Landskamp avlyst: – NFF etterlater et inntrykk av kynisk grådighet

Nye vurderinger fra Helsedirektoratet gjør at Norges Fotballforbund avlyser onsdagens landskamp mot Israel. Dette burde skjedd langt tidligere, mener NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Haaland

MØTER IKKE ISRAEL: Erling Braut Haaland og resten av de norske spillerne skal nå ikke i aksjon før lørdag mot Romania.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Norges Fotballforbund varslet om avlysningen onsdag formiddag – kun timer før avspark på Ullevaal.

Avgjørelsen kom etter at flere, blant annet byrådsleder Raymond Johansen, hadde gitt uttrykk for at kampen ikke burde vært spilt.

Saltvedt mener den sene avgjørelsen får NFF til å fremstå både uansvarlige og useriøse.

– NFF hadde en gyllen mulighet til å utvise solidaritet og ansvarsfølelse, for så vel spillere som den dugnad samfunnet ellers prøver å mobilisere, ved å ta et initiativ overfor UEFA for å få avlyst kampen. I stedet prøvde de i det lengste å forsvare at den skulle spilles, under dekke av stadig hulere henvisninger til smittevernprotokoller og rettighetsmessige forpliktelser, sier Saltvedt.

– Nå måtte andre ta ansvaret, og NFF etterlater kun et inntrykk av kynisk grådighet. Og det er veldig synd for dem og for norsk fotball, mener kommentatoren.

Generalsekretær Pål Bjerketvedt i NFF tar sterkt avstand fra Saltvedts synspunkter.

– Vi har god samvittighet for jobben som er gjort med smittevernregimer. Derfor er det også gjennomført liga- og landskamper i Norge. Det er svært få smittetilfeller. Det å ha aktivitet i gang, selv tilpasset, er også godt smittevern. Det blir for snevert å vurdere vår rolle i pandemiåret 2020 i lys av vurderingen rundt én landskamp, sier Bjerketvedt.

ikoF7RFxjKQ

TOK GREP: Generalsekretær Pål Bjerketvedt.

Foto: Ole Berg-Rusten

Bjerketvedt understreker at Israel-kampen lenge har vært en del av terminlista.

– Vi har gjort akkurat det samme i denne landskampen som tidligere, og dette er blant Europas strengeste smittevernregimer. Det ligger ingen desperasjon eller engasjement som handler om penger, sier Bjerketvedt.

Anslår fly-utgifter på 500.000 kroner

NFF er forpliktet til å ha 40 landskamper over fire år, men Bjerketvedt understreker at avlysningen ikke fører til et avtalebrudd overfor Uefa. Israel-kampen kan erstattes i løpet av disse fire årene.

Bjerketvedt opplyser onsdag ettermiddag at NFF har gitt Det israelske fotballforbundet beskjed om at forbundet dekker Israels charterfly. Partene har ikke diskutert sum, men Bjerketvedt anslår en prislapp på rundt 500.000 kroner.

NRK har vært i kontakt med generalsekretær Rotem Kamer, som henviser til landslagets mediesjef. Kommunikasjonsdirektør Shlomi Barzel opplyser til VG at det er en god dialog mellom partene.

Bjerketvedt har onsdag vært i kontakt med Kamer ved to anledninger og forsikret ham om at reiseutgiftene blir dekket.

– Det er rimelig at vi dekker utgiftene når avgjørelsen ble tatt på norsk jord etter at de hadde kommet hit, sier Bjerketvedt til NRK.

Munas Dabbur

I KARANTENE: Israel-spissen Munas Dabbur avla positiv covid-19-test.

Foto: Uwe Anspach / AP

Nye anbefalinger

Kommuneoverlegen i Oslo ga tirsdag klarsignal også etter at en israelsk spiller testet positivt for covid-19.

Spilleren ble isolert sammen med andre spillere han hadde spist middag med.

Årsaken til helomvendingen er altså Helsedirektoratets nye anbefalinger onsdag.

– Det viktigste er situasjonen i landet nå, og det andre er Helsedirektoratets usikkerhet om det er mer smitte i den israelske troppen. Disse vurderingene førte til at helsedirektøren (Bjørn Guldvog) personlig ga sterke anbefalinger om å avlyse kampen, sier Bjerketvedt.

– Hvem presset på i denne saken?

– Det er ikke tvil om at helsemyndighetene presset på. Det heter seg på fagspråket at de «anbefaler», og en anbefaling fra et helsedirektorat er som et påbud, svarer Bjerketvedt.

Tirsdag stilte NRK spørsmål til Uefa om gjennomføringen av kampen til tross for smitteøkningen i Oslo, men presseavdelingen opplyste kun at kampen skulle gå som planlagt. Samtidig viste de til Uefas smittevernprotokoll.

Nå blir den altså likevel avlyst etter anbefaling fra Helsedirektoratet.

– Det er selvsagt trist å avlyse en kamp timer før avspark. Det understreker samtidig alvoret i situasjonen vi står i, sier Bjerketvedt.

Siste nytt

 • Chelsea videre etter straffer

  Både Chelsea og Tottenham trengte straffer for å komme seg videre til ligacupens fjerde runde.

  Chelsea slo Aston Villa 4-3 på straffer, mens Tottenham slo Wolverhampton 3-2.

  Øvrige resultater: Brighton-Swansea 2-0, Arsenal-Wimbledon 3-0, Manchester United-West Ham 0-1 og Millwall-Leicester 0-2.

  Carabao Cup - Third Round - Chelsea v Aston Villa
  Foto: Paul Childs / Reuters
 • Elverum-tap i mesterligaen

  Elverum holdt storlaget Kiel til 20-20 til pause i mesterligaen onsdag, men i 2. omgang viste Kiel hvem som var det beste laget.

  På hjemmebane vant Kiel til slutt 41-36.

  Den norse landslagsspilleren Harald Reinkind ble Kiels toppscorer med syv mål. Eric Johansson scoret like mange, og ble Elverums mestscorende.

  Håndball NM-finale: Elverum - Nærbø
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Viking sendte Rosenborg ut av cupen

  Scoringer av Kristoffer Løkberg og Yann-Erik de Lanlay ga Viking en 2-0-ledelse i 3.-rundekampen mot Rosenborg onsdag kveld.

  Carlo Holse reduserte til 1-2 i 2. omgang, men Viking sikret 3-1-seier etter scoring av Zlatko Tripic (bildet).

  – Det smaker fryktelig deilig, sier Vikings Kristoffer Løkberg.

  – Det er ikke bra, vi blir kjempet ut av stilen, sier RBK-trener Åge Hareide.

  Rosenborg er det femte eliteserielaget som ryker ut av cupen onsdag. Tidligere på dagen røk Kristiansund, Mjøndalen, Vålerenga og Stabæk ut.

  NM fotball 2021: Viking - Rosenborg
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal