Hopp til innhold

Klaveness stiller til Uefa-valg: – En mulighet de ikke har råd til å si nei til

Etter en tre timer lang samtale med Uefa-president Aleksander Ceferin i forrige uke, tok Lise Klaveness avgjørelsen. Nå skal hun prøve å få en plass i Uefa-styret.

5 Norges fotballpresident Lise Klaveness i studio.

STILLER TIL VALG: I april skal Lise Klaveness prøve å bli valgt inn i Uefa-styret.

Foto: Håkon Benjaminsen / NRK

– Jeg vet at det blir vanskelig. Presidenter stemmer på hverandre. De fleste har sittet lenger enn meg og kjenner hverandre. Det er større nasjoner. Det har bare vært én kvinnelig valgt person der før, oppsummerer Lise Klaveness etter å ha bekreftet til NRK at hun stiller til valg i styret i Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

Valget skjer i Lisboa i april. Ni styreposter ligger i potten. Én av de ni ønsker Norges Fotballforbund og Lise Klaveness nå å okkupere.

– Etter mange diskusjoner med styret og med meg selv, har vi landet på at vi og jeg bør stille meg til disposisjon. Og lene oss inn og prøve å komme til bords, selv om det blir vanskelig å komme til bords, sier Klaveness.

– Du er forberedt på å tape?

Se hele talen til Klaveness

BEMERKET: Lise Klaveness fikk internasjonal fotball til å sperre øynene opp med sin tale til Fifa-kongressen i Doha i fjor.

Foto: n20403

– Vi må jo prøve å få det til, men skulle man vært sikker på å komme inn, hadde det vært bedre å vente noen år. Men da kan man fort bli en del av de utfordringene som jeg synes vi ikke skal bli en del av. Da tror jeg det er bedre å ta det fra starten og prøve allerede nå.

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt mener Uefa trenger en person som Klaveness.

– Uefa er en konservativ organisasjon, men jeg tror Uefa skjønner – og president (Aleksander) Ceferin skjønner i hvert fall – at hun er en mulighet de ikke har råd til å si nei til. Uefa trenger en Lise Klaveness nå og det tror jeg hun også vet ganske godt, sier Saltvedt.

Møtte Uefa-presidenten i Slovenia

Torsdag forrige uke dro Lise Klaveness til Slovenia for å møte nettopp Uefa-president Ceferin. Der snakket de blant annet om Klaveness' kandidatur.

– Han leder jo dette styret, har stor støtte i Europa og kommer til å bli gjenvalgt. Det var viktig for meg å snakke med ham før jeg går ut og sier at jeg stiller til valg.

Den norske fotballpresidenten vet at hun må ha en viss støtte fra Ceferin for å bli valgt. Samtidig er det nettopp slike ting hun ønsker å få en endring på: At man først må ha venner i posisjoner før man i det hele tatt kan stille til valg.

– Jeg kan aldri gå på kompromiss med verdigrunnlag eller integritet. Men det å skape gode relasjoner til presidentkollegaene der ute som skal stemme på deg, det er en avgjørende forutsetning for alle valg.

– Sett utenfra så synes jeg alle internasjonale organisasjoner i idretten – ikke bare fotballen – er preget av at det er veldig personlige posisjoner. Det ønsker vi i hvert fall å gjøre noe med, sier Klaveness.

Ceferin

PRESIDENT: Sloveneren Aleksander Ceferin har siden 2016 hatt jobben som Uefa-president.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Hva sier følelsen din etter at du har pratet med ham?

Det viktigste for meg var å prøve å lese ham litt. Høre hva han tenkte om det. Vi satt i tre timer og hadde gode diskusjoner om hva vi tenkte om superligaen, hvordan han vurderer kvinnerepresentasjon, hvordan jeg vurderer det, min posisjon internasjonalt. Det var som en god samtale, uten at jeg gikk derfra med en veldig klar følelse om støtte eller ikke støtte, sier Klaveness.

Motkandidat fikk hjerteinfarkt

Av de ni styremedlemmene som skal velges på Uefa-kongressen i Lisboa 5. april, skal åtte av dem velges for åtte år. Det siste styremedlemmet skal velges for to år.

Tre av disse styrevervene er som visepresidenter, mens de seks resterende er vanlige medlemmer.

Her er det flere utfordringer for Klaveness. Den første utfordringen er at det allerede er to skandinaviske medlemmer i Uefa-styret. Den svenske representanten, Karl-Erik Nilsson er ikke på valg, men det er formannen i det danske fotballforbundet, Jesper Møller.

Jeg vet ikke om han stiller til gjenvalg. Vi er fem fotballpresidenter i Norden. Tre menn og to kvinner. Karl-Erik Nilsson sitter i styret. Den finske presidenten stiller til Fifa-valg og Jesper Møller fra Danmark sitter i Uefa-styret. De to siste er kvinner og vi er de som ikke er representert, sier Klaveness.

Uefa-styret har også et krav om minst én kvinne i styret. Den posisjonen har allerede franske Florence Hardouin, men også hun må eventuelt velges på nytt.

Hardouin har sittet sentralt i det franske fotballforbundet siden 2013. Hun har sittet i Uefa-styret siden 2016.

Florence Hardouin

I UEFA-STYRET: Franske Florence Hardouin.

Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP

For en uke siden ble Hardouin suspendert av det franske fotballforbundet. Samme dag fikk hun hjerteinfarkt. Legene har, ifølge den franske storavisen L'Équipe, konkludert med at hjerteinfarktet var en konsekvens av stress og den følelsesmessige utladningen av at hun fikk sparken.

Ifølge avisen fikk hun beskjeden om sin avgang via mediene etter en kontrovers med den franske fotballpresidenten. Hardouin ligger nå på intensivavdelingen på sykehus og har altså ikke lenger en formell stilling i fransk fotball.

– Du må ha jobb i fotballen for å være i styret. Det kan være at den åpner seg. Mitt inntrykk av henne er godt og jeg ønsker henne bare alt godt, sier Klaveness.

Vil endre valgordning

Valgprosessen i Uefa er sånn at det aller først velges en kvinnelig representant. Deretter velges de andre representantene til styret. Den ordningen er ikke Klaveness fornøyd med.

– Jeg skulle ønske at det ikke var slik at valg av kvinner var først, og så skal man nærmest jobbe mot hverandre som en spesiell gruppe. Men slik er systemet og det må selvfølgelig endres. Og det må vi jobbe for.

NRK-kommentator Saltvedt er også tydelig på at Uefa-styret trenger flere kvinner.

– Uefa trenger en Lise Klaveness, de trenger flere kvinner og de trenger den progressive kraften hun utgjør. Men Lise Klaveness trenger også Uefa som en mye bredere og mektigere plattform for å fortsette den jobben hun åpenbart ønsker å gjøre for å reformere verdensfotballen, sier Saltvedt.

Les også «Uefa-presidenten så ned på navneskiltet mitt, med norsk flagg, og smilte»

Lise Klaveness i Dagsnytt 18 studio.

Uefa naturlig steg før Fifa

Den norske fotballpresidenten forteller at hun har vurdert å stille til valg «en god stund». De har diskutert det internt i styret i NFF og onsdag landet de altså på beslutningen om at hun skulle stille.

– Hvorfor Uefa og ikke Fifa?

– Veien vår, slik vi har vurdert det, må gå via Uefa. Vi har vært ganske tydelige kritikere av en del ting i Fifa, selv om jeg ikke hadde hatt noe problem med å sitte i det styret og jobbe der. Jeg tror det er et naturlig steg å ta det via Uefa, og at det tross alt vil være mer effektivt for oss å komme inn der.

– Er tanken kanskje Fifa i fremtiden?

– Det har jeg rett og slett ikke tenkt noe mer over. Det er nok å gjøre i Uefa og dette henger også sammen. Det er mange ting som Fifa jobber for som Uefa er imot. Vi går inn i dette med veldig stor entusiasme, men også et åpent sinn. Det kan være at det ikke går, men da får vi prøve igjen.

Klaveness gjorde seg bemerket med denne talen på Fifa-kongressen i fjor:

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal