Lagvenninnen brøt sammen etter Falla-sølv: – Herregud, så sippete jeg skulle bli nå

OBERSTDORF (NRK): For fire måneder siden orket hun knapt å jogge. I dag tok hun sin femte individuelle VM-medalje. Da gråt både lagvenninne Ane Appelkvist Stenseth (25) og trener Ole Morten Iversen for Maiken Caspersen Falla.

TOK TIL TÅRENE: Ane Appelkvist Stenseth.

Med dagens sølv har Falla har tatt sprintmedalje i fem VM på rad. Det har ingen gjort før henne. Totalt har hun 13 medaljer på 17 starter i VM og OL.

30-åringen klarte bragden etter en svært tung sesong hvor ingenting har klaffet. Da tok følelsene helt overhånd for lagvenninne Ane Appelkvist Stenseth.

– Maiken, hun, ja ..., stotrer Stenseth frem, idet tårene presser på.

– Jeg blir så imponert over det hun får til. Hun er så rå og står i så mye press og slår tilbake gang på gang. Tar medaljer gang på gang. Det er så rått å være på lag med henne, fortsetter hun.

Hva betyr Maiken for deg?

– Herregud, så sippete jeg skulle bli nå, svarer Stenseth etter en lang pause.

– Jeg er ikke så vant til at ting går tungt

Falla har kun gått én sprint i verdenscupen tidligere i sesongen. Da røk hun ut i kvartfinalen, og det var lite som lå til rette for at hun skulle kapre en VM-medalje i dag.

I oktober/november var hun i så fysisk dårlig forfatning at hun knapt orket å jogge.

– Jeg har en bakke på et kvarter opp til huset mitt som jeg ikke har klart å løpe opp da. Det setter litt perspektiv på hvor tungt det var. Men på et eller annet merkelig vis har kroppen snudd, og jeg har fått det til å funke igjen, sier hun til NRK.

– Det var helt fantastisk. Årets beste dag for min del, og den kommer i VM, sier en overlykkelig Falla.

w-V6ZNr1TFE

MESTERSKAPSLØPER: For femte gang tok Maiken Caspersen Falla sprintmedalje i VM.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Hovedpersonen forklarer forvandlingen slik:

– Jeg er veldig stolt av meg selv at jeg klarer det. At jeg stiller på start her med blanke ark. At jeg ikke ser tilbake på den tunge tida som jeg hadde. Jeg har merket denne sesongen at det har satt seg litt i hodet. Jeg er ikke så vant til at ting går tungt, men nå kjennes det ut som om jeg har klart å snu det, sier Falla, som avslører at mange har hjulpet henne de siste månedene.

– Jeg har fått veldig mye hjelp fra blant annet Olympiatoppen. Jeg er så takknemlig for alle de som har hatt troen på meg og hjulpet meg gjennom den tunge perioden som jeg har hatt. Ikke minst Ola og Ole Morten, som har hatt troa, sier hun.

Tårevåt trener

Ola og Ole Morten er landslagstrenerne med etternavn Hattestad og Iversen.

Også Iversen var mektig preget av at Falla mot de fleste odds nok en gang fant formen til VM.

– Det var sterkt, konkluderer trener Ole Morten Iversen etter å ha sett Ane Appelkvist Stenseth i oppløsning på grunn av venninnens VM-sølv.

– Hun snakker på vegne av oss alle, forsikrer han.

Ole Morten Iversen

RØRT: Ole Morten Iversen.

Foto: NRK

Iversen blir tydelig rørt av Stenseths reaksjon, og også den sindige trønderen lar tårene renne. Særlig det at lagvenninnene heier hverandre frem og setter pris på det å være på et lag, gjør Iversen emosjonell.

– Jeg blir så glad for det, sier han med skjelvende stemme, uten at det forhindrer ham i å hylle Fallas sølvprestasjon.

– Maiken er et unikum, fastslår Iversen.

Treneren sier at det er Falla selv som har tatt alle de nødvendige grepene for å få formen på plass til VM, og at han ikke er overrasket over at hun lyktes igjen.

Falla om den svenske gullvinneren: – Et forbilde

Maiken Caspersen Falla gleder seg over alle som gleder seg på hennes vegne, og gleder seg selv over å ha vært i finale med to lagvenninner.

– Når jeg kommer i mål, så kommer Tiril og Ane og de er bare så glad på mine vegne. At vi har tre norske jenter i finalen i dag, det er så gøy, og jeg unner de andre jentene det. De har mange, mange VM igjen og får en god opplevelse her i dag, jeg synes det er veldig gøy å få gå en finale med dem, sier Falla.

Svenske Jonna Sundling sikret gullet på suverent vis, og Anamarija Lampic ble nummer tre.

Når det først skulle bli svensk seier, er Falla glad for at det var nettopp Sundling som tok gullet.

– Vi har hatt mange dueller, og jeg synes hun er en fantastisk utøver. Profesjonell, blid og alltid imøtekommende. Jeg liker henne som person og idrettsutøver, hun er et forbilde for mange.

Forbannet Svahn

Forhåndsfavoritten Linn Svahn hadde ikke like stor grunn til å smile. Hun ble sist i sitt semifinaleheat og marsjerte ut av stadion.

Linn Svahn

FORBANNET: Linn Svahn.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Linn Svahn var rett og slett forbannet. Hun gikk bare rett ut av området her, så jeg tror ikke Sverige er spesielt fornøyd med situasjonen, sa NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland etter det oppsiktsvekkende resultatet.

«Alle» hadde forventet at de svenske kvinnene skulle dominere VM-sprinten etter å ha herjet hele sesongen, og best av alle har lenge vært Linn Svahn.

Superstjernen gikk rett forbi journalistene uten å uttale seg etter sjokk-exiten.

Siste nytt

 • Redusert straff for Veerpalu

  Idrettens Voldgiftsrett (CAS) kutter Andrus Veerpalus utelukkelse etter dopingsaken «operasjon Aderlass».

  I mars behandlet CAS' antidoping-avdeling saken. Det førte til at langrennsprofilen utestenges fra all aktivitet i FIS-regi til 28. september i år. Det er en reduksjon fra fire til to år. FIS utelukket ham først for fire år.

  Endringen kommer fram på skiforbundets hjemmeside. Estlenderen Veerpalu dømmes for direkte å ha deltatt i planlegging og gjennomføring av dopingbruk hos utøvere og forsøk på å tildekke saken.

  Under ski-VM i Seefeld i 2019 ble østerrikske langrennsløpere tatt på fersken da de injiserte opptint blod på et hotell. Dette førte så til en omfattende etterforskning der den tyske legen Mark Schmidt ble pekt ut som hovedmann i en stor dopingsak med forgreninger til mange land.

  Veerpalu og Mati Alaver, Karel Tammjärv, Andreas Veerpalu, Algo Kärp og Alekséj Poltoranin innrømmet å ha vært involvert.

  Disse fikk fra to og et halvt til fire års utelukkelse. To utøvere (Max Hauke og Dominik Baldauf) ble suspendert for fire år. Hauke fikk også betinget fengsel i fem måneder i Østerrike.

  Veerpalu har to OL- og to VM-gull individuelt i langrenn. Han fylte 50 år i februar. (NTB)

  Veerpalu
  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
 • Bendtner må møte i retten

  Nicklas Bendtner må igjen møte i Københavns byrett, skriver danske BT.

  Den tidligere Rosenborg-spissen vil 27. april få forelagt sju punkter han kan straffes for. Det er snakk om fem tilfeller av bilkjøring uten førerkort og to overtredelser av fartsgrensene, skriver avisen BT.

  Det er ventet at aktor legger ned påstand om en større bot og at Porschen inndras.

  Bendtner ble stoppet etter kjøring i 157 kilometer i timen i en 110-sone utenfor København i fjor. Bilen har 625 hestekrefter og en toppfart på 260 kilometer i timen.

  Bendtner er tidligere dømt for vold mot en taxisjåfør og for bilkjøring i alkoholpåvirket tilstand. I den første saken måtte han sone med fotlenke i 50 dager.

  Anja Velbæk Mouridsen forsvarer Bendtner. Hun sier til BT at den tidligere fotballproffen vil si seg skyldig i fortkjøringen, men ikke for de fem tilfellene som gjelder manglende førerkort. (NTB)

  Bendtner
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
 • Mourinho tror på Kane-nytt søndag

  Det er uklart hvor lenge Harry Kane blir borte fra fotballen etter at han ikke fullførte Everton-kampen fredag.

  – Jeg vil tro at vi på søndag kan få mer klarhet i dette, men det er åpenbart noe, sa Tottenham-manager José Mourinho. (NTB)

  Harry Kane
  Foto: PETER POWELL / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal