Hopp til innhold

Tjener minimalt på mesterligaen: – Norsk fotball har ikke gjort nok

Mens Molde håver inn mange millioner på spill i Europaligaen, går LSK Kvinner så vidt i pluss for spill i mesterligaen.

Toppserien fotball 2020: Lyn - LSK Kvinner

I EUROPA: LSK Kvinner er én av to norske representanter i mesterligaen på kvinnesiden.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

– Det er nesten ingenting. Det er veldig små summer, som det for så vidt er både for å vinne serien og cupen for damer, også.

Det sier tidligere LSK Kvinner-spiller Ingrid Moe Wold om de store økonomiske forskjellene i kvinnefotballen sammenlignet med herrefotballen.

LSK får minimalt i pengepremier, til tross for at de spiller i mesterligaen for kvinner i år. Ettersom det å spille i Europa også innebærer utgifter, er det knapt lønnsomt å spille turneringen.

– Alle tror vi har masse penger, men det har vi ikke, sier nestleder i LSK Kvinner André Stordal til NRK.

Fikk under en halv million

Stordal opplyser til NRK at da LSK møtte Barcelona i kvartfinalen i fjor, satt klubben igjen med en profitt på mellom 300- og 400.000 kroner. Da LSK spilte mot Wfc Minsk i mesterligaen, gikk regnskapet omtrent opp i opp.

Mesterligaen fotball, kvinner: LSK Kvinner - FC Barcelona Femeni’ (0-1)

REAGERER: Ingrid Moe Wold mener forskjellene er for store.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Til sammenligning får Molde minst 70 millioner i pengepremier fra UEFA.

Han kaller det dårlig butikk.

– Hadde vi bare fått en dobling eller tripling av utbetalinger så kunne vi gitt redelige lønninger. Det kunne vært med på å revolusjonere kvinnefotballen, mener han.

UEFA mener at ting har blitt bedre økonomisk i kvinnefotballen. På spørsmål fra NRK om forskjellene på herrene og kvinnene, svarer organisasjonen slik:

– UEFA investerer mer enn noensinne i kvinnefotball og deres turneringer. Pengepremier er bare én av mekanismene som UEFA bruker for å utvilke, engasjere og profesjonalisere kvinnefotballen i både landslagsfotball og klubbfotball.

Ber om NFF-hjelp

De påpeker at pengepremiene som går til kvinnene kommer direkte fra UEFA, og ikke gjennom TV-avtaler og sponsorer, som det gjør hos herrrene.

– Midlene fra UEFA har økt noe de siste årene. Det er ikke lenge siden Avaldsnes måtte sette i gang kronerulling for å spille i mesterligaen. Det er likevel altfor lite penger i omløp. Klubbene klarer jo ikke utvikle produktet gjennom slike marginale summer, sier Hege Jørgensen, daglig leder i Toppserien, til NRK.

Lise Jørgensen.

BER OM TILLIT: Daglig leder i Toppfotball kvinner, Hege Jørgensen, ber om mer hjelp og tillit fra Norges Fotballforbund.

Foto: Lars Marius Matre / iTromso / Lars Marius Matre / iTromso

Hun innrømmer at det er feil å sammenligne herrene og kvinnene ettersom markedsforskjellen er enorm, men hun savner likevel litt mer investering i kvinnefotballen.

– Vi var rangert som nummer én og to i verden, og det potensialet har vi ikke forvaltet godt nok. Slik sett kan man si at hele norsk fotball ikke har gjort nok.

– NFF har gjort veldig mye bra for jentefotballen i Norge. Men det er bare å stille oss selv spørsmålet om det er like muligheter for jenter og gutter i fotballen. De siste undersøkelsene gjort av NRK er jo blant annet et bevis på at det er det ikke. Har vi da gjort nok? spør Jørgensen.

Hun ber om tillit fra NFF.

– NFF burde ha mer tillit til at klubbene vet best hvordan de skal bruke pengene sine, sier hun.

Heidi Støre

BIDRAR ØKONOMISK: Heidi Støre i NFF forteller at de jobber hardt for å gjøre norske klubber konkurransedyktige i Europa.

Foto: Berit Roald / NTB

Hun forteller at det kom et vendepunkt etter fotball-EM i Nederland i 2017. I kjølvannet av turneringen oppstod det hun kaller en viktig debatt rundt kvinnenes posisjon i fotballen. Etter det har sponsoravtalene blitt bedre og avgjørende for kvinnefotballens vekst.

Heidi Støre, seksjonsleder for topputvikling i NFF, hevder det blir brukt 46 millioner kroner (36 fra NFF og 10 fra serieforeningen) på 20 klubber i Toppserien og 1. divisjon for å få best mulig utvikling.

– Dette jobber vi med hver dag, for å styrke klubbene med langsiktig og bærekraftig tekning slik at klubbene står støtt. Når vi har fått over 40 millioner kroner, må vi tenke på hva vi vil bruke de på, sier Støre til NRK.

Jørgensen mener at det blir brukt 30 millioner som går til klubbene i Toppserien og 1. divisjon.

– Helt latterlig

Landslagsspiller Ingrid Moe Wold reagerer på de økonomiske forskjellene.

– Selv om det i utgangspunktet skal være likestilling, så er det ikke sånn at vi som kvinnelige fotballspillere mener vi skal få det samme som mannlige fotballspillere. Det har vi aldri sagt. Det er bare det at forskjellene er såpass store. Det er helt latterlig at de er så store som de er, sier Moe Wold til NRK.

Europa League fotball 2020, Molde - Dundalk (3-1)

HÅVER INN: Moldes Europa-eventyr er svært lønnsomt økonomisk.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Molde får på sin side mange millioner i pengepremier for spill i Europaligaen. Klubben har fått rundt 70 millioner til sammen så langt, ifølge UEFAs oversikt. Daglig leder i Molde Ole Erik Stavrum vil ikke kommentere summene.

– For oss er dette utrolig viktige penger. Spesielt i et år der det har vært korona. Samtidig betyr det ingenting sammenlignet med det at vi skal spille kamp. Vi tenker sportslig nå, så får vi telle opp til slutt, sier Stavrum til NRK.

Samtidig er han klar over at det er store konstraster mellom herrene og kvinnene.

– Jeg synes det er synd at det er så store forskjeller. Det er veldig rart, sier han.

Sportsnyheter

Danske Axel Vang Christiansen hektet i et hinder og falt stygt på 3000 meter hinder i EM. Andorras Nahuel Carabana ofret egne finalemuligheter for å hjelpe dansken av banen.

Her ofrer konkurrenten egne sjanser for å hjelpe supertalentet

Axel Vang Christensen hektet i et hinder og falt stygt på 3000 meter hinder i EM. Da ofret Andorras Nahuel Carabana egne finalemuligheter for å hjelpe dansken av banen.

Siste nytt

 • Ekspert bekymret tross seier: – Ser svimmel ut

  Det ble til slutt seier for Mol/Sørum mot isrealerne Elazar/Ohana, men den kan ha kostet litt for duoen.

  For før kampen var det kjent at Anders Mol har slitt med sykdom, og fortsatt har trøbbel med vond hals og slimhoste.

  – Det er tydelig at Anders sliter. Han ser svimmel ut, kommenterte NRKs ekspert Vegard Høidalen underveis.

  Også Mols far og trener, Kåre Mol, var bekymret etter første sett.

  – Jeg ser han sliter og prøver å spare krefter. Jeg er bekymret, for de ser ikke bra ut. Jeg håper inderlig vi bare får to sett her, sa han før andre sett.

  Mol innrømmer etter kampen at det har blitt lite mat den siste tiden.

  – Batteriet er ganske lavt. Det har vært stor mobilisering, men jeg er glad for at vi landet seieren. Israelerne spilte bra, og det er også litt frustrerende, sier Mol til NRK.

  Neste runde møter Mol/Sørum den svenske duoen David Åhman og Jonathan Hellvig.

  2022 European Championships - Beach Volleyball
  Foto: MICHAELA REHLE / Reuters
 • Tap for Berntsen/Mol

  Mathias Berntsen og Hendrik Mol tapte åpningskampen i EM-turneringen i sandvolleyball i strake sett for svenskene David Åhman og Jonathan Hellvig.

  Det ble tap med sifrene 18-21 og 19-21.

  Det norske 2. laget var tidlig føringen i første settet mot de to svenske 20-åringene, men klarte ikke å ta igjen forspranget svenskene fikk da de gikk fra 12-12 til 15-13. Den svenske duoen tok førstesettet 21-18.

  Åhmann/Hellvig fortsatte også å dominere det andre settet selv om Berntsen/Mol var litt bedre med.

  Berntsen/Mol skal i neste kamp i gruppe A møte taperen av møtet mellom Anders Mol/Christian Sørum og israelerne Eylon Elazar/Amiram Ohana. Svenskene møtter vinneren av den samme kampen i onsdagens 2. runde.

  Austria Beachvolleyball Nations Cup
  Foto: Florian Schroetter / AP
 • Hauge klar for belgisk klubb

  Jens Petter Hauge er klar for utlån til den belgiske klubben Gent. Det melder klubben på sine nettsider.

  Han kommer på utlån fra den tyske klubben Eintracht Frankfurt, der han har slitt med å starte kamper jevnlig.

  Siden han dro fra Bodø/Glimt har han også hatt en periode i AC Milan før han først ble utlånt, og senere solgt permanent til Frankfurt.

  Hauges nye klubb ligger på andreplass i den øverste divisjonen i Belgia etter fire kamper spilt.

  Pressetreff med fotballandslaget
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste