Hopp til innhold

Irritert Strandberg om kritikerne: – Jeg kan lære dem fotball

Midtstopper Stefan Strandberg (32) har fått nok av at «alle» mener Norge har et forsvarsproblem. Han beskriver det hele som et hylekor.

Strandbergbørs

LEI: Stefan Strandberg vil ikke høre snakk om at Norge har et forsvarsproblem.

Foto: Rodrigo Freitas / NTB

– Folk må ikke miste det helt.

Det er den krystallklare beskjeden fra landslagsstopper Stefan Strandberg før Norge åpner EM-kvaliken med to tøffe bortekamper mot Spania og Georgia 25. og 28. mars.

Norge har en rekke formspillere fremover på banen, anført av verdensstjernene Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard, men bakover er det flere eksperter som roper varsku.

Det stopperparet som imponerte under Ståle Solbakkens ledelse i fjor kommer nemlig til kampene med minimal kamptrening.

  • Stefan Strandberg har ikke spilt en tellende kamp siden midten av november. Det er over fire måneder uten skikkelig kamptrening med nerve og noe på spill.
  • Leo Østigård er så vidt bedre rustet enn sin makker. Han har bare bokført én cupkamp (17. januar) for Italias beste lag Napoli siden midten av november.

– Kan lære dem fotball

Men Stefan Strandberg avfeier at Ståle Solbakken og Norge har et forvarsproblem før disse landskampene.

– I lange perioder under Ståle har vi vært Europas tetteste forsvar. Det handler om måten Ståles lag spiller på. Folk må huske at vi har levert gode prestasjoner. At det er så mørkt som alle skal ha det til, er jeg absolutt ikke med på, sier Strandberg til NRK.

Og kommer med en selvsikker invitasjon:

– Hvis folk er så negative, så kan de sette seg ned med meg, så kan vi analysere litt. Så kan jeg lære dem fotball, sier Strandberg.

Norge-jubel etter scoring mot Sverige
Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Hvem vil du sette deg ned med?

– Hvem som helst som slakter forsvarsspillet. De må gjerne snakke med oss som enkeltspillere, det har jeg ikke noe problem med. Jeg er ikke like god som er Erling eller Martin, ikke noe problem. Men å si at det er så bekmørkt, er helt feil. Det viser jo all statistikk. De som sier noe annet har ikke sett oss selv, eller så henger de seg på ett eller annet hylekor. Det er ikke fakta, så enkelt er det bare, mener han.

Hareide er positiv

NRKs fotballekspert Åge Hareide støtter Strandberg i at Solbakkens måte å forsvare seg på kan dekke over mangel på spilletid.

På direkte spørsmål om han er enig i at det ser «skjørt» ut, svarer den tidligere Norge-sjefen:

– Det kan hende det ser slik ut, men jeg tror spillerne er så drillet i hvordan laget skal spille forsvar og soneforsvar i den fireren, at de skal være slagkraftige selv mot en god motstander. Det er veldig mye talent i disse guttene, og det kan hende det at folk er skeptiske gjør at de vil vise hva som bor i dem, sier Hareide.

sG6p9OrCgZo
Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Spøkte om Strandberg-sixpack

Landslagssjef Ståle Solbakken har selv vært åpen om at forsvarssituasjonen ikke er optimal.

Men på NRKs spørsmål om han er bekymret, svarer han:

– Dette har vi levd med siden vi overtok dette laget, i perioder har det vært labert med spilletid, og tidvis har stopperne våre spilt i andre posisjoner i klubbene. Men vi har også vist at, når vi er på vårt beste, kan vi være veldig gode.

På pressekonferansen da Solbakken tok ut troppen til de kommende landskampene spøkte han med at en kamprusten Strandberg er i så god fysisk form at det nå «er mulig å se rutene på magen hans».

– Da blir han skuffet når han ser meg nå, humrer Strandberg.

Men han bekrefter at han er i det han omtaler som «fin form».

– Det viktigste for meg er å holde kroppen så frisk og rask som jeg kan. Så har jeg vist over mange år på landslaget at jeg har levert sterke kamper gang etter gang. Forhåpentligvis klarer jeg å gjøre det igjen, sier VIF-stopperen.

Hvor mange poeng tar Norge mot Spania og Georgia?

– Vil være et bra utgangspunkt

Solbakken har tidligere lent seg mest på Østigård og Strandberg som makkere, men mot Spania vil han foreløpig, i hvert fall ikke utad, slå fast hvem som skal starte i Norges midtforsvar.

– Det er åpent, vi må se spillerne på trening, bruke magefølelsen og det trente øyet på å velge riktige stopperkombinasjoner i begge kampene, sier han.

Solbakken er forberedt på at det blir et bikkjeslagsmål om poengene i Norges to første innledende kvalikkamper.

– Vi starter veldig tøft, men hvis vi får med oss noen poeng i disse to oppgjørene ser det desto lysere ut for resten av kvaliken. Stikker vi avgårde med minst tre poeng vil vi ha et veldig bra utgangspunkt, mener landslagssjefen.

– Det er klart at det er den tøffeste mulig starten vi kunne få. Det er ikke noe tvil om det. Men vi skal prøve å få med oss mest mulig fra den samlingen. Det er viktig, slår Strandberg fast.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og fredag bekrefter Chelsea at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal