Hopp til innhold

Legger press på Solbakken: – Han er ferdig om vi ikke kommer til EM

Ståle Solbakken har gitt Norge 99 prosent EM-garanti. NFF må ut på trenerjakt om det ender med nok en kvalikskuffelse, tror NRKs fotballekspert.

X-Q9phVHJ8E

NÅ GJELDER DET: Landslagssjef Ståle Solbakken står foran eksamen som Norge-sjef.

Foto: Fredrik Varfjell

– Ståle Solbakken er ferdig som Norge-trener om vi ikke kommer til EM.

Det er den brutale spådommen fra NRKs fotballekspert og Viking-spiller Kristoffer Løkberg før landslaget gyver løs på nok en kvalik lørdag kveld.

– Satte dette presset på seg selv

Løkberg mener Solbakken har noe å bevise denne kvaliken, og føler seg sikker på at Norge kommer til å få ny landslagssjef hvis EM i 2024 spilles uten norsk deltakelse.

– Det kan være han selv som bestemmer seg for det, og det kan være at NFF blir nødt til å ta grep. Men om vi ikke kommer til EM nå, begynner jeg nesten å gi opp, sier Løkberg.

Han skjønner at EM-kravet han nå kommer med til Solbakken er brutalt.

– For man kan ha flaks eller uflaks med i bildet. Men det er ingen tvil om at målet er å kvalifisere Norge til EM, og alt annet vil være en gedigen nedtur. Og han har satt dette presset på seg selv, mener Løkberg.

MeSlY4sUGDE

Landslagssjef Ståle Solbakken er optimist før kvaliken starter lørdag.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

99 prosent sikker

Etter at Norge tapte den avgjørende VM – kvalifiseringskampen i Nederland høsten 2021, sa Solbakken nemlig at han var 99 prosent sikker på at Norge ville komme til EM – sluttspillet i 2024.

Han innrømmer overfor NRK at han føler på press før «eksamenskvaliken» begynner.

– Det gjør jeg selvfølgelig. Målet har vært 2024, så ville det vært merkelig om jeg ikke hadde kjent på det. Det er det minste problemet, det viktigste er å prestere på maks. Det blir avgjort på få kamper, så det vil bli små marginer. Vi må bikke marginene i vår retning i viktige perioder av kampene og de viktigste kampene, sier Solbakken til NRK.

Hvor mange poeng tar Norge mot Spania og Georgia?

Men landslagssjefen har ikke spesielt lyst til at jobbfremtiden hans skal være et tema allerede nå.

– Slitsom diskusjon

På spørsmål fra NRK om han har gjort seg noen tanker om hva han vil gjøre etter at kontrakten hans med NFF går ut etter et eventuelt EM-sluttspill sommeren 2024, svarer han avventende:

– Det blir en slitsom diskusjon, vi har ikke spilt ett sekund av kvaliken ennå. Nå må vi fokusere på det vi skal, og det er å få nok poeng til å komme til EM. Så får vi tar diskusjonen uansett om vi kommer til EM eller ikke, sier han til NRK.

– Hva veier for og imot om du har lyst til å fortsette i jobben?

– Det er så langt dit, så det har skjedd mye i løpet av året. Så det har jeg ikke brukt en kalori på, sier han.

yLcIGM-90qA

Stefan Strandberg vil at Solbakken skal fortsette.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Strandberg med Ståle-støtte

Stefan Strandberg har vært en av Solbakkens bærebjelker på landslaget. Han mener landslagsåret 2022 var en sterk indikator på at Norge er på rett vei.

– Det er klart at det er et stort mål for oss å komme til EM. Og vi kjenner på presset. Meg mer enn noen kanskje, det her begynner å nærme seg kanskje min siste mulighet, så det er viktig for meg at vi kommer oss dit, sier Strandberg til NRK.

Han er ikke i tvil om hvem han håper skal være landslagssjef for Norge uansett om det blir EM eller ikke.

– Ståle må fortsette, han er en fantastisk god trener. Han er ekstremt på når han er på, og flink til å koble av imellom. Det er viktig for oss også, å få bruke all energi der vi skal og at vi får roe ned og tenke på andre ting mellom slagene. Han er tydelig på hva han vil, og jeg tror jeg snakker for alle når jeg sier at vi ønsker han med videre uansett hva som skjer, sier Strandberg.

Kristoffer Løkberg

Kristoffer Løkberg mener Solbakken må få orden på sakene denne kvaliken.

Foto: Nicolai Trondal / NRK

Løkberg: Halve Europa er med

NRK-ekspert Kristoffer Løkberg påpeker at EM, som har 24 deltakernasjoner, skal være mer enn oppnåelig for et norsk lag som ikke har vært i mesterskap siden 2000.

– Nå er halve Europa med i EM. Vi unngikk det beste nummer to – laget i seedingen, vi fikk Skottland. Da er vi favoritter til å ta andreplassen i gruppa. Du kan si hva du vil om at det blir tøffe kamper på veien, men vi er favoritter til å ta andreplassen, mener Løkberg.

Og legger til:

– Med Haaland og Ødegaard i spissen forventer og tror jeg at denne gruppa skal til EM i Tyskland i 2024.

Lørdag får vi første test, når Spania venter på bortebane i Malaga. Riktignok uten Haaland.

Les også: Irritert Strandberg om kritikerne: – Jeg kan lære dem fotball

Strandbergbørs
Strandbergbørs

Siste nytt

 • Sergio Ramos ferdig i PSG

  Det er ikke bare Lionel Messi PSG-fansen tar farvel med lørdag. Også Sergio Ramos spiller sin siste kamp for klubben.

  Det bekrefter midtstopperen på sin Instagram-konto.

  – I morgen blir en spesiell dag. I morgen sier jeg farvel til en periode i livet mitt. Takk for to spesielle år der jeg fikk spille i alle turneringer og gi alt. Jeg skal møte nye utfordringer, jeg skal spille i andre farger, skriver spanjolen.

  Ramos' kontrakt med PSG utløper i slutten av juni. Hvor veteranen spiller neste sesong er foreløpig uvisst.

  Sergio Ramos
  Foto: Laurent Cipriani / AP
 • Sterk borteseier i Fiorentinas generalprøve

  Onsdag spiller Fiorentina for serieliga-trofeet når de møter West Ham. I generalprøven mot Sassuolo seiret de 3-1.

  Arthur Cabral, Riccardo Saponara og Nicolas Gonzalez scoret målene i den sterke borteseieren. Domenico Beraris Sassuolo-mål ble bare av det trøstende slaget.

  For vertenes del hjalp det ikke at Ruan og Rogeri fikk hvert sitt røde kort og at Sassuolo dermed avsluttet kampen med ni mann.

  Dette var disse to klubbenes siste seriekamp for sesongen. Fiorentina ender trolig på en 8. plass, mens Sassuolo akkurat nå er på 13. plass.

  Emil Konradsen Ceïde spilte fra start for Sassuolo, men ble byttet ut i det 58. minutt. Kristian Thorstvedt var ikke i troppen.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Michele Nucci / AP
 • Ny verdensrekord på 1500 meter kvinner

  Kenyanske Faith Kipyegon tok fredag kveld verdensrekord på 1500 meter for kvinner i Firenze.

  Kipyegon var lenge foran «haren» til verdensrekorden, og klarte å holde helt inn til en historisk bragd.

  Kipyegon endte nesten åtte sekunder foran britiske Laura Muir, som tok 2.-plassen i Firenze. Kenyanerens tidligere bestetid var på 3.50, 37. Den satte hun i Monaco i fjor sommer.

  Tiden ble utrolige 3.49.11, og med det slo hun Genzebe Dibaba sin gamle rekord på 3:50.07. Hun er nå første kvinne til å løpe 1500 meter på under 3 minutt og 50 sekund.

  – Et fantastisk løp, det var perfeksjon, sier NRK-kommentator Jann Post.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste