Overgrepsskandale ryster fransk idrett: – Han begynte å gjøre fæle ting

En overgrepsskandale i kunstløpmiljøet ryster Frankrike. Nå krever idrettsministeren avgangen til presidenten i det franske kunstløpforbundet.

Sarah Abitbol

OVERGREPSANKLAGER: Den tidligere kunstløperen Sarah Abitbol beskylder sin tidligere trener for overgrep og voldtekt. Dette bildet er fra 2001.

Foto: Olivier Morin / AFP

Denne uken ble det klart at det åpnes etterforskning etter at det har kommet påstander om seksuelle overgrep og voldtekter av tidligere kunstløpere da de var mindreårige.

I sin selvbiografi, Un Si Long Silence, har den tidligere kunstløperen Sarah Abitbol beskyldt sin tidligere trener, Gilles Beyer, for seksuelle overgrep da hun var mellom 15 og 17 år.

– Jeg ble voldtatt som 15-åring, hevder hun blant annet i et intervju med magasinet L'Obs.

– Han begynte å gjøre fæle ting som førte til seksuelle overgrep. Det var første gang en mann rørte meg, sier Abitbol, som i dag er 44 år.

ABITOL BERNADIS

PARDANS: Sarah Abitbol er her sammen med pardanspartner Stephane Bernadis i 2000.

Foto: Dusan Vranic / AP

Flere anklager

Abitbol konkurrerte i pardans og har blant en bronsemedalje fra VM i 2000 og flere medaljer fra EM. Hun vant også det franske mesterskapet hele ti ganger før hun la opp.

Treneren Gilles Beyer er et kjent navn innen fransk kunstløp. Han erkjenner å ha hatt et intimt forhold til Abitbol .

Etter å ha trent Abitbol, ​​ble Beyer trener for Frankrikes landslag. På begynnelsen av 2000-tallet ble han etterforsket i to ulike saker for upassende oppførsel, ifølge BBC. Han fortsatte imidlertid som trener, blant annet for et ishockeylag, frem til 2018.

– Jeg er klar over at dette forholdet var upassende, med tanke på mine plikter og hennes alder på den tiden, sier treneren om Abitbols beskyldninger.

Treneren har bedt om unnskyldning. Den har imidlertid Sarah Abitbol avvist, og sier at hun ønsker å stille de ansvarlige til ansvar.

Tre tidligere kunstløpere har også anklaget Beyer for seksuelle overgrep og voldtekt da de var mindreårige. De beskylder også to andre trenere for det samme. Også disse trenerne er tilknyttet det franske kunstløpforbundet.

Den ene av disse har ikke kommentert beskyldningene, mens den andre har benektet påstandene.

France Rape Accusations

I HARDT VÆR: Presidenten i det franske kunstløpforbundet, Didier Gailhaguet.

Foto: Francois Mori / AP

Krever avgang

– Ofrene må bli hørt, sier Frankrikes idrettsminister Roxana Maracineanu i en uttalelse.

Hun krever at presidenten i det franske kunstløpforbundet, Didier Gailhaguet, går av på grunn av skandalen, melder BBC.

Saken har vakt stor oppmerksomhet i Frankrike, og 50 franske toppidrettsutøvere har nå signert et brev der de støtter Sarah Abitbol .

Der skriver de blant annet at de er forferdet, men ikke overrasket.

– Vi kan ikke lenger være stille! Det er på tide å handle, står det i støtteoppropet.

Onsdag kveld innrømmer Gailhaguet å ha gjort feil, men sier samtidig at han ikke kan klandres, ifølge Reuters.

– Jeg vil ikke trekke meg før jeg ser resultatene av etterforskningen, sier Gailhaguet.

Aktor i Paris, Remy Heitz, sier at man nå vil forsøke å avdekke om det finnes andre kunstløpere som kan ha blitt utsatt for lignende overgrep i denne saken.

Siste nytt

 • Tre nykommere på årets hopplandslag

  Hopplandslaget utvides fra 12 til 15 utøvere. Anders Håre (20), Thea Minyan Bjørseth (16) og Eirin Kvandal (18) er nye på laget. Kvinnelandslaget blir utvidet til seks utøvere, mens ni utøvere er tatt ut til herrelandslaget. Landslaget innleder med samling på Lillehammer denne uken.

  Hopp
  Foto: Gorm Kallestad
 • Lundby mottok Raw Air-prisen

  Maren Lundby vant som kjent Raw Air sammenlagt i mars, men turneringen ble avbrutt på grunn av koronautbruddet. Nå har hun imidlertid mottatt beviset på at hun gikk til topps i den prestisjefulle hoppturneringen. Lundby vant samtidig verdenscupen sammenlagt.

  Maren Lundby
  Foto: Frode Søreide / NRK
 • RBK henter landslagsspiller

  Kristine Minde forlater storklubben Wolfsburg til fordel for Rosenborg, melder klubben på sine nettsider. Minde, som har 107 landskamper for Norge, er spilleklar for RBK fra 1. august 2020 med kontrakt ut 2022.

  Minde
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal