Hvem er VM-dronning? Wierer og Røiseland blir ikke enig

ANTERSELVA (NRK): Hva teller mest; antall gull eller antall medaljer? Dorothea Wierer og Marte Olsbu Røiseland blir ikke enig. Men at VM-programmet er ekstremt, mener de begge.

VM i skiskyting i Anterselva

VM-DRONNINGENE: Marte Olsbu Røiseland (t.h.) har to gull og to bronse i dette VM, mens italienske Dorothea Wierer (midten) har to gull og ett sølv. Her er de sammen på pallen etter 15-kilometeren hvor tyske Vanessa Hinz (t.v.) tok sølvet.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

– Hun har én medalje mer enn meg, så jeg synes hun er det, sier italiensk Dorotehea Wierer.

Hun svarer på NRKs spørsmål om Marte Olsbu Røiseland eller henne selv er VM-dronningen i Anterselva. Og legger den tittelen på sin norske rival.

– Men du har ett gull mer?

– Ja, men hun har en medalje mer.

Wierer tok sitt andre individuelle VM-gull tirsdag da hun kom i mål fattige 2.2 sekunder foran tyske Vanessa Hinz på 15-kilometeren. Fra før hadde Wierer gull fra jaktstarten og sølv på blandet stafett.

Røiseland tok tirsdag bronse, det samme gjorde hun på søndagens jaktstart. Hun har også to gull, men kun ett av dem er individuelt, det fra forrige ukes sprint, i tillegg til gullet på blandet stafett.

Likevel troner hun Wierer som VM-dronning - foreløpig.

– Hun (Wierer) har jo ett gull mer enn meg, men vi får se nå VM er over, sier Røiseland.

VM har uansett vært en stor suksess for den norske 29-åringen som i fjor ikke tok en eneste individuell VM-medalje. Men så legger hun ikke skjul på at akkurat årets mesterskap, som er på den stadion hun elsker, har vært et mål i flere år.

Millimeterbom fra gullet

Og tirsdag var hun faktisk veldig nær å bli den udiskutable VM-dronningen.

Se bare på denne videoen under:

Marte Olsbu Røiseland med millimeterbom.

SE SÅ NÆR: Her ser du den siste bommen til Marte Olsbu Røiseland. Den som kostet henne et nytt VM-gull. Til slutt ble det bronse.

Marte Olsbu Røiseland er inne på siste skyting og skyter for det som etter rennet skulle vise seg å være VM-gull. Hun treffer på de tre første skuddene, men på det nest siste skuddet smetter kula så vidt over, via kanten.

– Oi, sier Røiseland selv når NRK viser henne videoen.

– Jeg hadde nerver, forteller hun.

Her ser Røiseland hvor nær hun var gullet:

KANT UT OG KANT INN: Marte Olsbu Røiseland ser hvor nær hun var å treffe på det neste siste skuddet på siste skyting. Foto: Roy Kenneth S. Jacobsen

Fra sin faste plass på standplass rapporterte NRK-ekspert Ola Lunde om «hårfin bom». Få millimeter over. Men Røiseland selv mener det også kunne gått verre.

– Jeg hørte at jeg hadde en kant inn også, så da utligner det vel hverandre. En kant ut og en kant inn, da fikk jeg det jeg fortjente i dag, tenker jeg.

Til slutt endte hun 15 sekunder bak Dorothea Wierer, også hun med to bom. Siden man på 15-kilometeren ikke går strafferunder, men i stedet får ett tilleggsminutt per bom, ville Røiseland tatt et suverent gull med én bom mindre

Tyske Vanessa Hinz tok sølvet, 13,6 sekunder foran Røiseland.

Ikke pallen i fjor

Marte Olsbu Røiseland

SLITEN: Marte Olsbu Røiseland tok ut alt og gikk inn til VM-bronse på 15-kilometeren. Hadde hun unngått én bom på siste skyting, ville det trolig blitt gull.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Under VM i Holmenkollen for fire år siden opplevde Johannes Thingnes Bø akkurat det samme – da gullet glapp på normalen etter millimeterbom på siste skyting. Forskjellen er at han endte på den sure 4.-plassen.

Røiseland, derimot, gjør sitt beste VM noensinne og er svært fornøyd med VM-bronse tirsdag.

– Det hadde jeg aldri trodd med 18 treff, sier hun.

Men det koster.

Lå i senga og spiste sjokolade

– I går var jeg kjempesliten. Jeg orket nesten ikke å karre meg ut av sengen for å gå på pressetreff. Etterpå var det tilbake i senga å spise sjokolade. Det var vel det jeg rakk i går, sier hun.

Røiseland mener VM-programmet er ekstremt.

– Det er kjempeslitsom. Det er én hviledag, så renn, så én hviledag og så et nytt renn. Det er kjempetøft. Jeg vet ikke hvor lenge energien holder.

Hun får støtte av sin italienske rival.

– I går var jeg helt død, sier Dorothea Wierer til NRK.

– I dag følte jeg meg bedre, men det er mye. Det ville vært bedre med en dag til å hvile på.

I fjor kom det en ny VM-øvelse - parstafett - der en kvinne og en mann utgjør et lag. De går annenhver gang. Den øvelsen skal gås om bare to dager.

Konsekvensen av nyvinningen er mindre hvile, men Røiseland vil likevel gå alt i dette mesterskapet, i stedet for å spare krefter.

– Jeg får bare kjøre på å se hvor lenge energien holder.

Siste nytt

 • Fikk sparken på grunn av korona

  Ivan Jovanović har fått sparken som landslagsjef for De forente arabiske emirater, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Serberen rakk aldri å lede laget i en kamp.

  – Fotballforbundet har terminert kontrakten til Ivan og hans støtteapparat. Vi ønsker å takke han for hans innsats og ønsker ham lykke til videre, skriver de i en uttalelse.

  Jovanovic skulle lede oljestatene til store mesterskap, men på grunn av koronapandemien har VM-kvalifisering og Asia Cup-kvalifiseringen blitt utsatt på ubestemt tid.

  SONdxI8FGss. Ivan Jovanović, former UAE-coach.
  Foto: Robert Pratta / Reuters
 • Vil ha «El Clásico» for veldedighet

  Real Madrid-legenden Iker Casillas utfordrer Barcelona-legender til å bli med på en «El Clásico»-kamp til inntekt for personer i nød på grunn av koronakrisen.

  – Når dette marerittet er slutt, burde vi samle alle legendene fra noen år tilbake og spille en El Clásico av fin gammel årgang. Pengeinnsamling til folk som trenger det, tvitret den tidligere keeperen med 167 landskamper for Spania.

  tIDlxEAvQeY casillas, puyol
  Foto: Ivan Sekretarev / Ap
 • Vålerenga-talent forlenger

  Odin Thiago Holm har skrevet under på en ny kontrakt med Vålerenga. Det melder klubben på eget nettsted. Den nye avtalen binder han til klubben frem til 1. mars 2023. Holm er 17 år gammel og ifølge regelverket kan ikke spillere under myndighetsalder inngå kontrakter som strekker seg mer enn tre år.

  Odin Thiago Holm, Vålerenga.
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal