Legkov slår tilbake: – Jeg står oppreist og kjemper

En sjokkert Alexandr Legkov (34) stiller seg helt uforstående til at han ble utestengt for doping og fratatt OL-gullet fra Sotsji.

Legkov

UTESTENGT: Alexandr Legkov ble utestengt fra OL på livstid før helgen. Samtidig ble han fratatt OL-gullet fra Sotsji i 2014.

Foto: Gregorio Borgia / AP

Forrige onsdag kom nyheten som rystet langrennsverdenen: IOC slo fast at både Legkov og Jevgenij Belov er skyldig i brudd på dopingreglementet under OL i Sotsji i 2014.

Legkov ble strippet for OL-gullet på hjemmebane og samtidig utestengt fra OL på livstid.

Russland kalte avgjørelsen «skandaløs», men Legkov selv har ikke kommentert straffen før nå.

I en pressemelding gir Legkov, som forteller at han var for sjokkert til å kommentere utestengelsen, sin versjon av saken.

34-åringen påpeker at han de siste årene er testet over 150 ganger, hvor samtlige prøver har vært negative.

– Hvorfor gjør vi dette?

– Hver idrettsutøver vet hvor vanskelig det er å forklare hver dag hvor du befinner deg, og å få besøk nesten hver dag eller natt av en dopingkontrollør – for meg mer enn 150 ganger, skriver Legkov og fortsetter:

– Jeg vil spørre meg selv, mine lagkamerater, mine konkurrenter og alle andre utøvere: Hvis dette ikke beviser noen ting og ikke beskytter oss fra en diffus mistanke, hvorfor gjør vi dette?

Legkov var blant seks løpere som ble utestengt fra verdenscup og mesterskap av FIS forrige sesong etter avsløringene i McLaren-rapporten, som avdekket systematisk juks under OL i 2014.

Den russiske leiren mener imidlertid at det ikke finnes håndfaste bevis, og Legkov selv hevder han ikke har fått presentert et eneste vitnesbyrd som knytter ham til doping.

– I stedet har jeg blitt straffet, skriver Legkov.

– Jeg står oppreist og kjemper

Legkov skriver at han stort sett oppholdte seg – og ble testet – i Sveits og i Europa i årene før Sotsji-OL, og at han kun var på korte besøk i Moskva, hvor han bor.

– IOC bestilte en rettsmedisinsk ekspert, men de lyttet ikke til ham, skriver Legkov, som mener IOC overhodet ikke har grunnlag til å sanksjonere.

Russeren innleder pressemeldingen med at «han ikke ønsker å unnskylde seg eller forsvare seg, men forklare».

I avslutningen varsler han imidlertid at siste ord i saken ikke er sagt:

– Jeg står oppreist og kjemper.

Legkov-diskingen gjør for øvrig at Norge rykker opp til bronseplass på stafetten fra Sotsji-OL.

Samtidig kan Martin Johnsrud Sundby få bronsemedalje på femmila, med mindre de russiske løperne vinner frem med en anke.

Siste nytt

 • Frisk Asker til NM-semifinale

  Mats Frøshaug ble den store helten da Frisk Asker slo Lillehammer 2-1 i den sjuende og avgjørende kvartfinalekampen i NM-sluttspillet i ishockey tirsdag. Frisk Asker har fått Vålerenga som semifinalemotstander, mens Storhamar møter Stavanger.

  Lillehammer IK - Frisk Asker
  Foto: Stein Schinstad / NRK
 • Casper Ruud-kamp regnet bort

  Regnvær tvang arrangørene av tennisturneringen Miami Open til å utsette alle tirsdagens kamper. Dermed fikk Casper Ruud en ufrivillig fridag. Ruud skulle ha møtt russiske Jevgenij Donskoj i 2. kvalifiseringsrunde av ATP-turneringen tirsdag.

  Casper Ruud under Australian Open
  Foto: Toru Hanai / Reuters
 • PL-manager bøtelagt for munnbruk

  Everton-manager Marco Silva er ilagt en bot for sitt utbrudd mot dommerne etter 2-3-tapet for Newcastle i Premier League tidligere denne måneden. Silva må ut med 12.000 pund, tilsvarende rundt 135.000 kroner, som følge av episoden.

  Marco Silva
  Foto: Rui Vieira / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal