Hopp til innhold

Landslagstrener anmelder flere overgrep i nederlandsk fotball

Den nederlandske fotballegenden Vera Pauw kommer med sjokkerende beskyldninger mot eget forbund. Nå erkjenner sistnevnte at de burde ha gjort ting annerledes.

Vera Pauw og det irske landslaget før en VM-kvalifiseringskamp mot Sverige i april.

STÅR FREM: Irland-trener Vera Pauw, her avbildet med det irske landslaget før en VM-kvalifiseringskamp mot Sverige i april, kommer med sterke beskyldninger i en fersk uttalelse.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

– I 35 år har jeg holdt på en hemmelighet.

Slik åpner Vera Pauws innlegg på Twitter, der hun forteller om egne opplevelser med voldtekt og seksuelle overgrep utført av tre ulike menn i Det nederlandske fotballforbundet (KNVB).

– Bare de jeg kan stole på, har visst om det systematiske seksuelle misbruket, maktmisbruket, mobbingen og ydmykelsen jeg ble utsatt for som spiller og landslagstrener i nederlandsk fotball, fortsetter hun.

Irland-manager Vera Pauw under en landskamp mot Slovenia i fjor.

STÅR FREM: Irland-manager Vera Pauw.

Foto: LORRAINE O'SULLIVAN / Reuters

I den samme uttalelsen beskylder hun KNVB for å legge lokk på skandalen, og landslagstreneren meddeler derfor at hun nå har gått til politiet i hjemlandet og anmeldt forholdene.

– Dette føles allerede som starten på slutten for meg, men jeg vet at jeg går en tøff tid i møte. Jeg håper at andre unge fotballspillere og trenere som ble utsatt for noe lignende, tør å stå frem med sine historier, skriver 59-åringen.

Nederlands fotballforbund: – Vi er sjokkert

NRK har vært i kontakt med Nederlands fotballforbund (KNVB), og pressesjef Jaap Paulsen er tydelig på at forbundet er rystet over Pauws historie.

– Vi er sjokkert over erfaringene som Vera Pauw fortalte oss om i fjor, skriver han i en e-post til NRK.

Pressesjefen forteller at de i fjor bestilte en uavhengig gransking fra et eksternt firma.

– Denne undersøkelsen viser at KNVB burde ha gjort en rekke ting annerledes, forklarer Paulsen.

Videre skriver han at granskingen viste at forbundet ikke var tilstrekkelig påskrudd i 2011, da Pauw først signaliserte seksuelt overskridende adferd, og at de derfor ikke reagerte riktig.

– Vi erkjenner de feilene som ble identifisert i rapporten, og dette skulle ikke ha skjedd henne. Det er uakseptabelt at Vera ikke hadde et trygt arbeidsmiljø, skriver pressesjefen.

Mottar støtte

Nederlandske Pauw er en kjent skikkelse i internasjonal kvinnefotball, etter en lang karriere både som spiller og trener.

 Vera Pauw mottar en klem

RUTINERT: Vera Pauw, daværende landslagstrener for Sør-Afrika, under OL i Rio. Her mottar hun en klem etter en kamp.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Som aktiv rakk hun blant annet å få 89 kamper med flagget på brystet, og de siste 25 årene har hun vært trener på toppnivå. Nå er hun landslagssjef for Irlands fotballkvinner.

Det irske fotballforbundet (FAI) har publisert en uttalelse i kjølvannet av Pauws Twitter-melding fredag kveld.

– FAI er fullstendig klar over hvilken innvirkning disse avsløringene kommer til å få på Veras liv, og vi har forsikret henne om at hun har vår fulle støtte, lyder den.

Sveriges stjernekeeper Hedvig Lindahl er også blant støttespillerne.

– Sterkt av Vera Pauw. Jeg håper at dette gir deg oppreisning. Jeg står ved min følelse om at metoo-bevegelsen foreløpig ikke er over i fotballen. Den har trolig bare startet, skriver hun.

Siste nytt

 • Bohinen ny Stabæk-trener

  Lars Bohinen blir ny trener for Stabæks fotballherrer, bekrefter 1.-divisjonsklubben på sine nettsider. 52-åringen, som var sportssjef i klubben fra 2007 til 2009, har undertegnet en kontrakt ut 2023.

  Bohinen tar over etter det tirsdag ble kjent at Eirik Kjønø var ferdig som Stabæk-trener. Det skjedde etter at laget røk på tre strake tap, blant annet mot bunnlaget Stjørdals-Blink sist helg.

  Bohinen var på plass på Nadderud fredag morgen og skal lede laget i søndagens kamp mot Start.

  – Vi er veldig fornøyde med å få Lars på plass. Det har vært et par hektiske dager men nå er vi glade for å komme i mål, sier sportssjef Torgeir Bjarmann

  Klubben holder femteplassen i 1. divisjon og har fire poeng opp til Ranheim på direkte opprykksplass.

  – Det klare målet er å bedre prestasjonene. Vi kan ikke ha så sterkt fokus på kun resultater, vi må ha fokus på det som skaper resultatene: Prestasjoner, utvikling og det som skjer i hverdagen, sier Bohinen.

  Lars Bohinen
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Jenssen tilbake til Nordsjælland

  Ulrik Yttergård Jenssen (26) skal spele for danske Nordsjælland i haust. Midtstopparen stod utan kontrakt.

  Nordsjælland opplyser på sine nettsider at Jenssens kontrakt gjeld ut året.

  Forsvarsspelaren gjekk frå Tromsø til Nordsjælland i vinterpausen i 2017/18-sesongen og har spelt 114 kampar for den danske klubben.

  Sommaren 2021 gjekk han til Willem II i den nederlandske toppdivisjonen. Kontrakten skulle vare til 2024, men i sommar blei han samd med klubben om å terminere den.

  Jenssen har 26 landskampar for Noregs U21-lag. I tillegg har han ei rekke kampar frå dei andre aldersbestemte landslaga.

  Nordsjælland leeer den danske toppdivisjonen med 13 poeng etter fem kampar. Neste oppgåve for Jenssens lag er heime mot tabelltoar Silkeborg søndag.

  Ulrik Yttergård Jensen
  Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix / NTB
 • Noregs stafett-kvartett

  Elisabeth Slettum, Line Kloster, Linn Oppegaard og Nora Kollerød Wold blir Noregs lag på 4 x 400 meter i friidretts-EM i München.

  Det opplyser Friidrettsforbundet om i ei pressemelding.

  Slettum blei utslått i semifinalen på 400 meter hekk, og rauk også ut i forsøket på 200 meter torsdag. Kloster avanserte heller ikkje frå semifinalen på 400 meter hekk.

  23 år gamle Oppegaard, som blei norsk meister på 400 meter, var langt unna semifinaleplass i München tidlegare i meisterskapen. EM er hennar meisterskapsdebut på seniornivå individuelt.

  Wold blei tatt ut i troppen som reserve på både 400 meter og 400 meter hekk.

  Det norske laget skal i aksjon klokka 11.40 på Olympiastadion i München. De tre beste i de to heata og ytterlegare to lag på tid går til finalen. Finalen skjer laurdag.

  Line Kloster
  Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 53 klipp
Sport
Spiller nå
Johaug røper nye dopingdetaljer i bok 00:53
Neste