Hopp til innhold

Loeb tok sitt andre Rally Finland

Sebastien Loeb slo hjemmefavoritten Latvala. Tre nordmenn blant de ti beste.

Sebastian Loeb

SEBASTIEN LOEB TOK SIN ANDRE RALLY FINLAND-SEIER. Franske Sebastian Loeb ledet Rally Finland hele veien i sin Citroen. Den sju-dobbelte verdensmesteren tok sin andre seier i Finland.

Foto: CESAR RANGEL / Scanpix/AFP

Rally Finland er årets 8. VM runde.

Totalt er det påmeldt 125 biler til årets Rally Finland, som av mange kalles “The Grand Prix of gravel”.

Rally Finland har høy fart (gjennomsnittshastigheten er 120 km/t) og det er mange hopp.

Les også:

Sebastien Loeb

GJORDE SISTE-ETAPPEN SPENNENDE. Verdensmester Sebastien Loeb økte på poengledelsen sin i VM sammenlagt med Finland-seiren.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

Sekundstrid på siste etappe

Franske Sebastien Loeb ledet med 8.4 sekunder på finske Jiri-Matti Latvala, før 22. og siste etappe i Rally Finland lørdag.

Det var gjennom en frisk åpning lørdag morgen at Loeb rev til seg ledelsen, og den sju-dobbelte, franske rally-stjernen beholdt teten hele dagen igjennom.

Han snøt Jari-Matti Latvala for hjemmeseier med 8,1 sekunder.

På tredjeplass kom Loebs landsmann Sebastien Ogier, 12,8 sekunder bak vinneren.

Loeb økte med seier i Rally Finland sin ledelse sammenlagt til 171 poeng, foran Hirvonens 144.

Petter Solberg

BEST AV DE NORSKE. Petter Solberg har Rally Finland som sitt favorittløp.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

- Skuffet over 4. plass

Petter Solberg har det meste av lørdagen ligget på 4. plass i Rally Finlands tredje dag, og endte totalt som nummer fire fra toppen 29.2 sekunder bak vinneren.

- Ja, jeg er skuffa, men det er helt greit, sier Petter Solberg.

I en pressemelding sier han at teamet har jobbet hardt hele helgen, men ikke fått det resultatet slik man ønsket.

- Bilen var helt perfekt etter testen, men vi har ikke klart å finne tilbake til det igjen. Hadde problemer med front-diffen i dag tidlig, men det ble fikset på service.

På ettermiddagens prøver har jeg virkelig “pusha” og vært helt på grensa flere ganger, allikevel klarte vi ikke å henge med. Men nå er Rally Finland ferdig, og fokuset er på forberedelsene til Tyskland, sier han.

Mads Østberg

STERK FEMTEPLASS. Mads Østberg gjorde en solid innsats i Finland.

Foto: Tony Welam / Tony Welam

Tre nordmenn blant de ti

Mads Østberg tok 6. plass (+1.00.1), og han og kartleser Jonas Andersson var fornøyde med det.

- Vi hadde to mål når vi startet i dag, det ene var og ta igjen Petter, det andre var å ikke tape til Mikko og vi fikk ikke score på noen av delene, sier Mads Østberg med et smil.

Mads åpnet knallhardt på dagens etapper og prøvde å pushe til det maksimale.

- Jeg er veldig fornøyd med det tempoet vi har hatt. Vi åpnet så hardt vi turte og prøvde å pushe så hardt vi kunne fra morningen i dag. Petter har skrudd opp tempoet betraktelig i ettermiddag og vi har prøvd alt vi kan, men jeg har ikke klart å kjøre noe fortere, sier Mads.

Henning Solberg (+2.06.01) kom på 10. plass..

Andreas Mikkelsen fra Oslo hadde tidligere lørdag lenge en 13. plass, men har i løpet av lørdag støtt på mekaniske problemer, i følge arrangøren, og har brutt løpet.

Mossingen Eyvind Brynildsen kjørte ut i går, etter at bilen gikk rundt - da han landet feil etter et hopp. Han har også brutt løpet.

11 fartsprøver lørdag

Shakedown var som vanlig torsdag morgen, og selve rallyet startet med tre fartsetapper torsdag ettermiddag.

Fredag ble det kjørt åtte prøver, kun avbrutt av remote service i Lahti. Løpet avsluttes lørdag med hele 11 prøver.

Rally Finland har base i studentbyen Jyväskylä, som ligger omtrent 270 km nord for hovedstaden Helsinki.

Serviceparken er i Paviljonki, som kan by på et yrende folkeliv både dag og natt under rallyet.

Henning Solberg

TRE BLANT DE TI. De tre norske førerne Henning Solberg (bildet), lilllebror Petter og Mads Østberg holdt hele veien på det 4,19 km lange sistekjøret mot mål, og Norge fikk dermed tre blant de ti beste i årets Rally Finland.

Foto: Mohammed Alayobi / NRK

Tidsskjema lørdag

06:58 SS12 Leustu 1 21,35km
08:00 SS13 Surkee 1 14,66km
08:55 SS14 Urria 1 12,75km
09:58 SS15 Jukojärvi 1 14,32km
10:23 SS16 Isojärvi 1 4,85km
Service Paviljonki
12:55 SS17 Leustu 2 21,35km
13:57 SS18 Surkee 2 14,66km
14:52 SS19 Urria 2 12,75km
15:50 SS20 Jukojärvi 2 14,32km
16:20 SS21 Isojärvi 2 4,85km
18:11 SS22 Laajavuori 2 4,19km
Powerstage
20:00 Podium

Gode finske tradisjoner

Rally Finland er arrangert siden 1951, og er en folkefest av de helt store med svært mange tilreisende rally-interesserte fra Skandinavia.

Svenske rallyførere har vunnet Rally Finland fire ganger, Carlos Sainz (Spania) vant i 1990, Didier Auriol (Frankrike) vant i 1992, Estlandske Marko Märtin vant i 2003 og Sebastian Loeb (Frankrike) vant i 2008.

I alle de øvrige årene rallyet har gått av stabelen har finske førere vunnet, med blant annet internasjonalt kjente rallynavn som Marcus Grönholm, Tommi Mäkinen, Juha Kankkunen, Timo Salonen øverst på pallen.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal