Hopp til innhold

Landskamp avlyst: – NFF etterlater et inntrykk av kynisk grådighet

Nye vurderinger fra Helsedirektoratet gjør at Norges Fotballforbund avlyser onsdagens landskamp mot Israel. Dette burde skjedd langt tidligere, mener NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Haaland

MØTER IKKE ISRAEL: Erling Braut Haaland og resten av de norske spillerne skal nå ikke i aksjon før lørdag mot Romania.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Norges Fotballforbund varslet om avlysningen onsdag formiddag – kun timer før avspark på Ullevaal.

Avgjørelsen kom etter at flere, blant annet byrådsleder Raymond Johansen, hadde gitt uttrykk for at kampen ikke burde vært spilt.

Saltvedt mener den sene avgjørelsen får NFF til å fremstå både uansvarlige og useriøse.

– NFF hadde en gyllen mulighet til å utvise solidaritet og ansvarsfølelse, for så vel spillere som den dugnad samfunnet ellers prøver å mobilisere, ved å ta et initiativ overfor UEFA for å få avlyst kampen. I stedet prøvde de i det lengste å forsvare at den skulle spilles, under dekke av stadig hulere henvisninger til smittevernprotokoller og rettighetsmessige forpliktelser, sier Saltvedt.

– Nå måtte andre ta ansvaret, og NFF etterlater kun et inntrykk av kynisk grådighet. Og det er veldig synd for dem og for norsk fotball, mener kommentatoren.

Generalsekretær Pål Bjerketvedt i NFF tar sterkt avstand fra Saltvedts synspunkter.

– Vi har god samvittighet for jobben som er gjort med smittevernregimer. Derfor er det også gjennomført liga- og landskamper i Norge. Det er svært få smittetilfeller. Det å ha aktivitet i gang, selv tilpasset, er også godt smittevern. Det blir for snevert å vurdere vår rolle i pandemiåret 2020 i lys av vurderingen rundt én landskamp, sier Bjerketvedt.

ikoF7RFxjKQ

TOK GREP: Generalsekretær Pål Bjerketvedt.

Foto: Ole Berg-Rusten

Bjerketvedt understreker at Israel-kampen lenge har vært en del av terminlista.

– Vi har gjort akkurat det samme i denne landskampen som tidligere, og dette er blant Europas strengeste smittevernregimer. Det ligger ingen desperasjon eller engasjement som handler om penger, sier Bjerketvedt.

Anslår fly-utgifter på 500.000 kroner

NFF er forpliktet til å ha 40 landskamper over fire år, men Bjerketvedt understreker at avlysningen ikke fører til et avtalebrudd overfor Uefa. Israel-kampen kan erstattes i løpet av disse fire årene.

Bjerketvedt opplyser onsdag ettermiddag at NFF har gitt Det israelske fotballforbundet beskjed om at forbundet dekker Israels charterfly. Partene har ikke diskutert sum, men Bjerketvedt anslår en prislapp på rundt 500.000 kroner.

NRK har vært i kontakt med generalsekretær Rotem Kamer, som henviser til landslagets mediesjef. Kommunikasjonsdirektør Shlomi Barzel opplyser til VG at det er en god dialog mellom partene.

Bjerketvedt har onsdag vært i kontakt med Kamer ved to anledninger og forsikret ham om at reiseutgiftene blir dekket.

– Det er rimelig at vi dekker utgiftene når avgjørelsen ble tatt på norsk jord etter at de hadde kommet hit, sier Bjerketvedt til NRK.

Munas Dabbur

I KARANTENE: Israel-spissen Munas Dabbur avla positiv covid-19-test.

Foto: Uwe Anspach / AP

Nye anbefalinger

Kommuneoverlegen i Oslo ga tirsdag klarsignal også etter at en israelsk spiller testet positivt for covid-19.

Spilleren ble isolert sammen med andre spillere han hadde spist middag med.

Årsaken til helomvendingen er altså Helsedirektoratets nye anbefalinger onsdag.

– Det viktigste er situasjonen i landet nå, og det andre er Helsedirektoratets usikkerhet om det er mer smitte i den israelske troppen. Disse vurderingene førte til at helsedirektøren (Bjørn Guldvog) personlig ga sterke anbefalinger om å avlyse kampen, sier Bjerketvedt.

– Hvem presset på i denne saken?

– Det er ikke tvil om at helsemyndighetene presset på. Det heter seg på fagspråket at de «anbefaler», og en anbefaling fra et helsedirektorat er som et påbud, svarer Bjerketvedt.

Tirsdag stilte NRK spørsmål til Uefa om gjennomføringen av kampen til tross for smitteøkningen i Oslo, men presseavdelingen opplyste kun at kampen skulle gå som planlagt. Samtidig viste de til Uefas smittevernprotokoll.

Nå blir den altså likevel avlyst etter anbefaling fra Helsedirektoratet.

– Det er selvsagt trist å avlyse en kamp timer før avspark. Det understreker samtidig alvoret i situasjonen vi står i, sier Bjerketvedt.

Siste nytt

 • Sørloth har lagt Spania-missen bak seg: – Kan ikke dvele

  Alexander Sørloth bommet på en enorm mulighet på stillingen 0-1 til Spania i Norges første kamp i EM-kvalifiseringen lørdag kveld. Men den norske spissen har lagt bommen bak seg.

  – Det eneste som manglet var scoringen. Hadde jeg satt den i krysset der den skulle så hadde det sikkert vært et annet spørsmål. Men man kan ikke dvele ved sånne ting. Takk Gud for at jeg har skaffet meg bedre ballast gjennom karrieren så jeg kommer over sånne ting fortere. Jeg er veldig motivert og klar for i morgen, sier Sørloth, som innledet svaret med å si at han var fornøyd med egen innsats ute på banen.

  Sørloth møtte pressen i Georgia mandag ettermiddag etter en lang reise fra Spania til Norges neste bortekamp i EM-kvalifiseringen. Det norske landslaget landet natt til mandag, men den lange reisen har ikke påvirket mannen som er Norges fremste angrepsvåpen i Erling Braut Haalands skadefravær.

  – Det var en lang flytur i går, men jeg har det trivelig med gutta på laget. Vi spilte kort i nesten fem timer, så det gikk veldig fort, sier han.

  Tirsdag klokken 18.00 jakter Norge sine første poeng i EM-kvalifiseringen etter 0-3-tapet mot Spania.

  – Vi forventer en god atmosfære og et hardtarbeidende georgisk lag. Det blir en tøff kamp, sier Sørloth.

  Fotball, EM-kvalifisering: Spania - Norge (3-0)
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Thorisdottir mister VM

  Maria Thorisdottir mister sommerens VM i Australia og New Zealand. Det opplyser hun selv i en SMS til Jærbladet.

  Hun sier at det drier seg om en leddbåndskade i foten.

  – Knuste hjertet mitt dette her, men jeg har blitt knocket ned så mange ganger nå, så jeg skal slå tilbake nok en gang, skriver Thorisdottir til avisen.

  Midtstopperen måtte av med en skade etter en times spill i kampen mellom Manchester United og Lewes i FA-cupen for halvannen uke siden.

  Trening med kvinnelandslaget i fotball
  Foto: Rodrigo Freitas / NTB
 • Storhamar fikk pålegg fra forbundet etter billettreduksjon

  Mandag formiddag skrev Storhamar på Twitter at de reduserte tilskuerkapasiteten til kveldens kamp mellom Storhamar og Vålerenga, den femte kampen i semifinaleserien mellom de to ishockeylagene.

  Det innebar en reduksjon av antall bortesupportere til 275, noe som fikk flere Vålerenga-fans til å reagere.

  Noen timer senere kom også beskjeden om at bortelaget hadde fått justert antall billetter til 325 etter pålegg fra ishockeyforbundet.

  Et bortelag har i utgangspunktet krav på fem prosent av billettene til en kamp. Ishockeyforbundet har lagt til grunn en kapasitet på 6500 tilskuere.

  – Vi har fått beskjed om at det skal regnes av hallens mulige kapasitet - ikke hvor mange billetter vi legger ut for salg. Vi mener at hallen ikke er tilrettelagt for å kunne etterkomme de arrangementskrav forbundet stiller til bortesupporterfelt når vi pålegges å slippe inn over 300+ fordi det er ståtribuner og ikke seter. Vi forholder oss til pålegget og har lagt ut flere billetter, sier styreleder i Storhamar, Njål Gjøvåg Berge.

  Talsperson i Klanen, Amalie Bakke, stusser over Storhamars handlinger.

  – Vi synes det er synd at Storhamar prøver å sette bremser for det som for mange er høydepunktene i løpet av sesongen. Gang på gang iverksetter de tiltak som virker lite gjennomtenkt. Vi stiller oss også undrende til hvorfor vi som supporterforening ikke involveres i planleggingen da vi har hatt flere alternativer for hvordan det kan løses bedre for å få et trygt arrangement for alle parter, skriver Bakke til NRK.

  Storhamar møter Vålerenga i Hamar OL-amfi
  Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste