Hopp til innhold

Langrennsløpere satte press på Fis: – Ba oss om å intensivere antidopingarbeidet

Visepresident i Det internasjonale skiforbundet (Fis), Sverre Seeberg, bekrefter at langrennsutøvere har henvendt seg til dem etter McLaren-rapporten.

Sverre Seeberg

ENGASJEMENT: Visepresident i Fis opplever et engasjement fra utøverne etter McLaren-rapporten.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Vi har fått en henvendelse fra løperne i langrenn, som ber oss om å intensivere antidopingarbeidet og ønsker selvfølgelig at vi skal bidra til at dette blir styrket i Russland, sier visepresident i Fis, Sverre Seeberg, til NRK.

Fredag kom nyheten om at seks russiske langrennsutøvere er suspendert. Det skjer etter at IOC har innledet etterforskning av 28 russiske utøvere på grunn av manipulasjon av dopingprøver under OL i Sotsji.

Identiteten til de seks er ikke kjent. Ifølge rapporten til den canadiske advokaten Richard McLaren, har de bevis for at prøver fra 28 utøvere er blitt manipulert. Tolv av disse skal være fra russiske medaljevinnere.

Norske utøvere reagerte

Det er på bakgrunn i McLaren-rapporten at langrennsløperne skal ha henvendt seg til Fis og satt et press på antidopingarbeidet. Seeberg forteller til NRK at de vil hjelpe Russland i arbeidet med antidoping. De er ute etter å ta juksemakerne.

Russia Doping WADA

SUSPENDERT: Fis har suspendert seks utøvere etter at IOC etterforsker 28 utøvere for manipulasjon av dopingprøver under OL i Sotsji.

Foto: Lee Jin-man / Ap

– Vi har et stort engasjement rundt antidopingarbeidet generelt. Ikke minst blant utøverne nå i forhold til dette med russisk deltagelse, samtidig som utøverne også er opptatt av at alle utøvere skal bli behandlet fair. Også russere, forklarer Fis-toppen.

– Hvilke løpere er det som har bedt dere om å gjøre det?

– Det er selvfølgelig de som deltar i verdenscupen, forteller Seeberg.

Fis-toppen bekrefter at også norske langrennsutøvere skal ha sluttet seg til denne henvendelsen.

– Det er selvfølgelig noen norske. Norge er i en spesiell situasjon for øyeblikket. Vi har selv en løper som har en prosess gående. Vi er i den situasjonen at vi alle ønsker å få med russere, men de skal være rene. Vi må hjelpe det russiske skiforbundet slik at de kommer på rett kurs, utdyper Seeberg.

NRK har vært i kontakt med den norske landslagssjefen i langrenn, Vidar Løfshus, men han ønsker ikke å kommentere saken før det foreligger en dom.

Putin avviser statlig doping

Grunnen til at identiteten til de utestengte ikke er offentliggjort er på grunn av Fis-regler om at navnene ikke skal offentliggjøres før det er besluttet om det skal reises sak.

Vladimir Putin

AVVISER: Vladimir Putin avviste at Russland har hatt et statlig dopingprogram i sin årlige juletale fredag.

Foto: Pavel Golovkin / Ap

– Utøverne selv kan melde at de er suspendert. Slik Therese Johaug valgte å gjøre, forteller Seeberg.

Ifølge McLaren-rapporten blir Russland beskyldt for å ha et statlig dopingprogram. Der kom det fram at over 1000 russiske utøvere, spredt over 30 idretter, var en del av et dopingprogram mellom 2011 og 2015.

Russlands president Vladimir Putin avviste disse beskyldningene i sin årlige juletale. Han innrømmer derimot at russisk idrett har et dopingproblem og at man skal etterforske alle dopingtilfellene.

Siste nytt

  • Ny teknikktrener for alpinkvinnene: – Glade for at vi er attraktive for de beste trenerne i verden

    Østerrikske Johannes Zöchling (44) har blitt ansatt som ny hovedtrener for de norske alpinkvinnenes teknikklag.

    Det skriver Norges Skiforbund i en pressemelding.

    – Vi er glade for at Johannes velger å bli med oss og ser fram til å få han på laget. «Hannes» har en sterk og variert bakgrunn, med gode resultater, forteller alpinsjef Claus Johan Ryste.

    Zöchling kommer fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han har jobbet i ulike roller de siste 15 årene. Blant annet har han hatt ansvaret for kvinnenes teknikklag i seks år, mens han de siste tre sesongene har hatt ansvar for rekrutteringslandslaget på herresiden.

    Østerrikeren tar over for Janne Haralla, som har fått en rolle i den amerikanske superstjernen, Mikaela Shiffrins, lag. (NTB)

    Thea Louise Stjernesund i Kranjska Gora
    Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters
  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal