Lagvenninnen brøt sammen etter Falla-sølv: – Herregud, så sippete jeg skulle bli nå

OBERSTDORF (NRK): For fire måneder siden orket hun knapt å jogge. I dag tok hun sin femte individuelle VM-medalje. Da gråt både lagvenninne Ane Appelkvist Stenseth (25) og trener Ole Morten Iversen for Maiken Caspersen Falla.

TOK TIL TÅRENE: Ane Appelkvist Stenseth.

Med dagens sølv har Falla har tatt sprintmedalje i fem VM på rad. Det har ingen gjort før henne. Totalt har hun 13 medaljer på 17 starter i VM og OL.

30-åringen klarte bragden etter en svært tung sesong hvor ingenting har klaffet. Da tok følelsene helt overhånd for lagvenninne Ane Appelkvist Stenseth.

– Maiken, hun, ja ..., stotrer Stenseth frem, idet tårene presser på.

– Jeg blir så imponert over det hun får til. Hun er så rå og står i så mye press og slår tilbake gang på gang. Tar medaljer gang på gang. Det er så rått å være på lag med henne, fortsetter hun.

Hva betyr Maiken for deg?

– Herregud, så sippete jeg skulle bli nå, svarer Stenseth etter en lang pause.

– Jeg er ikke så vant til at ting går tungt

Falla har kun gått én sprint i verdenscupen tidligere i sesongen. Da røk hun ut i kvartfinalen, og det var lite som lå til rette for at hun skulle kapre en VM-medalje i dag.

I oktober/november var hun i så fysisk dårlig forfatning at hun knapt orket å jogge.

– Jeg har en bakke på et kvarter opp til huset mitt som jeg ikke har klart å løpe opp da. Det setter litt perspektiv på hvor tungt det var. Men på et eller annet merkelig vis har kroppen snudd, og jeg har fått det til å funke igjen, sier hun til NRK.

– Det var helt fantastisk. Årets beste dag for min del, og den kommer i VM, sier en overlykkelig Falla.

w-V6ZNr1TFE

MESTERSKAPSLØPER: For femte gang tok Maiken Caspersen Falla sprintmedalje i VM.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Hovedpersonen forklarer forvandlingen slik:

– Jeg er veldig stolt av meg selv at jeg klarer det. At jeg stiller på start her med blanke ark. At jeg ikke ser tilbake på den tunge tida som jeg hadde. Jeg har merket denne sesongen at det har satt seg litt i hodet. Jeg er ikke så vant til at ting går tungt, men nå kjennes det ut som om jeg har klart å snu det, sier Falla, som avslører at mange har hjulpet henne de siste månedene.

– Jeg har fått veldig mye hjelp fra blant annet Olympiatoppen. Jeg er så takknemlig for alle de som har hatt troen på meg og hjulpet meg gjennom den tunge perioden som jeg har hatt. Ikke minst Ola og Ole Morten, som har hatt troa, sier hun.

Tårevåt trener

Ola og Ole Morten er landslagstrenerne med etternavn Hattestad og Iversen.

Også Iversen var mektig preget av at Falla mot de fleste odds nok en gang fant formen til VM.

– Det var sterkt, konkluderer trener Ole Morten Iversen etter å ha sett Ane Appelkvist Stenseth i oppløsning på grunn av venninnens VM-sølv.

– Hun snakker på vegne av oss alle, forsikrer han.

Ole Morten Iversen

RØRT: Ole Morten Iversen.

Foto: NRK

Iversen blir tydelig rørt av Stenseths reaksjon, og også den sindige trønderen lar tårene renne. Særlig det at lagvenninnene heier hverandre frem og setter pris på det å være på et lag, gjør Iversen emosjonell.

– Jeg blir så glad for det, sier han med skjelvende stemme, uten at det forhindrer ham i å hylle Fallas sølvprestasjon.

– Maiken er et unikum, fastslår Iversen.

Treneren sier at det er Falla selv som har tatt alle de nødvendige grepene for å få formen på plass til VM, og at han ikke er overrasket over at hun lyktes igjen.

Falla om den svenske gullvinneren: – Et forbilde

Maiken Caspersen Falla gleder seg over alle som gleder seg på hennes vegne, og gleder seg selv over å ha vært i finale med to lagvenninner.

– Når jeg kommer i mål, så kommer Tiril og Ane og de er bare så glad på mine vegne. At vi har tre norske jenter i finalen i dag, det er så gøy, og jeg unner de andre jentene det. De har mange, mange VM igjen og får en god opplevelse her i dag, jeg synes det er veldig gøy å få gå en finale med dem, sier Falla.

Svenske Jonna Sundling sikret gullet på suverent vis, og Anamarija Lampic ble nummer tre.

Når det først skulle bli svensk seier, er Falla glad for at det var nettopp Sundling som tok gullet.

– Vi har hatt mange dueller, og jeg synes hun er en fantastisk utøver. Profesjonell, blid og alltid imøtekommende. Jeg liker henne som person og idrettsutøver, hun er et forbilde for mange.

Forbannet Svahn

Forhåndsfavoritten Linn Svahn hadde ikke like stor grunn til å smile. Hun ble sist i sitt semifinaleheat og marsjerte ut av stadion.

Linn Svahn

FORBANNET: Linn Svahn.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Linn Svahn var rett og slett forbannet. Hun gikk bare rett ut av området her, så jeg tror ikke Sverige er spesielt fornøyd med situasjonen, sa NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland etter det oppsiktsvekkende resultatet.

«Alle» hadde forventet at de svenske kvinnene skulle dominere VM-sprinten etter å ha herjet hele sesongen, og best av alle har lenge vært Linn Svahn.

Superstjernen gikk rett forbi journalistene uten å uttale seg etter sjokk-exiten.

Sportsnyheter

Athletics - Men's 400m Hurdles - Round 1. Karsten Warholm

Warholm møter erkerivalen i semifinalen: – Kan hende de kunne tenkt seg å slippe

TOKYO/OSLO (NRK): Karsten Warholm virket både avslappet og tent i sitt første løp i OL. Nå er det klart at han møter sin største rival, Rai Benjamin, allerede i semifinalen.

Drs4U_QiSnQ8BIM
8BIM)

Borch takket Tuftes godterikrokodille-stunt etter OL-sølvet

Kjetil Borch rodde inn til et knallsterk OL-sølv i singelsculler. Etterpå fortalte han om øyeblikket da Olaf Tufte la en godterikrokodille på puta hans - og hvorfor det endret alt.

Siste nytt

 • Gull og olympisk rekord for McKeon

  Australske Emma McKeon satte ny olympisk rekord da hun tok gullet på 100 meter fri fredag.

  McKeon satte OL-rekord allerede i kvalifiseringen, men senket den ytterligere i finalen med 17 hundredeler. Nå lyder den på 51,96.

  rgMOoxPx-fA
  Foto: Jae C. Hong / AP
 • Elleville tider på 100 meter

  Friidretten er i gang i OL, og fredag var det mange forsøksheat i en rekke distanser på programmet.

  Der Karsten Warholm og de fleste andre tok det rolig i sine forsøk, var farten en helt annet på kvinnenes 100 meter.

  Først løp Elaine Thompson-Herah inn til det raskeste forsøksheatet som noen gang er løpt i et OL på tiden 10.82, men like etterpå ble den tiden slått av Marie-Josée Ta Lou, som løp på 10.78. En tid som hadde holdt til OL-gull i både 2012 og 2016.

  De var ikke de eneste som løp raskt. Flere satt personlige rekorder, mens storfavoritt Shelly-Ann Fraser-Pryce løp kontrollert inn til tredje beste tid med 10.84.

  Tokyo Olympics Athletics
  Foto: Morry Gash / AP
 • Dansk OL-leder i tårer

  Den danske seileren Anne-Marie Rindom ledet OL-seilingen i laser radial klart før siste seilas.

  Rett før starten fikk hun et gult flagg for en manøver med roret. Hun fikk en straff og seilet bort fra startområdet. Dansken startet likevel seilasen, til tross for at hun var diskvalifisert fra den. Først litt ut i seilasen, snudde dansken, før hun knakk sammen i tårer i båten.

  I seiling kan du normalt stryke ditt dårligste resultat etter ti seilaser, men akkurat denne typen straff var det usikkert om man kan stryke. Det danske gullhåpet fryktet derfor at gullmuligheten røk. Danske DR melder nå at de har fått bekreftet at dansken kan stryke denne øvelsen, og dermed vil hun lede før den avgjørende medaljeseilasen.

  Sailing - Women's Laser Radial - Opening Series
  Foto: Carlos Barria / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal