Hopp til innhold

Hvem er VM-dronning? Wierer og Røiseland blir ikke enig

ANTERSELVA (NRK): Hva teller mest; antall gull eller antall medaljer? Dorothea Wierer og Marte Olsbu Røiseland blir ikke enig. Men at VM-programmet er ekstremt, mener de begge.

VM i skiskyting i Anterselva

VM-DRONNINGENE: Marte Olsbu Røiseland (t.h.) har to gull og to bronse i dette VM, mens italienske Dorothea Wierer (midten) har to gull og ett sølv. Her er de sammen på pallen etter 15-kilometeren hvor tyske Vanessa Hinz (t.v.) tok sølvet.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

– Hun har én medalje mer enn meg, så jeg synes hun er det, sier italiensk Dorotehea Wierer.

Hun svarer på NRKs spørsmål om Marte Olsbu Røiseland eller henne selv er VM-dronningen i Anterselva. Og legger den tittelen på sin norske rival.

– Men du har ett gull mer?

– Ja, men hun har en medalje mer.

Wierer tok sitt andre individuelle VM-gull tirsdag da hun kom i mål fattige 2.2 sekunder foran tyske Vanessa Hinz på 15-kilometeren. Fra før hadde Wierer gull fra jaktstarten og sølv på blandet stafett.

Røiseland tok tirsdag bronse, det samme gjorde hun på søndagens jaktstart. Hun har også to gull, men kun ett av dem er individuelt, det fra forrige ukes sprint, i tillegg til gullet på blandet stafett.

Likevel troner hun Wierer som VM-dronning - foreløpig.

– Hun (Wierer) har jo ett gull mer enn meg, men vi får se nå VM er over, sier Røiseland.

VM har uansett vært en stor suksess for den norske 29-åringen som i fjor ikke tok en eneste individuell VM-medalje. Men så legger hun ikke skjul på at akkurat årets mesterskap, som er på den stadion hun elsker, har vært et mål i flere år.

Millimeterbom fra gullet

Og tirsdag var hun faktisk veldig nær å bli den udiskutable VM-dronningen.

Se bare på denne videoen under:

Marte Olsbu Røiseland med millimeterbom.

SE SÅ NÆR: Her ser du den siste bommen til Marte Olsbu Røiseland. Den som kostet henne et nytt VM-gull. Til slutt ble det bronse.

Marte Olsbu Røiseland er inne på siste skyting og skyter for det som etter rennet skulle vise seg å være VM-gull. Hun treffer på de tre første skuddene, men på det nest siste skuddet smetter kula så vidt over, via kanten.

– Oi, sier Røiseland selv når NRK viser henne videoen.

– Jeg hadde nerver, forteller hun.

Her ser Røiseland hvor nær hun var gullet:

KANT UT OG KANT INN: Marte Olsbu Røiseland ser hvor nær hun var å treffe på det neste siste skuddet på siste skyting. Foto: Roy Kenneth S. Jacobsen

Fra sin faste plass på standplass rapporterte NRK-ekspert Ola Lunde om «hårfin bom». Få millimeter over. Men Røiseland selv mener det også kunne gått verre.

– Jeg hørte at jeg hadde en kant inn også, så da utligner det vel hverandre. En kant ut og en kant inn, da fikk jeg det jeg fortjente i dag, tenker jeg.

Til slutt endte hun 15 sekunder bak Dorothea Wierer, også hun med to bom. Siden man på 15-kilometeren ikke går strafferunder, men i stedet får ett tilleggsminutt per bom, ville Røiseland tatt et suverent gull med én bom mindre

Tyske Vanessa Hinz tok sølvet, 13,6 sekunder foran Røiseland.

Ikke pallen i fjor

Marte Olsbu Røiseland

SLITEN: Marte Olsbu Røiseland tok ut alt og gikk inn til VM-bronse på 15-kilometeren. Hadde hun unngått én bom på siste skyting, ville det trolig blitt gull.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Under VM i Holmenkollen for fire år siden opplevde Johannes Thingnes Bø akkurat det samme – da gullet glapp på normalen etter millimeterbom på siste skyting. Forskjellen er at han endte på den sure 4.-plassen.

Røiseland, derimot, gjør sitt beste VM noensinne og er svært fornøyd med VM-bronse tirsdag.

– Det hadde jeg aldri trodd med 18 treff, sier hun.

Men det koster.

Lå i senga og spiste sjokolade

– I går var jeg kjempesliten. Jeg orket nesten ikke å karre meg ut av sengen for å gå på pressetreff. Etterpå var det tilbake i senga å spise sjokolade. Det var vel det jeg rakk i går, sier hun.

Røiseland mener VM-programmet er ekstremt.

– Det er kjempeslitsom. Det er én hviledag, så renn, så én hviledag og så et nytt renn. Det er kjempetøft. Jeg vet ikke hvor lenge energien holder.

Hun får støtte av sin italienske rival.

– I går var jeg helt død, sier Dorothea Wierer til NRK.

– I dag følte jeg meg bedre, men det er mye. Det ville vært bedre med en dag til å hvile på.

I fjor kom det en ny VM-øvelse - parstafett - der en kvinne og en mann utgjør et lag. De går annenhver gang. Den øvelsen skal gås om bare to dager.

Konsekvensen av nyvinningen er mindre hvile, men Røiseland vil likevel gå alt i dette mesterskapet, i stedet for å spare krefter.

– Jeg får bare kjøre på å se hvor lenge energien holder.

Siste nytt

 • Landslagsspiller i ishockey brakk tommelen

  Frisk Askers Michael Haga brakk tommelen under trening og ventes tilbake først i slutten av januar.

  Den tidligere utenlandsproffen Haga har ikke fått den starten han ønsket seg etter returen til Frisk Asker. Han har nå skadet tommelen på trening.

  Undersøkelser viser at den er brukket, får TV 2 bekreftet av Frisk Askers sportssjef Vidar Wold.

  Haga skal opereres onsdag, og med en forventet normal progresjon vil han være tilbake i januar-februar.

  – Er det verre enn fryktet, må vi se på en løsning, men vi håper han er tilbake da. Michael er en av de spillerne som driver det offensive hos oss. Dette er en strek i regninga for oss. Nå har vi for en lengre periode mistet de to (Haga og Felix Girard) som skulle være lokomotivet i vårt angrepsspill. Men vi er blitt vant til skader i Frisk. Vi skal stå godt i det, sier Wold.

  Roy Johansens mannskap har slitt i innledningen på sesongen med skader på en rekke nøkkelspillere. Det er blitt bare 21 poeng på 19 kamper.

  Frisk er 33 poeng bak serieleder Vålerenga.

  (©NTB)

  Michael Haga
  Foto: Alf Simensen / NTB
 • Gladnyhet for United foran skjebnekamp: To stjerner tilbake i trening

  Den skadeplagede Manchester United-duoen Rasmus Højlund og Antony deltok på tirsdagens trening foran mesterligamøtet med Galatasaray.

  Danske Højlund og brasilianske Antony var ikke med i kamptroppen til søndagens Premier League-møte med Everton som følge av skadetrøbbel.

  Nå peker ting i retning av at duoen er aktuell for spill i onsdagens oppgjør i Tyrkia. Der har United presset på seg.

  Old Trafford-klubben ligger sist på tabellen i gruppe A etter fire spilte kamper. Samtidig skiller det kun ett poeng opp til andreplasserte FC København.

  Bayern München topper etter fire strake seirer.

  United har tre strake seirer i Premier League.

  (©NTB)

  nj5qvWwazCI
  Foto: AP
 • Norsk stjerne peker ut OL som hovedmål

  – Det er OL-sesong neste år og det henger høyt i garderoben min, så det er definitivt hovedmålet for meg neste sesong, sier Tobias Foss til NRK.

  Fjorårets tempoverdensmester har allerede festet blikket mot OL-tempoen i Paris neste sommer.

  – Som idrettsutøver er OL kjempestort. Spesielt etter at jeg vant VM-tempoen føler jeg at OL-medalje kan være oppnåelig, sier den ferske Ineos-rytteren og tror den kuperte løypeprofilen i den franske hovedstaden passer ham godt.

  – Ettersom alt foregår i sentrum i Paris er den ganske teknisk. Det er veldig, veldig bra for min del.

  26 år gamle Foss har også en lang rekke andre sterke resultater i karrieren. Vingrom-gutten fikk sitt store gjennombrudd i Grand Tour-sammenheng da han ble nummer ni sammenlagt i Giro d'Italia i 2021.

  2023-sesongen har i stor grad blitt preget av sykdom for Foss, som kun hadde 36 rittdager i 2023 og ble nummer elleve på VM-tempoen.

  Tobias Foss
  Foto: STRINGER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal