NRK Meny
Normal

Legkov-advokat: – IOC har vært under politisk press

Christof Wieschemann, advokat for Aleksandr Legkov og Jevgenij Belov, hevder IOC-utvalget som har utestengt Aleksandr Legkov var forutinntatt og under kraftig politisk press.

Alexander Legkov

UTESTENGT: Aleksandr Legkov er disket fra Sotsji-OL og utestenges fra OL på livstid.

Foto: Odd Andersen / AFP

Onsdag kom nyheten om at de russiske langrennsløperne Aleksandr Legkov og Jevgenij Belov diskvalifiseres fra OL i Sotsji på grunn av doping.

De utestenges også fra OL på livstid.

– Begge er svært skuffet, de hadde håpet på en rettferdig avgjørelse fra IOC, opplyser han til NRK.

Det er det såkalte Oswald-utvalget, ledet av Denis Oswald, som har gått gjennom langrennsløpernes dopingsaker med bakgrunn i opplysninger fra McLaren-rapporten.

– På den ene siden er jeg svært skuffet, men på den andre siden er jeg heller ikke særlig overrasket, sier utøvernes advokat.

– Inntrykket var at de allerede hadde bestemt seg før høringen startet, mener advokaten, som mener IOC-utvalget har gitt etter for et internasjonalt press for sanksjoner mot Russland.

– IOC har vært under politisk press, sier han.

Evgenly Belov

Også Jevgenij Belov er utestengt fra OL.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Ingen nye beviser

Advokaten sier videre at det i utvalgets høring kom fram at IOCs disiplinærkommisjon i strid med leder Denis Oswalds tidligere uttalelser ikke har skaffet nye bevis i saken, kun nye ekspertvurderinger.

Med andre ord ingen andre beviser enn de som lå til grunn da CAS valgte å oppheve suspensjonen fra 30. oktober i år.

– Det foreligger ingen positive prøver eller DNA-beviser, hevder Wieschemann.

De russiske skiløperne setter nå sin lit til en ny anke til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Wieschemann opplyser at den vil bli levert torsdag morgen og at de håper på en avgjørelse før OL.

Foreløpig ikke utestengt av FIS

Fortsatt gjenstår sakene til Maxim Vylegzjanin, Aleksej Petukhov, Julija Ivanova og Jevgenia Sjapovalov, og Det internasjonale skiforbundet (FIS) vil ikke behandle IOC-utelukkelsen av Aleksandr Legkov og Jevgenij Belov før alle de russiske langrennsløpernes dopingsaker er avgjort.

Det betyr at utøverne inntil videre kan delta i verdenscupen i langrenn. Det første rennet er i Ruka i slutten av november.

– De planlegger å starte der. Det er opp til FIS om de vil komme med en tilleggsstraff.

Russlands sportsminister under Sotsji-OL, Vitaly Mutko, sier til det russiske nyhetsbyrået TASS at avgjørelsen skaper forvirring.

– Det riktige nå er å anke til CAS, sier Mutko, som er nå visestatsminister og leder av organisasjonsutvalget for fotball-VM i 2018.

Russlands landslagstrener, Markus Cramer, håper CAS vil lytte i en ankesak.

– Jeg er fullstendig i sjokk. Denne avgjørelsen fra IOC er virkelig skandaløs, og for meg strider det mot all fornuft og rettferdighet. Jeg er endeløst lei meg på vegne av utøverne, og jeg håper de får en rettferdig ankesak i CAS for å bevise sin uskyld, sier tyskeren til NRK.

IOC: Følger prosedyren

Norges IOC-medlem Kristin Kloster Aasen sier til NRK torsdag at hun ikke vil kommentere saken før hun vet mer om bakgrunnen for avgjørelsen.

NRK har også forsøkt å få en kommentar fra IOCs disiplinærkomité, og fått følgende svar fra IOCs medieavdeling:

«IOC følger prosedyren og vil publisere begrunnelsen når tiden er moden. Avgjørelsen er basert på IOCs lover, regler og reguleringer. Avgjørelsen er ment å være et tydelig signal til de rene utøverne om at de er beskyttet, samtidig som de som er anklaget får mulighet til å forsvare seg.»

Les også: De norske stafettgutta kan få bronse i posten: – Endelig skulle det lykkes

Siste nytt

 • Ruud klatrer på verdensrankingen

  Casper Ruud blir belønnet for storspillet under Båstad-turneringen på den ferskeste verdensrankingen i tennis. Nordmannen klatrer seks trinn til 141.-plass. Ruud slo tidligere verdenstreer David Ferrer under turneringen i Sverige.

  Tennis, Australian Open.
  Foto: Lars Eide / NTB scanpix
 • Diomande målløs innbytter i stortap

  Adama Diomandé startet på benken, men kom inn etter pause da Los Angeles FC tapte hele 1–5 mot Minnesota i MLS natt til mandag. Før Dio rakk å entre banen ledet Minnesota 3–1. Diomande har vært strålende for LAFC, og står med 9 mål på 9 kamper for klubben.

  MLS Crew Los Angeles FC Soccer
  Foto: Mark J. Terrill / AP
 • Sveriges keeper på vei til Roma

  Etter hva Aftonbladet erfarer skal FC København ha blitt enig med Roma om et salg av den svenske målvakten Robin Olsen. Prislappen ligger på rundt 110 millioner kroner. Kjøpet skjer i lys av at Roma trenger ny keeper etter salget av Alisson Becker.

  svensk keeper
  Foto: Matthias Schrader / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport i dag
Sport i dag