Livsfarlig tabbe under innskyting: – Han kan bli veldig skadet

ANTERSELVA (NRK): Norges landslagstrener reagerte kraftig da en person gikk gjennom sikkerhetssonen under innskytingen til kvinnenes 15-kilometer. Han bryr seg lite om at det viste seg å være en tabbe av en sikkerhetsvakt.

Mann bak blinkene på standplass

REAGERER: De norske landslagstrenerne, Patrick Oberegger (t.v.) og Siegfried Mazet, ser forskrekket at det er en mann på haugen bak blinkene, under innskytingen. De ropte for å få mannen vekk, uten at han reagerte. Etterpå viste det seg at det var en sikkerhetsvakt, men han skulle likevel ikke være der på det tidspunktet. Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

– Det er ikke bra, sier Norges landslagstrener, Siegfried Mazet frustrert og legger til:

– Det er sikkerhetsregler på standplass som sier at ingen skal være på det området der.

Han har vært mer på standplass enn de fleste, men aldri før opplevd at en person dukker opp bak skivene under innskyting.

Men det skjedde altså før kvinnenes 15-kilometer tirsdag. En VM-øvelse som italienske Dorothea Wierer til slutt vant foran tyske Vanessa Hinz og Norges Marte Olsbu Røiseland.

– Jeg skulle akkurat til å skyte

For mens flere skiskyttere fyrte løs på innskyting, dukket det plutselig opp en mann på haugen like bak blinkene.

– Jeg skulle til å skyte akkurat da det skjedde. Det skal jo litt til at vi skyter så langt over blinken, men det er jo noe som ikke skal skje. Det står jo skiltet ganske klart at man ikke har lov å gå der, sier Ingrid Landmark Tandrevold.

Ett av gjerdene som sperrer veien opp bak blinkene.

Det er kun politi og autorisert sikkerhetspersonell som har adgang opp veien bak blinkene.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

De norske trenerne hoiet og ropte i et forsøk på å jage vekk mannen, som fortsatte opp bakken.

– Det er veldig farlig, sier Mazet.

– Noen ganger går det av vådeskudd. Han kan bli veldig skadet. Kan du forestille deg hvordan det vil føles for den som skyter? Det vil være forferdelig.

Skiskytterne bruker kaliber 22. Det er en kule som kan ta livet av et menneske.

Sikkerhetsvakt vei til kontrollpost

NRK har TV-sending fra innskytingene under VM og fra sin plass på standplass fikk også NRK-ekspert Ola Lunde øye på mannen.

– Det er jo ikke bra i det hele tatt, kommenterte Lunde.

Det var ingen tilfeldig tilskuer som hadde tatt seg innenfor sikkerhetsgjerdene. Det var en sikkerhetsvakt i politiet på VM-arenaen, får NRK opplyst av Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

NRK har snakket med politiet på VM-stadion, og både de og IBU, forteller at mannen som, ironisk nok, skal hindre at noen går inn på det sikrede området bak blinkende under rennet, var forsinket til sin kontrollpost. Dermed tabbet han seg ut og gikk på feil tidspunkt.

Mann bak blinkene på standplass

Slik så det altså ut da sikkerhetsvakten passerte bak blinkene under innskyting. Han var på vei til en kontrollpost.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

– En skam

– Var han sikkerhetsvakt? Nei?! Det er en skam. Virkelig en skam, slik reagerer Siegfried Mazet når NRK forteller ham om bakgrunnen til mannen.

Men landslagstreneren er ikke mindre kritisk av den grunn.

– Det er ikke sånn at «det ikke gjør noe fordi det er sikkerhetsvakt». Hvis noen blir truffet av et skudd, vil reglene bare bli enda strengere, sier han og legger til:

– Det kan også være forstyrrende for utøverne når noen passerer bak blinken, fordi de tenker på sikkerheten.

– Hvor ofte har du sett dette?

– Det er første gang.

Siste nytt

 • Liverpool snur - permitterer ikke

  Liverpool har fått kraftig kritikk for at de permitterte 200 ansatte lørdag. Nå melder klubben på sine sider at de snur og dropper permitteringene. Samtidig beklager klubben.

  – Vi mener vi kom til feil beslutning forrige uke. Vi beklager. Våre intensjoner var, og er fortsatt, å forsikre at hele staben skal unngå tap av inntekt i denne tiden, skriver klubben i en pressemelding.

  FILE PHOTO: Anfield General Views
  Foto: Jason Cairnduff / Reuters
 • Fikk sparken på grunn av korona

  Ivan Jovanović har fått sparken som landslagsjef for De forente arabiske emirater, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Serberen rakk aldri å lede laget i en kamp.

  – Fotballforbundet har terminert kontrakten til Ivan og hans støtteapparat. Vi ønsker å takke han for hans innsats og ønsker ham lykke til videre, skriver de i en uttalelse.

  Jovanovic skulle lede oljestatene til store mesterskap, men på grunn av koronapandemien har VM-kvalifisering og Asia Cup-kvalifiseringen blitt utsatt på ubestemt tid.

  SONdxI8FGss. Ivan Jovanović, former UAE-coach.
  Foto: Robert Pratta / Reuters
 • Vil ha «El Clásico» for veldedighet

  Real Madrid-legenden Iker Casillas utfordrer Barcelona-legender til å bli med på en «El Clásico»-kamp til inntekt for personer i nød på grunn av koronakrisen.

  – Når dette marerittet er slutt, burde vi samle alle legendene fra noen år tilbake og spille en El Clásico av fin gammel årgang. Pengeinnsamling til folk som trenger det, tvitret den tidligere keeperen med 167 landskamper for Spania.

  tIDlxEAvQeY casillas, puyol
  Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Sendeplan

Kl. Program Kanal