Hopp til innhold

Livsfarlig tabbe under innskyting: – Han kan bli veldig skadet

ANTERSELVA (NRK): Norges landslagstrener reagerte kraftig da en person gikk gjennom sikkerhetssonen under innskytingen til kvinnenes 15-kilometer. Han bryr seg lite om at det viste seg å være en tabbe av en sikkerhetsvakt.

Mann bak blinkene på standplass

REAGERER: De norske landslagstrenerne, Patrick Oberegger (t.v.) og Siegfried Mazet, ser forskrekket at det er en mann på haugen bak blinkene, under innskytingen. De ropte for å få mannen vekk, uten at han reagerte. Etterpå viste det seg at det var en sikkerhetsvakt, men han skulle likevel ikke være der på det tidspunktet. Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

– Det er ikke bra, sier Norges landslagstrener, Siegfried Mazet frustrert og legger til:

– Det er sikkerhetsregler på standplass som sier at ingen skal være på det området der.

Han har vært mer på standplass enn de fleste, men aldri før opplevd at en person dukker opp bak skivene under innskyting.

Men det skjedde altså før kvinnenes 15-kilometer tirsdag. En VM-øvelse som italienske Dorothea Wierer til slutt vant foran tyske Vanessa Hinz og Norges Marte Olsbu Røiseland.

– Jeg skulle akkurat til å skyte

For mens flere skiskyttere fyrte løs på innskyting, dukket det plutselig opp en mann på haugen like bak blinkene.

– Jeg skulle til å skyte akkurat da det skjedde. Det skal jo litt til at vi skyter så langt over blinken, men det er jo noe som ikke skal skje. Det står jo skiltet ganske klart at man ikke har lov å gå der, sier Ingrid Landmark Tandrevold.

Ett av gjerdene som sperrer veien opp bak blinkene.

Det er kun politi og autorisert sikkerhetspersonell som har adgang opp veien bak blinkene.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

De norske trenerne hoiet og ropte i et forsøk på å jage vekk mannen, som fortsatte opp bakken.

– Det er veldig farlig, sier Mazet.

– Noen ganger går det av vådeskudd. Han kan bli veldig skadet. Kan du forestille deg hvordan det vil føles for den som skyter? Det vil være forferdelig.

Skiskytterne bruker kaliber 22. Det er en kule som kan ta livet av et menneske.

Sikkerhetsvakt vei til kontrollpost

NRK har TV-sending fra innskytingene under VM og fra sin plass på standplass fikk også NRK-ekspert Ola Lunde øye på mannen.

– Det er jo ikke bra i det hele tatt, kommenterte Lunde.

Det var ingen tilfeldig tilskuer som hadde tatt seg innenfor sikkerhetsgjerdene. Det var en sikkerhetsvakt i politiet på VM-arenaen, får NRK opplyst av Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

NRK har snakket med politiet på VM-stadion, og både de og IBU, forteller at mannen som, ironisk nok, skal hindre at noen går inn på det sikrede området bak blinkende under rennet, var forsinket til sin kontrollpost. Dermed tabbet han seg ut og gikk på feil tidspunkt.

Mann bak blinkene på standplass

Slik så det altså ut da sikkerhetsvakten passerte bak blinkene under innskyting. Han var på vei til en kontrollpost.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

– En skam

– Var han sikkerhetsvakt? Nei?! Det er en skam. Virkelig en skam, slik reagerer Siegfried Mazet når NRK forteller ham om bakgrunnen til mannen.

Men landslagstreneren er ikke mindre kritisk av den grunn.

– Det er ikke sånn at «det ikke gjør noe fordi det er sikkerhetsvakt». Hvis noen blir truffet av et skudd, vil reglene bare bli enda strengere, sier han og legger til:

– Det kan også være forstyrrende for utøverne når noen passerer bak blinken, fordi de tenker på sikkerheten.

– Hvor ofte har du sett dette?

– Det er første gang.

Siste nytt

 • Suveren EM-tittel til norsk supertalent – tok første gull på 25 år

  Skyttertalentet Synnøve Berg (16) ble mandag europamester på 10 meter luftrifle i overlegen stil i ungarske Györ. Sist Norge tok et gull i den samme øvelsen var i 1999.

  Blaker-skytter Berg var i egen klasse i finalen i Ungarn og endte på poengsummen 252,4. Det er tangering av den gjeldende europarekorden for juniorer.

  uiOJr9uTfvo
  Foto: NTB
 • Hoppbråket: Skiforbundet og hoppkomiteen ber om ro rundt Forfang og utøverne

  Norges Skiforbund og hoppkomiteen ber i en felles pressemelding om at utøverne på landslaget får ro i tiden som kommer. Det vises til at Alexander Stöckl-saken skal løses internt.

  Landslagshopperne har med utøverrepresentant Johann André Forfang i spissen uttalt at de ønsker et nytt lederteam inn mot den kommende VM-sesongen. Sentralt har vært uttalelser om misnøye mot landslagssjef Alexander Stöckl.

  Nå ber forbundsledelsen om at mediene ikke kontakter utøverne om den pågående saken.

  – Vi ser at den totale belastningen er stor for mange involverte, og særlig for Johann Forfang som er utøvernes talsperson. Mange har de siste dagene opplevd et sterkt press fra mediene om å uttale seg eller gi opplysninger i saken. Johann har bedt oss understreke at utøverne ønsker å løse denne saken internt, og ber om at dette blir respektert, sier Stine Korsen, leder i Hoppkomiteen.

  I mandagens pressemelding heter det at «den store pågangen fra mediene, og også trykket i sosiale medier har lagt et stort press på utøverne, ansatte og tillitsvalgte, og er blitt en stor belastning, også for Johann Forfang».

  – Johann og de andre utøverne ønsker å yte sitt beste i konkurranser fremover. Han ber om, og støttes av oss i, at alle som er opptatte av sportens beste nå bidrar til at vi kan håndtere denne saken internt og ikke gjennom mediene, sier Arne Baumann, generalsekretær i Norges Skiforbund.

  WFdpyayXhEM
  Foto: AFP
 • Ole Gunnar Solskjærs sønn Noah er klar for Aalesund

  Noah Solskjær har signert for fotballklubben Aalesund på en toårskontrakt.

  Klubben bekrefter overgangen.

  Ole Gunnar Solskjærs sønn spilte 3. divisjonsfotball for Spjelkavik forrige sesong, men har den siste tiden vist seg fram i Aalesund.

  23-åringen scoret fire mål på to treningskamper for Aalesund i forrige uke. Det ga kontrakt med klubben.

  J1CmnOWU9Qc
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal