Hopp til innhold

Irritert Strandberg om kritikerne: – Jeg kan lære dem fotball

Midtstopper Stefan Strandberg (32) har fått nok av at «alle» mener Norge har et forsvarsproblem. Han beskriver det hele som et hylekor.

Strandbergbørs

LEI: Stefan Strandberg vil ikke høre snakk om at Norge har et forsvarsproblem.

Foto: Rodrigo Freitas / NTB

– Folk må ikke miste det helt.

Det er den krystallklare beskjeden fra landslagsstopper Stefan Strandberg før Norge åpner EM-kvaliken med to tøffe bortekamper mot Spania og Georgia 25. og 28. mars.

Norge har en rekke formspillere fremover på banen, anført av verdensstjernene Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard, men bakover er det flere eksperter som roper varsku.

Det stopperparet som imponerte under Ståle Solbakkens ledelse i fjor kommer nemlig til kampene med minimal kamptrening.

 • Stefan Strandberg har ikke spilt en tellende kamp siden midten av november. Det er over fire måneder uten skikkelig kamptrening med nerve og noe på spill.
 • Leo Østigård er så vidt bedre rustet enn sin makker. Han har bare bokført én cupkamp (17. januar) for Italias beste lag Napoli siden midten av november.

– Kan lære dem fotball

Men Stefan Strandberg avfeier at Ståle Solbakken og Norge har et forvarsproblem før disse landskampene.

– I lange perioder under Ståle har vi vært Europas tetteste forsvar. Det handler om måten Ståles lag spiller på. Folk må huske at vi har levert gode prestasjoner. At det er så mørkt som alle skal ha det til, er jeg absolutt ikke med på, sier Strandberg til NRK.

Og kommer med en selvsikker invitasjon:

– Hvis folk er så negative, så kan de sette seg ned med meg, så kan vi analysere litt. Så kan jeg lære dem fotball, sier Strandberg.

Norge-jubel etter scoring mot Sverige
Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Hvem vil du sette deg ned med?

– Hvem som helst som slakter forsvarsspillet. De må gjerne snakke med oss som enkeltspillere, det har jeg ikke noe problem med. Jeg er ikke like god som er Erling eller Martin, ikke noe problem. Men å si at det er så bekmørkt, er helt feil. Det viser jo all statistikk. De som sier noe annet har ikke sett oss selv, eller så henger de seg på ett eller annet hylekor. Det er ikke fakta, så enkelt er det bare, mener han.

Hareide er positiv

NRKs fotballekspert Åge Hareide støtter Strandberg i at Solbakkens måte å forsvare seg på kan dekke over mangel på spilletid.

På direkte spørsmål om han er enig i at det ser «skjørt» ut, svarer den tidligere Norge-sjefen:

– Det kan hende det ser slik ut, men jeg tror spillerne er så drillet i hvordan laget skal spille forsvar og soneforsvar i den fireren, at de skal være slagkraftige selv mot en god motstander. Det er veldig mye talent i disse guttene, og det kan hende det at folk er skeptiske gjør at de vil vise hva som bor i dem, sier Hareide.

sG6p9OrCgZo
Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Spøkte om Strandberg-sixpack

Landslagssjef Ståle Solbakken har selv vært åpen om at forsvarssituasjonen ikke er optimal.

Men på NRKs spørsmål om han er bekymret, svarer han:

– Dette har vi levd med siden vi overtok dette laget, i perioder har det vært labert med spilletid, og tidvis har stopperne våre spilt i andre posisjoner i klubbene. Men vi har også vist at, når vi er på vårt beste, kan vi være veldig gode.

På pressekonferansen da Solbakken tok ut troppen til de kommende landskampene spøkte han med at en kamprusten Strandberg er i så god fysisk form at det nå «er mulig å se rutene på magen hans».

– Da blir han skuffet når han ser meg nå, humrer Strandberg.

Men han bekrefter at han er i det han omtaler som «fin form».

– Det viktigste for meg er å holde kroppen så frisk og rask som jeg kan. Så har jeg vist over mange år på landslaget at jeg har levert sterke kamper gang etter gang. Forhåpentligvis klarer jeg å gjøre det igjen, sier VIF-stopperen.

Hvor mange poeng tar Norge mot Spania og Georgia?

– Vil være et bra utgangspunkt

Solbakken har tidligere lent seg mest på Østigård og Strandberg som makkere, men mot Spania vil han foreløpig, i hvert fall ikke utad, slå fast hvem som skal starte i Norges midtforsvar.

– Det er åpent, vi må se spillerne på trening, bruke magefølelsen og det trente øyet på å velge riktige stopperkombinasjoner i begge kampene, sier han.

Solbakken er forberedt på at det blir et bikkjeslagsmål om poengene i Norges to første innledende kvalikkamper.

– Vi starter veldig tøft, men hvis vi får med oss noen poeng i disse to oppgjørene ser det desto lysere ut for resten av kvaliken. Stikker vi avgårde med minst tre poeng vil vi ha et veldig bra utgangspunkt, mener landslagssjefen.

– Det er klart at det er den tøffeste mulig starten vi kunne få. Det er ikke noe tvil om det. Men vi skal prøve å få med oss mest mulig fra den samlingen. Det er viktig, slår Strandberg fast.

Siste nytt

 • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

  Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

  Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

  Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

  Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

  Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

  Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
  Foto: Leonhard Simon / Reuters
 • Vålerenga utlignet NM-finalen mot Storhamar – hat trick fra Karterud

  Jørgen Karterud ble nøkkelmann med tre mål da Vålerenga snudde til 5-2-seier over Storhamar i den andre finalekampen i NM-sluttspillet i ishockey.

  – Det er helt magisk. Man går rundt med frysninger hele matchen egentlig. Nei, det er helt magisk, spesielt som Vålerenga-gutt, sier Karterud til TV 2.

  Onsdagens resultat på et fullsatt Jordal betyr at det står 1-1 sammenlagt i en serie som spilles i best av sju oppgjør.

  Storhamar tok ledelsen ved Marcus Bryhnisveen etter drøyt ti minutter, men 70 sekunder senere var lagene like langt etter Karteruds første scoring for kvelden.

  Karteruds andre mål sendte Vålerenga i føringen etter halvspilt midtperiode, og Alex Dostie økte til 3-1 kun 38 sekunder senere.

  På benken tok Storhamar-trener Petter Thoresen grep umiddelbart. I timeouten skjelte han ut spillerne sine, og i pausen avslørte kaptein Patrick Thoresen at faren med rette hadde stemplet dem som «jævlig diva» og «ræva».

  – Dette var dårlig, enkelt og greit. Det ser ut som vi er veldig høye på oss selv og er ekstremt fornøyde med kampen vi gjorde sist, sa Storhamar-veteranen til TV 2 før sluttperioden.

  Dostie la på til 4-1 kort tid etter den siste pausen, mens Tommy Hjelm tente et lite Storhamar-håp med en kjapp redusering.

  Nærmere kom ikke gjestene, og i stedet fullførte Karterud hat tricket i sluttsekundene.

  Den første finalekampen vant Storhamar 5-1. Lagene møtes igjen på Hamar fredag.

  Storhamar tok sist NM-pokalen i 2018, mens Vålerenga tok klubbens siste av 26 i 2009. (NTB)

  Jørgen Karterud jubler for mål i 2. NM-finale mot Storhamar
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Heggebø reddet Brann mot HamKam

  Brann var på vei mot nok en frustrerende hjemmekamp, men ti minutter før slutt dukket Aune Heggebø opp og sørget for 1–0-seier over HamKam.

  Etter at sesongens første hjemmekamp for Brann endte med 0–2-tap for Fredrikstad, var bergenserne på vei mot nok en målløs kamp på Brann Stadion.

  Det ville i så fall vært første gang siden høsten 2019 at Brann ikke scoret på to strake hjemmekamper i Eliteserien.

  Da tok angrepsduoen til Bergens Stolthet ansvar, og sørget omsider for jubel blant de drøyt 14.000 på tribunen.

  Bård Finne klarte på mesterlig vis å tråkle seg gjennom på venstresiden i HamKam-feltet, før han fant Heggebø foran mål. 22-åringen bredsidet kontant inn matchvinnermålet.

  Etter fire kamper av eliteseriesesongen har Brann syv poeng, mens HamKam har ett.

  Aune Heggebø jubler for 1-0-scoring mot HamKam i Eliteserien.
  Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal