Hopp til innhold
Kommentar

Da vi nesten hadde glemt nesten

Bronsen i Stockholm lørdag kveld var Norges første i et EM. Men den var også en skuffelse. La oss i stedet glede oss over statusen våre håndballherrer gjennom dette mesterskapet har skapt seg i befolkningen. Og ikke minst over statistikken. Det er mye å glede seg over når det gjelder statistikken.

Norges bronselag i håndball-EM

NÅ ER VI BRONSEVINNERE: På fredag beveget de seg nemlig for første gang inn i den kollektive, nasjonale bevissthet én gang for alle

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

For å ta det siste først: Ingen har vunnet EM i januar og så OL senere samme år.

De som har endt som olympiske mestere mellom 1996, da det første gang var aktuelt, og 2016, har alle vært europeiske – og har startet OL-året med disse plasseringene i EM: 3, 2, 4, 3, 11, og 6.

Den lille plasseringsmessige nedturen i dette mesterskapet, der Norge tidvis har briljert rundt i Skandinavia, kan altså kun brukes som motivasjon. For idet EM er ferdig søndag kveld i Stockholm, er alle verdens håndballblikk rettet et halvt år fremover.

Den lille plasseringsmessige nedturen i dette mesterskapet, der Norge tidvis har briljert rundt i Skandinavia, kan altså kun brukes som motivasjon.

OL er anledningen hvor håndball virkelig får den oppmerksomhet og ikke minst anerkjennelse den ellers mangler på globalt nivå. Og da er EM fort glemt.

Håndball EM herrer 2020 : Norge – Island (31-28)

UTSTRÅLING: Christian Berge gir oss tro på at 2020 er året. For snart er det OL

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Nesten-laget Norge

Norge har vært nødt til å prøve å glemme mange mesterskap de siste årene. Våre håndballherrer er for lengst pådyttet klisjeen nesten-laget. De med det enorme potensialet, som aldri helt lykkes.

Nasjonens tro på at også vår maskuline håp kunne hevde seg startet reelt for et drøyt tiår siden.

Norge har vært nødt til å prøve å glemme mange mesterskap de siste årene. Våre håndballherrer er for lengst pådyttet klisjeen nesten-laget.

Men VM i 2009 ga tre nær utrolige poengtap på rad. Ett av dem ville sendt oss videre. Året etter, i 2010, er vi en straffebom fra Håvard Tvedten sekunder før full tid mot Danmark fra vår første semifinale i et mesterskap.

Allerede på den tiden er Norge med enorme personligheter, som Steinar Ege, Erlend Mamelund, Bjarte Myrhol, nevnte Håvard Tvedten og mest av alle Kristian Kjelling.

Det er et tidspunkt hvor de to siste er mer å se i Se og Hør enn i sportssidene i avisene, som vi fortsatt leste den gang. Delvis fordi oppmerksomheten rundt landslaget for menn er i beste fall avventende. Det må en ny landslagssjef til.

Da trønderen Christian Berge overtar i 2014, betyr det også en mentalitetsendring.

Men da semifinalebarrieren endelig blir brutt i VM 2017 og senere 2019, er det som om utladningen er for stor. Finalene mot to vertsnasjoner, Frankrike og så Danmark, er aldri spennende. Norge er fortsatt ikke modne for å ta det siste steget opp som mestere.

Det trodde vi endelig de var nå. Det er noe ved utstrålingen til Christian Berge og hans mannskap som har gitt oss en fast tro på at 2020 er året. Det kan det fortsatt være.

Den siste barriere

Og så har mesterskapet gjort noe som på sikt er viktigere enn medaljer, uansett valør:

Det har gitt de norske håndballherrene den anerkjennelsen de så lenge har vært i nærheten av, en liten sportslig nedtur til tross.

EM har gitt de norske håndballherrene den anerkjennelsen de så lenge har vært i nærheten av, en liten sportslig nedtur til tross.

På fredag beveget de seg nemlig for første gang inn i den kollektive, nasjonale bevissthet én gang for alle. Den majestetiske semifinalen mot Kroatia ble fellesskapsopplevelsen alle som så den, kommer til å huske.

Torbjørn Bergerud og Mikkel Hansen, VM-finalen 2019

NESTEN: Og spør man om VM i 2019, så husker de fleste den langhårede dansken som var akkurat litt for god for oss.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Norge har vært i større kamper, inkludert de nevnte VM-finaler. Norge har vært involvert i dramatikk helt på høyde med det som skjedde på fredag, som da målvakt Torbjørn Bergerud reddet straffekast i siste sekund i semifinalen i 2017 og sendte oss til finale.

Men spør du nordmenn utenfor de mer håndballfrelste om VM i 2017, så får man i beste fall et svar om gode franskmenn. Og spør man om VM i 2019, så husker de fleste den langhårede dansken som var akkurat litt for god for oss.

Et mesterskap på hjemmebane var det som skulle til for virkelig å vinne hjertene, som så lenge har vært eksklusive for kvinnelandslaget.

Vi har brukt det siste døgnet til å blunke til hverandre i vissheten om våre skadede høyrebacker, som er tilbake innen det er OL i Tokyo.

Kampen mot Kroatia ga alt av nerver og ulidelig drama for alle de som så på. Som garantert var mange. Dette var en førstekamp innen herrehåndball for mange nordmenn.

En av de anledningene som er mer enn sport. Det er en nasjonal begivenhet. Først mandag kommer seertallene, men kampen mot Kroatia kommer garantert til å sette rekorder for TV3, som sendte kampen.

Veien til Tokyo

Nå er vi bronsevinnere. Og innser plutselig at vi nesten hadde glemt at dette er nesten-laget. For Norge har ikke tapt en eneste kamp i EM i ordinær tid.

Og har mesterskapets klart beste spiller i Sander Sagosen. Og beste målvakt i nevnte Bergerud. Vi har også spillere vi har grått med, spillere som har tatt sjansen og truffet stanga da det gjaldt som mest.

Og vi har brukt det siste døgnet til å blunke til hverandre i vissheten om våre skadede høyrebacker, som er tilbake innen det er OL i Tokyo. Og vi har en trener med en trygghet som kun utstråler at dette faktisk kommer til å lykkes før eller siden.

På veien til Tokyo skal Norge bare gjennom OL-kvalifiseringen i april. (...) Vår verste konkurrent blir sannsynligvis Brasil. Og Norge har aldri tapt for Brasil i Trondheim.

Og mens vi venter på å se hvem som faktisk blir europamester i håndball 2019, kan vi nevne et par ting til som underbygger at tallene taler i norsk retning:

OL-finalen for menn i Tokyo starter klokka 21 lokal tid den 8. august. Dette er tilfeldigvis på sekundet da det er jubileum for starten av OL i 2008 i Beijing. Som ble åpnet på det magiske tidspunkt åttende i åttende klokka åtte, Beijing-tid.

Det skulle bli lekene der Norge tok vårt første OL-gull i håndball. Nå kan ringene, for å holde oss til den olympiske terminologi, sluttes av våre herrer.

På veien til Tokyo skal Norge bare gjennom OL-kvalifiseringen i april. Kampene bringer oss tilbake til suksessarenaen Trondheim Spektrum. Hvor vi må være blant de to beste av fire lag for å komme til OL.

Vår verste konkurrent blir sannsynligvis Brasil. Og når vi nå har bestemt oss for å høre på statistikken: Norge har aldri tapt for Brasil i Trondheim. Det er til å bli optimist av. I hvert fall nesten.

Siste nytt

 • Hegg og Larsen til EM-finalen

  Jon-Hermann Hegg og Henrik Larsen kvalifiserte seg begge til finalen på 50 meter match under EM i skyting. Hegg var best med sine 594 poeng.

  OL-øvelsen 50 meter match inneholder 20 skudd knestående, liggende og stående.

  Hegg var litt bak etter knestående med 197 og 199 på liggende, men han avsluttet med to flotte stående serier på 99 poeng.

  Ole Martin Halvorsen og Henrik Larsen hadde begge 199 på både knestående og liggende var i delt ledelse etter de fire første seriene.

  På de to siste stående seriene ble det problemer for begge.

  Larsen fikk 97 og 95 poeng og endte på femteplass av de seks som tok seg til finalen med 590 poeng. Halvorsen fikk to ganger 95 og totalt 588 poeng som holdt til 13.-plass. (NTB)

  Norge vant derimot et suverent EM-gull med 1772 poeng for lag. De tre nordmennene var sju poeng foran Frankrike og ni poeng foran Østerrike på de nærmeste plassene.

  UR2BEr1k5j8
  Foto: NTB
 • Sønstevold legger opp som fotballspiller: – Ekstremt stolt

  31 år gamle Anja Sønstevold gir seg med toppfotball. Hun har spilt i Italia de siste sesongene.

  Sønstevold skriver selv om avgjørelsen på Instagram.

  – Jeg er ekstremt stolt og utrolig takknemlig for karrieren min, skriver hun.

  Sønstevold fikk 31 landskamper for Norge. Den siste kom mot Filippinene i VM i fjor. Hun står med til sammen 68 aldersbestemte landskamper.

  Hun startet karrieren i Grei før hun gikk til Kolbotn. Deretter var det seks sesonger i LSK Kvinner før turen gikk utenlands til Fleury 91, Inter og Roma.(NTB)

  Em i fotball for kvinner 2022
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Alexander Sørloth melder forfall til landslagssamlingen

  Alexander Sørloth får ikke med seg de to kommende landskampene til Norge.

  Det opplyser Norges Fotballforbund på X.

  Årsaken er skaden han pådro seg i siste seriekamp i Spania. Da måtte han gå av banen etter 13 minutter, etter å ha fått en kjenning i baksiden av låret.

  Inn i troppen kommer Erik Botheim, som har vist strålende form i svenske Malmö. Fredag scoret han hattrick i 5-0-seieren over Kalmar. 24-åringen står med åtte mål for den svenske serielederen.

  Neste onsdag kommer Kosovo på besøk på Ullevaal stadion, før det norske landslaget gjester Danmark lørdag 8. juni.

  NRK/NTB

  Fotball menn, privatlandskamp: Norge - Slovakia
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal