Hopp til innhold

Irritert Strandberg om kritikerne: – Jeg kan lære dem fotball

Midtstopper Stefan Strandberg (32) har fått nok av at «alle» mener Norge har et forsvarsproblem. Han beskriver det hele som et hylekor.

Strandbergbørs

LEI: Stefan Strandberg vil ikke høre snakk om at Norge har et forsvarsproblem.

Foto: Rodrigo Freitas / NTB

– Folk må ikke miste det helt.

Det er den krystallklare beskjeden fra landslagsstopper Stefan Strandberg før Norge åpner EM-kvaliken med to tøffe bortekamper mot Spania og Georgia 25. og 28. mars.

Norge har en rekke formspillere fremover på banen, anført av verdensstjernene Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard, men bakover er det flere eksperter som roper varsku.

Det stopperparet som imponerte under Ståle Solbakkens ledelse i fjor kommer nemlig til kampene med minimal kamptrening.

 • Stefan Strandberg har ikke spilt en tellende kamp siden midten av november. Det er over fire måneder uten skikkelig kamptrening med nerve og noe på spill.
 • Leo Østigård er så vidt bedre rustet enn sin makker. Han har bare bokført én cupkamp (17. januar) for Italias beste lag Napoli siden midten av november.

– Kan lære dem fotball

Men Stefan Strandberg avfeier at Ståle Solbakken og Norge har et forvarsproblem før disse landskampene.

– I lange perioder under Ståle har vi vært Europas tetteste forsvar. Det handler om måten Ståles lag spiller på. Folk må huske at vi har levert gode prestasjoner. At det er så mørkt som alle skal ha det til, er jeg absolutt ikke med på, sier Strandberg til NRK.

Og kommer med en selvsikker invitasjon:

– Hvis folk er så negative, så kan de sette seg ned med meg, så kan vi analysere litt. Så kan jeg lære dem fotball, sier Strandberg.

Norge-jubel etter scoring mot Sverige
Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Hvem vil du sette deg ned med?

– Hvem som helst som slakter forsvarsspillet. De må gjerne snakke med oss som enkeltspillere, det har jeg ikke noe problem med. Jeg er ikke like god som er Erling eller Martin, ikke noe problem. Men å si at det er så bekmørkt, er helt feil. Det viser jo all statistikk. De som sier noe annet har ikke sett oss selv, eller så henger de seg på ett eller annet hylekor. Det er ikke fakta, så enkelt er det bare, mener han.

Hareide er positiv

NRKs fotballekspert Åge Hareide støtter Strandberg i at Solbakkens måte å forsvare seg på kan dekke over mangel på spilletid.

På direkte spørsmål om han er enig i at det ser «skjørt» ut, svarer den tidligere Norge-sjefen:

– Det kan hende det ser slik ut, men jeg tror spillerne er så drillet i hvordan laget skal spille forsvar og soneforsvar i den fireren, at de skal være slagkraftige selv mot en god motstander. Det er veldig mye talent i disse guttene, og det kan hende det at folk er skeptiske gjør at de vil vise hva som bor i dem, sier Hareide.

sG6p9OrCgZo
Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Spøkte om Strandberg-sixpack

Landslagssjef Ståle Solbakken har selv vært åpen om at forsvarssituasjonen ikke er optimal.

Men på NRKs spørsmål om han er bekymret, svarer han:

– Dette har vi levd med siden vi overtok dette laget, i perioder har det vært labert med spilletid, og tidvis har stopperne våre spilt i andre posisjoner i klubbene. Men vi har også vist at, når vi er på vårt beste, kan vi være veldig gode.

På pressekonferansen da Solbakken tok ut troppen til de kommende landskampene spøkte han med at en kamprusten Strandberg er i så god fysisk form at det nå «er mulig å se rutene på magen hans».

– Da blir han skuffet når han ser meg nå, humrer Strandberg.

Men han bekrefter at han er i det han omtaler som «fin form».

– Det viktigste for meg er å holde kroppen så frisk og rask som jeg kan. Så har jeg vist over mange år på landslaget at jeg har levert sterke kamper gang etter gang. Forhåpentligvis klarer jeg å gjøre det igjen, sier VIF-stopperen.

Hvor mange poeng tar Norge mot Spania og Georgia?

– Vil være et bra utgangspunkt

Solbakken har tidligere lent seg mest på Østigård og Strandberg som makkere, men mot Spania vil han foreløpig, i hvert fall ikke utad, slå fast hvem som skal starte i Norges midtforsvar.

– Det er åpent, vi må se spillerne på trening, bruke magefølelsen og det trente øyet på å velge riktige stopperkombinasjoner i begge kampene, sier han.

Solbakken er forberedt på at det blir et bikkjeslagsmål om poengene i Norges to første innledende kvalikkamper.

– Vi starter veldig tøft, men hvis vi får med oss noen poeng i disse to oppgjørene ser det desto lysere ut for resten av kvaliken. Stikker vi avgårde med minst tre poeng vil vi ha et veldig bra utgangspunkt, mener landslagssjefen.

– Det er klart at det er den tøffeste mulig starten vi kunne få. Det er ikke noe tvil om det. Men vi skal prøve å få med oss mest mulig fra den samlingen. Det er viktig, slår Strandberg fast.

Sportsnyheter

Premier League - Manchester City v Liverpool

Liverpools spillerbuss angrepet: – Fullstendig uakseptabelt

Manchester City uten en skadd Erling Braut Haaland holdt lekestue med Liverpool. Men rødtrøyene ble forbannet på dommeravgjørelse som kunne snudd kampbildet.

NM-løypa skapte redsel og endte med skade: – Sporet var ødeleggende og farlig

Parautøver Lars Andresen hektet i sporet i en utforkjøring, falt inn i sikkerhetsnettet og skadet skulderen i NM-sprinten. Flere karakteriserer løypa som farlig, men det er Skiforbundet uenig i.

Siste nytt

 • Lewandowski brøt måltørken mot La Liga-jumbo

  Robert Lewandowski ville ikke gå mer enn tre kamper uten å score for Barcelona. Lørdag fikk han inn to fulltreffere i 4-0-seieren over bunnplasserte Elche.

  Seieren gjør at Barcelona har stått igjen som vinner i elleve av lagets tolv siste seriekamper. Det skiller 15 poeng til toer Real Madrid, som søndag tar imot Valladolid. (NTB)

  S6SAp3UU3QI
  Foto: Alberto Saiz / AP
 • Midtsjø ble sen matchvinner for Galatasaray

  Fredrik Midtsjø dunket til og scoret sitt første Galatasaray-mål i 2-0-seieren over Adana Demirspor i tyrkisk fotball. Etterpå tok det helt av på tribunene.

  Serielederen styrte mot poengtap i egen storstue, men i det 86. minutt kom Midtsjø fra dypet og sendte en markkryper hardt i nettmaskene. Trønderen knallet til på en løs ball utenfor straffefeltet.

  Euforien blant publikum og i Galatasaray-leiren var enorm. Det var Midtsjøs første scoring siden overgangen fra nederlandske AZ Alkmaar i fjor sommer.

  29-åringen entret gressteppet som innbytter tolv minutter før målet. Det kom i hans første opptreden etter å ha vært ute med en lårskade i noen uker.

  Åtte minutter på overtid doblet Nicolò Zaniolo til 2-0 på et straffespark.

  Midtsjø
  Foto: JORGE GUERRERO / AFP
 • «The Gift that keeps on giving» – Tidligere Stabæk-spiller briljerer i Belgia

  Tidligere Stabæk-profil Gift Orban scoret Gents to første mål i en kamp som til slutt endte 5–0 mot tabelljumbo Seraing i den belgiske toppdivisjonen lørdag.

  Nigerianeren gikk direkte fra norsk første divisjon, hvor han ble toppscorer i 2022, til belgiske Gent i januar.

  På kort tid har 20-åringen gjort seg bemerket og har på flere sosiale medier blitt omtalt som «the Gift that keeps on giving» av klubbens supportere.

  Hugo Cuypers scoret også to mål for bortelaget og Jordan Torunarigha satte ett.

  Gent ligger på fjerdeplass på tabellen, 14 poeng bak tabelltopp Genk.

  Belgium Soccer Europa Conference League
  Foto: Olivier Matthys / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste