Hopp til innhold

Kjøpte Norges nye trener ut av kontrakten – Grainger tjener langt mer enn Riise

Gemma Grainger både begeistret og frustrerte i Wales. Men hvem er egentlig den relativt ukjente 41-åringen som nå skal forsøke å gjenreise det norske kvinnelandslaget?

Fotball kvinner, A-landslaget. Pressekonferanse med landslagssjef Gemma Grainger

PÅ PLASS: Gemma Grainger avbildet i Norge-tøy under fredagens pressekonferanse.

Foto: Rodrigo Freitas / NTB

– Jeg skal være så ærlig å si at jeg ikke har hørt om henne tidligere.

Det sier landslagsspissen Sophie Román Haug til NRK. Liverpool-spilleren er langt fra den eneste.

Det kom nemlig som lyn fra klar himmel da 41-åringen fra nordøst i England onsdag ble annonsert som Norges nye landslagstrener. NRK-ekspert Carl-Erik Torp beskrev ansettelsen som «en ekstremt stor overraskelse».

For nordmenn flest er Grainger et helt ubeskrevet blad. Da er det store spørsmålet:

Hva kan man vente seg fra denne overraskelsen?

– Hun er en karakter, sier den Wales-bosatte The Mirror-journalisten Megan Feringa.

Gemma Grainger

EKS-WALES: Gemma Grainger tok Wales' kvinnelandslag til nye høyder. Nå er hun kjøpt ut og hentet for å gjøre det samme med Norges landslag.

Foto: Gareth Everett/Huw Evans / Shutterstock/NTB

Ifølge ekspertene NRK har snakket med har Norges Fotballforbund (NFF) hentet inn en ambisiøs brite med en klar filosofi.

Den filosofien tok nesten Wales' kvinnelandslag, der hun var landslagstrener i tre år, til deres aller første mesterskap.

– Selv om hun endte Wales-tiden med en rekke på åtte kamper uten seier, viser det faktum at Norge hentet henne at det walisiske fotballforbundet hadde et talent i rekkene sine, skriver BBC.

Gemme Grainger

Brite tar over Norge: – Ekstremt stor overraskelse

Kjøpt ut av konktrakten

Fredag formiddag ble Grainger formelt presentert som ny landslagstrener. Fotballpresident Lise Klaveness beskriver Grainger som en «spesialist» innen både kvinne- og landslagsfotball. NFF hadde 20 kandidater til jobben. Til slutt var det Grainger som fikk den.

– Hun imponerte oss gjennom intervjuene, sier Klaveness.

Karl-Petter Løken, generalsekretær i NFF, forteller at de kjøpte Grainger ut av Wales-kontrakten og at NFF betaler 1,3 millioner norske kroner for Graingers tjenester.

Løken opplyser videre at Grainger kommer til å ha en årslønn på 2,3 millioner norske kroner, og i tillegg har hun en bonusordning for gode resultater. Hun får 330.000 kroner i bonus hvis Norge kvalifiserer seg til EM i Sveits i 2025.

Til sammenligning: Hege Riise, Norges forrige permanente landslagstrener, hadde en årslønn på 1,67 millioner kroner.

Herrenes landslagstrener, Ståle Solbakken, har en årslønn på fem millioner kroner.

Fotball kvinner, A-landslaget. Pressekonferanse med landslagssjef Gemma Grainger

PRESSEKONFERANSE: Fra venstre: Fotballpresident Lise Klaveness, Norges nye landslagssjef Gemma Grainger og generalsekretær i fotballforbundet Karl-Petter Løken.

Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Grainger sier at det var to ting som lokket henne til å ta den norske trenerjobben.

– De talentfulle spillerne i gruppen, det er verdensklasse-spillere her og et lag med et stort potensiale. Og også Norges historie som en foregangsnasjon i kvinnefotballen. Det var de to viktigste årsakene, sier hun.

Grainger kommer til å bo i England. Hun beskriver det som basen sin, men forteller at hun kommer til å bruke mye tid på å reise rundt på kontinentet.

– Jeg kommer til å være i Norge, England, Spania, Frankrike og rundt om i Europa for å se kamper. Jeg kommer til å bruke tiden min strategisk. Som landslagstrener er det noe jeg kjenner godt. De ti dagene på landslagssamling er de viktigste dagene for meg, så jeg vil bruke tiden å bygge forhold utenfor samling, slik at vi kan levere på samling.

Den walisiske fotballskribenten Siôn Misra sier til NRK at Grainger forlater walisisk fotball i langt bedre stand enn da hun tok over. Han er sikker på Grainger kommer til å ha samme effekt på norsk fotball.

– Norske fans burde glede seg over denne ansettelsen, sier Misra.

– Norge får en trener som er veldig detaljorientert, både når det gjelder forberedelser og taktikk. Hun er en progressiv trener som alltid har det store bildet i bakhodet, legger han til.

Gemma Grainger

PROGRESSIV: Det er ett av ordene som brukes til å beskrive Norges nye landslagstrener Gemma Grainger.

Foto: PETER CZIBORRA / Reuters

Fremdrift og frustrasjon

Grainger har ingen stor spillerkarriere å vise til, men har vært i treneryrket i lang tid. Ifølge Misra lever og ånder Grainger for fotball, og selv om hun bare er 41 år, har hun allerede en lang trenerkarriere bak seg.

Hun har vært trener i Leeds og Middlesbrough og også for ulike engelske landslag før hun ble ansatt av Wales.

Der ble hun svært populær, men ifølge Misra kunne hun også både splitte og frustrere supporterne.

– Mangelen på rotasjon frustrerte walisiske fans, sier han, og forklarer:

– Man visste hva slags startellever hun kom til å stille med flere dager før en kamp. Hun benyttet seg knapt av innbyttere, og hvis hun gjorde det, ville det bare være én eller to i løpet av en kamp. Hun er veldig satt i sine egne veier. Når taktikken hennes funker ser det fantastisk ut, men når det ikke kan det se veldig uinspirerende ut. Men Norge har bedre spillere enn Wales, så det kan hende det blir annerledes, sier Misra.

– Én ting er i hvert fall sikkert: Hun kommer til å snu hver stein når det gjelder forberedelser, slår hun fast.

Grainger kommer inn som den fjerde norske landslagstreneren på halvannet år og kastes rett inn i alvoret:

Allerede i februar skal Norge ut i to viktige kamper mot Kroatia. Der spiller Norge for å berge nasjonsliga-plassen på øverste nivå.

– Ikke redd for å si fra

En av de store utfordringene blir å få det norske angrepsspillet, med stjerner som Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen, til å virke flyte. Og ifølge den Wales-bosatte Megan Feringa blir nettopp det noe av det første hun kommer til å se på.

Grainger kommer inn i et Norge-lag som har vært splittet, som har underprestert i mesterskap og som har havnet litt i bakleksa til konkurrentene, men Feringa har stor tro på Grainger som norsk landslagssjef.

– Med et lag som Norge tror jeg hun kommer til å ha det veldig gøy og jeg tror Norge vil ha det veldig gøy. Det er mye kvalitet i det angrepet og jeg tror hun vil få mye ut av laget, sier Feringa.

VM i fotball for kvinner 2023 i Australia og New Zealand. Japan - Norge (3-1)

TRENGER ET LØFT: Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen er to av kvinnefotballens aller største stjerner, men har ikke fått det helt til å stemme på det norske landslaget.

Foto: Lise Åserud / NTB

– I løpet av de tre siste årene i Wales synes jeg hun vokste som manager. Hun har lært masse og Wales lærte mye. Gemma er en veldig proaktiv trener som tenker på en moderne måte. Hun liker at laget har ballen i beina og har pasningsspillet i fokus. Med et lag som Norge tror jeg hun kommer til å ha det veldig gøy og jeg tror Norge vil ha det veldig gøy.

Feringa beskriver Grainger som lidenskapelig, progressiv og ærlig, og sier at hun ikke er redd for å si hva hun tenker.

– Hun kommer til å stå opp for seg selv og laget. Hun vet hvordan det er å snakke mot et forbund for å få rettigheter for kvinner. Hun er ikke redd for å si fra, og det tror jeg mange kommer til å sette pris på og respektere.

Kommunikasjon er nemlig et nøkkelord for Grainger.

The Mirror-journalist Megan Ferringa

OPTIMISTISK: Megan Ferringa har tro på Gemma Grainger som Norge-sjef.

– Hun er ekstremt opptatt av det. Hun har konstant kommunikasjon med spillerne og er opptatt av å ha en dør som alltid er åpen. Dere kommer ikke til å se Gemma skrike mye på sidelinjen. En del spillere setter pris på det, men hun vil miste besinnelsen når hun virkelig må det. Men det skjer veldig sjeldent.

Håper på et løft

Sophie Román Haug sier hun gleder seg til å bli kjent med Grainger og forteller at hun har hørt gode ting fra en walisisk lagvenninne i Liverpool. Nå håper hun at Grainger skal gi den norske spillergruppen en energiboost før skjebnekampene i februar.

Kvinnelandslaget i fotball: Norge-Østerrike (1-1)

SPENT: Sophie Román Haug.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Det er klart at det alltid spennende når det kommer inn en ny trener, nå kommer det en utenfra med litt nytt perspektiv, så det blir veldig spennende å bli bedre kjent, sier hun, og legger til:

– Jeg håper at hun kommer inn med en tydelig filosofi og retning og blir en god bidragsyter til at vi skal ta steg videre.

Siste nytt

  • Molde møter Sarpsborg i cupen – VIF trakk HamKam

    Molde skal opp mot Sarpsborg i jakten på kvartfinaleplass i årets fotball-NM.

    Molde slo Hødd 3-1 onsdag og sikret seg en plass i den fjerde runden.

    Lillestrøm overrasket og slo Bodø/Glimt 4-2 onsdag. «Fugla» møter Strømsgodset i den neste fasen. Kampene spilles 8. mai før det blir et opphold fram til høstsesongen.

    Vålerenga slo ut Tromsø på hjemmebane onsdag og får ny hjemmekamp når HamKam kommer på besøk.

    I alt åtte eliteserielag er ute av årets cup. I tillegg til Molde og Lillestrøm er Fredrikstad, KFUM Oslo, HamKam, Strømsgodset, Viking og Sarpsborg 08 videre.

    Molde vant cupen i fjor med 1-0-seier over Glimt.

    Alle kampene:

    Eidsvold Turn – Sandnes Ulf

    Stabæk – Bryne

    Strømsgodset – Lillestrøm

    Raufoss – Fredrikstad

    Vålerenga – HamKam

    Lysekloster – KFUM

    Molde – Sarpsborg

    Levanger – Viking (NTB)

    Molde
    Foto: NTB
  • Hoelgaard på tiendeplass i Frankfurt

    Markus Hoelgaard ble beste nordmann i éndagsrittet Eschborn-Frankfurt onsdag. Det tradisjonsrike rittet ble som vanlig arrangert 1. mai og er et ritt som Alexander Kristoff har vunnet flere ganger tidligere.

    Løypa har de siste to utgavene blitt gjort hardere og opp Feldberg for andre gang måtte Kristoff slippe. Det norske Uno-X-laget satt da med Ådne Holter, Søren Wærenskjold, Odd Christian Eiking og Markus Hoelgaard i feltet.

    Wærenskjold måtte slippe i rittets siste stigning og til slutt ble det en spurt fra en gruppe på 36 ryttere. Der var Maxime Van Gils best og vant foran Alex Aranburu og Riley Sheehan.

    Hoelgaard ble nummer ti i spurten, mens Holter og Eiking kom inn til henholdsvis 28. og 29. plass.

    Markus Hoelgaard
    Foto: Fredrik Hagen / NTB
  • Vålerenga videre i cupen: Første hjemmeseier på 227 dager

    Vålerenga rykket på dramatisk vis ned i fjor. Mye av grunnen var at de slet stort på hjemmebane i Oslo, hvor de kun vant tre av 18 kamper (15 seriekamper, to cupkamper og én kvalifiseringskamp).

    Også årets sesong har startet dårlig på hjemmebane, med ett poeng på de to første seriekampene.

    Onsdag fikk Vålerenga endelig juble for seier igjen på hjemmebane, deres første hjemmeseier siden de slo Aalesund i serien 17. september i fjor.

    I etterkant av det hadde de spilt åtte hjemmekamper uten seier, før de altså kunne innkassere cupavansement etter 1-0 mot Tromsø.

    Simen Juklerød scoret kampens eneste mål med et godt plassert skudd i første ekstraomgang.

    For Tromsø fortsetter katastrofe-starten på sesongen. Fjorårets bronsevinner i Eliteserien har tapt samtlige fire kamper i Eliteserien til nå i år og er nå også slått ut av cupen.

    Vålerenga

Sendeplan

Kl. Program Kanal