Hopp til innhold

Hvem er VM-dronning? Wierer og Røiseland blir ikke enig

ANTERSELVA (NRK): Hva teller mest; antall gull eller antall medaljer? Dorothea Wierer og Marte Olsbu Røiseland blir ikke enig. Men at VM-programmet er ekstremt, mener de begge.

VM i skiskyting i Anterselva

VM-DRONNINGENE: Marte Olsbu Røiseland (t.h.) har to gull og to bronse i dette VM, mens italienske Dorothea Wierer (midten) har to gull og ett sølv. Her er de sammen på pallen etter 15-kilometeren hvor tyske Vanessa Hinz (t.v.) tok sølvet.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

– Hun har én medalje mer enn meg, så jeg synes hun er det, sier italiensk Dorotehea Wierer.

Hun svarer på NRKs spørsmål om Marte Olsbu Røiseland eller henne selv er VM-dronningen i Anterselva. Og legger den tittelen på sin norske rival.

– Men du har ett gull mer?

– Ja, men hun har en medalje mer.

Wierer tok sitt andre individuelle VM-gull tirsdag da hun kom i mål fattige 2.2 sekunder foran tyske Vanessa Hinz på 15-kilometeren. Fra før hadde Wierer gull fra jaktstarten og sølv på blandet stafett.

Røiseland tok tirsdag bronse, det samme gjorde hun på søndagens jaktstart. Hun har også to gull, men kun ett av dem er individuelt, det fra forrige ukes sprint, i tillegg til gullet på blandet stafett.

Likevel troner hun Wierer som VM-dronning - foreløpig.

– Hun (Wierer) har jo ett gull mer enn meg, men vi får se nå VM er over, sier Røiseland.

VM har uansett vært en stor suksess for den norske 29-åringen som i fjor ikke tok en eneste individuell VM-medalje. Men så legger hun ikke skjul på at akkurat årets mesterskap, som er på den stadion hun elsker, har vært et mål i flere år.

Millimeterbom fra gullet

Og tirsdag var hun faktisk veldig nær å bli den udiskutable VM-dronningen.

Se bare på denne videoen under:

Marte Olsbu Røiseland med millimeterbom.

SE SÅ NÆR: Her ser du den siste bommen til Marte Olsbu Røiseland. Den som kostet henne et nytt VM-gull. Til slutt ble det bronse.

Marte Olsbu Røiseland er inne på siste skyting og skyter for det som etter rennet skulle vise seg å være VM-gull. Hun treffer på de tre første skuddene, men på det nest siste skuddet smetter kula så vidt over, via kanten.

– Oi, sier Røiseland selv når NRK viser henne videoen.

– Jeg hadde nerver, forteller hun.

Her ser Røiseland hvor nær hun var gullet:

KANT UT OG KANT INN: Marte Olsbu Røiseland ser hvor nær hun var å treffe på det neste siste skuddet på siste skyting. Foto: Roy Kenneth S. Jacobsen

Fra sin faste plass på standplass rapporterte NRK-ekspert Ola Lunde om «hårfin bom». Få millimeter over. Men Røiseland selv mener det også kunne gått verre.

– Jeg hørte at jeg hadde en kant inn også, så da utligner det vel hverandre. En kant ut og en kant inn, da fikk jeg det jeg fortjente i dag, tenker jeg.

Til slutt endte hun 15 sekunder bak Dorothea Wierer, også hun med to bom. Siden man på 15-kilometeren ikke går strafferunder, men i stedet får ett tilleggsminutt per bom, ville Røiseland tatt et suverent gull med én bom mindre

Tyske Vanessa Hinz tok sølvet, 13,6 sekunder foran Røiseland.

Ikke pallen i fjor

Marte Olsbu Røiseland

SLITEN: Marte Olsbu Røiseland tok ut alt og gikk inn til VM-bronse på 15-kilometeren. Hadde hun unngått én bom på siste skyting, ville det trolig blitt gull.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Under VM i Holmenkollen for fire år siden opplevde Johannes Thingnes Bø akkurat det samme – da gullet glapp på normalen etter millimeterbom på siste skyting. Forskjellen er at han endte på den sure 4.-plassen.

Røiseland, derimot, gjør sitt beste VM noensinne og er svært fornøyd med VM-bronse tirsdag.

– Det hadde jeg aldri trodd med 18 treff, sier hun.

Men det koster.

Lå i senga og spiste sjokolade

– I går var jeg kjempesliten. Jeg orket nesten ikke å karre meg ut av sengen for å gå på pressetreff. Etterpå var det tilbake i senga å spise sjokolade. Det var vel det jeg rakk i går, sier hun.

Røiseland mener VM-programmet er ekstremt.

– Det er kjempeslitsom. Det er én hviledag, så renn, så én hviledag og så et nytt renn. Det er kjempetøft. Jeg vet ikke hvor lenge energien holder.

Hun får støtte av sin italienske rival.

– I går var jeg helt død, sier Dorothea Wierer til NRK.

– I dag følte jeg meg bedre, men det er mye. Det ville vært bedre med en dag til å hvile på.

I fjor kom det en ny VM-øvelse - parstafett - der en kvinne og en mann utgjør et lag. De går annenhver gang. Den øvelsen skal gås om bare to dager.

Konsekvensen av nyvinningen er mindre hvile, men Røiseland vil likevel gå alt i dette mesterskapet, i stedet for å spare krefter.

– Jeg får bare kjøre på å se hvor lenge energien holder.

Siste nytt

 • Betis-fansen laga bråk i Roma

  Det gjekk hardt for seg i Romas gater etter at heimelaget blei slått 2–1 av Real Betis i Europaligaen torsdag. Italienarane rasar mot oppførselen til spanjolane.

  – Søppel overalt, og til og med menn som brukte søylene som urinalar, skriv italienske Il Fatto Quotidiano, ifølge spanske AS.

  Det var rundt 5000 Betis-fans på torget Piazza del Popolo i den italienske hovudstaden torsdag kveld.

  Avisa La Repubblica omtaler torget som «eit teppe av søppel» fredag morgon og skriv at det var fleire av spanjolane som kasta tomme ølflasker på vindauga til ein bar i Trastevere-området.

  I ein video på Twitter kan ein sjå torget fult av søppel, og renovasjonsarbeidarar som ryddar opp etter torsdagens kaos.

  Real Betis-fans i Roma
  Foto: ALBERTO LINGRIA / Reuters
 • – Målbonus gir Haaland 10 mill. i veka

  Den ville scoringsforma til Erling Braut Haalands gjer at han ligg an til å tene over ti millionar kroner i veka i Manchester City, ifølgje Daily Mail.

  Den britiske storavisa hevdar å vite at Haaland har ei rekkje «vanlege» bonusar i kontrakten sin som gjer at jærbuen med prestasjonane han viser i dag, vil innkassere ei årsløn på svimlande 45 millionar pund (865.000 pund i veka).

  Det svarar til 536 millionar kroner etter dagens kurs, og gjer han truleg til den best betalte spelaren i Premier League.

  Haaland har skåra hat trick i tre heimekampar på rad i den engelske toppdivisjonen. I alt har han skåra 19 mål på 12 kampar for City, og nordmannen ber det heitaste namnet i fotballverda om dagen.

  I serien har det vorte 14 mål på 8 kampar. Om Haaland skulle klare å halde oppe målsnittet sitt gjennom heile sesongen, vil han ende på 67 Premier League-mål i 2022/23.

  Laurdag ventar heimekamp mot Southampton for City og den målhungrige jærbuen.

  Haaland
  Foto: Nick Potts / AP
 • Carl-Fredrik Bunæs er død

  Den tidlegare friidrettsutøvaren Carl-Fredrik Bunæs sovna stille inn torsdag kveld etter lengre tids sjukdom. Han blei 82 år gammal.

  Det opplyser sonen Per Christian Bunæs i ei melding til NTB.

  Bunæs var blant dei fremste sprintarane i Norden tidleg på 1960-talet. Som senior tok han 18 individuelle NM-gull (fem på 100 meter, ni på 200 meter og fire på 400 meter) frå 1957 til 1966.

  Han deltok i Roma-OL i 1960 og rauk ut i kvartfinalane på 100 og 200 meter.

  I sin aktive karriere gjekk han som regel under namnet «Bassen Bunæs». Han var spesielt kjend for sin solide innsats i landskampar..

  – Vi som hadde glede av å springe stafettar på for eksempel 4 x 400 meter kunne seie at det ikkje var så¨farleg kva vi gjorde, for Bassen ordna opp på siste etappe, skreiv hans klubbkamerat i Tjalve, Arne Kvalheim, på twitter då dødsfallet var kjent.

  Bunæs let etter seg seg to barn og fire barnebarn.

  Carl Fredrik Bunæs
  Foto: Knut Edvard Holm / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste