Hopp til innhold

Legger press på Solbakken: – Han er ferdig om vi ikke kommer til EM

Ståle Solbakken har gitt Norge 99 prosent EM-garanti. NFF må ut på trenerjakt om det ender med nok en kvalikskuffelse, tror NRKs fotballekspert.

X-Q9phVHJ8E

NÅ GJELDER DET: Landslagssjef Ståle Solbakken står foran eksamen som Norge-sjef.

Foto: Fredrik Varfjell

– Ståle Solbakken er ferdig som Norge-trener om vi ikke kommer til EM.

Det er den brutale spådommen fra NRKs fotballekspert og Viking-spiller Kristoffer Løkberg før landslaget gyver løs på nok en kvalik lørdag kveld.

– Satte dette presset på seg selv

Løkberg mener Solbakken har noe å bevise denne kvaliken, og føler seg sikker på at Norge kommer til å få ny landslagssjef hvis EM i 2024 spilles uten norsk deltakelse.

– Det kan være han selv som bestemmer seg for det, og det kan være at NFF blir nødt til å ta grep. Men om vi ikke kommer til EM nå, begynner jeg nesten å gi opp, sier Løkberg.

Han skjønner at EM-kravet han nå kommer med til Solbakken er brutalt.

– For man kan ha flaks eller uflaks med i bildet. Men det er ingen tvil om at målet er å kvalifisere Norge til EM, og alt annet vil være en gedigen nedtur. Og han har satt dette presset på seg selv, mener Løkberg.

MeSlY4sUGDE

Landslagssjef Ståle Solbakken er optimist før kvaliken starter lørdag.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

99 prosent sikker

Etter at Norge tapte den avgjørende VM – kvalifiseringskampen i Nederland høsten 2021, sa Solbakken nemlig at han var 99 prosent sikker på at Norge ville komme til EM – sluttspillet i 2024.

Han innrømmer overfor NRK at han føler på press før «eksamenskvaliken» begynner.

– Det gjør jeg selvfølgelig. Målet har vært 2024, så ville det vært merkelig om jeg ikke hadde kjent på det. Det er det minste problemet, det viktigste er å prestere på maks. Det blir avgjort på få kamper, så det vil bli små marginer. Vi må bikke marginene i vår retning i viktige perioder av kampene og de viktigste kampene, sier Solbakken til NRK.

Hvor mange poeng tar Norge mot Spania og Georgia?

Men landslagssjefen har ikke spesielt lyst til at jobbfremtiden hans skal være et tema allerede nå.

– Slitsom diskusjon

På spørsmål fra NRK om han har gjort seg noen tanker om hva han vil gjøre etter at kontrakten hans med NFF går ut etter et eventuelt EM-sluttspill sommeren 2024, svarer han avventende:

– Det blir en slitsom diskusjon, vi har ikke spilt ett sekund av kvaliken ennå. Nå må vi fokusere på det vi skal, og det er å få nok poeng til å komme til EM. Så får vi tar diskusjonen uansett om vi kommer til EM eller ikke, sier han til NRK.

– Hva veier for og imot om du har lyst til å fortsette i jobben?

– Det er så langt dit, så det har skjedd mye i løpet av året. Så det har jeg ikke brukt en kalori på, sier han.

yLcIGM-90qA

Stefan Strandberg vil at Solbakken skal fortsette.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Strandberg med Ståle-støtte

Stefan Strandberg har vært en av Solbakkens bærebjelker på landslaget. Han mener landslagsåret 2022 var en sterk indikator på at Norge er på rett vei.

– Det er klart at det er et stort mål for oss å komme til EM. Og vi kjenner på presset. Meg mer enn noen kanskje, det her begynner å nærme seg kanskje min siste mulighet, så det er viktig for meg at vi kommer oss dit, sier Strandberg til NRK.

Han er ikke i tvil om hvem han håper skal være landslagssjef for Norge uansett om det blir EM eller ikke.

– Ståle må fortsette, han er en fantastisk god trener. Han er ekstremt på når han er på, og flink til å koble av imellom. Det er viktig for oss også, å få bruke all energi der vi skal og at vi får roe ned og tenke på andre ting mellom slagene. Han er tydelig på hva han vil, og jeg tror jeg snakker for alle når jeg sier at vi ønsker han med videre uansett hva som skjer, sier Strandberg.

Kristoffer Løkberg

Kristoffer Løkberg mener Solbakken må få orden på sakene denne kvaliken.

Foto: Nicolai Trondal / NRK

Løkberg: Halve Europa er med

NRK-ekspert Kristoffer Løkberg påpeker at EM, som har 24 deltakernasjoner, skal være mer enn oppnåelig for et norsk lag som ikke har vært i mesterskap siden 2000.

– Nå er halve Europa med i EM. Vi unngikk det beste nummer to – laget i seedingen, vi fikk Skottland. Da er vi favoritter til å ta andreplassen i gruppa. Du kan si hva du vil om at det blir tøffe kamper på veien, men vi er favoritter til å ta andreplassen, mener Løkberg.

Og legger til:

– Med Haaland og Ødegaard i spissen forventer og tror jeg at denne gruppa skal til EM i Tyskland i 2024.

Lørdag får vi første test, når Spania venter på bortebane i Malaga. Riktignok uten Haaland.

Les også Irritert Strandberg om kritikerne: – Jeg kan lære dem fotball

Strandbergbørs

Sportsnyheter

Manchester United

United ydmyket og får slakt – ekspert ber forsvarsstjerne gi seg

Manchester United gikk på sitt 13. tap for sesongen mot Crystal Palace. Spesielt forsvarsvikarene og manageren får sterk kritikk etter det som blir kalt årsverste av storklubben.

Siste nytt

  • Dahl blir trener for rekruttlandslaget

    Tinus Dahl er ansatt som trener for Equinor rekruttlandslag i langrenn. Det skriver Skiforbundet i en pressemelding.

    Landslagssjef Ulf Morten Aune og fagsjef Per Elias Kalfoss har ledet ansettelsesprosessen.

    – Tinus er en systematisk og hardtarbeidende trener som kan vise til strålende resultater for Team Elon Oslofjord. Vi har sikret oss en meget god trener for Equinor rekruttlandslag. Denne ansettelsen viser også at det er gode muligheter til å avansere på karrierestigen i NSF-systemet, sier de i pressemeldingen.

  • Daley klar for sitt femte OL

    Stuper Tom Daley får delta i sitt femte OL, det ble klart da han tirsdag ble presentert som en del av det britiske laget. 29-åringen tok en pause fra sporten etter at han vant gull i forrige OL, men kommer til å delta igjen i Paris-lekene.

    FINA Diving World Cup 2021 and Tokyo 2020 Olympics Aquatics Test Event
    Foto: NAOKI OGURA / Reuters
  • Tidligere OL-utøver drept i krigen i Ukraina

    Vektløfteren Oleksandr Pjeljesjenko er den første OL-utøveren som har blitt drept i krigen i Ukraina, skriver The Guardian.

    Han døde i kamp for å forsvare landet sitt på søndag, det bekrefter den nasjonale OL-komiteen i Ukraina.

    30-åringen ble nummer fire i vektklassen 85 kilo under OL i Rio i 2016. Han har også blitt europeisk mester to ganger.

    «Det er med stor sorg at vi må meddele at i dag sluttet hjerte til den ærede idrettsmesteren i Ukraina, to ganger europeisk mester i vektløfting, å slå» skriver den nasjonale OL-komiteen i Ukraina på Instagram.

    Pjeljesjenko var utestengt fra idretten i perioden 2013 til 2015 som følge av en dopingforseelse. Deretter gjorde han comeback og tok EM-gull i 85-kilosklassen i 2016. Året etter forsvarte han tittelen. I 2018 begikk han et nytt brudd på dopingreglene og sluttet å konkurrere.

    Mer enn 400 ukrainske idrettsutøvere og idrettsledere skal være drept i krigen.

    (NRK/NTB)

    U11uSDVHKrI
    Foto: Afp

Sendeplan

Kl. Program Kanal