Hopp til innhold

Klaveness slår tilbake mot boikott-leder: – Dette er en maraton

Norges Fotballforbund valgte dialog fremfor boikott av VM i Qatar. Ole Kristian Sandvik i norsk supporterallianse så ikke et eneste minutt av VM, og står fortsatt på sitt i at NFF gjorde feil valg.

5 Norges fotballpresident Lise Klaveness i studio.

PRESIDENT: – Det er rett og slett jobben til idrettspolitikere å føre dialog, sier fotballpresident Lise Klaveness.

Foto: Håkon Benjaminsen / NRK

– Vi har jo egentlig ikke fått noe resultater på det vi ønsket på kort sikt, og da mener jeg at boikott hadde vært riktig. Det mest kraftfulle virkemiddelet vi har, er jo boikott, sier Ole Kristian Sandvik til NRK.

Talsmannen i Norsk supporterallianse har stått i front i boikott-kampanjen mot fotball-VM i Qatar og mener fortsatt at Norges Fotballforbund (NFF) gjorde feil ved å velge dialog med Fifa og Qatar fremfor boikott.

Norges fotballpresident mener det tar lengre tid før man skal trekke konklusjoner.

– Dette er en maraton som norsk fotball har sagt at vi skal være med å løpe, sier Lise Klaveness til NRK.

– Veldig dårlig

Tildelingen av VM til Qatar har vært kontroversielt og Qatar har i lang tid blitt kritisert for svært dårlige arbeidsforhold for flere tusen migrantarbeidere. Diskrimineringen av LHBT+-personer i landet har også først til sterke protester i den vestlige verden.

Ole Kristian Sandvik portrettbilde

BOIKOTT: Ole Kristian Sandvik så ikke et eneste minutt av VM i Qatar. Han har hele tiden ønsket at også NFF skal boikotte, og mener fortsatt det ville vært riktig løsning.

Foto: Oda Scheel

Sandvik skryter av jobben Lise Klaveness og fotballforbundet har gjort, men mener fortsatt at det ikke har skjedd noen som helst i Qatar etter at fotball-VM nå er over.

Nå skrur man av flomlysene i Qatar, og erfaringer fra tidligere mesterskap er at idretten ikke bryr seg så mye mer da, dessverre. Jeg er redd for at det kommer til å gjelde nå også, sier talsmannen i norsk supporterallianse.

– Jeg er sikker på at hvis vi hadde boikottet hadde det blitt medieoppslag i hele verden. Flere hadde fått oppmerksomhet for saken vi står for. Også hadde jo det som skjedde i starten av VM, med protest etter regnbue-nei, fortsatt skjedd. Med et land som boikottet, kunne man fått i gang «snøballen» tidligere, sier Sandvik.

Du er for boikott, men sier samtidig at snøballen har begynt å rulle. Ville den ha rullet hvis man hadde boikottet?

– Nå var ikke Norge med i VM, og snøballen har begynt å rulle. Så man har jo fått til noe selv om man ikke deltok sportslig.

Supporterlederen mener valget med å gå for dialog med Qatar var en stor utfordring.

– Qatar er et land hvor det er veldig vanskelig å få noe gjennomslag og det er veldig vanskelig å ha dialog når den ene parten ikke ønsker det. Noe (av arbeidet til NFF) er bra, men veldig mye er dårlig, hvis du ser på resultatet, sier Sandvik.

Gianni Infantino og den tyske politikeren Nancy Faeser.

KRITIKK: Fifa-president Gianni Infantino fikk kritikk for at han ikke tillot at lag spilte med regnbue-kapteinsbind. Her peker han på armbindet som den tyske innenriksministeren Nancy Faeser hadde på seg som en protest mot at lagene ikke fikk ha det på seg.

Han trekker også frem at Infantino er blitt en enda mer omstridt mann etter VM og at det ikke virker som om Fifa er spesielt endringsvillig.

Det har nok ulmet litt på bakrommet i lengre tid. Det kom frem i starten av VM, på grunn av veldig dårlig håndtering. Så er det interessant at Fifa møter seg i døra, fordi de ikke tillater regnbue-kapteinsbind, men de tillater det palestinske flagget som jo åpenbart er en politisk markering, mener Sandvik.

Mener dialog-linja var riktig

Sandvik satt i utvalget som skulle se på hvordan NFF best burde forholde seg til VM i Qatar. Han har ønsket boikott hele veien, men på det ekstraordinære fotballtinget i juni i fjor valgte fotballen ikke å boikotte. Isteden skulle man jobbe med 26 punkter for å få endring.

Lederen av utvalget, Sven Mollekleiv, står inne for rapporten og at det lureste var å droppe boikott.

Sven Mollekleiv

UTVALGSLEDER: Sven Mollekleiv.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Jeg tenker at alle de 26 punktene som vi anbefalte fotballtinget var riktige. Det var krav til Qatar, krav til Fifa, krav til Uefa, krav til NFF og krav til norsk idrett og det norske samfunnet. Det står vi bak og de har stått seg godt, mener Mollekleiv i dag.

Han syns fotballforbundet har gjort en god jobb, men erkjenner samtidig at man ikke har oppnådd veldig mye. Han understreker at slikt arbeid tar tid. Samtidig ser også Mollekleiv at splittelsen mellom Europa og Fifa er i ferd med å bli større.

– Det å løfte stemmen, slik Lise og NFF har gjort, er riktig. Men det er et arbeid som må fortsette. Og det må skje gjennom de kanalene hvor beslutningene fattes. Man må skape allianser i Uefa, mener Mollekleiv.

NFF: – Fortsatt en lang vei å gå

Selv om Mollekleiv og Sandvik satt i utvalget som foreslo de 26 tiltakene, har det vært NFFs jobb å følge dem opp. Fotballpresident Lise Klaveness er helt ærlig på at det har vært krevende å faktisk få gjennomslag for endringer.

– Føler du at dialogen har fungert på en eller annen måte?

Ja. Det spørs hva du mener. Det er ikke sånn at vi sitter med en politisk nøkkel som gjør at qatarsk kafala-system blir bedre eller dårligere ved ett eller to møter, sier Lise Klaveness.

Hun viser for eksempel til at NFF har vært med på å skape en større debatt om VM i Qatar. Både i Norge og i Europa har mediene laget en rekke kritiske saker om både vertskapslandet og Fifa. Blant annet skapte det internasjonal oppmerksomhet da Klaveness gikk på talerstolen på Fifa-kongressen og kritiserte både Qatar og Fifas arbeid.

Lise Klaveness på talerstolen på Fifa-kongressen.

KONGRESS: Lise Klaveness talte både Fifa og Qatar midt imot på Fifa-kongressen i Doha i mars.

Foto: Hassan Ammar / AP

Hun ønsker ikke å gå inn i en evaluering av om fotballforbundet har gjort nok og om de 26 tiltakene som ble vedtatt på den ekstraordinære kongressen er fulgt opp tilstrekkelig. Det er etisk komite i NFF som skal gjøre en vurdering av dette og legge den frem på fotballtinget i mars.

– Det er andre enn meg som skal mene noe overordnet om vi har lykkes eller ikke. Min og vår jobb er å gjennomføre dette. Det prøver vi å gjøre på en så god måte som vi klarer. Vi prøver å være samvittighetsfulle, informerte og forberedte. Vi jobber bredt, dette er ikke et sololøp fra Norge. Vi prøver å få med oss flest mulig land, vel vitende om at dette aldri er en sak hvor vi kommer til målstreken og der vi kan si til mediene at «jess, der nådde vi de målene». Det er altfor abstrakt til det, mener Klaveness.

Men det er fortsatt en lang vei å gå før vi kan si at internasjonal fotball oppriktig og med seriøsitet bygges på de verdiene som ligger i våre egne regler. Det er bekymringsverdig og det klarer ikke norsk fotball alene. Vi skal være en tydelig stemme der, og det er vi, legger hun til.

Sportsnyheter

Sydde ti sting etter stempling i ansiktet: – Halve hodet hans var åpent

Bård Finne satte knottene rett i ansiktet på KFUM-keeper Emil Ødegaard, som endte på legevakten. Men om det var rødt kort var ekspertene rivende uenige om.

Ben White

Oppsiktsvekkjande Arsenal-grep felte rivalen: – Idiotisk av Spurs

Arsenal senka Tottenham i jakta på ligagull. Eit oppsiktsvekkjande daudballgrep frå «The Gunners» blir hylla av NRKs ekspert.

Siste nytt

  • Gulliksen usikker før den svenske cupfinalen

    Tobias Gulliksen måtte stå over Djurgårdens 1-0-seier over Gais grunnet en skade i kneet søndag kveld. Dermed står cupfinalen i fare for nordmannen.

    – Det har litt bedre, men vi får se. Kneet er hovent, så vi sjekker i morgen, sa han til Aftonbladet.

    Gulliksen var ikke med i kamptroppen etter at han pådro seg en skade. Allerede er det duket for cupfinale mot Erik Botheims Malmö.

    Europa conference leauge 2023/2024 : Bodø/Glimt - Ajax (1-2 e.e.o.)
    Foto: Mats Torbergsen / NTB
  • Thorstvedt-mål ikke nok for Sassuolo

    Kristian Thorstvedts scoring hjalp lite da Sassuolo tapte 1-5 borte mot Fiorentina i Serie A søndag kveld.

    Grønntrøyene fortsetter dermed på 19.-plass og har fem poeng opp til Empoli på trygg plass når det gjenstår fire kamper av sesongen.

    Thorstvedt skapte fornyet håp for gjestene da han banket inn 1-2-scoringen etter 57 minutter.

    Dessverre for siddisen og resten av Sassuolo-laget økte Nicolás González til 3-1 det påfølgende minuttet. Vertene var imidlertid ikke ferdig der, for bare ni minutter etter Thorsvedts scoring hadde Fiorentina satt inn ytterligere to mål.

    Dermed begynner det å se fryktelig skummelt ut for Thorstvedt & co. I kampen om å beholde plassen skal Sassuolo opp mot Inter (h), Genoa (b), Cagliari (h) og Lazio (b).

    Emil Konradsen Ceide startet kampen på benken, men kom inn etter 73 minutter. Marcus Holmgren Pedersen så hele oppgjøret fra sidelinjen. (NTB)

    Kristian Thorstvedt
    Foto: AP
  • Daland reddet uavgjort for Cercle Brugge – Vetlesen med mål og assist i Brugge-seier

    Jesper Daland berget 1-1 for Cercle Brugge hjemme mot Anderlecht, mens Hugo Vetlesen herjet i Brugges 3-0-seier borte mot Genk i belgisk fotball søndag kveld.

    Den belgiske ligaen har gått over i sluttspillsfasen, hvor Anderlecht topper mesterskapsgruppen. Det er imidlertid bare målforskjell som skiller Brugge på 2.-plass.

    Søndag gjestet Vetlesen & co. Genk, som har falt av i toppkampen etter 0-3-tapet.

    Kyriani Sabbe sendte gjestene i ledelsen etter 38 minutter, før Vetlesen doblet halvveis inn i andre omgang. Fire minutter senere gjorde nordmannen seg tellende igjen da han spilte opp Igor Thiago på 3-0-målet.

    Antonio Nusa startet også for gjestene, men ble byttet ut til pause.

    Cercle Brugge er også hektet av i gullkampen, men Daland ga imidlertid en håndsrekning til landsmann Vetlesen i kampen om ligagullet da han sikret 1-1 etter 51 minutter.

    Kristian Arnstad satt hele kampen på benken for Anderlecht. (NTB)

    Hugo Vetlesen
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal