Hopp til innhold

Torp om Eriksen-kollapsen: – Jeg kjenner igjen blikket når han faller

NRK-ekspert Carl-Erik Torp forteller at han umiddelbart skjønte hva som skjedde da han så Christian Eriksen falle om.

Kjær

STERKE BILDER: De danske spillerne, blant andre lagkaptein Simon Kjær, skjønte raskt at noe alvorlig hadde skjedd med Christian Eriksen.

Tidligere Brann-spiller og nå NRK-ekspert Carl-Erik Torp opplevde selv hjertestans under en eliteseriekamp mot Sogndal i 2011.

Lørdag fikk han ikke sett Danmarks kamp mot Finland direkte, men da meldingene tikket inn, spolte han tilbake.

– Da kjenner jeg igjen blikket før han faller. Jeg kjenner igjen følelsen han har akkurat der. For meg var det soleklart hva som skjedde. Det var fryktelig ubehagelig, og det tror jeg alle synes, men jeg kjente det veldig nært på, sier Torp.

Carl-Erik Torp

NRK-ekspert Carl-Erik Torp.

Foto: NRK

Eksperten forklarer at han selv ikke skjønte hva som skjedde den første gangen han fikk hjertestans.

Men han kjenner igjen måten det skjer på.

– En tøff tid i vente

– Jeg løper oppover og kjenner en rar følelse. Første gang det skjer, forstår man det ikke. Nå har det skjedd med meg flere ganger, så jeg kjenner følelsen. Jeg løper videre og prøver å flytte beina, men de gir etter. Da stuper jeg frem slik vi så her. Og det er ekle bilder å se, sier Torp.

Det danske fotballforbundet bekreftet i dag at Eriksen ble rammet av hjertestans, og at han ble gjenopplivet med støt fra en hjertestarter.

Torp er full av beundring for måten lagkamerater, leger og hjelpemannskap reagerte da ulykken inntraff.

– Uten hjelp hadde vi ikke levd. Så brutalt er det. Med en hjertestans er vi avhengig av hjelp og at de rundt gjør noe. En hjertestarter må sjokke hjertet for å få det i gang igjen. Det er ekstremt avgjørende med hjelp, og her skjer det på et sted der det er det, heldigvis, sier Torp.

Torps hjertestans fikk også stor oppmerksomhet i norske medier. Han bestemte seg for å angripe det faktum at alle visste, og ta eierskap til historien.

Etter karrieren brukte han tid til å snakke om situasjonen og sette søkelys på hjerte- og lungeredning.

– Eriksen må velge om han skal ta avstand fra det og glemme det, eller la det bli en del av ham. Han reddet livet, men han har en veldig tøff tid i vente. Jeg synes den første perioden var den enkleste. Men så kommer han på å kjenne på, tror jeg, at han var i et mesterskap og i en karriere som må stoppe. Det (EM) er et av de største øyeblikkene som han nå mister, sier Torp.

Må handle raskt

Når en hjertestans skjer, slutter det å pumpes blod i kroppen. Man mister blodsirkulasjonen og det går raskt utover de vitale organene som hjernen, nyrer og hjertet, forklarer hjertespesialist Wasim Zahid.

– Uten blodforsyning begynner organene å ta skade. Hvis man ikke gjenoppretter denne blodforsyningen innen rimelig tid, så blir det en irreversibel skade, altså at det ikke er mulig å reversere skaden, og døden inntreffer, sier Zahid til NRK.

Det gikk under to minutter fra Eriksen falt, til han fikk de første hjertekompresjonene.

Eriksen

REDDE LAGKAMERATER: Fortvilte lagkamerater da Christian Eriksen fortsatt fikk behandling.

Foto: AFP

Hvor avgjørende er det å få hjelp raskt i en sånn situasjon?

Wasim Zahid

Wasim Zahid er lege og hjertespesialist og sier at hvis man mistenker hjertestans må man varsle, og komme i gang med hjertekompresjoner så fort som mulig.

Foto: Anniken Eidem / NRK

– Det er viktig med tidlig hjelp, bare noen sekunder uten blodforsyning begynner de første skadene å skje i de forskjellige organene. Jo raskere man kommer i gang med hjertekompresjoner, for det kan opprettholde en form for blodsirkulasjon, en form for blodforsyning til hjernen og de andre organene, jo bedre er det.

– Så hvis man mistenker at det er en hjertestans, skal man håndtere det som en hjertestans, nemlig varsle, og komme i gang med hjertekompresjoner så fort som mulig, sier Zahid.

Lagkameraetene hylles både for å ha lagt Christian Eriksen i stabilt sideleie, og for å beskytte både ham og hverandre under lørdagens dramatiske hendelse på banen. Den danske spilleren sier søndag at han har det fint.

Lagkameraetene hylles både for å ha lagt Christian Eriksen i stabilt sideleie, og for å beskytte både ham og hverandre under lørdagens dramatiske hendelse på banen. Den danske spilleren sier søndag at han har det fint.

– Tegn på underliggende hjertesykdom

Når en ung person får hjertestans, er det ofte en underliggende eller uerkjent hjertesykdom som er bidragsyter til at det har blitt en hjertestans, sier Zahid.

uaHA_mlze34

LETTELSEN: En hel fotballverden pustet lettet ut da det dukket opp bilder av en våken Christian Eriksen.

Foto: Friedemann Vogel / AP

– I kombinasjon med hard, fysisk trening. Det er vanskelig å se for seg at man kan fortsette å trene hardt på et høyt nivå når man har vært gjennom en hjertestans. Da vil de fleste få råd om å legge skoene på hylla, sier han.

Er idrettsutøvere mer utsatt for dette enn andre i befolkningen?

– Nei, og det er viktig å si at trening, fysisk aktivitet og hard trening er stort sett bra for helsen, bra for hjertehelsen også. Når vi ser slike hendelser, er det gjerne underliggende hjertelidelse. For meg og deg går det greit, selv om vi har en underliggende hjertetilstand, kan vi leve et normalt liv. Men toppidrettsutøvere som presser hardt over tid, kan i kombinasjon med en hjertelidelse, bli for mye for noen.

Pål Strand fikk hjertestans under trening i 2012.

Pål fikk hjertestans på trening

Tidligere fotballspiller Pål Strand fikk hjertestans under trening i 2012 da han spilte for Raufoss.

– Jeg begynte å varme opp og så stupte jeg om, har jeg blitt fortalt. Jeg ble liggende med gjenopplivning i 50 minutter til en time. Så bar det til Gjøvik sykehus og jeg hadde ny stans på vei dit. Kom inn og fikk stabilisert meg på sykehuset og ble fraktet til Ullevål med helikopter, forteller han.

Åråsenstøtte Strand

Eliteserien fotball, Lillestrøm - Viking. LSK-fansen med en tifo tilegnet Pål Strand under eliteseriekampen i fotball mellom Lillestrøm og Viking på Åråsen lørdag. Tidligere LSK-spiller Pål Strand lå i respirator etter en hjertestans på trening med Raufoss i september 2012. «Våre hjerter banker for deg påsan», sto det.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Det var avgjørende at noen kom til unnsetning med en gang, at man får hjelp med en gang, sier han.

– Det er ekstremt viktig, sier Pål og legger til at han ble veldig preget av situasjonen med Christian Eriksen i går.

– Jeg har jo opplevd dette på samme måten, men nå fikk jeg se hvordan det egentlig var. Tankene går med en gang til familien hans. Jeg vet hvor preget min familie var i ettertid og fortsatt er. Så vi satt med tårer i øynene hele gjengen her, sier han.

Strand måtte avslutte fotballkarrieren etter hjertestansen.

– Jeg endte opp med store hukommelsesproblemer og ble liggende i koma i fem dager, så det var bare å avslutte karrieren. Jeg har spilt noen rolige kamper i ettertid, men skoene ble lagt på hylla, ja.

Denmark Finland Euro 2020 Soccer

STERKE BILDER: De danske spillerne skjønte raskt at noe alvorlig hadde skjedd med Christian Eriksen.

Foto: Stuart Franklin / AP

Siste nytt

  • Jönsson får to kampers utestengelse

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Han sier at også Jan Jönsson aksepterer straffen.

    -Jada vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier sportssjef Kim André Pedersen i Stabæk til NRK.

    Han sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant. De er klare på at de bare må akseptere reglene og at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    NRK oppdaterer saken.

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP
  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal