Hopp til innhold

Frykter rovdrift på Sagosen med klubbytte

Fra neste sesong flytter Sander Sagosen fra fransk liga og Paris Saint-Germain, til Kiel og tysk Bundesliga. Steinar Ege er bekymret for rovdrift på en av verdens beste håndballspillere.

Sagosen

SUPERSTJERNE: De fleste regner Sander Sagosen som verdens beste håndballspiller. Neste sesong spiller han også i verdens beste liga.

Foto: Vidar Ruud / Vidar Ruud

– Jeg håper det blir et steg framover i hans karriere, men jeg er litt bekymret for belastninga.

Det sier landslagets keepertrener Steinar Ege. Han har mange års erfaring fra tysk topphåndball og har også vært i THW Kiel, klubben Sagosen skal spille for neste sesong.

Ege, Kiel

Steinar Ege har selv en fortid i den tyske toppklubben THW Kiel.

Foto: Martin Meissner / AP

– Kiel er jo en fantastisk klubb å komme til, men jeg håper de bygger ut stallen sin til å tåle kampprogrammet i både ligaen og mesterligaen. Hvis man ser de tyske klubbene har de slitt voldsomt i mesterligaen de siste årene på grunn av for små tropper.

Kiel vant mesterligaen sist i 2011/12-sesongen. Siste tyske vinner var Flensburg i 2013/14.

– Vil utvikle meg i Tyskland

Den tyske ligaen består av 18 lag mot 14 i Frankrike. I tillegg er den tyske serien jevnere og ifølge tyske håndballeksperter mer fysisk enn den franske.

Med mesterliga, seriespill, cupspill og treningskamper vil sannsynligvis Sagosen spille opp mot 90 kamper neste sesong. Det er mye for en spiller som allerede har hatt sin dose med skader.

Sagosen har dominert på alle nivåene han har spilt. Fra Kolstad og Haslum i Norge, via Aalborg i Danmark til PSG de siste sesongene. Under EM satte han scoringsrekord for turneringa og ble kåret til beste venstreback.

Selv er 24-åringen, som ble kåret til verdens beste håndballspiller i 2018, klar på hvorfor han vil til den tyske serien.

– Det er jo planen at jeg har skifta for å bli en enda bedre håndballspiller. Det er klart ting fungerer ganske bra nå, og jeg har hatt et veldig bra mesterskap, men jeg vil utvikle meg videre og bli enda bedre. Jeg er sikker på at når jeg kommer til rammene der og de kulissene blir jeg det, sier Sagosen.

Paris Saint-Germain Handball-Nantes i Paris

FRA PSG TIL KIEL: Sagosen har dominert i Paris Saint- Germain.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Han er heller ikke redd det skal bli for tøft.

– Det er en tøff serie i Frankrike også, og ganske mye rovdrift på meg der allerede, så det er jeg vant til. Det handler om å klare å si fra selv og passe på sin egen belastning.

Kan bli tatt ut til samlinger for å restituere

Landslagssjef Christian Berge tror 24-åringen vil ta Bundesliga med storm.

Men han vet også at sjansen for skader er stor når belastningen øker. Landslagssamlingene kan bli redningen.

– Jeg har tatt ut spillere til samling tidligere kun for at de skal få ei uke til 10 dager med styrketrening, behandling og restitusjon. Det er tøff belastning for alle som spiller der nede. Vi får se hvordan vi prioriterer på landslagssamlinger for Sander i framtida.

Kan forkorte karrieren

Det er ingen enkle kamper i Bundesliga. Også NRKs håndballekspert Håvard Tvedten mener det er en kalkulert risiko å gå dit for Sagosen.

– Det er en drøm for Sander og et naturlig steg i karrieren hans. Det blir en større belastning. Når du er 24 år tåler du det, men det kan forkorte karrieren hans.

I EM-bronsefinalen mot Slovenia spilte Sagosen mot blant andre Miha Zarabec. De blir lagkamerater fra høsten.

Handball - 2020 European Handball Championship - Main Round Group 2 - Slovenia v Iceland

BLIR LAGKAMERATER: Slovenske Miha Zarabec gleder seg til gleder seg til å spille med Sagosen.

Foto: Tt News Agency / Reuters

Sloveneren gleder seg allerede.

– Jeg håper vi får spille mye sammen. Det vil bli bra for han å komme til en klubb som Kiel. Der spiller du hver eneste kamp foran 10.000 tilskuere. Det er en fantastisk atmosfære. Jeg gleder meg til å spille med han.

Siste nytt

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Zuccarello vil spille ishockey-VM for Norge

    Mats Zuccarello åpner for å spille årets ishockey-VM for Norge «om han blir tatt ut på laget».

    Minnesota Wild er ikke med i årets NHL-sluttspill. Derfor er kalenderen fri for landslagsoppdrag for nordmannen. Han har ikke spilt VM for Norge siden i Russland i 2016.

    – Det er lenge siden han har kunnet representere landslaget og har lyst til det nå, bekrefter Zuccarello-agent Kevin Skabo til nitten.no fredag ettermiddag.

    Zuccarello spilte og scoret da det ble tap for Seattle Kraken i sesongens siste kamp i grunnspillet for Minnesota Wild. De var aldri skikkelig med i kampen om en plass i sluttspillet.

    Under fredagens pressekonferanse kom han ifølge journalisten Michael Russo med følgende melding som Russo har lagt på X.

    – Han sa at han spiller for Norge i VM om han kommer med på laget, skriver Russo.

    (NTB)

    NHL: Minnesota Wild at Tampa Bay Lightning
    Foto: Kim Klement Neitzel / Reuters
  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal