Løperne reagerer på kuler og hopp i tour-løypa: – Er ikke her for å kjøre skicross

Uten å informere deltakernasjonene har arrangøren lagt inn store pukler og et hopp i løypa til tirsdagens sprintrenn i Tour de Ski.

Switzerland Nordic Skiing WCup

LIKER IKKE LØYPA: Svenske Viktor Thorn er én av løperne som har sett den spesielle løypa, og han ser ikke spesielt frem til å gå i den slik den er nå.

Foto: Gian Ehrenzeller / AP

Det skriver den svenske avisen Expressen mandag, med bilder av løypa. Avisen melder om sterke reaksjoner fra lagene som allerede nyttårsaften var på plass og tok løypa i øyesyn.

– Jeg har aldri sett noe lignende i verdenscupen, og jeg liker det ikke, sier norske Ola Vigen Hattestad, som nå er Slovenias trener.

– Arrangøren vil nok lage show, og det blir sikkert moro for TV-seerne, men jeg synes ikke om det, sier den franske stjernen Maurice Manificat.

– Dette er jo skicross, sier Russlands trener Markus Cramer.

Her kan du se hvordan løypa er satt opp:

Slik blir det å kjøre over kulene i Val Müstair. Foto: Hans Kristian Stadheim, trener for det britiske skilandslaget.

OVERBLIKK: Slik ser løypa ut fra en litt høyere vinkel.Foto: Hans Kristian Stadheim

Norges sprinttrener har ingen betenkeligheter med den uforutsette løypa, og ønsker den velkommen, i motsetning til flere andre nasjoner.

– Det er helt greit, og bør bare bli moro. Jeg ser ikke noe skummelt med dette. Det er mye skumlere med skarpe utforkjøringer og isete svinger som vi møter ofte ellers, sier Monsen til NRK.

– Puklene ødelegger alt

På det rette strekket mot siste sving kan løperne velge mellom to spor, som inneholder ulike varianter av store pukler. I en bratt utforkjøring er det dessuten et hopp.

d

Norges tidligere supersprinter Ola Vigen Hattestad håper løypene blir endret.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Inngangen til siste sving, der løperne må velge mellom ulike pukler, er helt håpløs. Det er egentlig et fint sted å angripe, men puklene ødelegger alt, sier Hattestad til Expressen.

Norge og Sverige var ikke på plass i Val Müstair allerede mandag, men trente i Toblach på hviledagen og beveget seg opp i høyden først kvelden før rennet. Melding om løypas utseende nådde også dem.

Har prøvd tidligere

– Jeg er her for å gå langrenn, ikke kjøre skicross. Om jeg ville drive med hopp og pukler så ville jeg valgt en annen sport, sier svenske Viktor Thorn til Expressen på telefon.

Emil Iversen er ikke enig med Thorn, og gleder seg til litt fart og spenning.

– Dette blir kult! Jeg har kjørt orgeltramp (løype med dype hull i snøen) siden jeg var to år. Så jeg satser på å ta noen sekunder der, sier Emil Iversen til NRK.

Sveriges trener Mattias Nilsson påpeker at det flere ganger tidligere har vært forsøkt å legge inn pukler og hopp i sprintløypa i Val Müstair, noe både Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug jr. reagerte på. Men de tidligere årene har den blitt underkjent slik at man måtte endre løypa før rennet.

– Jeg har sett bilder av puklene i dag, og det ser ut som det går an å file dem ned. Det kan alltid bli justeringer, sier han.

Siste nytt

 • Real Madrid gav bort poeng

  Real Madrid rota bort sjansen til å gjenopprette trepoengsleiinga til Barcelona ved å berre greie 2-2 heime mot svakt plasserte Celta Vigo, etter fem strake sigrar i ligaen.

  Celta leia overraskande 1-0 ved pause, men Real gjenoppretta normale tilstandar med to mål etter pause.

  Fire minutt før slutt utlikna likevel Celta og tok poenget som løfta dei så vidt over nedrykksstreken.

  Real Madrid
  Foto: Pierre-philippe Marcou / AFP
 • Lazio vann toppmøte

  Lazio slo Inter 2-1 og er no Juventus' største utfordrar i Serie A i Italia.

  Inter kunne kome a poeng med Juventus og leia ved pause etter scoring av Ashley Young. Men Ciro Immobile og Sergej Milinkovic-Savic snudde kampen.

  Roma-laget er dermed berre eitt poeng bak Juventus, som slo Brescia 2-0 tidlegare på dagen.

  Lazio-jubel
  Foto: Filippo Monteforte / AFP
 • Norendal nummer 2 i slopestyle

  Silje Norendal ble nummer to i dagens slopestylekonkurranse i Calgary, etter to måneder med skulderskade.

  – Det var veldig gøy. Jeg har prøvd å minimere risikoen hele uken, derfor er det ekstra gøy at det klaffer og går såpass bra. Det føles godt å være tilbake og konkurrere, sier Silje.

  Stian Kleivdal leverte imponerende kjøring på herresiden og tok en solid fjerdeplass. Hanne Eilertsen kjørte også svært bra og tok femteplass i sin andre finale i verdenscupen.

  Silje Norendal

Sendeplan

Kl. Program Kanal