Hopp til innhold
Kommentar

Trollmannens triumf

Chelseas spillere leverte en strålende prestasjon ved å slå Manchester City i mesterligafinalen. Men denne seieren tilhører først og fremst Thomas Tuchel.

APTOPIX Portugal Soccer Champions League Final

ENORM GLEDE: Slik så Thomas Tuchel ut etter at Kai Havertz scoret 1-0-målet.

Foto: Pierre Philippe Marcou / AP

Han har alltid virket noe spesiell, Thomas Tuchel. Slik var det fra dag én.

Da tyskeren ble trener for Chelsea i januar, skrev engelsk presse om alle de uvanlige vanene. Her kom en fyr som mediterte hver dag, som leste bøker om arkitektur, og som knapt drakk alkohol.

Dette er ikke normale interesser for en fotballtrener i England. Faktisk fremsto Tuchel som den rake motsetning til sin forgjenger, Frank Lampard. Lampard var en spillerlegende; Tuchel la opp da han var 25 og jobbet i en bar i Stuttgart.

Men trenerbyttet for fire måneder siden vil nå gå inn i historien som et av de beste i engelsk fotballhistorie. Chelsea lå på niendeplass da Tuchel tok over. Siden har de klart topp fire og nådd FA-cupfinalen.

Nå er de altså europeiske mestere i tillegg. Tuchel har vist seg å være en trollmann.

Dette er først og fremst hans triumf.

Foran skjema

Portugal Soccer Champions League Final

Chelsea gikk lørdag seirende ut av en mesterligafinale for andre gang.

Foto: Michael Steele / AP

Chelsea var tross alt ikke forventet å bestige europatoppen allerede nå. Selv om de brukte 2,5 milliarder kroner på spillere i fjor sommer, var mange av rekruttene unge og fra andre ligaer.

Jo da, de hadde en lovende fremtid, men de ville trenge tid for å tilpasse seg engelsk fotball.

Det var i hvert fall teorien.

Ordet trenere liker å bruke om slike perioder, er «overgangsfase». Begrepet kjøper dem tid og jekker ned forventningene. Det var i en slik periode Lampard befant seg – og på en måte kan det samme sies om Tuchel nå.

Men Tuchel har demonstrert forskjellen på en taktiker i verdensklasse og en klubbhelt som kun har én sesong med Derby County på trener-CV-en.

Det er fortsatt vanskelig å peke på én enkeltspiller som Chelseas store helt. Forsvarerne spiller bra, men ingen skiller seg ut. Fremover er få av spillerne i god form.

Storkjøpet Timo Werner har slitt med selvtilliten hele sesongen, og bommet regelrett på ballen i finalen mot Manchester City i denne finalen. Kai Havertz har kun i det siste vist hva han kan, som da han glei forbi Ederson og scoret vinnermålet.

APTOPIX Portugal Soccer Champions League Final

Her feirer Havertz det som endte med å bli matchvinnerscoringen.

Foto: Jose Coelho / AP

Vingen Hakim Ziyech har vært opp og ned og startet på benken mot City. Mason Mount har vært stabil og spilte en strålende stiller til Havertz på scoringen – men heller ikke han er en type som scorer 30 mål per sesong.

Chelseas toppscorer i ligaen er faktisk midtbaneankeret Jorginho, med syv mål – alle på straffer.

I mesterligaen er det Olivier Giroud, som er andrevalget på topp.

Det er ikke en av spillerne som er stjernen her. Det er Tuchel.

Tuchels revansj

Det er nemlig selve systemet som har løftet Chelsea til denne bragden. Det er avstanden mellom lagdelene, kampplanene og de taktiske detaljene. Det er justeringene, byttene og de utallige instruksene.

Alt dette er det Tuchel som står bak.

For en revansj dette er for ham. I fjor tapte Tuchel finalen i mesterligaen med Paris Saint-Germain mot Bayern München. Fire måneder senere fikk han sparken – på selveste julaften.

Nå har han ikke bare vunnet finalen, men slått treneren han beundrer mest: Pep Guardiola. Sistnevnte regnes som den fremste av de to, men Tuchel har ikke tapt mot ham på fem kamper nå.

Dette var en ny taktisk triumf for tyskeren.

Champions League Final - Manchester City v Chelsea

Tuchel og resten av benken feiret vilt da dommeren blåste av kampen.

Foto: David Ramos / Reuters

Mon tro hva Chelseas eier Roman Abramovitsj tenkte der han satt på tribunen i Porto. Det er ingen hemmelighet at han lenge jaktet Guardiola. Selv om russeren vil ha troféer, krever han også at de vinnes med stil – og lite er mer stilfullt en Guardiolas fotball.

Men Tuchel står for en lignende spillestil, og er sannsynligvis det nærmeste Abramovitsj kan komme Guardiola. Nå har Tuchel vist at også han kan levere de store troféene.

Suksess med stil

Faktisk har Tuchel nå oppfylt Abramovitsj sin store drøm. Det var en historisk kveld da Chelsea vant deres første mesterligatittel i 2012, men den gangen gikk de topps ved hjelp av heroisk forsvarsspill.

Der hvor Abramovitsj hadde forestilt seg et lag som vartet opp med flikker og festfotball, kriget de blåkledde seg til seier med taklinger, blokker og klareringer.

Chelsea var aldri favoritter det året, og med god grunn. Finaleseieren mot Bayern München var et mirakel.

Dette Chelsea-laget er langt mer dominante. De vant fortjent i åttedelsfinalen mot de spanske mesterne Atlético Madrid, og de overkjørte Real Madrid i semifinalen. Nå har de i tillegg tatt knekken på Manchester City.

Champions League Final - Manchester City v Chelsea

En skuffet Guardiola.

Foto: Carl Recine / Reuters

Også her var seieren fortjent. City skapte langt mindre enn forventet, og for Guardiola, som nå må vente enda lenger på sin tredje mesterligatittel, må denne prestasjonen ha vært enorm skuffende.

Dermed har Abramovitsj fått både tittelen og stilkarakterene han krever.

Og da er det vel grunn til å tro at Tuchels kontrakt, som løper ut neste sommer, vil bli forlenget ganske snart.

Lykkeligere enn på lenge

Fremtiden ser nå lys ut i vest-London. Dette laget er fortsatt langt unna å nå sitt potensial, og spesielt spillere som Werner og Christian Pulisic har mye å gå på.

Det ryktes også at Chelsea står klar med sjekkheftet når overgangsvinduet åpner. Spesielt en spiss står på ønskelisten.

Men Tuchel vil nok bruke for mye krefter på signeringer akkurat nå. Han har sagt at han er lykkeligere enn på lenge, og at han trives med å kunne fokusere på selve laget, i stedet for å havne i interne maktkamper slik som i PSG.

Han er nok ekstra lykkelig akkurat nå. For Chelseas spillere venter nok en lang fest og en god del liter champagne. Tuchel sier at han kun drikker ved spesielle anledninger.

I kveld har han sannelig gjort seg fortjent til et glass.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal