Hopp til innhold

Landslagsspillere reagerer på NRK-funn: – Utrolig dårlige signaler

Et helt fotballandslag er tilsynelatende sporløst forsvunnet og eksisterer ikke lenger. Det får profiler til å reagere med vantro og rette en skarp pekefinger mot VMs vertsnasjon.

Fotball kvinner, A-landslaget har medietreff før EM

KRITISK: Maren Mjelde er klar i talen på Qatars angivelige manglende kvinnelandslag i fotball. – Det gir ingen gode signaler, sier hun.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Fotball er for alle. Og det er ufattelig synd når det skal være et så stort mesterskap i et land som Qatar. Så, jeg kan være helt ærlig: dette synes jeg ingenting om, sier landslagskaptein Maren Mjelde til NRK.

Hun har nettopp fått fortalt om NRK, SVT og DRs jakt på det qatarske landslaget i fotball. En jakt som knapt førte oss nærmere å finne et kvinnelandslag fra VM-vertskapet.

– Det er selvfølgelig trist, og det som skjer i Qatar settes det mange spørsmålstegn ved. Nå er det jo engang slik at det skal være VM der og så håper jeg på sikt at både menneskerettigheter og at respekten for hverandre kan bli bedre og bedre. Og jeg håper på sikt at kvinnene blir respektert på samme måte og får spille for landet sitt de og, sier Vilde Bøe Risa, på det norske landslaget, til NRK.

Fotball, treningskamper: Trening med Norges kvinnelandslag

TRIST: Vilde Bøe Risa synes lite om at det ikke finne noe kvinnelandslag i Qatar og håper på endring.

Foto: Annika Byrde/NTB / NTB

– Utrolig dårlige signaler

Da VM-arrangøren fikk tildelt mesterskapet i 2010, lovte de at de skulle satse på kvinnefotball. Det qatarske landslaget for kvinner ble opprettet samme år.

Fifa har lovet det samme, at samtlige medlemsland skal ha omfattende planer for kvinnefotball innen utgangen av 2022.

Men i dag, 12 år etter at Qatar fikk VM, er faktum at landslaget ikke har spilt en eneste offisiell kamp siden 2014. De finnes ikke på Fifa-rangeringen. Og selv om noen kvinner spiller fotball i Qatar er det vanskelig å finne beviser på at Qatar og Fifa har holdt hva de har lovet.

England Sweden Euro 2022 Women Soccer

PROFIL: Kosovare Asllani.

Foto: Rui Vieira / AP

– Det er utrolig dårlige signaler ettersom herre-VM skal holdes der. Det er jo hele menneskesynet der som burde endres, men er det et krav fra FIFA at de skal ha en dame-system, og det er regler som ikke følges, så er det åpenbart er et stort problem. Det må løses. Jeg synes er et uforståelig hvordan man kan la det passere, sier Kosovare Asllani på det svenske landslaget.

– Ufattelig viktig

Det har altså ikke lykkes NRK, DR og SVT å spore opp og få snakket med det qatarske landslaget.

Ved enkelte anledninger har riktignok en gruppe kvinnelige spillere dukket opp i landslagsdrakter. Senest i november, da de spilte en treningskamp mot Afghanistan.

Asllani får støtte av Mjelde.

– Det gir ingen gode signaler. Nå vet jeg at det er annen kultur og andre regler, men forhåpentligvis kan det bli en endring på det.

– Hvor viktig er det med kvinnelige forbilder på landslag?

– Det er ufattelig viktig. Og det blir det bare mer og mer av. Da jeg var yngre var det mange som spilte fotball, men vi fikk liksom ikke sett de på samme måte som herrespillere. Men nå blir vi vist mer, vi har en større stemme, og det handler om å ta den, svarer Mjelde.

Les også Landslaget som forsvant

Qatars kvinnelandslag i fotball før en kamp mot Kuwait i mai 2012.

– Ergerlig

Også i Danmark, som er det eneste nordiske landet som er kvalifisert til VM i Qatar i november, reagerer landslagsspillere.

– Det er meget ergerlig. Det er ergerlig at det ikke er et kvinnelandslag, sier Danmark-profil og landslagsspiller Pernille Harder.

NRK har gjentatte ganger kontaktet fotballforbundet i Qatar (QFA) for å gjøre et intervju med dem om kvinnelandslaget. De har henvist NRK videre til Qatars kvinnesportskomite (QWSC), som arbeider for å øke antall kvinner i idrett i Qatar. QWSC ønsket først å stille til intervju, men trakk seg da de fikk se spørsmålene vi skulle stille.

Germany Denmark Euro 2022 Women Soccer

KLAR I TALEN: Harder er skuffet over mangelen på et kvinnelandslag i fotball i Qatar.

Foto: Alessandra Tarantino / AP

– Når man ser kvinnefotball i Europa være i fremgang, kan det ikke virke konservativt at man ikke har et kvinnelandslag i et land?

– Selvfølgelig gjør det det. Det er det, men det er dessverre det man ser med kvinnefotball. Der er noen nasjoner hvor det går veldig går hurtig, noen hvor det går hurtig og noen hvor det går langsomt. Og så er dessverre noen nasjoner som ikke har noe kvinnelandslag, sier Harder.

Siste nytt

  • Norge slo Danmark etter forlengning i andre kamp på rad

    Ole Einar Engeland Andersen ble matchvinner da Norge slo Danmark med 2-1 etter forlengning i lørdagens ishockeylandskamp.

    Viktor Granholm sendte nordmennene i ledelsen i midtperioden på pasning fra Petter Vesterheim.

    Max Krogdahl og Lucas Andersen barket i sammen etter en duell foran mål hvor nordmannen var litt vel røff i taklingen. Begge endte med å kaste hanskene og fikk med det hver sin matchstraff.

    Norge ble felt av veldig mange utvisninger. De klarte å ri av mange undertall, men på den åttende klarte danskene å score og utligne til 1-1 ved Joachim Blichfeld.

    – Jeg synes at vi spiller bra ut fra de forutsetningene dommerne gir oss. Jeg er glad for at vi slipper unna skader. De (dommerne) tillater at man går over grensen og det preger spillerne, sa Tobias Johansson til TV 2.

    Fredag slo det norske laget Danmark med 4-3 etter forlegning hvor Michael Brandsegg-Nygård ble firemålsscorer. Mora-spilleren spilte bare to perioder.

    Neste helg skal Norge møte Latvia i de to siste VM-oppkjøringskampene i Riga. Norge innleder VM i Praha mot Sveits 10. mai. (NTB)

    U7bBRSwIpKs
    Foto: NTB
  • Stabæk tapte uten Jönsson - Rosenborg fortsatt ubeseiret

    Anna Aahjem ble matchvinner da Brann slo Stabæk 1-0 i Toppserien lørdag. RBK fortsatte sin perfekte sesongstart med 1-0 over Røa.

    Timen var spilt da Aahjem avsluttet et vakkert Brann-angrep og sørget for 1-0 på bortebane.

    Etter tapet for LSK Kvinner i serieåpningen, har Brann tre strake seire.

    Stabæk måtte greie seg uten hovedtrener Jan Jönsson på sidelinjen i oppgjøret. Han er utestengt i to kamper etter at han tok seg inn på banen og gikk i kroppen på VIF-spiller Karina Sævik i tirsdagens 2-3-tap.

    Rosenborg fikk besøk av Røa, og med sitt mål i 88. minutt sørget Sara Hørte for 1-0-seier for trønderne.

    Med det har Rosenborg full pott etter fem kamper. De fire siste kampene har alle endt med 1-0-seier for RBK, og i de tre siste har de avgjort etter 80 minutters spill.

    LSK Kvinner vant 3-1 over Åsane, mens Kolbotn beseiret Arna-Bjørnar 4-1.

    Runden avsluttes med byderbyet mellom Vålerenga og Lyn, som sendes direkte på NRK 1 klokken 16:45 lørdag. (NTB/NRK)

    Toppserien fotball kvinner, Stabæk - SK Brann
    Foto: Frederik Ringnes / NTB
  • EM-bronse for Benske og Tjøm: – Råimponert

    Lars Benske og Ask Tjøm leverte en god avslutning og rodde til bronse i dobbeltsculler i EM i Ungarn.

    – Jeg er råimponert. Det er det best disponerte løpet jeg har sett dem ro noen gang, sa NRKs ro-ekspert Lars Bjønnes idet duoen passerte målstreken.

    Det ble en svært tett og jevn affære gjennom de 2000 meterne som ble rodd. Den norske duoen så lenge ut til å ta sølvet, men måtte seg seg slått på målstreken av italienske Stefano Oppo og Gabriel Soares.

    Jan Schäuble og Rafael Ireland fra Sveits tok gullet etter å ha ledet hele veien. De ble utfordret av italienerne, men hadde krefter igjen mot slutten og vant med 2,27 sekunders margin.

    Norge har allerede sikret OL-plass i dobbeltsculler for menn.

    Lars Benske og Ask Tjøm leverte en god avslutning og rodde til bronse i dobbeltsculler i EM i Ungarnn

Sendeplan

Kl. Program Kanal