneringen.

– Alle tror vi har masse penger, men det har vi ikke, sier nestleder i LSK Kvinner André Stordal til NRK.

Fikk under en halv million

Stordal opplyser til NRK at da LSK møtte Barcelona i kvartfinalen i fjor, satt klubben igjen med en profitt på mellom 300- og 400.000 kroner. Da LSK spilte mot Wfc Minsk i mesterligaen, gikk regnskapet omtrent opp i opp.

Mesterligaen fotball, kvinner: LSK Kvinner - FC Barcelona Femeni’ (0-1)

REAGERER: Ingrid Moe Wold mener forskjellene er for store.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Til sammenligning får Molde minst 70 millioner i pengepremier fra UEFA.

Han kaller det dårlig butikk.

– Hadde vi bare fått en dobling eller tripling av utbetalinger så kunne vi gitt redelige lønninger. Det kunne vært med på å revolusjonere kvinnefotballen, mener han.

UEFA mener at ting har blitt bedre økonomisk i kvinnefotballen. På spørsmål fra NRK om forskjellene på herrene og kvinnene, svarer organisasjonen slik:

– UEFA investerer mer enn noensinne i kvinnefotball og deres turneringer. Pengepremier er bare én av mekanismene som UEFA bruker for å utvilke, engasjere og profesjonalisere kvinnefotballen i både landslagsfotball og klubbfotball.

Ber om NFF-hjelp

De påpeker at pengepremiene som går til kvinnene kommer direkte fra UEFA, og ikke gjennom TV-avtaler og sponsorer, som det gjør hos herrrene.

– Midlene fra UEFA har økt noe de siste årene. Det er ikke lenge siden Avaldsnes måtte sette i gang kronerulling for å spille i mesterligaen. Det er likevel altfor lite penger i omløp. Klubbene klarer jo ikke utvikle produktet gjennom slike marginale summer, sier Hege Jørgensen, daglig leder i Toppserien, til NRK.

Lise Jørgensen.

BER OM TILLIT: Daglig leder i Toppfotball kvinner, Hege Jørgensen, ber om mer hjelp og tillit fra Norges Fotballforbund.

Foto: Lars Marius Matre / iTromso / Lars Marius Matre / iTromso

Hun innrømmer at det er feil å sammenligne herrene og kvinnene ettersom markedsforskjellen er enorm, men hun savner likevel litt mer investering i kvinnefotballen.

– Vi var rangert som nummer én og to i verden, og det potensialet har vi ikke forvaltet godt nok. Slik sett kan man si at hele norsk fotball ikke har gjort nok.

– NFF har gjort veldig mye bra for jentefotballen i Norge. Men det er bare å stille oss selv spørsmålet om det er like muligheter for jenter og gutter i fotballen. De siste undersøkelsene gjort av NRK er jo blant annet et bevis på at det er det ikke. Har vi da gjort nok? spør Jørgensen.

Hun ber om tillit fra NFF.

– NFF burde ha mer tillit til at klubbene vet best hvordan de skal bruke pengene sine, sier hun.

Heidi Støre

BIDRAR ØKONOMISK: Heidi Støre i NFF forteller at de jobber hardt for å gjøre norske klubber konkurransedyktige i Europa.

Foto: Berit Roald / NTB

Hun forteller at det kom et vendepunkt etter fotball-EM i Nederland i 2017. I kjølvannet av turneringen oppstod det hun kaller en viktig debatt rundt kvinnenes posisjon i fotballen. Etter det har sponsoravtalene blitt bedre og avgjørende for kvinnefotballens vekst.

Heidi Støre, seksjonsleder for topputvikling i NFF, hevder det blir brukt 46 millioner kroner (36 fra NFF og 10 fra serieforeningen) på 20 klubber i Toppserien og 1. divisjon for å få best mulig utvikling.

– Dette jobber vi med hver dag, for å styrke klubbene med langsiktig og bærekraftig tekning slik at klubbene står støtt. Når vi har fått over 40 millioner kroner, må vi tenke på hva vi vil bruke de på, sier Støre til NRK.

Jørgensen mener at det blir brukt 30 millioner som går til klubbene i Toppserien og 1. divisjon.

– Helt latterlig

Landslagsspiller Ingrid Moe Wold reagerer på de økonomiske forskjellene.

– Selv om det i utgangspunktet skal være likestilling, så er det ikke sånn at vi som kvinnelige fotballspillere mener vi skal få det samme som mannlige fotballspillere. Det har vi aldri sagt. Det er bare det at forskjellene er såpass store. Det er helt latterlig at de er så store som de er, sier Moe Wold til NRK.

Europa League fotball 2020, Molde - Dundalk (3-1)

HÅVER INN: Moldes Europa-eventyr er svært lønnsomt økonomisk.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Molde får på sin side mange millioner i pengepremier for spill i Europaligaen. Klubben har fått rundt 70 millioner til sammen så langt, ifølge UEFAs oversikt. Daglig leder i Molde Ole Erik Stavrum vil ikke kommentere summene.

– For oss er dette utrolig viktige penger. Spesielt i et år der det har vært korona. Samtidig betyr det ingenting sammenlignet med det at vi skal spille kamp. Vi tenker sportslig nå, så får vi telle opp til slutt, sier Stavrum til NRK.

Samtidig er han klar over at det er store konstraster mellom herrene og kvinnene.

– Jeg synes det er synd at det er så store forskjeller. Det er veldig rart, sier han.

Siste nytt

  • Formel 1: Hülkenberg ferdig i Haas etter sesongen – klar for Sauber

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Fra 2025 skal ha kjøre for Sauber.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen fra Haas på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    Minutter etter at Haas bekreftet tyskerens avgang, kom også Sauber med en melding om at de har signert Hülkenberg for 2025-sesongen. i 2026 får de også med seg Audi på laget og bytter dermed navn.

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal