Hopp til innhold

Langer ut mot sjakkforbundet: – Flaut å representere Norge internasjonalt

Toppspiller Aryan Tari er frustrert over sjakkforbundets manglende ambisjoner og er positiv til spillavtalen som splitter sjakk-Norge.

Aryan Tari

ØNSKER ENDRING: Aryan Tari har meldt seg inn i Magnus Carlsens nye sjakk-klubb Offerspill.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Det er splid i sjakk-Norge etter at NRK tirsdag skrev at Magnus Carlsen opprettet sjakklubben Offerspill. Målet til klubben er å få gjennom en omstridt samarbeidsavtale på kongressen 7. juli. Her er ønsket til Carlsen-leiren at Kindred skal spytte inn penger i idretten.

NRK har forsøkt å komme i kontakt med de ti beste sjakkspillerne i Norge for å undersøke hvordan de stiller seg til saken.

Aryan Tari er ranket som Norges tredje beste sjakkspiller, ifølge Fide. Han er for avtalen som splitter sjakk-Norge fordi han mener Norges Sjakkforbund sårt trenger pengene.

– Det er ikke så mye tvil om at forbundet har hatt dårlig økonomi. Det har vært lite ambisjoner og satsing, og da har det vært vanskelig å få frem talenter, sier 21-åringen til NRK før han fortsetter:

– Med disse pengene kan vi leie inn trenere, reise på treningsleir og få støtte til å spille turneringer. Da blir mye mer fristende å satse på sjakk.

– Flaut å representere Norge

Stortalentet har vært i norgestoppen i flere år og synes det har vært flaut å representere Norge ved enkelte anledninger.

Tari trekker frem sjakk-OL i 2016 som et eksempel. Der spilte Tari på landslag sammen med blant annet Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer.

– Ingen av oss får betaling for å spille sjakk for Norge, mens andre land får betaling. Det gjør det flaut å representere Norge, sier Tari.

Tari vant U20-VM i Italia samme år siden uten noen i støtteapparatet, ifølge han fordi Norges Sjakkforbund ikke hadde råd til å sende med en trener til mesterskapet.

Onsdag meldte unggutten overgang fra Vålerenga Sjakklubb til Offerspill Sjakklubb.

Tari får støtte fra Nordstrand-spiller Johan Salomon som er ranket som nummer åtte i Norge.

Aryan Tari (t.v.) og Johan Salomon

STØTTER CARLSEN: Aryan Tari (t.v.) og Johan Salomon (t.h) er positive til Kindred-avtalen.

Foto: JØRUND W. CARLSEN

– Sjakk har veldig mye å tjene på denne avtalen for å gjøre store forbedringer i sjakkforbundet. Slik det er nå, er det vanskelig å satse. Det er flere eksempler på at spillere ikke har kunne spilt turneringer fordi det er for dyrt, og dermed går glipp av muligheten til å satse på sjakk.

Sjakkpresidenten: – Burde vært stolt

Når sjakkpresident Morten Madsen blir konfrontert med uttalelsene om at Tari blir flau av å representere Norge, svarer han slik:

– Man skulle jo tro en blir stolt av å representere Norge, men det er klart at sjakkforbundet ikke har hatt økonomi til å gi noe særlig støtte annet enn opphold og reise, sier Madsen til NRK og legger til:

– På bakgrunn av økonomien vi har hatt har det vært vanskelig å støtte aktiviteter og spesielt talenter. Likevel har vi klart dette takket være ekstrem dugnad og frivillighet rundt om i landet.

– Angrep på demokratiet

Brødreparet Espen og Kjetil Alexander Lie er rangert som henholdsvis niende og sjette plass på rankingen. De skriver i et åpent brev med tittelen «Snu, kjære verdensmester ..." på Bergens Schakklubs hjemmesider hvor de stiller spørsmål ved fremgangsmåten til verdensmesteren.

MOT CARLSEN: Kjetil Lie går hardt ut mot Magnus Carlsen og Offerspill Sjakklubb. Her i aksjon under Sjakk-OL i Tromsø i 2014.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

– Du kjøper ikke bare stemmer, det er et angrep på demokratiet. Det er som å kjøpe en ekstra offiser når du innser at stillingen er dårlig. Det er ikke slik vi spiller spillet i vårt liv, skriver brødreparet i brevet som er undertegnet sammen med Bjarte Leer-Helgesen og Geir Sune Tallaksen Østmoe.

Brødrene får støtte fra Frode Olav Urkedal (nummer sju), som i en kort kommentar sier han er mot avtalen fordi han mener forbundet burde være upolitisk.

Forstår at det skaper reaksjoner

Tari og Salomon har også forståelse for at saken har skapt mange sterke reaksjoner, men synes det står respekt av Carlsen, etter deres syn, viser hvor mye han bryr seg om norsk sjakk.

– Han kunne gitt faen i saken, for han er allerede nummer en. Så jeg synes det står respekt av at han bryr seg og bruker penger fra egen lomme. Men selve prosessen er kanskje ikke den beste måten å gjøre det på, sier Tari, og får støtte fra Salomon:

– Det er kontroversielt at han betaler kontingenten til de 1000 første medlemmene. På en annen side tror jeg han har gode intensjoner og har ingen egeninteresse annet enn at han ønsker norsk sjakk det beste. Samtidig er jeg skeptisk til selve prosessen, for han ser mer på selve resultatet enn prosessen, sier Salomon.

Onsdag ettermiddag understreker Magnus Carlsen i et intervju med VG at han ikke har noen økonomiske interesser i saken.

– Jeg tjener ingenting på dette. Jeg gjør dette bare fordi jeg mener det er til det beste for norsk sjakk, ved at pengene i avtalen vil gi et bedre tilbud til både topp og bredde. Da vil flere få muligheten til å satse slik som jeg har gjort, sier han til VG.

 • NRK har vært i kontakt med Jon Ludvig Hammer (ranket som nummer to i Norge) og Simen Agdestein (nummer fire). De har ikke lyst til å kommentere saken.
 • NRK har også forsøkt å komme i kontakt med Johan-Sebastian Christiansen (nummer fem) og Benjamin Arvola Notkevich (nummer ti) uten å lykkes.

Sportsnyheter

Jostein Gundersen ligger nede etter skade

Reagerer kraftig på manglande regelverk: – Sjokkerande

Eliteserielege blei tatt fullstendig på senga av Noregs Fotballforbund (NFF) sin konklusjon som blei publisert laurdag. Nå tar NFF grep.

Amalie Iuel utfordret Henriette Jæger til duell.

Iuel utfordra Jæger til duell: – Å tape mot Amalie er noko av det verste

Henriette Jæger blir sur av å tape, sjølv mot Amalie Iuel på trening. Det utnyttar trenarmamma Unn Merete for alt det er verd.

RBK-LSK

Supportertalsmann om VAR-markeringer: – Overrasket hvis Eliteserien blir ferdigspilt i år

Mandag møtes lederne i landets supporterklubber for å diskutere neste steg i kampen mot videodømming.

Siste nytt

 • Bøtelegger KFUM – men blir ikke kastet ut av cupen

  Eliteserieklubben KFUM Oslo spilte med en suspendert spiller i cupkampen mot Sogndal, men blir likevel ikke kastet ut av cupen.

  Det var ikke før seieren mot Lysekloster at regelbruddet ble avdekket. Da sendte 2.-divisjonsklubben inn protest til Norges Fotballforbund med påstand om at Sogndal skulle tilkjennes seieren mot KFUM, og at Lysekloster og Sogndal skulle møte hverandre på nytt i 4. runde.

  I mai besluttet doms- og sanksjonsutvalget å avvise protesten, men NFFs påtalenemnd har imidlertid behandlet saken på nytt. I innstillingen mente de at KFUM burde bli kastet ut av cupen.

  Doms- og sanksjonsutvalget kom til en annen konklusjon og har besluttet at KFUM får en bot på 100.000 kroner.

  Tidligere i juli sa KFUMs daglige leder til VG at de forventet å spille cupkamp i oktober.

  I kvartfinalen venter Stabæk for hovedstadslaget. Går de seirende ut derfra, møter de vinnerne av oppgjøret mellom Vålerenga og Fredrikstad.

  (NTB)

  Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Toppligaer klager Fifa til EU-kommisjonen – får krast svar fra Fifa

  Europeiske toppligaer og spillerforeningen Fifpro hevder landslagskalenderen er i strid med EUs konkurranseregler. Sammen klager de inn Fifa til EU-kommisjonen.

  Det kommer fram i en felles uttalelse fra European Leagues og Fifpro. Med klagen ønsker man å bevise at Fifas kalender for landslagsfotballen bryter med EUs regelverk.

  – I flere år har ligaene og spillerforeningene gjentatte ganger oppfordret Fifa til å utvikle en klar, gjennomsiktig og rettferdig prosess rundt landslagskalenderen. Den er nå overmettet, blitt uholdbar for nasjonale ligaer og er en risiko for spillernes helse, står det i tirsdagens pressemelding.

  Videre står det at juridiske grep nå «er det eneste ansvarlige steget for å beskytte fotballens økosystem og arbeidere fra Fifas ensidige avgjørelser».

  X svarer Fifa at den nåværende kalenderen ble enstemmig godkjent av Fifa-rådet, som er satt sammen med representanter fra alle kontinenter – inkludert Europa.

  – Fifas kalender er det eneste verktøyet som sikrer at internasjonal fotball kan fortsette å overleve, sameksistere og blomstre sammen med nasjonal og internasjonal klubbfotball, skriver Fifa og fortsetter:

  – Noen ligaer i Europa opptrer med kommersiell egeninteresse, hykleri og uten hensyn til alle andre i verden. Disse ligaene foretrekker tilsynelatende en kalender fylt med vennskapskamper og sommerturneer, ofte med omfattende globale reiser.

  Norsk Toppfotball er medlem av European Leagues. (NTB/NRK)

  Det norske herrelandslaget i fotball før privatlandskampen mot Danmark i juni 2023
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Jakob Ingebrigtsen til Lausanne etter OL

  Jakob Asserson Ingebrigtsen løper 1500 meter i Lausanne etter OL.

  Diamond League-arrangøren bekrefter i en pressemelding at nordmannen er klar for det tradisjonsrike stevnet i Sveits.

  Stevnet er 22. august. Det blir hans første konkurranse etter OL.

  Timothy Cheruiyot, Azeddine Habz og Mario García er også klar for 1500-meteren.

  Jakob Asserson Ingebrigtsen har flere gode minner fra Lausanne, blant annet da han løp inn til seier og stevnerekord på 1500 meter i fjor. Da løp han på 3.28,72.

  Før han skal dit er det imidlertid OL i Paris som gjelder for 23-åringen. Der skal han prøve å forsvare OL-gullet på 1500 meter, i tillegg til å løpe 5000 meter for første gang i OL-karrieren.

  Ingebrigtsens første løp i OL blir 1500 meter forsøk fredag 2. august. Se hele OL-programmet her.

  Jakob Ingebrigtsen i Monaco
  Foto: VALERY HACHE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal