Hopp til innhold

Får endelig spille i favorittposisjonen: – Vi har snakket mye om det

Etter seks landslagsår som kantspiller, får Amanda Kurtovic nå «lov» til å være bakspiller for Norge i et mesterskap.

Pressetreff i forbindelse firenasjonersturneringen for kvinner på Sotra.

NY ROLLE: Amanda Kurtovic er VM-klar igjen - men denne gang som bakspiller.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Siden landslagsdebuten i 2011 har Amanda Kurtovic spilt høyrekant for Norge. Nå skifter hun posisjon, og er tatt ut som bakspiller til håndball-VM og Møbelringen Cup.

– Jeg har snakket mye med trenerteamet om at jeg vil være back, sier Kurtovic til NRK.

For i drøye to sesonger har 26-åringen spilt høyreback på klubblag - først i Larvik og nå i rumenske CSM Bucuresti.

– Jeg føler jeg kan tilføre landslaget mye mer som back enn kant. Der kan jeg vise mine kvaliteter bedre, jeg trives bedre der og føler jeg er best der. Det har vi hatt gode samtaler om også, forklarer Kurtovic.

 • Hør Møbelringen Cup, Norge - Sør-Korea torsdag kl. 18.03 på NRK Sport.

Kant under EM

Amanda Kurtovic

ERFARING: Amanda Kurtovic spilte fast på høyrebacken forrige sesong i Larvik. Der spiller hun også i Bucuresti i Romania.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Likevel var det høyrekanten hun bekledde under håndball-EM i Sverige i fjor.

– Det er litt vanskelig, og tar litt til å komme inn i rollen når man ikke har spilt der siden forrige samling. Man må omstille seg, for man blir en helt annen spiller, innrømmer Kurtovic.

– Men det er greit så lenge man har kommunikasjon på det, og Thorir (Hergeirsson) var klar på at laget trengte meg mer som kant da, legger hun til.

Det bekrefter også landslagssjefen.

– Hun har spilt der vi har mest nytte av henne, men det er sjelden lett for spillere å spille i en annen posisjon enn det man gjør til daglig. Da har man med seg selvtillit og spesialtrening inn i mesterskapet, forteller Hergerisson, og påpeker at Kurtovic flere ganger er tatt ut som flerposisjonsspiller.

– Vi har en meget utviklet filosofi på landslaget der vi tar ut og setter spillere der det gagner oss mest. Det er lov å si nei, men sier man ja godtar man det. Nå har vi tenkt til å bruke henne bak, sier han videre

EM-kvalik håndball, Norge-Ukraina.

BESTEMMER: Thorir Hergeirsson har tatt ut Amanda Kurtovic (t.v.) som bakspiller til VM. Her sammen med Camilla Herrem.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Spent ekspert

Å takke nei hadde uansett ikke vært aktuelt for Kurtovic.

– Det hadde jeg absolutt ikke gjort. Jeg har alltid tatt den rollen jeg har fått. Om det er kant, back eller midtback så gjør jeg det beste ut av det, sier hun.

NRKs håndballekspert, Geir Oustorp, mener rollebyttet er riktig, og regner med at Kurtovic får en god del spilletid som midtback siden Nora Mørk er førstevalget på høyrebacken.

– Hun var veldig bra som back i Larvik, så det blir gøy å se om hun er et nivå bedre nå som hun spiller i Bucuresti. Amanda er flink til å vurdere spillet og har et bra skudd, så jeg regner med det blir noen mål. Og så er jeg generelt spent på hvordan laget ser ut nå, og hvordan spillet blir, spesielt i forsvar, sier Oustorp.

Siste nytt

 • Tour de France dropper Champs-Elysees

  Tour de France skal ikke avsluttes i Paris for første gang på 119 år når rittet avsluttes i Nice i 2024-utgaven.

  Avgjørelsen ble presentert av arrangør ASO på en pressekonferanse torsdag.

  Rittet har blitt avsluttet i Paris siden 1905, men i 2024 må det gjøres endringer. Grunnen er at OLs åpningsseremoni skal avholdes på Champs-Élysées fem dager etter rittets slutt.

  Siste etappe av Tour de France har lenge blitt avsluttet nettopp på Champs-Élysées, men i 2024 skal sykkeleliten spurte om seieren i Nice.

  – Nice er en by som skinner og som er kjent over hele verden, sier rittsjef Christian Prudhomme.

  Rittet er tilbake i Paris i 2025. (NTB)

  Tour de France
  Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP
 • Tredjeplass for de norske skiskytterkvinnene

  Norge var langt ifra noen favoritt på dagens stafett, men de norske kvinnene leverte meget sterkt i de finske skoger.

  Ingrid Landmark Tandrevold og tyske Denise Herrmann-Wick var utrolig jevne på den siste etappen. Så jevne at de faktisk skjøt synkront på den liggende skytinga.

  – Det er synkronskyting her nå, sa Ingrid Glomnes på NRKs radiosending.

  Også på den siste skytinga var det jevnt, men Tandrevold trengte kun ett ekstraskudd kontra Herrmann-Wick sine to.

  Tandrevold vant duellen på standplass, men fikk ikke en stor nok luke til Herrmann-Wick, som tok hun igjen. Dermed ble Norge nummer tre.

  – Jeg er veldig stolt. Veldig fornøyd med den jobben og den lagbyggingen vi har gjort, som gjør at vi kun skyter tre ekstraskudd og går oss opp på pallen. Det synes jeg vi har all grunn til å være stolte av, sier Tandrevold til NRK.

  Ragnhild Femsteinevik var det mest usikre kortet på det norske laget. Men på sin tredjeetappe leverte hun varene. Ti treff og null bom var stor forbedring fra gårsdagens 68. plass på normaldistansen.

  – Det var veldig deilig i dag. Alle blinkene bare datt ned, så det var veldig bra. Disse jentene her er så gode. Vi har det skikkelig bra sammen, og vi presterer veldig bra. Det er deilig, sier Femsteinevik.

  Karoline Knotten gikk førsteetappen, og med unntak av to ekstraskudd gikk Knotten en meget god etappe og sendte Ida Lien ut i tet på den andre etappen.

  Også Lien leverte varene. Hun skjøt fullt hus på den første skytinga, men det store spørsmålstegnet var ståendeskytinga. Den fikset Lien med to ekstraskudd, og dermed kunne hun sende Femsteinevik ut i pallkamp på den tredje etappen.

 • Vålerenga-spiss klar for HamKam

  Angriper Henrik Udahl (25) går fra Vålerenga til HamKam. Udahl har signert en fireårskontrakt med eliteserielaget.

  Det melder Vålerenga på sine nettsider.

  – Henrik er en fantastisk gutt som jeg unner alt godt. Han har tatt steg siden han kom til Vålerenga, men i den alderen han er i, trenger han å få spille enda mer, og da gjerne i tospann med en spiss til. Det tror jeg han vil få gode muligheter til i HamKam, sier Dag-Eilev Fagermo.

  Udahl endte med 54 kamper og 14 mål for Oslo-klubben.

  Eliteserien i fotball 2022: Vålerenga - Kristiansund (3-0)
  Foto: Javad Parsa / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste