Lars Berger blir landslagstrener for funksjonshemmede

Skiskytter og langrennsløper Lars Berger (35) har bestemt seg for å legge opp. Nå blir han landslagstrener for funksjonshemmede i skiskyting og langrenn.

Se historiske Lars Berger øyeblikk

Lang karriere: Lars Berger har en lang og innholdsrik karriere bak seg. Her ser du noen av høydepunktene

Berger har i lengre tid slitt med en kneskade, og derfor har han nå bestemt seg for å gi seg som aktiv.

Nå er det syns- og bevegelseshemmede som skal dra nytte av 35-åringens kunskap og erfaringer.

– Da jeg bestemte meg for å legge skiene på hylla, er dette en kjempespennende mulighet for meg. De beste utøverne i syns- og bevegelseshemmede legger ned like mye innsats som de beste funksjonsfriske. Jeg gleder meg veldig til å starte arbeidet, sier Berger i en pressemelding.

Laster Twitter-innhold

Felles landslag fra kommende sesong

Det skal opprettes et felles landslaget for skiskyting og langrenn for funksjonshemmede fra og med kommende sesong, og Lars Berger begynner i sin nye jobb allerede 1. mai.

– Vi mener Lars er den rette mannen til å lede laget frem mot både VM i 2017 og Paralympics i 2018, sier landslagssjef Åge Skinstad.

– Vi ser frem til å samarbeide med Norges Skiforbund og Olympiatoppen om å utvikle verdens beste IPC-landslag. Vi tror Lars er rett mann på rett plass med sin erfaring fra begge idrettsgrener, og ser frem til å bidra med vår kompetanse, sier landslagssjef Per Arne Botnan.

Dermed ryker drømmen om skiskytter-VM på hjemmebane i Holmenkollen neste år. Berger, som er svært rask i sporet, greide heller ikke å kvalifisere seg til VM i Falun eller VM i skiskyting i år.

Hanevold: – Det er nok hardt

Lars Berger

LEGGER OPP: Lars Berger.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

NRKs skiskytterekspert Halvard Hanevold tror det er hardt for Berger å måtte gi seg før VM på hjemmebane.

– Det er nok med tungt hjerte han gjør det, men han skjønner nok at det er en fornuftig beslutning, sier Hanevold.

– Jeg tror kneet har preget han veldig mye. Det gjør at han ikke har fått brukt den voldsomme styrken langrennsmessig som han har. Men toppidrett er på marginer, og det er knallhardt, og hvis man ikke er hundre prosent så nytter det ikke, så enkelt er det.

– Mister kjemperessurs

Berger har stått utenfor landslaget den siste tiden. Han var på laget Team LeasePlan Go forrige sesong.

– Vi mister en kjemperessurs og autoritet, Han har bidratt masse i gruppa vår og vil bli savnet, men mest av alt mister skisporten et råskinn av en toppidrettsutøver og en humørspreder av dimensjoner, sier manager Emil Weberg Gundersen til NRK.

Som skiskytter tok blant annet Lars Berger gull på VM-stafetten i 2009. Til sammen ble det sju verdenscupseirer i skiskyting.

Han har også flere medaljer fra langrennssporet, og høydepunktet i Bergers karriere kom da han tok individuelt VM-gull på 15 kilometer langrenn under ski-VM i Sapporo i 2007.

Han har også to VM-gull i stafett og et OL-sølv i stafett i langrenn fra 2010 (se også faktaboks).

Den franske skiskytterstjernen Martin Fourcade er blant dem som hyller Lars Berger mandag. Franskmannen har lagt ut dette bildet på Instagram:

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Sevilla blir Solskjær-motstander

  Lucas Ocampos ble matchvinner tre minutter før full tid da han headet inn kampens eneste mål i kvartfinalen i Europaligaen mot Wolverhampton.

  Dermed møter de Manchester United i semifinalen i turneringen.

  Wolves bommet på straffe i første omgang, i en jevn og spennende kamp.

  I den andre semifinalen møtes Inter og Sjaktar Donetsk, etter at den ukrainske klubben knuste Basel 4-1 i kveldens andre kvartfinale.

  jobp1j9vBpU
  Foto: Friedemann Vogel / Friedemann Vogel
 • Sjelden trepoenger for LSK

  Lillestrøm hadde ikke vunnet på fem strake kamper, men da de tok turen til Ekeberg for å møte KFUM Oslo løsnet det.

  Scoringer av Hans Daniel Gustafsson og Simen Rafn sørget for en etterlengtet seier til kanarifuglene som til slutt vant 2-1. Alagie Sanyang scoret hjemmelagets mål.

  1. divisjon fotball 2020: KFUM Oslo - Lillestrøm
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Højbjerg til Tottenham

  Den danske landslagsspilleren Pierre-Emile Højbjerg er klar for Tottenham. Han hentes fra Southampton og har signert en femårskontrakt.

  – Vi er henrykt over å kunne offentliggjøre at vi har signert Pierre-Emile Højbjerg, meldte Tottenham og avslørte at han får drakt nummer 5.

  Det var opprinnelig et betydelig gap mellom Tottenhams bud og Southamptons krav, men klubbene ble enige til sist. Kyle Walker-Peters går motsatt vei. Han har vært utleid til sørkystklubben, men har nå signert en femårsavtale.

  Pierre-Emile Højbjerg
  Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal