Livsfarlig tabbe under innskyting: – Han kan bli veldig skadet

ANTERSELVA (NRK): Norges landslagstrener reagerte kraftig da en person gikk gjennom sikkerhetssonen under innskytingen til kvinnenes 15-kilometer. Han bryr seg lite om at det viste seg å være en tabbe av en sikkerhetsvakt.

Mann bak blinkene på standplass

REAGERER: De norske landslagstrenerne, Patrick Oberegger (t.v.) og Siegfried Mazet, ser forskrekket at det er en mann på haugen bak blinkene, under innskytingen. De ropte for å få mannen vekk, uten at han reagerte. Etterpå viste det seg at det var en sikkerhetsvakt, men han skulle likevel ikke være der på det tidspunktet. Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

– Det er ikke bra, sier Norges landslagstrener, Siegfried Mazet frustrert og legger til:

– Det er sikkerhetsregler på standplass som sier at ingen skal være på det området der.

Han har vært mer på standplass enn de fleste, men aldri før opplevd at en person dukker opp bak skivene under innskyting.

Men det skjedde altså før kvinnenes 15-kilometer tirsdag. En VM-øvelse som italienske Dorothea Wierer til slutt vant foran tyske Vanessa Hinz og Norges Marte Olsbu Røiseland.

– Jeg skulle akkurat til å skyte

For mens flere skiskyttere fyrte løs på innskyting, dukket det plutselig opp en mann på haugen like bak blinkene.

– Jeg skulle til å skyte akkurat da det skjedde. Det skal jo litt til at vi skyter så langt over blinken, men det er jo noe som ikke skal skje. Det står jo skiltet ganske klart at man ikke har lov å gå der, sier Ingrid Landmark Tandrevold.

Ett av gjerdene som sperrer veien opp bak blinkene.

Det er kun politi og autorisert sikkerhetspersonell som har adgang opp veien bak blinkene.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

De norske trenerne hoiet og ropte i et forsøk på å jage vekk mannen, som fortsatte opp bakken.

– Det er veldig farlig, sier Mazet.

– Noen ganger går det av vådeskudd. Han kan bli veldig skadet. Kan du forestille deg hvordan det vil føles for den som skyter? Det vil være forferdelig.

Skiskytterne bruker kaliber 22. Det er en kule som kan ta livet av et menneske.

Sikkerhetsvakt vei til kontrollpost

NRK har TV-sending fra innskytingene under VM og fra sin plass på standplass fikk også NRK-ekspert Ola Lunde øye på mannen.

– Det er jo ikke bra i det hele tatt, kommenterte Lunde.

Det var ingen tilfeldig tilskuer som hadde tatt seg innenfor sikkerhetsgjerdene. Det var en sikkerhetsvakt i politiet på VM-arenaen, får NRK opplyst av Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

NRK har snakket med politiet på VM-stadion, og både de og IBU, forteller at mannen som, ironisk nok, skal hindre at noen går inn på det sikrede området bak blinkende under rennet, var forsinket til sin kontrollpost. Dermed tabbet han seg ut og gikk på feil tidspunkt.

Mann bak blinkene på standplass

Slik så det altså ut da sikkerhetsvakten passerte bak blinkene under innskyting. Han var på vei til en kontrollpost.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

– En skam

– Var han sikkerhetsvakt? Nei?! Det er en skam. Virkelig en skam, slik reagerer Siegfried Mazet når NRK forteller ham om bakgrunnen til mannen.

Men landslagstreneren er ikke mindre kritisk av den grunn.

– Det er ikke sånn at «det ikke gjør noe fordi det er sikkerhetsvakt». Hvis noen blir truffet av et skudd, vil reglene bare bli enda strengere, sier han og legger til:

– Det kan også være forstyrrende for utøverne når noen passerer bak blinken, fordi de tenker på sikkerheten.

– Hvor ofte har du sett dette?

– Det er første gang.

Sportsnyheter

Vipers vann cupfinalen igjen

(Vipers - Sola 29-16):Vipers Kristiansand var storfavoritt til å vinne cupfinalen i handball. Men Sola yppa seg mot stjernegalleriet til Vipers. I alle fall i 50 minutt.

Siste nytt

 • West Hams mesterligahåp ute

  West Ham kan vinke farvel til drømmen om mesterligaspill neste sesong etter 1-1 i lørdagens bortekamp mot Brighton.

  Laget kom under i det 84. minutt da Danny Welbeck kontret inn 1-0 for hjemmelaget, men Said Benrahmas skudd i returrommet tre minutter senere tente et nytt håp. Jakten på et vinnermål førte ikke fram, og dermed må David Moyes innse at det ikke blir mesterligaspill til høsten.

  Med to kamper igjen å spille er West Ham på 6.-plass. Det er fem poeng opp til Chelsea på den viktige 4.-plassen.

  Brighton's English midfielder Adam Lallana (L) and West Ham United's English midfielder Jesse Lingard
  Foto: Ian Walton / AFP
 • Sagosen tilbake i Kiel-seier

  Sander Sagosen var tilbake i Kiel-laget etter sykdom og scoret fire ganger da Balingen-Weilstetten ble slått 38-34 i Bundesliga lørdag.

  Sagosen måtte stå over onsdagens kamp mot gamleklubben Paris Saint-Germain i mesterligaens kvartfinale.

  Sagosen
  Foto: Petr David Josek / POOL / AFP / NTB
 • Vant sin første FA-cupfinale

  Leicester vant finalen i FA-cupen lørdag 1-0 etter at Chelsea fikk en scoring i sluttminuttene annullert på grunn av offside. Youri Tielemans scoret vinnermålet til Leicester.

  Seieren i den prestisjefulle turneringen var den første til Leicester. Både i 1949, 1961, 1963 og 1969 ble det finaletap, men på det femte forsøket i en finale skulle det endelig lykkes.

  Over 21.000 mennesker overvar kampen på Englands nasjonalarena. Så mange mennesker har det ikke vært på en fotballkamp i England siden koronaviruset lammet idretten i mars i fjor. Senest onsdag spilte Chelsea i Premier League hjemme mot Arsenal foran tomme tribuner.

  Youri Tielemans sendte drøyt 10.000 elleville Leicester-fans til himmels da han hamret inn 1-0 fra 30 meter med et prosjektil rett i krysset etter 62 minutter.

  Ben Chilwell trodde han hadde utlignet på overtid, men i en pasning i trekket før var backen i offside. Dermed ble scoringen annullert, etter en VAR-sjekk.

  – Jeg er så glad at jeg ikke kan beskrive det. For en dag. Jeg har drømt om dette siden jeg var et barn, og vi har pratet om å vinne trofeer. Jeg er så stolt av prestasjonen og over alle sammen som har gjort dette mulig, sa keeper Kasper Schmeichel til BBC.

  Britain Soccer FA Cup Final
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal