Legkov-advokat: – IOC har vært under politisk press

Christof Wieschemann, advokat for Aleksandr Legkov og Jevgenij Belov, hevder IOC-utvalget som har utestengt Aleksandr Legkov var forutinntatt og under kraftig politisk press.

Alexander Legkov

UTESTENGT: Aleksandr Legkov er disket fra Sotsji-OL og utestenges fra OL på livstid.

Foto: Odd Andersen / AFP

Onsdag kom nyheten om at de russiske langrennsløperne Aleksandr Legkov og Jevgenij Belov diskvalifiseres fra OL i Sotsji på grunn av doping.

De utestenges også fra OL på livstid.

– Begge er svært skuffet, de hadde håpet på en rettferdig avgjørelse fra IOC, opplyser han til NRK.

Det er det såkalte Oswald-utvalget, ledet av Denis Oswald, som har gått gjennom langrennsløpernes dopingsaker med bakgrunn i opplysninger fra McLaren-rapporten.

– På den ene siden er jeg svært skuffet, men på den andre siden er jeg heller ikke særlig overrasket, sier utøvernes advokat.

– Inntrykket var at de allerede hadde bestemt seg før høringen startet, mener advokaten, som mener IOC-utvalget har gitt etter for et internasjonalt press for sanksjoner mot Russland.

– IOC har vært under politisk press, sier han.

Evgenly Belov

Også Jevgenij Belov er utestengt fra OL.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Ingen nye beviser

Advokaten sier videre at det i utvalgets høring kom fram at IOCs disiplinærkommisjon i strid med leder Denis Oswalds tidligere uttalelser ikke har skaffet nye bevis i saken, kun nye ekspertvurderinger.

Med andre ord ingen andre beviser enn de som lå til grunn da CAS valgte å oppheve suspensjonen fra 30. oktober i år.

– Det foreligger ingen positive prøver eller DNA-beviser, hevder Wieschemann.

De russiske skiløperne setter nå sin lit til en ny anke til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Wieschemann opplyser at den vil bli levert torsdag morgen og at de håper på en avgjørelse før OL.

Foreløpig ikke utestengt av FIS

Fortsatt gjenstår sakene til Maxim Vylegzjanin, Aleksej Petukhov, Julija Ivanova og Jevgenia Sjapovalov, og Det internasjonale skiforbundet (FIS) vil ikke behandle IOC-utelukkelsen av Aleksandr Legkov og Jevgenij Belov før alle de russiske langrennsløpernes dopingsaker er avgjort.

Det betyr at utøverne inntil videre kan delta i verdenscupen i langrenn. Det første rennet er i Ruka i slutten av november.

– De planlegger å starte der. Det er opp til FIS om de vil komme med en tilleggsstraff.

Russlands sportsminister under Sotsji-OL, Vitaly Mutko, sier til det russiske nyhetsbyrået TASS at avgjørelsen skaper forvirring.

– Det riktige nå er å anke til CAS, sier Mutko, som er nå visestatsminister og leder av organisasjonsutvalget for fotball-VM i 2018.

Russlands landslagstrener, Markus Cramer, håper CAS vil lytte i en ankesak.

– Jeg er fullstendig i sjokk. Denne avgjørelsen fra IOC er virkelig skandaløs, og for meg strider det mot all fornuft og rettferdighet. Jeg er endeløst lei meg på vegne av utøverne, og jeg håper de får en rettferdig ankesak i CAS for å bevise sin uskyld, sier tyskeren til NRK.

IOC: Følger prosedyren

Norges IOC-medlem Kristin Kloster Aasen sier til NRK torsdag at hun ikke vil kommentere saken før hun vet mer om bakgrunnen for avgjørelsen.

NRK har også forsøkt å få en kommentar fra IOCs disiplinærkomité, og fått følgende svar fra IOCs medieavdeling:

«IOC følger prosedyren og vil publisere begrunnelsen når tiden er moden. Avgjørelsen er basert på IOCs lover, regler og reguleringer. Avgjørelsen er ment å være et tydelig signal til de rene utøverne om at de er beskyttet, samtidig som de som er anklaget får mulighet til å forsvare seg.»

Les også: De norske stafettgutta kan få bronse i posten: – Endelig skulle det lykkes

Siste nytt

 • Christiansen sikret VM-sølv

  Henrik Christiansen svømte inn til VM-sølv på 400 meter fri under svømme-VM kortbane i Kina. Det er Christiansens aller første VM-medalje. Svømmeren satte også ny norsk rekord med tiden 3.36.64. Danas Rapsys fra Litauen tok gullet.

  Christiansen
  Foto: Matt Dunham / Ap
 • Tande holder seg hjemme

  Daniel-André Tande blir ikke med resten av hopplaget til verdenscupen i Engelberg til helgen. Han prøver i stedet å finpusse formen til hoppuka. Han erstattes av Marius Lindvik. Andreas Stjernen er tilbake på laget etter en treningsperiode på hjemmebane.

  RAW AIR Vikersundbakken.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Tøff EM-kvalifisering for U21-gutta

  Norges U21-landslag i fotball møter blant andre Portugal og Nederland i kvalifiseringen til EM-sluttspillet i 2021. Det ble klart etter trekningen i Sveits tirsdag. Norge skal også møte Hviterussland, Kypros og Gibraltar. Norge var seedet på nivå tre.

  Morten Thorsby
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM håndball kvinner: Spania - Romania
EM håndball kvinner: Nederland - Norge