Kunstløptrener skal ha foreslått sex som betaling: – Hvis du ligger med meg, betaler du ingenting

Den tidligere kunstløptreneren Gilles Beyer skal ha ønsket seksuelle tjenester av moren til en ung kunstløper som motytelse for å trene henne. Lørdag valgte presidenten i det franske issportforbundet å fratre sin stilling som følge av skandalen i fransk kunstløp.

Gilles Beyer

SKANDALETRENER: Det rettes stadig nye anklager mot franske Gilles Beyer. Dette bildet er fra 1999.

Foto: Jacques Demarthon / AFP

Det er den franske avisen L'Équipe som skriver om den hittil siste skandalen rundt Beyer.

Gilles Beyer er allerede under etterforskning for overgrep og voldtekt av den tidligere kunstløperen Sarah Abitbol da hun var mellom 15 og 17 år. Hun fortalte om overgrepene i sin selvbiografi «Un Si Long Silence».

Beyer erkjenner å ha hatt et intimt forhold til Abitbol, men har en annen versjon av saken enn den tidligere kunstløperen. .

Tre andre kunstløpere har også anklaget Beyer for seksuelle overgrep og voldtekt da de var mindreårige. De beskylder også to andre trenere for det samme.

Nå rettes det altså nye anklager mot treneren, som er et kjent navn innen fransk kunstløp. Beyer beskyldes for seksuell trakassering og utpressing av kunstløperen Nadjma Mahamoud, som er 20 år i dag, og hennes mor.

Sarah Abitbol

Den tidligere kunstløperen Sarah Abitbol fortalte om overgrepene i sin selvbiografi.

Foto: Olivier Morin / AFP

– Følte meg ydmyket

Mahamoud, som ble fransk juniormester i 2014, møtte treneren sammen med sin mor, Sabina Mahamoud, da de kontaktet klubben Français Volants i Paris høsten 2017.

Ifølge moren skal den tidligere treneren ha begynt å sende obskøne meldinger til henne på telefonen nesten umiddelbart.

Etter hvert kom det frem at Beyer forlangte seksuelle tjenester om han skulle trene datteren hennes.

– Hvis du ligger med meg, betaler du ingenting. Da skal jeg føre datteren din opp til det høyeste nivået, skal han ha skrevet.

– Han visste at jeg hadde dårlig råd og prøvde å dra fordel av situasjonen. Jeg følte meg ydmyket, sier hun.

Nadjma Mahamoud bestemte seg for å forlate klubben da hun fikk vite om meldingene.

Ifølge L'Équipe skal det ha blitt utvekslet mer enn 120 tekstmeldinger mellom Beyer og moren til Nadjma Mahamoud iløpet av en fem måneders periode i 2017 og 2018.

France Rape Accusations

Presidenten i det franske issportforbundet (FFSG), Didier Gailhaguet, nektet å gå av, men lørdag valgte han å fratre sin stilling.

Foto: Francois Mori / AP

Vil ikke trekke seg

Kunstløpskandalen i Frankrike får stor oppmerksomhet i hjemlandet, og Frankrikes idrettsminister Roxana Maracineanu oppfordrer nå andre eventuelle ofre til å melde seg.

Hun krevde tidligere i uken at presidenten i det franske issportforbundet (FFSG), Didier Gailhaguet, måtte gå av på grunn av skandalen.

Tidligere har han nektet å vurdere sin stilling.

– Jeg vil ikke trekke meg før jeg ser resultatene av etterforskningen, sa Gailhaguet onsdag kveld.

Lørdag meldte imidlertid Didier Gailhaguet at han gir seg.

Gailhaguet har vært president for FFSG siden 1998 med et avbrudd mellom 2004-07 da han ble suspendert av Det internasjonale skøyteforbundet for sin rolle i en dommerskandale ved OL i 2002 i Salt Lake City, ifølge Reuters.

Også Gilles Beyer har vært innblandet i andre skandaler tidligere.

På begynnelsen av 2000-tallet ble han etterforsket for upassende oppførsel mot en mindreårig kunstløper under et opphold på en treningsleir. Til tross for dette var han lagleder for det franske juniorlaget i 2011.

– Det er lett å dømme nå som vi vet fakta, kommenterte Gailhaguet under en pressekonferanse onsdag.

Saken er oppdatert etter publisering med at presidenten i det franske issportforbundet har fratredt sin stilling.

Siste nytt

 • Tre nykommere på årets hopplandslag

  Hopplandslaget utvides fra 12 til 15 utøvere. Anders Håre (20), Thea Minyan Bjørseth (16) og Eirin Kvandal (18) er nye på laget. Kvinnelandslaget blir utvidet til seks utøvere, mens ni utøvere er tatt ut til herrelandslaget. Landslaget innleder med samling på Lillehammer denne uken.

  Hopp
  Foto: Gorm Kallestad
 • Lundby mottok Raw Air-prisen

  Maren Lundby vant som kjent Raw Air sammenlagt i mars, men turneringen ble avbrutt på grunn av koronautbruddet. Nå har hun imidlertid mottatt beviset på at hun gikk til topps i den prestisjefulle hoppturneringen. Lundby vant samtidig verdenscupen sammenlagt.

  Maren Lundby
  Foto: Frode Søreide / NRK
 • RBK henter landslagsspiller

  Kristine Minde forlater storklubben Wolfsburg til fordel for Rosenborg, melder klubben på sine nettsider. Minde, som har 107 landskamper for Norge, er spilleklar for RBK fra 1. august 2020 med kontrakt ut 2022.

  Minde
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal