NRK Meny
Normal

Landslagslege om astmadebatten: - Svakt faglig nivå

OBERTILLIACH (NRK): Skiskytternes lege mener man må kunne gi astmamedisiner til utøvere med luftveisproblemer. Emil Hegle Svendsen er en av dem som har fått påvist pusteproblemer og får medisin ved behov.

Petter Sørensen

LEGE: Skiskytternes landslagslege fra 2012, Petter Sørensen, er opptatt av å frem at det ligger grundige medisinske vurderinger til grunn før en skiskytter som ikke har astmadiagnose får astmamedisin ved behov.

Foto: Roy Pettersen / NRK

– Jeg synes debatten i seg selv er medisinsk faglig svak, sier landslagslege i skiskyting, Petter Sørensen, til NRK.

Denne uken er han med landslaget på samling i østerrikske Obertilliach, men følger likevel nøye med på astmamedisin-debatten i media. Han er lite imponert.

– Det er mange som uttaler seg veldig sikkert om noe som jeg ikke helt kan skjønne at de har nok informasjon om til å være så bastante, sier han.

Sørensen understreker at han kun kan uttale seg om praksisen i skiskyting, og at de ikke gir astmamedisin til friske utøvere.

Men en utøver som gjennom grundige pustetester har fått påvist luftveisproblemer får astmamedisin ved behov for å holde seg frisk, forklarer legen.

Sliter i kulda

Emil Hegle Svendsen

PUSTEPROBLEMER: Pustetester viser at Emil Hegle Svendsen har store problemer med belastning i kaldt vær.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

En av dem er Emil Hegle Svendsen.

– Jeg har ingen astmadiagnose, men det jeg har er situasjonsbetinget. Jeg bruker det (astmamedisin, journ.anm.) når jeg trenger det. Har du utslag på tester så bruker du det, sier Svendsen til NRK.

Før konkurranser i kaldt vær, samt harde treningsøkter i kulda, tar Svendsen spray med astmamedisinen atrovent. Det er lov og uten medisinen hadde ikke Svendsen kunnet prestere på topp.

Slik forklarer legen nøyaktig hvorfor Svendsen er avhengig av medisinen:

– Det er fordi luftveiene hans reagerer med en hyper-reaksjon som er forstadiet til astma, hvis han får trigget den gang på gang på gang uten at vi tar hensyn til det eller forebygger det, er det veldig sannsynlig at han utvikler en mer kronisk astma.

– Det er ikke for å oppnå prestasjonsfordeler, men for at han skal ha minst mulig plager og for å holde han frisk. Det er målet vårt, sier legen.

Dobbel skade uten medisin

Poenget til landslagslegen i denne debatten er at man må forstå at det ligger i bunn en grundig legevurdering før en løper får astmamedisin, og at det er reelt at enkelte utøvere sliter så mye med luftveiene at de er avhengige av medisiner for å holde seg friske, selv om de ikke har en ren astmadiagnose.

– For disse er det snakk om en totrinns rakett; de er avhengige av det (astmamedisin, joun.anm.) for å ikke bli syke eller utvikle en aktiv sykdom, og hvis de er syke presterer de ikke.

Siste nytt

 • Svindal verdenscupåpner

  11 menn og åtte kvinner er tatt ut på alpinlaget som kjører verdenscup i Canada og USA førstkommende helg. I Lake Louise er både Aksel Lund Svindal, Aleksander Aamodt Kilde og Adrian Smiseth Sejersted tilbake etter skade. Hele troppen og oversikten.

  Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Aleksander Aamodt Kilde feirer trippelseieren i Val Gardena
  Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters
 • "Lord Bendtner" fekk stemma

  Biletet av denne stemmesetelen går Danmark rundt:

  Jonas Pedersen fann ingen namn han likte på nokon av listene ved lokalvalet. Så han tok pennen i eigne he nder og gav si stemme til Rosenborgs "Lord Bendtner".

  – Hans fanesaker ville ha blitt fotballtrening for alle, og eit eige målakademi, seier Pedersen til Ekstrabladet.

  Laster Instagram-innhold
 • Wilbek blir borgermeister

  Den mangeårige og velkjende handballtrenar Ulrik Wilbek blir etter lokalvalet i går ny borgarmeister i Viborg, melder BT.

  Wilbek trena Danmarks kvinnelandslag med suksess i sju år og herrelandslag i ni.

  Ulrik Wilbek
  Foto: GUSTAU NACARINO / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
RBKs pressekonferanse før kampen mot Real Sociedad